15.06.2013 20:30

Jong Spanje zonder tegendoelpunt naar finale

Jong Spanje maakt de favorietenrol op het Europees kampioenschap meer dan waar. De ploeg won zaterdag met 3-0 van Jong Noorwegen en gaat zonder tegendoelpunt in vier wedstrijden de finale spelen tegen Jong Oranje of Jong Italië. Voor Jong Spanje waren Rodrigo, Isco en Morata trefzeker.

De wedstrijd begon zonder Spaans of Noors vuurwerk. Of het de spanning was in de benen van de Spaanse talenten of dat een verdedigend ingestelde Jong Noorwegen het Spanje erg moeilijk maakte was niet duidelijk te zeggen, maar de wedstrijd brandde pas los na het eerste kwartier. Uiteraard was het Isco die de eerste kansen mocht dirigeren. Het talent in de Spaanse ploeg draaide heerlijk weg bij zijn tegenstander en stelde de uitblinkende doelman Ørjan Nyland op de proef. Nyland was ook de enige reden dat Jong Noorwegen de rust – bijna – haalde met een 0-0 stand. Vlak voor het rustsignaal was het echter Rodrigo die de ban brak. Na een corner kopte Bartra de bal voor de voeten van de Spaanse spits en die benutte het buitenkansje. Daarvoor was de spits van Benfica ook al dichtbij een treffer, maar zijn rolletje belandde toen op de paal.

Normaal gesproken is een late tegentreffer een mentale dreun. Voor Jong Noorwegen werkte het juist bevrijdend, want de ploeg ging vrijer voetballen. Het zware, beschermende harnas werd afgeworpen en ingeruild voor een lichter pakje. Vooral Håvard Nielsen liet zien dat hij het waard was om te selecteren. Hij viel na rust in en maakte het zijn tegenstander Martín Montoya meerdere keren erg moeilijk. Aan de hand van Nielsen creëerde Jong Noorwegen dan ook de eerste echte kans. Markus Henriksen - speler van AZ - kreeg de bal aangespeeld op de rand van het strafschopgebied en met een volley probeerde hij doelman David de Gea te testen. De bal werd echter weggekopt door een Spaanse verdediger, zodat de bal tot corner verwerkt werd. Deze leverde niets op, maar in de 72e minuut was het wel bijna raak. Aanvoerder Stefan Strandberg kopte bijna raak uit een corner, maar het vizier stond iets te ver naar rechts gemikt. In de 87e minuut gooide Isco met een individuele actie het duel op slot. Hij speelde eerst zijn tegenstander uit en punterde toen de bal subtiel in de rechter bovenhoek. De goal van Morata in de blessuretijd was leuk voor zijn statistieken op het kampioenschap. Met vier doelpunten uit vier wedstrijden is Morata nu topscorer van het toernooi.