1 : 0 Torinfos in de Ticker Aduriz 25. / Kopbal  (Raúl García)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Iñaki Williams 28. / Schot met rechts  (Aduriz)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Lionel Messi 52. / dir. vrije trap

90'
In de tweede helft kon Bilbao het tempo van de eerste helft niet meer evenaren. FC Barcelona werd sterker, maar wist niet veel kansen te creëren. Wel wisten de Catalanen terug te komen in de wedstrijd, nadat Messi vanuit een vrije trap raak schoot. Athletic Bilbao sloot de wedstrijd met negen man af, nadat Raúl García en Itturaspe beide hun tweede gele kaart ontvingen. De druk op het doel van de Basken nam toe en Messi schoot in de blessuretijd de bal nog op de paal. Toch weet Athletic Bilbao de eerste ontmoeting met Barcelona te winnen.
90'
90'
Messi nog op de paal!
Na een scrimmage komt de bal in de zestien voor de voeten van Messi, maar met rechts knalt de Argentijn de bal op de paal.
90'
André Gomes komt in balbezit in de zestien. Hij probeert de verre hoek te vinden, maar een verdediger van Bilbao zit er nog tussen.
90'
De blessuretijd bedraagt net als in de eerste helft, drie minuten.
88'
Alles of niets nu voor FC Barcelona. Aanvaller Paco Alcácer komt binnen de lijnen, Umtiti maakt de omgekeerde weg terug.
88'
Wissel in bij FC Barcelona -> Paco Alcácer
88'
Wissel uit bij FC Barcelona -> Samuel Umtiti
85'
Mogelijkheid voor Luis Suárez. De Uruguayaan kan op het doel af, maar besluit de bal van grote afstand over de doelman te schieten. Iraizoz is net op tijd terug en vangt de bal.
84'
Valverde heeft zijn laatste wisselmogelijkheid gebruikt. De laatste aanvaller van Bilbao verlaat het veld. Hij wordt vervangen door verdediger Elustondo.
84'
Wissel in bij Athletic Bilbao -> Elustondo
84'
Wissel uit bij Athletic Bilbao -> Williams
81'
Geel-rode kaart voor Iturraspe (Athletic Bilbao)
Ook Iturraspe krijgt een rode kaart. De middenvelder haakt Neymar, die inmiddels bij hem vandaan was gesneld en ontvangt daarvoor zijn tweede geel. Athletic Bilbao met negen man verder.
79'
Messi heeft de gelijkmaker op de voet!
Lionel Messi met een geweldige schijnbeweging in de zestien en moet scoren. De Argentijn wacht dan net iets te lang, waardoor invaller Eraso een tackle op de bal kan inzetten en een doelpunt voorkomt.
78'
Onmiddellijk na de rode kaart van Raúl García gaat Ernesto Valverde wisselen. Het is doelpuntenmaker Aduriz die het veld moet verlaten, voor hem in de plaats Eraso.
78'
Wissel in bij Athletic Bilbao -> Eraso
78'
Wissel uit bij Athletic Bilbao -> Aduriz
77'
Wat kan FC Barcelona nog in het laatste kwartier? De druk op de thuisploeg neemt toe en met een man minder kan het een hele spannende slotfase worden.
74'
Geel-rode kaart voor Raúl García (Athletic Bilbao)
Raúl García stapt op de voet van Neymar, wanneer de Braziliaan de bal net heeft gespeeld. Dat is een gele kaart en omdat de middenvelder er al één op zak heeft, moet hij met rood naar de kant.
71'
Ook Barcelona heeft inmiddels gewisseld. André Gomes is in de plaats van Ivan Rakitić gekomen.
71'
Wissel in bij FC Barcelona -> André Gomes
71'
Wissel uit bij FC Barcelona -> Ivan Rakitić
68'
Daar is de eerste wissel van de avond. De onzichtbare Saborit gaat naar de kant en wordt vervangen door Iker Muniain.
68'
Wissel in bij Athletic Bilbao -> Muniain
68'
Barcelona komt goed weg. Het is Messi die balverlies leidt waardoor Bilbao een tegenaanval kan opzetten. Aduriz komt in balbezit, maar Rakitić houdt de bal in eigen zestien goed af.
68'
Wissel uit bij Athletic Bilbao -> Saborit
65'
Daarna is het Neymar die een schot van afstand lost. Met een curve gaat de bal richting de bovenhoek, maar Iraizoz is alert en tikt de bal over het doel.
64'
Prima actie van Neymar. De aanvaller gaat langs Eneko Bóveda die nog een tackle inzet. Neymar blijft op de been en legt de bal terug op Messi. De Argentijn ziet zijn schot geblokt worden.
63'
Athletic Bilbao kan counteren. Williams is aan de rechterkant weg met de bal en passt de bal richting Aduriz. Vanaf de rand van de zestien stift de aanvaller de bal richting doel, maar Ter Stegen heeft het door en kan de bal gemakkelijk vangen.
62'
Nog een half uur te spelen in het San Mamés. Bilbao krijgt het lastiger met FC Barcelona en de druk neemt toe op de thuisploeg.
55'
Gele kaart voor Raúl García (Athletic Bilbao)
En ook Raul Garcia gaat op de bon. De middenvelder heeft al heel wat overtredingen op zijn naam staan, maar nu vindt de arbiter het genoeg en toont geel.
53'
Gele kaart voor Iturraspe (Athletic Bilbao)
Iturraspe krijgt een gele kaart. De middenvelder van Bilbao gaat met de elleboog een kopduel aan en plant die in het gezicht van Busquets. Terecht geel.
52'
Doelpunt voor FC Barcelona, 2:1 door Lionel Messi
En of die vrije trap op een mooie positie is! Messi schiet de bal in de korte hoek, de bal gaat via de lat over de lijn, maar stuitert er weer uit. De scheidsrechter geeft terecht het doelpunt, Iraizoz klaagt wat hij wil, maar het helpt niet.
51'
Raul Garcia met een overtreding op Neymar. Niet de eerste van de Spanjaard. Een mooie positie voor een vrije trap blijft staan voor Barcelona.
49'
Messi krijgt een schietkans. Neymar legt de bal terug op Suárez die op de rand van de zestien zit te wachten. De Uruguayaan stapt over de bal heen, waardoor Messi in balbezit komt. De Argentijn moet schieten, maar loopt zich dan vast.
46'
Luis Suárez heeft de bal aan het rollen gebracht voor het tweede bedrijf van de wedstrijd. Geen wissels aan beide kanten.
46'
45'
Athletic Bilbao is de betere in de eerste helft. In de eerste minuten kreeg San José al de kans op de openingstreffer, maar hij kopte naast. In de 25ste minuut kwam de thuisploeg wel op voorsprong. Aduriz kon na een prima voorzet van Raul Garcia gemakkelijk raakkoppen. Drie minuten later was het Iñaki Williams die voor de tweede treffer zorgde. Na slecht balverlies van Barcelona kwam Aduriz in balbezit die de bal vervolgens met zijn hak bij Williams bracht. De vleugelaanvaller faalde niet tegenover Ter Stegen. Barcelona heeft de draai nog niet te pakken vanavond.
45'
45'
Gele kaart voor Busquets (FC Barcelona)
En ook Busquets heeft geel gekregen voor commentaar op de leiding. Dat is niet slim van de Barcelona spelers.
45'
Gele kaart voor Jordi Alba (FC Barcelona)
Ook Alba krijgt geel voor het zeuren richting de scheidsrechter. Het heeft allemaal te maken met de overtreding op Neymar waar niet voor werd gefloten.
45'
Neymar gaat naar de grond in de zestien, nadat hij over het been van Etxeita gaat. De arbiter geeft echter geen strafschop, terwijl het er toch zeker een was.
45'
Gele kaart voor Iniesta (FC Barcelona)
Iniesta krijgt geel omdat hij het niet eens is met de beslissing van de arbiter om Barcelona geen strafschop te geven.
45'
Er komen drie minuten aan extra speeltijd bij.
44'
Kans voor Barcelona. Lionel Messi geeft de bal mee aan Neymar die aan de linkerkant van de zestien is doorgedrongen in het strafschopgebied. De Braziliaan probeert het in de korte hoek, maar Iraizoz staat goed opgesteld.
41'
Gele kaart voor Aduriz (Athletic Bilbao)
Ook Aduriz krijgt een gele kaart van de scheidsrechter. De aanvaller van Athletic Bilbao doet in principe niks, maar omdat Umtiti het vuurtje aanwakkert, krijgt ook de aanvaller van Athletic Bilbao geel.
41'
Gele kaart voor Samuel Umtiti (FC Barcelona)
Umtiti komt terug in het veld. Loopt dan direct naar Aduriz toe en spreekt hem toe. Een opstootje volgt en de arbiter geeft geel aan de Fransman.
39'
Umtiti heeft het niet meer. De verdediger zit druk te wijzen naar Aduriz en moet er even van af.
37'
De arbiter legt het spel stil. Umtiti is blijven liggen na de hoekschop en ligt kermend op de grond. Het is Aduriz die een slaande beweging heeft gemaakt richting de Fransman.
36'
Weer een snelle uitbraak van de thuisploeg. De voorzet vanaf links komt net niet aan, maar gevaarlijk is het wederom.
32'
Afzwaaier van Williams. De buitenspeler komt op de punt van de zestien in balbezit en schiet richting doel. Zijn bal gaat echter ver naast het doel, een afzwaaier.
30'
Binnen het half uur staat Athletic Bilbao dus met 2-0 voor. De wedstrijd duurt nog lang, maar de voorsprong staat.
28'
Doelpunt voor Athletic Bilbao, 2:0 door Williams
Athletic Bilbao komt ook op 2-0! Het is Iñaki Williams die de treffer op zijn naam zet. Een slechte bal van Barcelona wordt de zestien ingebracht door Bilbao. Aduriz met een weergaloos hakje richting Williams die de bal vol op de volley neemt en hard binnenschiet.
25'
Doelpunt voor Athletic Bilbao, 1:0 door Aduriz
Athletic Bilbao komt op een 1-0 voorsprong. Raul Garcia komt door aan de rechterkant en levert een perfecte voorzet af richting de tweede paal. Ter Stegen kan niet bij de bal, en Aduriz kopt zijn ploeg op een voorsprong
23'
Een overtreding op Aduriz en een vrije trap voor Athletic Bilbao. Iturraspe brengt de bal strak voor het doel, maar niemand kan zijn hoofd tegen de bal zetten.
21'
Piqué moet naar de kant. Hij wordt even verzorgd, maar kan daarna weer door. Hij heeft last van zijn ribben zo lijkt het.
20'
Messi met een heerlijke voorzet richting de strafschopstip, waar Piqué nog staat opgesteld en klaar is om de bal in te koppen. De verdediger kopt naast, maar komt daarna in botsing met Iraizoz en gaat kermend naar de grond.
19'
Raul Garcia begaat een overtreding op Neymar, waarna de Braziliaan de vrije trap die resteert kort neemt. Messi slingert de bal voor het doel, maar Pique kan daar niet bijkomen omdat Iturraspe de bal net voor de verdediger verwerkt tot hoekschop.
14'
Sergi Roberto is aan de rechterkant opgelopen. De rechter vleugelverdediger legt de bal voor ter hoogte van de strafschopstip. Luis Suárez gaat richting de bal, maar doelman Iraizoz bokst de bal weg.
12'
Daarna zet Lionel Messi zelf een aanval op. Hij wipt de bal over de verdediging heen richting Neymar. De buitenspeler legt de bal dan terug op de Argentijn en die knal naast. Eerste kans voor Barcelona.
11'
Tweede actie van Neymar is ook goed. De Braziliaan gaat langs zijn tegenstander, geeft dan hard voor, maar een tegenstander zit er tussen.
10'
Ter Stegen krijgt geen prettige bal terug gespeeld. De Duitse goalie schiet de bal met een stuit de lucht in. De bal komt niet verder dan de rand van de zestien, waarna Aduriz het kopduel van Piqué wint, maar de afstand is te groot. Geen dreiging.
9'
Plots kan Raul Garcia de bal aan de zijkant meenemen. Barcelona moet omschakelen, Williams is mee in de aanval. De bal van Raul Garcia komt daar echter niet.
7'
Voor het eerst komt er dreiging van Neymar. De Braziliaanse aanvaller dribbelt op, passeert een mannetje en geeft de bal mee aan Ivan Rakitić. De Kroaat wil de bal dan terugleggen, maar een verdediger van Athletic Bilbao zit er tussen.
5'
Bilbao dringt aan bij het doel van Barcelona. Aduriz komt in balbezit aan de zijkant van de zestien, waarna hij met de binnenkant van de voet de bal voor geeft. Saborit wil de bal inschieten, maar Piqué zit er goed tussen. Saborit begaat tevens een overtreding.
2'
Daar is het bijna meteen al raak!
Uit een hoekschop vanaf de linkerkant komt middenvelder San José goed voor zijn man bij de eerste paal en kan de bal koppen. De bal gaat een halve meter langs de paal. Ter Stegen staat aan de grond genageld.
1'
Williams heeft de bal voor het eerst aan het rollen gebracht. Veel plezier bij het volgen van deze wedstrijd.
1'
Opstelling
FC Barcelona treedt vanavond in de sterkst mogelijke opstelling aan tegen Athletic Bilbao. Dat betekent dat Lionel Messi, Luis Suárez en Neymar het aanvalstrio vormen. Luis Enrique kan niet beschikken over Jasper Cillessen, die normaliter onder de lat zou staan in de Copa del Rey. De Nederlander raakte in de winterbreak geblesseerd en daarom staat Marc-André ter Stegen in het doel.

Bij Athletic Bilbao drie wijzigingen ten opzichte van de laatste wedstrijd tegen Racing Santander. Lekue, Mikel Rico en Iker Muniaín zijn verwezen naar de bank en zij worden vervangen door Eneko Bóveda, Iturraspe en Saborit.
Athletic Bilbao ontvangt vanavond FC Barcelona in de achtste finale van de Copa del Rey. Het is de eerste ontmoeting in het tweeluik van deze ronde in de beker. Het duel dat wordt gespeeld in het San Mamés begint om 21.15 uur. Een uur voor het begin van de wedstrijd zullen de opstellingen bekend worden. Mijn naam is Thomas Mulder en ik doe verslag van deze wedstrijd.

Vorig seizoen namen Athletic Bilbao en FC Barcelona het ook al tegen elkaar op in de Copa del Rey. Destijds troffen de ploegen van Valverde en Luis Enrique elkaar in de kwartfinale. Athletic Bilbao kwam in eigen huis niet verder dan een 1-2 verlies. Barcelona kwam in de achttiende minuut al op voorsprong door een doelpunt van Munir. Zes minuten later trof Neymar doel. Aduriz deed nog wel wat terug, maar het doelpunt kwam te laat waardoor Barcelona de ontmoeting in het Baskenland won.

In het duel in Barcelona kwam Athletic Bilbao goed uit de startblokken. Iñaki Williams maakte de openingstreffer namens de Basken. Pas in de tweede helft wist Barcelona de rug weer te rechten. Luis Suárez schoot in de 53ste minuut op aangeven van Lionel Messi raak, waarna Piqué en Neymar de score uitbreidde naar 3-1 voor de thuisploeg. De kwartfinale was de laatste halte voor Athletic Bilbao, voor Barcelona niet. De Catalanen drongen door tot de finale, waarin Sevilla met 2-0 werd verslagen in de verlenging.

Ook dit seizoen troffen beide ploegen elkaar al eens. Dat was helemaal aan het begin van het seizoen in speelronde twee. In een bijna uitverkocht San Mamés kwam FC Barcelona na 21 minuten spelen op een 0-1 voorsprong door Ivan Rakitić na een goede voorzet van Arda Turan. In het duel waar maar liefst negen keer een gele kaart werd uitgedeeld, wist Athletic Bilbao zich niet terug te knokken in de wedstrijd, waardoor het eerste onderonsje met Barcelona van dit jaar verloren werd.

Vorige ronde
Athletic Bilbao kende in de vierde ronde van de Copa del Rey geen moeite met tegenstander Racing Santander. De uitwedstrijd werd met 1-2 gewonnen, waarna het karwij in eigen huis werd afgemaakt. Daar werd met 3-0 gewonnen. FC Barcelona kreeg in de heenwedstrijd tegen Hércules CF enige tegenstand, waardoor er na negentig minuten een schamele 1-1 op het scorebord stond. In eigen huis werd de tegenstander overklast, waarin Barcelona met 7-0 won. Arda Turan was de grote man met een hattrick en een assist.

Cillessen ontbreekt
Doelman Jasper Cillessen ontbreekt in de selectie van Barcelona. De Nederlandse doelman keerde na de winterbreak geblesseerd terug, terwijl hij in dit bekertoernooi normaliter onder de lat zou staan. Luis Enrique heeft Denis Suárez, Aleix Vidal en Jeremy Mathieu thuis gelaten. Zij behoren niet tot de 18-koppige selectie.

Ernesto Valverde kent meer blessuregevallen in zijn selectie. Óscar de Marcos, Yeray Álvarez en Ager Aketxe stonden al langer aan de zijlijn en zijn er vanavond niet bij. Daarbij komt ook nog de naam van Íñigo Lekue. Beñat Etxebarria is wel weer terug van een blessure en zit in de wedstrijdselectie.