16.01.2014 16:27

Eredivisie hervat met Twentse derby en Amsterdamse kraker

Na een winterstop van vier weken wordt aankomend weekend de Eredivisie hervat. De achttien Eredivisieclubs hebben zich in verre, warme oorden kunnen voorbereiden op de tweede helft van de competitie. De tweede seizoenshelft begint met een aantal fraaie duels, waaronder de kraker tussen Ajax en PSV, de Derby van Twente en het kelderduel tussen NEC Nijmegen en ADO Den Haag.

Twentse derby

Speelronde 19 begint vrijdagavond met de Derby van Twente, oftewel FC Twente – Heracles Almelo. Het duel tussen de twee Twentse clubs staat altijd garant voor spanning en sensatie. Eerder dit seizoen versloegen de Tukkers Heracles met 0-3  in het Polman Stadion, dus de Heraclieden hebben vrijdag wat recht te zetten. De laatste keer dat de huidige nummer dertien van de Eredivisie in Enschede won was in 2012. Toen was Heracles Almelo met 2-3 te sterk voor FC Twente.

Nieuwelingen bij Vitesse

Ook zaterdag staan er vier spannende wedstrijden op het programma. Zo neemt PEC Zwolle het in eigen huis op tegen de nummer twee van de Eredivisie, Vitesse. De Arnhemmers zijn erg actief in de winterse transferperiode en trokken tot op heden liefst vier spelers aan: Bertrand Traoré, Uroš Đurđević,  Zakaria Labyad en Rochdi Achenteh. Laatstgenoemde kwam over van PEC Zwolle en begint zijn Vitesse-avontuur dus direct met een wedstrijd tegen zijn oud-werkgever. De Zwollenaren begonnen het seizoen uitstekend en stonden een tijdje bovenaan, maar inmiddels staat de Overijsselse club ‘slechts’ op de elfde plaats. Tegenstander Vitesse kan in de wetenschap dat Ajax en PSV het tegen elkaar opnemen een belangrijke slag slaan in de strijd om de eerste plaats.

Ook AZ , RKC Waalwijk en sc Heerenveen spelen op de zaterdag een thuiswedstrijd. De Alkmaarders ontvangen in eigen huis NAC Breda, dat slechts twee punten minder heeft dan AZ. RKC Waalwijk neemt het zaterdagavond in het Mandemakers Stadion op tegen het goed presterende FC Groningen. De Waalwijkers staan op de veilig veertiende plaats, maar staan slechts één punt boven de degradatiezone.

Jon Dahl Tomasson maakt deze speelronde zijn officiële debuut als trainer van Roda JC. De Deen neemt het met zijn ploeg in Friesland op tegen sc Heerenveen, de club waar hij ooit zijn eerste sporen als voetballer verdiende. Tomasson nam bij Roda JC recentelijk het stokje over van Ruud Brood, die door de clubleiding werd ontslagen. In het Abe Lenstra Stadion treffen de Kerkraders de verrassende nummer 5 van de Eredivisie. De ploeg van Marco van Basten zag in de winterstop Magnus Wolff Eikrem naar Cardiff City vertrekken en vreesde voor een vertrek van Alfreð Finnbogason, de topscorer van de Eredivisie. De spits lijkt het seizoen echter in Friesland af te maken.

Super Sunday

De zondag van speelronde 19 is de kers op de taart. Om half 1 spelen NEC en ADO Den Haag een heus zespuntenduel. De nummer 18 en nummer 16 van de Eredivisie willen zo snel mogelijk de degradatiezone verlaten en zullen alleen genoegen nemen met de volle buit. Ook SC Cambuur, dat voorlaatste staat, speelt een belangrijke wedstrijd. De club uit Leeuwarden neemt het op tegen de andere promovendus, Go Ahead Eagles. De club uit Deventer presteert dit seizoen boven verwachting en staat halverwege het seizoen op een knappe tiende plaats.

De wedstrijden waar het Nederlandse voetbalpubliek dit weekend naar uitkijken zijn FC Utrecht – Feyenoord en Ajax – PSV. Om aansluiting bij de top van de Eredivisie te houden, zal Feyenoord zondag in de Domstad geen punten willen verliezen. De Domstedelingen zijn dit seizoen in eigen huis echter lastig te verslaan.

De laatste wedstrijd van de speelronde is de topper van het weekend: Ajax – PSV. Eerder dit seizoen walste de ploeg van Philip Cocu met 4-0 over de Amsterdamse formatie heen. De club uit Eindhoven staat op dit moment echter maar op een schamele zevende plaats, elf punten achter koploper Ajax. De Amsterdammers verkeerden voor de winterstop in bloedvorm, maar versterkten zich in tegenstelling tot PSV niet. De club uit Eindhoven nam deze week Bryan Ruiz op huurbasis van Fulham over. Of de Costa Ricaan zondag al in actie komt, is nog onbekend.

 

Door: Vincent Houttuin

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner