17.11.2019 21:17

Mount zet stormachtige ontwikkeling door bij Engeland

Mason Mount beleeft dit seizoen zijn grote doorbraak. De oud-speler van Vitesse werd in korte tijd vaste kracht bij Chelsea FC en de Engelse nationale ploeg. Hij beloonde zichzelf zondagavond met zijn eerste interlanddoelpunt.

Mount verzorgde het slotakkoord van de Engelse zege op bezoek bij Kosovo: 0-4. De middenvelder tekende voor het laatste doelpunt van de wedstrijd, door met zijn zwakkere linkerbeen raak te schieten. Daarmee werd Mount de jongste doelpuntenmaker voor Engeland in 59 jaar tijd. Met twintig jaar en 311 dagen is de piepjonge Mount de opvolger van Jimmy Greaves, die in 1960 op nog jongere leeftijd tot scoren kwam tegen Wales.

De ontwikkeling van Mount kent zo een nieuw hoogtepunt. Vorig seizoen speelde hij nog bij Derby County op het tweede Engelse niveau, maar hij kon samen met zijn toenmalige trainer Frank Lampard de overstap maken naar het eerste van Chelsea. Lampard heeft een rotsvast vertrouwen in zijn pupil en stelde hem al in achttien wedstrijden op. Na doelman Kepa is Mount de speler met de meeste minuten voor The Blues in de Premier League. In alle competitieduels maakte hij tot dusverre zijn opwachting.

De bloei van Mount kreeg in het seizoen 2017/2018 gestalte bij Vitesse. Als jeugdspeler van Chelsea kwam de middenvelder naar Arnhem, waar hij al snel een basisplaats veroverde. Met acht assists bereidde hij het vaakst een doelpunt voor van alle spelers van Vitesse en daarnaast was hij ook nog negen keer zelf trefzeker. Deze jaargang staat zijn teller op vier goals en één assist voor Chelsea.

Nationale ploeg
Tegen Kosovo speelde Mount al zijn zesde interland voor The Three Lions. In de EK-kwalificatie begon hij tweemaal vanaf de aftrap en vier keer kwam hij als invaller binnen de lijnen. Mount deelde mee in het succes van Engeland, dat de groepsfase superieur afsloot met zeven overwinningen en één nederlaag (op bezoek bij Tsjechië, 2-1). Met het EK in aantocht lijkt Mount hard op weg naar zijn eerste grote eindtoernooi.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner