26.11.2013 22:48

Ajax levert krachttoer tegen Barcelona

Ajax heeft voor een grote stunt gezorgd in de Champions League. In de eigen ArenA werd FC Barcelona met 2-1 verslagen. Na een 2-0 ruststand moest AFC Ajax in de tweede helft al snel een tegendoelpunt en een rode kaart voor Veltman incasseren. Maar de Amsterdammers hielden stand en pakten drie belangrijke punten in de strijd om Europees te overwinteren.

Doordat AC Milan won van Celtic is Ajax er nu zeker van dat het na de winterstop uit mag komen in de Europa League. In de laatste ontmoeting van de groepsfase tegen AC Milaan heeft Ajax het zelfs nog in eigen hand om te overwinteren in de Champions League. Als er gewonnen wordt van de Italianen zullen de Amsterdammers voor het eerst sinds 2005-2006 ook na de winterstop in het miljoenenbal te bewonderen zijn.

De overwintering in Europa speelde Ajax voornamelijk veilig in de eerste helft. Geen moment werd in deze helft duidelijk dat Barcelona de grootmacht op het veld was. Sterker nog, Ajax heerste op het veld en kwam via Thulani Serero op voorsprong, die een goede voorzet van Ricardo van Rhijn tegen de touwen werkt. Veelzeggend was het dat niet de grote sterren als Iniesta, Xavi en Cesc Fabregas uitblonken op het gras van de ArenA, maar dat de middenvelders Serero, Daley Blind en Davy Klaassen de boventoon voerden.

Vijf minuten voor rust zorgde Danny Hoesen er zelfs voor dat Ajax met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in kon. De spits kreeg de bal via de vuisten van doelman Pinto voor zijn voeten na een verwoestend schot van Klaassen. Hoesen omspeelde Puyol en kon de bal vervolgens eenvoudig in het doel werken.

Snel na de rust sloeg de wedstrijd om. In de 48e minuut ging Van Rhijn in de fout. De rechtsback speelde zijn bal zwak terug op keeper Jasper Cillessen waardoor Neymar de bal kon onderscheppen. Joël Veltman kon zich niets anders bedenken dan zich op te offeren en haalde de Braziliaanse spits naar de grond. Veltman kon inrukken en Xavi kreeg vanaf elf meter de kans op de aansluitingstreffer. Een kans die hij niet onbenut liet.

Wat volgde was een overlevingstocht van drie kwartier. Barcelona zette drie kwartier aan en Ajax had het moeilijk. Met tien man groef het team van De Boer zich in op eigen helft en kwam het niet verder dan de bal zo ver mogelijk op de helft van Barcelona te poeieren. Een tactiek die zijn vruchten afwierp. Barcelona wist geen grote kansen te creëren en Ajax hield stand met de drie belangrijke punten als gevolg.

De wedstrijd werd overschaduwd door een ongeval op de tribunes na de 2-0 van Hoesen. Vanaf de eerste ring viel een supporter van de thuisploeg in het gejuich over de reling in de betongracht. Met zwaar hoofdletsel is de man afgevoerd naar het ziekenhuis.