27.07.2013 23:00

Ajax legt beslag op Johan Cruijff Schaal

De Johan Cruijff Schaal is een prooi geworden voor Ajax dankzij een zege op AZ. De Amsterdammers hadden een verlenging nodig om bekerwinnaar AZ over de knie te leggen. De landskampioen maakte een 2-0 achterstand ongedaan en trok de zege in de verlenging naar zich toe..

Het duel mondde dus uit op een doelpuntenfestijn, maar daar had het in de eerste helft geen enkele schijn van. Ajax domineerde wel, maar creëerde amper kansen tegen AZ. De Alkmaarse ploeg gokte zelf op een succesvolle counter. Die bleef in de eerste helft uit. Al was AZ nog wel het dichtste bij een voorsprong nadat Ajax-verdediger Niklas Moisander zijn eigen doelman Kenneth Vermeer bijna klopte.

De doelpunten vielen in de tweede helft, waarin de counters van AZ tot twee keer toe succes opleverden. Kort na rust rondde Jóhann Guðmundsson een vliegensvlugge omschakeling af. Aron Jóhannsson leek de wedstrijd na ruim een uur spelen in het slot te gooien.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor AZ, omdat de ploeg de zaken achterin uitstekend op orde had. De aansluitingstreffer van Ajax kwam dan ook uit de lucht vallen toen Jeffrey Gouweleeuw zijn eigen doelman klopte met kopbal. Niet veel later zag doelman Esteban er zelf niet goed uit. Een hard en dwarrelend schot van Toby Aldeweireld kreeg hij niet onder controle waardoor Kolbeinn Sigþórsson raak kon schieten. Ajax probeerde verlenging te vermijden en ging op zoek naar de voorsprong. De Amsterdammers lieten een paar grote kansen onbenut, waardoor verlenging onvermijdelijk was.

In de verlenging viel dat doelpunt alsnog via een doelpunt van Siem de Jong. Dat bleek de genadeslag voor AZ, want de ploeg was niet bij machte om nog een derde doelpunt forceren. Ajax was nog een paar keer gevaarlijk vanwege de ruimte die AZ achterin liet. Daar werd niet van geprofiteerd, maar de 2-3 voorsprong kwam niet meer in gevaar.