06.09.2019 23:07

Malen zevende scorende debutant deze eeuw in Oranje

Het is Nederland gelukt de zo belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland te winnen (2-4). In Hamburg liet Oranje vrijdagavond zien over veel veerkracht te beschikken en zette daarmee de achtervolging in in groep C.

Oranje was uit op revanche na het verloren thuisduel in de kwalificatiereeks tegen Duitsland. Dat duel ging met 2-3 verloren en Ronald Koeman liet eerder al weten dat het duel uitgebreid geanalyseerd was. Koeman koos voor een bekende tactiek en hield daarmee vast aan dezelfde namen.

Vanavond zag het duel er anders uit. Het werd een tactisch steekspel waarin de Duitsers op een 1-0 voorsprong kwamen. Frenkie de Jong tekende met een knappe goal voor de 1-1. Vervolgens kwam Oranje op een 1-2 voorspring via een eigen doelpunt van Jonathan Tah. Die score trok Duitsland in minuut 73 weer gelijk door een benutte strafschop van Toni Kroos.

En toen werd het de avond van Donyell Malen. De debutant stond vanaf minuut 58 in het veld en scoorde op aangeven van Georginio Wijnaldum uiteindelijk de 2-3 in de 79ste minuut. Daarmee heeft Nederland na zeven jaar eindelijk weer een scorende debutant. De laatste scorende debutant was Ruben Schaken op 12 oktober 2012 in het duel met Andorra. Daarmee telt Oranje nu 92 scorende debutanten. Een lijst met mooie namen waaronder Johan Cruijff, Clarence Seedorf, Marc Overmars, Klaas Jan Huntelaar en ga zo maar door. De eerste scorende debutant van Nederland was Eddy de Neve. Hij scoorde vier doelpunten in de eerste interland ooit van Nederland in het jaar 1905.