18.01.2014 20:37

AZ rekent af met angstgegner NAC

Steven berghuis is belangrijk tijdens de wedstrijd tegen NAC Breda. Met twee doelpunten leidt hij AZ naar een overwinning. De Alkmaarders hadden al sinds 2009 niet meer gewonnen van NAC. (18-01-2014)

AZ heeft eindelijk een einde gemaakt aan de reeks negatieve resultaten tegen NAC Breda. In Alkmaar boekte AZ de eerste zege op NAC sinds oktober 2009: 3-0.

Het spel golfde in de eerste twintig minuten op en neer. Rydell Poepon kreeg twee aardige mogelijkheden, maar zag zijn eerste poging naast het doel verdwijnen. Zijn tweede kans werd gestopt door doelman Esteban. Tussendoor had Viktor Elm de Alkmaarders bijna op voorsprong gezet, maar deze kans werd afgefloten wegens een duwfout.

Na 23 minuten spelen kwam AZ op voorsprong. Een snelle vrije trap van Etiënne Reijnen kwam terecht bij Steven Berghuis. De aanvaller trok vervolgens vanaf de rechterkant naar binnen en haalde fraai uit met zijn linkerbeen. Doelman Jelle ten Rouwelaar was kansloos op het schot dat in de bovenhoek verdween: 1-0.

AZ was daarna de bovenliggende partij en kwam in de eerste helft geen moment meer in de problemen. Vlak voor de rust verdubbelde de ploeg van Dick Advocaat de voorsprong. Aron Jóhannsson kopte een voorzet van Nick Viergever enigszins gelukkig achter Ten Rouwelaar. De Amerikaanse IJslander kopte de bal via zijn eigen borstkas en de binnenkant van de paal in het doel.

In het eerste kwartier na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. Al creëerden beide teams amper kansen. Na een uur spelen werden de bezoekers weer eens gevaarlijk. Jordy Buijs schoot de bal vanaf een meter of twintig met zijn linkerbeen op de lat. Esteban kwam daarmee goed weg, want de doelman van AZ had geen antwoord op het snoeiharde schot van Buijs.

In de 69e minuut gooide AZ de wedstrijd in het slot. Roy Beerens passeerde op fraaie wijze Sepp De Roover en schoot vervolgens op doel. De bal leek voorlangs te gaan, waardoor Berghuis besloot de bal bij de tweede paal binnen te glijden: 3-0. Even later kreeg NAC toch nog een goede mogelijkheid voor een eretreffer. Kees Kwakman kopte een vrije trap van Buijs tegen de lat. AZ speelde het laatste kwartier rustig uit, waardoor de slotfase niet het aanschouwen waard was.

AZ vergroot dankzij deze overwinning de voorsprong op NAC tot vijf punten. De ploeg staat zevende met 27 punten uit negentien wedstrijden. NAC is de nummer twaalf met 22 punten uit negentien wedstrijden.

De Alkmaarders spelen volgende week een uitwedstrijd tegen PSV. NAC Breda ontvangt volgende week PEC Zwolle.

Door: Jurre Hermans