07.02.2014 09:30

Leegloop in Doetinchem

Gregor Breinburg (r.) in duel met Aziz Khalouta (l.) tijdens het jubileumduel van De Graafschap tegen Fortuna Sittard. (1-2-2014)
Gregor Breinburg (r.) in duel met Aziz Khalouta (l.) tijdens het jubileumduel van De Graafschap tegen Fortuna Sittard. (1-2-2014)

Het gaat niet goed in Doetinchem. De Graafschap kampte onlangs met flinke financiële problemen en was genoodzaakt haar beste spelers te verkopen. De Doetinchemmers staan momenteel nog op de zevende plaats in de Jupiler League, maar de grijze middenmoot dreigt.

Chaos

Al sinds de Kerst is het één grote chaos in Doetinchem. Toenmalig trainer Pieter Huistra werd de laan uitgestuurd na een aantal tegenvallende resultaten. De Superboeren willen dit jaar promoveren, maar de Doetinchemse club kreeg te maken met financiële problemen. Tijdens de afgelopen transferperiode werd Anco Jansen, wellicht de beste speler van de Jupiler League, op het allerlaatste moment verkocht aan Roda JC. Promoveren lijkt daarmee uitgesloten.

Verkoop sterspelers

Jansen wilde afgelopen zomer al vertrekken bij De Graafschap, aangezien hij toe was aan een nieuwe uitdaging. De overgang naar NAC Breda, Celtic en Roda JC kwam niet rond, waardoor Jansen noodgedwongen en vooral tegen zijn zin in nog een half jaar in de Jupiler League moest spelen. Met frisse tegenzin maakte hij er het beste van, maar een overgang naar Roda JC werd tijdens de afgelopen transferperiode pas op het allerlaatste moment afgerond. Een aderlating voor De Graafschap, aangezien ze kort daarvoor topscorer Piotr Parzyszek naar Charlton Athletic hadden laten vertrekken.

Breinburg

Goed, De Graafschap is dankzij het vertrek van Jansen en Parzyszek ongeveer negen ton rijker en dat helpt zeker voor de financiële situatie. De vraag is echter of de Doetinchemse club nog een sportieve toekomst heeft. Onlangs liet de meest onderschatte voetballer van de Jupiler League, Gregor Breinburg, weten zijn contract bij De Graafschap niet te verlengen. Het contract van Breinburg loopt komende zomer af. De verdedigende middenvelder van De Graafschap is één van de belangrijkste schakels in het elftal van kersverse De Graafschap-trainer Jimmy Calderwood. Breinburg is te vergelijken met Nigel de Jong. Hij is vaak goed voor een aantal intercepties,daarnaast verliest hij bijna nooit een duel. Hij combineert werklust met een uitstekend overzicht en hij heeft daarnaast een goed linkerbeen. Een gemis voor De Graafschap. Een transfervrije overgang naar de Eredivisie, een wens van Breinburg, lonkt.

Vertrek Vroomans

Bovendien gaf technisch manager Roland Vroomans aan er per 1 maart mee te stoppen. "Ik denk dat het verstandiger is dat iemand anders de werkzaamheden van mij overneemt. Dat is voor zowel de club als voor mij het beste. De manier van werken die ik voor ogen heb, is op dit moment niet realiseerbaar. Ik heb dit in goed overleg met de directie van De Graafschap besloten. De lopende zaken, handel ik nog netjes af of draag ik over", aldus Roland Vroomans op de clubwebsite.

Toekomst

De Graafschap moet komend seizoen dus opnieuw gaan bouwen. Er spelen nog altijd een aantal spelers met potentie in Doetinchem, maar dat geeft natuurlijk geen garanties. Robin Pröpper, broertje van Davy, speelde in verschillende jeugdelftallen van het Nederlands elftal, maar is nog steeds jong en daardoor wisselvallig. Jerry van Ewijk, Ted van de Pavert en Jordan Garcia-Calvete laten vaak leuke dingen zien, maar net als Pröpper te wisselvallig. Wellicht dat met de jaren deze spelers 'volwassen' worden en De Graafschap terugbrengen naar de Eredivisie, daar waar ze horen. Want daar is iedereen het in de Achterhoek over eens. De Graafschap is een Eredivisieclub. 

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner