15.12.2013 17:17

Vitesse blijft op koers voor winterkampioenschap

Stevent Vitesse op winterkampioenschap af? Daar heeft het na de zeventiende speelronde van de Eredivisie alle schijn van, want ook NAC Breda werd met een nederlaag (3-2) huiswaarts gestuurd. Vitesse was tegen de Brabanders de gehele wedstrijd de bovenliggende partij, maar wist dit overwicht moeizaam in doelpunten om te zetten. Daarbij ontbrak het ook aan geluk bij de huidige koploper.

Vanaf de aftrap liet Vitesse er geen gras over groeien. Het elftal van trainer Peter Bosz zocht direct de aanval en was fel in de duels. De eerste kansen in de wedstrijd waren dan ook voor de thuisploeg, al waren dit geen grote mogelijkheden. Volkomen tegen de verhoudingen in kwam NAC plotsklaps op voorsprong. Jan-Arie van der Heijden maakte hands in de eigen zestien en dus ging de bal op de stip. De toegekende penalty werd door Jordy Buijs beheerst achter Vitesse-doelman Piet Velthuizen geschoten. Het doelpunt bracht het elftal uit Arnhem niet van zijn stuk. Vitesse bleef de aanval zoeken en dit resulteerde ruim tien minuten later in de gelijkmaker, opnieuw middels een strafschop. Ditmaal was het NAC-spits Stipe Perica die hands maakte. Lucas Piazón schoot de bal vervolgens onberispelijk in de kruising. Nadat de achterstand ongedaan was gemaakt, ging Vitesse vol op zoek naar de voorsprong, maar enkele goede kansen werden om het leven geholpen door de aanvallers van de Arnhemmers. NAC werd tot verdedigen gedwongen en was blij dat het met 1-1 ging rusten.

Na rust was het spelbeeld hetzelfde. De ploeg uit Breda had weinig in te brengen en Vitesse domineerde. Al snel greep de thuisploeg dan ook de voorsprong. Na een knappe actie in het strafschopgebied schoot Piazón de bal met een bekeken schuiver in de verre hoek. Lang bleef het daarna spannend doordat het team van Bosz de voorsprong niet uitbreidde. Het zat de Arnhemmers ook niet mee. Zo raakte Christian Atsu, die in de eerste helft al op de lat had geschoten, ditmaal de paal. In de 84e minuut leek Kelvin Leerdam met zijn zevende doelpunt van dit seizoen de wedstrijd te beslissen. Uit een hoekschop van Piazón kopte hij raak. Echter, vlak voor tijd maakte invaller Anthony Lurling de wedstrijd nog even spannend. Na een afgeslagen aanval van NAC schoot hij de bal vanaf een meter of 25 schitterend achter de verbouwereerde Velthuizen. Het mocht niet meer baten voor de bezoekers, die de gelijkmaker niet meer wisten te scoren.

Dankzij de verdiende zege is Vitesse koploper gebleven. Achtervolgers FC Twente en Ajax werden door de Arnhemse ege weer op achterstand gezet. Het betekende alweer de elfde overwinning voor Vitesse het team uit Arnhem. Voor NAC komen de onderste plaatsen dichterbij. De ploegen onderin blijven hun punten pakken en dus is het oppassen voor de Bredanaars, dat nu voor de zesde opeenvolgende keer niet wisten te winnen in de Gelredome.