21.01.2014 22:29

AZ krijgt bekerzege in de schoot geworpen

Bart Biemans maakte een eigen doelpunt in de eerste helft en hielp AZ daarmee in het zadel.

AZ heeft zonder inspanningen de halve finale van de KNVB Beker bereikt. Een eigen doelpunt en een rode kaart betekende dat de Alkmaarders zonder eigen inspanning al met een half been in de volgende ronde stonden. Aron Jóhannsson maakte het karwei na de rode kaart af.

De openingsfase was erg aantrekkelijk. Beide ploegen kregen een aantal prima kansen, maar de scherpte ontbrak. Zo miste Mitchel Paulissen praktisch voor open doel en wilde Roy Beerens een teamgenoot de kans gunnen, terwijl hij het beter zelf had kunnen doen. Het duel ging langzaam op slot en daarom was er een standaardsituatie nodig om de wedstrijd weer open te maken. Een corner van AZ werd door Bart Biemans ongelukkig in eigen goal verwerkt. Roda JC bleef ondanks de tegentreffer goed voetballen, maar kwam – ondanks een schot van Martijn Monteyne - niet meer tot uitgespeelde kansen.

De tweede helft begon minder interessant, maar al snel was er genoeg actie te bespeuren. Krisztián Németh dribbelde de zestien meter in, ging neer na een duel met Etiënne Reijnen en claimde een penalty. Scheidsrechter Gözübüyük wilde echter van niets weten, waarna Németh ontplofte. Hij liep op de arbiter af en gaf hem een bodycheck. Gözübüyük aarzelde niet en gaf de Hongaar direct de rode kaart. Alsof dat nog niet genoeg was werd twee minuten later de 0-2 gescoord. Viktor Elm verlengde de bal op Aron Jóhannsson, die met rechts rustig de tweede treffer in de korte hoek schoot. Het verzet van Roda JC werd hiermee gebroken, alhoewel Hupperts, Mitchell Donald en Arnaud Djoum nog kansen kregen. Esteban toonde zich echter een uitstekende sluitpost.

Door: Jos Boesveld