04.02.2014 22:40

Vitesse helpt AZ een handje

AZ heeft zonder al teveel inspanning gewonnen van Vitesse. In de Gelredome kwamen de Alkmaarders op een 0-1 voorsprong door een eigen doelpunt. Een fout achterin betekende de 0-2 en ook gelijk de eindstand.

AZ en Vitesse maakten er al heel snel in de eerste helft een leuke wedstrijd van. Het spel ging op en neer en beide keepers werden meerdere malen getest. In de twintigste minuut werd de wedstrijd opengebroken door Patrick van Aanholt. De verdediger zette Vitesse niet op voorsprong, maar hielp AZ in het zadel. Hij tikte een harde voorzet van Roy Beerens achter zijn doelman. De thuisploeg ging meteen op zoek naar de gelijkmaker en kwam via Marko Vejinovic nog dicht bij. De middenvelder schoot van grote afstand richting doel, maar trof de bovenkant van de lat. 0-1 leek de ruststand te worden, totdat Guram Kashia en Jan-Arie van der Heijden zich lieten foppen en zo de bal in de voeten van Aron Jóhannsson bezorgden. De spits bleef kalm en stiftte de 0-2 over Piet Velthuizen heen.

Vitesse bracht na de rust meteen wat creativiteit in de ploeg door Zakaria Labyad en Bertrand Traoré in te brengen. Dit bracht niet direct het gewenste effect, maar de thuisploeg werd wel gevaarlijker. Zo rondde Labyad bijna een mooie solo af en schoot Traoré na goed werk hard over. Ook AZ bleef komen, waar spits Denni Avdic met een volley dicht bij de 0-3 was. Vitesse bleef wel zoeken naar de 1-2, maar heel doortastend was de thuisploeg niet meer. De negentigste minuut kwam steeds dichterbij en het geloof ebde weg uit het elftal van Peter Bosz. AZ voetbalde het slim uit en bleef in balbezit, waardoor de drie punten mee naar  Alkmaar werden genomen.

Voor AZ betekenen de drie punten weer een stap dichter bij de subtop en dus ook Europees voetbal. Vitesse haakt voorlopig af in de strijd om plek nummer 1, maar heeft nog altijd uitzicht op een plek in een Europese competitie.

Door: Jos Boesveld