Rusland Woensdag, 15. Juni 2016
15:00 uur
Slowakije
1:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Vladimír Weiss 32. / Schot met rechts  (Marek Hamšík)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Marek Hamšík 45. / Schot met rechts  (Vladimír Weiss)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Denis Glushakov 80. / Kopbal  (Oleg Shatov)

90'
Rusland moest in ieder geval twee keer scoren om nog een punt te redden in de tweede helft. Dat bleek een te zware taak voor de Russen, die pas in de tachtigste minuut zorgden voor de aansluitingstreffer. Invaller Glushakov kopte binnen op aangeven van Shatov. Maar aan deze goal werd geen vervolg gegeven; de Slowaken hielden stand en zegevierden met een erg knappe 2-1 overwinning, waardoor het erg open ligt op de helft van groep B.
90'
90'
Rusland krijgt nog drie minuten aan blessuretijd om de gelijkmaker te forceren. Wordt het nog 2-2?
89'
Dzyuba legt aan, maar Hubočan gooit zich op de juiste manier voor de bal en voorkomt daarmee dat Kozáčik in actie moet komen.
86'
Glushakov legt aan voor zijn tweede, maar zijn halve volley belandt net naast.
84'
Het belooft nog een hete slotfase te worden in Lille, waar Rusland nu vol op de aanval gaat.
80'
Doelpunt voor Rusland, 1:2 door Denis Glushakov
Daar is de aansluitingstreffer voor Glushakov! De defensie van Slowakije zakt zowaar een keer in elkaar, waardoor de invaller kan binnenkoppen na een mooie combinatie. Komt er toch nog een comeback van de Russen?
79'
Mak is moegestreden. Aanvaller Michal Ďuriš komt in het veld.
79'
Wissel in bij Slowakije -> Michal Ďuriš
79'
Wissel uit bij Slowakije -> Róbert Mak
79'
Slowakije kan met relatief gemak de veelal desperate offensieve pogingen van Rusland afslaan. Het begint er steeds meer op te lijken dat de Slowaken hier een knap resultaat neerzetten.
75'
Middenvelder Roman Shirokov krijgt nog een kwartier om doorslaggevend te zijn. Hij vervangt Kokorin.
75'
Wissel in bij Rusland -> Roman Shirokov
75'
Wissel uit bij Rusland -> Aleksandr Kokorin
72'
Doelpuntenmaker gaat een staande ovatie in ontvangst nemend naar de kant. Zijn vervanger is verdediger Dušan Švento.
72'
Wissel in bij Slowakije -> Dušan Švento
72'
Wissel uit bij Slowakije -> Vladimír Weiss
70'
Rusland heeft nog twintig minuten om in ieder geval tweemaal te scoren. Het spelbeeld van de tweede helft biedt weinig hoop.
67'
Doelpuntenmaker Duda kwam vandaag niet tot scoren, maar heeft toch een goede wedstrijd gespeeld. Hij wordt afgelost door een echte spits: Adam Nemec.
67'
Wissel in bij Slowakije -> Adam Nemec
67'
Wissel uit bij Slowakije -> Ondrej Duda
66'
Daar krijgt Smolov een grote kans op de aansluitingstreffer! De bal wordt niet goed weggewerkt en de aanvallende middenvelder neemt 'm ineens op de slof, alleen een mooi blok van Ďurica voorkomt problemen.
65'
Kokorin komt tot een schot, maar deze wordt aangeraakt en belandt in de handen van Kozáčik.
61'
Bij Russisch balbezit heeft Slowakije het liefst tien man achter de bal, waaronder vijf opgesteld in de defensie. De Russen hebben erg veel moeite om dat te doorbreken.
57'
Shatov heeft erg veel ruimte en doet een poging van zo'n 25 meter, maar die is zeer teleurstellend. Het loopt niet bij de Russen.
54'
Róbert Mak krijgt de bal mee en vuurt ineens richting korte hoek, maar daar staat Akinfeev.
53'
Rusland heeft moeite om tot goed uitgespeelde aanvallen te komen tegen het goed georganiseerde Slowakije. Er zit weinig creativiteit in.
49'
Ook in de tweede helft komt Slowakije al in de buurt van het vijandige doel. Ondrej Duda's kopbal stelt alleen teleur.
46'
Gele kaart voor Ján Ďurica (Slowakije)
Ďurica komt erg hard in bij Dzyuba en ontvangt daarvoor geel.
46'
Slutskiy grijpt in aan het begin van de tweede helft. Roman Neustädter en Aleksandr Golovin worden geslachtofferd, Pavel Mamaev en Denis Glushakov moeten voor verandering zorgen in de tweede helft.
46'
Wissel in bij Rusland -> Denis Glushakov
46'
Wissel uit bij Rusland -> Roman Neustädter
46'
Wissel in bij Rusland -> Pavel Mamaev
46'
Wissel uit bij Rusland -> Aleksandr Golovin
46'
45'
Rusland groeide steeds meer in de wedstrijd en had lang het heft in handen, maar uit het niets wist Slowakije in de 32ste minuut voor de openingstreffer aan te tekenen. Weiss bracht een prachtige lange bal van Hamšík en plaatste de bal daaropvolgend rustig in de verre hoek. De voorsprong werd op slag van rust zelfs uitgebreid door de Slowaken, die na de openingsgoal heer en meester waren. Hamšík legde na een korte corner aan met een kapbeweging en mikte de bal prachtig in de kruising. Slowakije gaat de rust dus in met een comfortabele 2-0.
45'
45'
Doelpunt voor Slowakije, 0:2 door Marek Hamšík
Daar is zelfs de 2-0 voor Slowakije! Op slag van rust produceert Hamšík een fenomenaal doelpunt. Hij kapt een mannetje uit en trapt de bal vanaf de zijkant van het strafschopgebied kruising, via de binnenkant van de paal. De voorsprong ziet er ineens heel rooskleurig uit.
42'
Hamšík dribbelt langs een aantal opponenten en komt tot een schot, maar hij raakt de bal niet goed. De kans is verkeken.
39'
Slowakije maakt dankbaar gebruik van het momentum, dat na de goal in handen van de Slowaken ligt. Rusland komt er in deze fase van de wedstrijd niet aan te pas.
35'
Een volksfeest op de tribunes van Stade Pierre Mauroy. Juist in een fase waarin Slowakije niets te vertellen had, kwam het tot scoren. Weet Rusland zich te herpakken?
32'
Doelpunt voor Slowakije, 0:1 door Vladimír Weiss
Slowakije komt op 0-1! Een prachtige lange bal van Hamšík komt terecht bij Vladimír Weiss, die zijn mannetje uitkapt en de bal beheerst in de verre hoek plaatst. De Slowaken hebben de verrassende voorsprong te pakken.
28'
Daar is Smolov toch dichtbij! Een mooie aanval van de Russen, met de aanvallende middenvelder als eindstation. Zijn schuiver, van zo'n 25 meter, belandt net naast.
26'
De wedstrijd van het toernooi is het vooralsnog nog niet. Beide ploegen komen maar amper tot uitgespeelde kansen.
23'
Artem Dzyuba komt tot een ietwat zwakke kopbal die net voordat hij op de paal belandt gepakt wordt door goalie Matúš Kozáčik.
22'
Rusland kent een sterkere fase en zorgt hier en daar voor wat dreiging bij het Slowaakse doel. Doelgevaar is er nog maar amper geweest.
18'
Fedor Smolov heeft in Kokorin een optie om af te leggen, maar gaat van grote afstand voor eigen succes. De bal zwaait af.
16'
Beide teams hebben nog niet voor écht gevaar kunnen zorgen. Het balbezit wordt door Rusland en Slowakije gekoesterd.
13'
Ján Ďurica mag het proberen met een vrije trap van zeker dertig meter, maar zijn harde poging gaat ruim naast.
10'
Ook Marek Hamšík komt tot een schot. Hij probeert het weliswaar vanuit een lastige hoek, maar zijn poging vliegt maar net over.
8'
Aleksandr Kokorin is verantwoordelijk voor de eerste doelpoging. Hij wil een afvallende bal ineens op doel vuren, maar ziet zijn schot geblokt worden.
5'
Een behouden begin in Lille, waar beide ploegen veelal met passes over de grond de eerste speldenprikken proberen uit te delen. Slowakije lijkt vooralsnog niet machteloos.
1'
De volksliederen hebben geklonken, we zijn begonnen in Stade Pierre Mauroy! Weet Rusland de focus genoeg op het voetbal te houden of zorgt Slowakije voor de broodnodige stunt?
1'
Terwijl Rusland-bondscoach Leonid Slutskiy vasthoudt aan dezelfde elf namen, heeft Ján Kozák liefst drie wijzigingen gedaan in zijn basisopstelling. Ondrej Duda, die in de eerste wedstrijd als invaller voor het enige Slowaakse doelpunt zorgde, heeft zodoende een basisplek verdiend ten koste van Michal Ďuriš. Ook Tomáš Hubočan en Viktor Pečovský hebben een plekje in de eerste elf veroverd; zij vervangen Dušan Švento en Patrik Hrošovský.
Na het spectaculaire gelijkspel tussen Portugal en IJsland is de eerste groepsfasespeelronde afgelopen. Rusland en Slowakije mogen speelronde nummer twee aftrappen. Slowakije heeft de eerste wedstrijd van de ogenschijnlijk makkelijkste tegenstander verloren, dus er moet wat gebeuren om nog kans te maken op progressie. En bij Rusland gaat het, ondanks het mooie resultaat in het eerste duel met Engeland, eigenlijk weinig over voetbal. Tegen Slowakije hopen de Russen de focus weer op het sportieve aspect te brengen. Het verslag van deze wedstrijd wordt gedaan door Nino Vermeulen.

Vervelende afleiding voor Russen
Waar de focus voor Rusland eigenlijk op het voetbal moet liggen, is er veel afleiding voor de Russen. Dankzij de rellen die Russische hooligans veroorzaakten na de eerste wedstrijd tegen Engeland ontving de voetbalbond al een voorwaardelijke diskwalificatie in het toernooi. Iets waar de spelers ongetwijfeld last van hebben, ook gezien de oproepen die er vanuit het Russische kamp richting de fans is gedaan.

Op deze woensdagmiddag in Stade Pierre Mauroy, de thuisbasis van Lille OSC, moet het team van Leonid Slutskiy de focus weer verleggen naar het voetbal. Dat ging vier dagen geleden heel aardig; Rusland pakte tegen Engeland een bonuspunt dankzij een late treffer van Vasiliy Berezutskiy en versterkte daarmee het uitzicht op de volgende ronde. Tegen Slowakije moet een volgende stap gezet worden.

Slowakije heeft resultaat nodig
In de openingswedstrijd móést Slowakije eigenlijk een resultaat halen. Wales was vooraf op het oog de makkelijkste opponent en om vooruitzicht op de volgende ronde te houden was een resultaat vereist. Maar de Slowaken kwamen niet verder dan een 2-1 nederlaag tegen de Welshmen, voornamelijk dankzij een late treffer van de ingevallen Hal Robson-Kanu. Om hoop op de volgende ronde te houden moeten er dus resultaten geboekt worden tegen Rusland en Engeland. Een zware kluif voor de ploeg van Ján Kozák, die simpelweg niet wegkomen met weer een verliespartij in Stade Pierre Mauroy.

Het duel wordt om 15:00 afgetrapt in Villeneuve D’Ascq, een voorstad van Lille. De Sloveense Damir Skomina geeft dan het startsein voor deze aftrap van speelronde twee van het EK. De twee opstellingen worden ongeveer een uur van tevoren bekendgemaakt onder het kopje wedstrijddetails.