België Maandag, 13. Juni 2016
21:00 uur
Italië
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Emanuele Giaccherini 32. / Schot met rechts  (Leonardo Bonucci)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Graziano Pellè 90. / Schot met rechts  (Antonio Candreva)

90'
Italië piepte een heel klein beetje, maar wist met fantastisch verdedigend werk uiteindelijk de zege redelijk eenvoudig over de streep te trekken. Diep in blessuretijd maakte Pellè het Belgische leed nog groter door van dichtbij keihard de 0-2 tegen de touwen te knallen. België zal het tegen Zweden en Ierland anders aan moeten gaan pakken, om in deze zware poule te kunnen overleven.
90'
90'
Doelpunt voor Italië, 0:2 door Graziano Pellè
BOEM! Graziano Pellè schiet met een volley alle hoop van België aan flarden. In een ultieme counter is Italië ineens met veel man voor het doel. De bal belandt bij de tweede paal voor de voeten van Pellè, die niet twijfelt en verwoestend uithaalt.
90'
Gele kaart voor Jan Vertonghen (België)
Vertonghen krijgt nog geel uit frustratie. De linksback gooit daarmee ook nog de nodig seconden weg die zijn ploeg hard nodig heeft in de jacht op de gelijkmaker.
90'
Nog drie minuten blessuretijd heeft België om deze nederlaag te voorkomen.
90'
België gooit een kwartje in de flipperkast en ziet de bal vlak voor Buffon langs verschillende spelers heen en weer stuiteren. Uiteindelijk kan de doelman de bal oppikken. Hij viert dat alsof de zege daarmee al binnen is.
87'
Bij Italë loopt men inmiddels echt op de laatste benen. Het vele defensieve werk van de laatste minuten heeft veel kracht gekost. Gaat België daar nog van kunnen profiteren?
85'
Immobile countert uit het niets naar de tweede treffer, maar zijn schot van afstand wordt knap door Courtois uit het doel gedoken.
84'
Gele kaart voor Thiago Motta (Italië)
Thiago Motta staat pas vijf minuten binnen de lijnen, maar staat ook al in het boekje. Een harde overtreding op Hazard is ook hier goed voor geel.
82'
Origi met een dot van een kans! De Brunye lepelt de bal heerlijk de zestien in, waar Origi van dichtbij mag binnen koppen. Hij raakt de bal echter niet goed en ziet zijn poging over gaan.
81'
Mertens probeert het van net buiten de zestien met een poging van afstand, maar de bal gaat wederom naast het doel van Buffon.
79'
Wissel in bij Italië -> Thiago Motta
79'
Wissel uit bij Italië -> Daniele De Rossi
78'
Gele kaart voor Leonardo Bonucci (Italië)
Bonucci pakt ook een kaart. Origi lijkt hem voorbij te zijn en op weg te kunnen naar het doel, maar dat laat de man van de assist bij de 0-1 hier niet gebeuren.
76'
Wissel in bij België -> Yannick Ferreira-Carrasco
76'
Wissel uit bij België -> Laurent Ciman
75'
Wissel in bij Italië -> Ciro Immobile
75'
Wissel uit bij Italië -> Éder
75'
Gele kaart voor Éder (Italië)
Éder pakt een kaart voor het team. Candreva gaat in de fout, waarna de aanvaller de counter eruit haalt en een kaart pakt.
73'
Wissel in bij België -> Divock Origi
73'
Wissel uit bij België -> Romelu Lukaku
72'
Giorgio Chiellini is aan Italiaanse zijde een masterclass verdedigen aan het weggeven vanavond. De ervaren rot van Juventus doet verdedigend gezien niets verkeerd.
69'
Beide spelers kunnen overigens gewoon verder spelen.
68'
Hazard ligt geblesseerd op de grond, Pellè laat zich buiten de lijnen geblesseerd behandelen. Het zijn niet de meest spectaculaire minuten van deze wedstrijd.
65'
Gele kaart voor Giorgio Chiellini (Italië)
Chiellini probeert mee op te bouwen, maar verspeelt daarbij de bal. Hij moet direct ingrijpen en Hazard tegenhouden, om een counter te voorkomen. Dat kost hem wel een kaart.
62'
Wissel in bij België -> Dries Mertens
62'
Wissel uit bij België -> Radja Nainggolan
61'
De laatste minuten zijn weer voor Italië. In plaats van dat België op zoek is naar de gelijkmaker, neigt Italië nu eerder naar een uitbreiding van de voorsprong.
58'
Wissel in bij Italië -> Mattia De Sciglio
58'
Wissel uit bij Italië -> Matteo Darmian
56'
Waar iedereen een voorzet verwacht, probeert Hazard het met een schot van afstand. Hij mikt alleen recht op de doelman af, waardoor het een makkelijke redding voor Buffon is.
54'
En aan de andere kant nu een goede kopkans voor Pellè! Courtois moet zich strekken en weet de kopbal nog net uit de onderhoek te tikken.
53'
Lukaku moet hier de gelijkmaker aantekenen! Maar de spits mist zijn eerste kans van de wedstrijd. Uit een Italiaanse corner countert België met drie balcontacten naar de andere kant van het veld. Buffon komt razendsnel zijn doel uit om het de vrijstaande Lukaku lastig te maken en dat lukt. Lukaku mikt net over het doel.
49'
De eerste paar minuten na de rust zijn voor Italië. Pellè strooit her en der met wat pasjes op de helft van België. De een lukt beter dan de ander, maar de aanvalsleider doet zijn werk en bemoeit zich nadrukkelijk met het Italiaanse spel.
47'
Beide ploegen zijn zonder wissels aan de tweede helft begonnen.
46'
45'
Italië heeft wat het hebben wil, een voorsprong in de eerste helft. Een fantastische pass van Bonucci stelde Giaccherini in staat om de enige treffer van de eerste helft aan te tekenen. België krijgt aanvallend nog geen vuist gemaakt en weet vooral spits Lukaku niet in stelling te brengen.
45'
45'
Er komt nog minimaal één minuut extra bij in deze eerste helft.
42'
België voert de druk richting het rustsignaal wat op. Zonder echte tot kansen te komen bevind het spel zich nu wel voornamelijk op Italiaans grondgebied.
39'
Eindelijk De Bruyne aan de bal in een aanvallende stelling! De middenvelder legt hem goed voor zijn linker, maar in het woud van Italiaanse verdedigers smoort zijn inzet.
36'
Pellè is zeer dicht bij de 0-2! Uit een korte corner kopt Pellè vanaf een meter of vijf net naast. Hij moet bij deze kopbal zelf nog heel veel werk verrichten, aangezien er aan de voorzet geen enkele snelheid zat.
35'
Deze treffer is alles wat België niet wilde in deze wedstrijd. Italië was al niet zeer veel bezig met aanvallen, maar dat zal er met deze voorsprong niet beter op worden. België zal uit een ander vaatje moeten gaan tappen.
32'
Doelpunt voor Italië, 0:1 door Emanuele Giaccherini
Wat een fantastische pass van Bonucci! Vanaf eigen helft legt hij de bal over de Belgische verdediging heen, zo in de voeten van de geheel vrijstaande Giaccherini. Die controleert het leer goed en schuift hem langs de uitstormende Courtois voor de 0-1.
29'
Voor het eerst sinds lange tijd weer iets aanvallends van Italië. Graziano Pellè probeert het van net buiten de zestien. Met zijn rechter krult hij de bal naar de verre hoek, maar hij mikt te ruim en schiet naast.
26'
Dit EK loopt nog niet echt over van doelpuntrijke wedstrijden, dus eigenlijk is het ook niet verrassend dat er in een wedstrijd van Italië nog niet gescoord is.
22'
Het eerste kwart van deze wedstrijd hangt nog niet van hoogtepunten aan elkaar. Beide ploegen zitten nog steeds in de aftastende fase. Vooral België weet haar wapens nog niet in stelling te brengen, ondanks dat de ploeg de bal veelvuldig mag hebben.
18'
Italië raakt geen moment in paniek wanneer België een aantal minuten de bal heeft. De mannen van Conte blijven uitermate rustig en blijven geconcentreerd hun verdedigende taken uitvoeren.
14'
In het eerste kwartier van de wedstrijd is Kevin De Bruyne onzichtbaar geweest. De middenvelder die momenteel door velen wordt geprezen als beste Belg in deze selectie, is nog amper aan de bal geweest.
10'
Het eerste werk voor Buffon is ook een feit. Nainggolan drukt vanaf ruim twintig meter heerlijk af en stuurt de bal laag richting de hoek. De Italiaanse doelman let goed op en is op tijd bij de grond, om het leer te keren.
7'
Éder krijgt een laatste waarschuwing van de scheidsrechter. In een duel houdt hij zijn been heel hoog en raakt daarmee de voet van Vermaelen. De Belg schreeuwt het uit, maar staat al snel weer op en kan gewoon verder.
6'
De openingsfase is slordig. Beide ploegen weten de medespelers nog maar moeizaam te vinden, waardoor de eerste minuten van deze pot rommelig zijn verlopen.
4'
Italië opent het bal met een rollertje richting het doel van Courtois, maar gevaarlijk was deze poging niet.
1'
Mark Clattenburg heeft gefloten, de bal rolt in Lyon!
1'
Het mooiste volkslied van Europa heeft vele kijkers weer kippenvel bezorgd. Na de hymne van Italië heeft ook die van België geklonken, waarmee de aftrap heel dichtbij is.
Er staan maarliefst vier oud-Eredivisiespelers aan de aftrap in de wedstrijd tussen België en Italië in Lyon op maandagavond. België start met Toby Alderwerield, Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen aan de aftrap. Bij Italië staat Graziano Pellè in de punt van de aanval.

Italië start in een verdedigende 3-5-2 opstelling, waarbij Pellè in de voorhoede wordt ondersteunt door Eder. België zet daar een 4-4-1-1 systeem tegenover. Romelu Lukaku staat in de punt van de aanval, met Marouane Fellaini daar vlak achter.
De eerste echte kraker van het Europees Kampioenschap 2016 staat vanavond op het programma. Om 21.00 uur nemen België en Italië het tegen elkaar op in de eerste speelronde van groep E. De wedstrijd wordt gespeeld in het Stade des Lumières, de thuishaven van Olympique Lyon. De wedstrijd staat onder leiding van de Engelse arbiter Mark Clattenburg.

België
De verwachtingen bij België zijn hoog. Het is niet de eerste keer dat onze zuiderburen met een op papier sterk elftal aantreden op een eindtoernooi. Tijdens het vorige Wereld Kampioenschap beschikte België ook over een goede selectie, maar kwam het vooralsnog niet uit de verf. Tijdens EURO 2016 dus nieuwe kansen voor de ploeg van Marc Wilmots.

Hoewel België niet beschikt over Nacer Chadli en Vincent Kompany heeft het een brede selectie met veel kwaliteit op elke linie. Edin Hazard speelde niet zijn beste seizoen in de Premier League, maar in de laatste wedstrijden van Chelsea toonde hij alweer zijn klasse. De kleine dribbelaar lijkt op tijd in vorm te zijn. En mocht Hazard toch niet zijn klasse kunnen vertonen, dan is er altijd Yannick Ferreira-Carrasco nog. De buitenspeler van Atlético Madrid heeft dit seizoen bewezen een echte aanwinst te zijn.

In aanloop van het Europees Kampioenschap oefende België tegen Portugal, Zwitserland, Finland en Noorwegen. Tegen Portugal werd er met 2-1 verloren en hoewel er in de overige wedstrijden niet werd verloren, waren de uitslagen niet overtuigend. Tegen Zwitserland werd er nipt met 1-2 gewonnen. Finland kon België op een 1-1 gelijkspel houden en in de uitzwaaiwedstrijd werd er wederom nipt gewonnen. Dit keer 3-2 van Noorwegen.

Italië
De Italianen hebben een verrassende selectie. Het elftal heeft weinig overeenkomsten met het Italiaanse team van het Wereld Kampioenschap van twee jaar terug. Spelers als Ricardo Montolivo, Mario Balotelli, Andrea Pirlo en Claudio Marchisio zijn er niet bij in Frankrijk. Ondanks de afwezigheid van de ervaren spelers beschikt het Italiaanse elftal misschien wel over de beste defensie van alle deelnemende ploegen. En laat dat net de kracht van de Italianen zijn.

Gianluigi Buffon is met zijn 38 jaar de oude rot van de selectie. Met Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci en Giorgio Chiellini vormen zij het defensieve blok. Het viertal doet dat ook voor Juventus en zijn dus goed ingespeeld op elkaar. Verder maken bekende spelers als Daniele De Rossi en Thiago Motto wel deel uit van de selectie. In de voorhoede zien we ook oud-Feyenoord-spits Graziano Pellè terug. Hij zal vermoedelijk de eerste spits zijn bij de Italianen.

Ook Italie speelde in aanloop van EURO 2016 vier oefenwedstrijden. In de eerste wedstrijd tegen Spanje werd knap gelijkgespeeld. Verder dan 1-1 kwamen de Spanjaarden niet. Daarna moest de ploeg van Antonio Conte op bezoek bij wereldkampioen Duitsland. Daar werd met 4-1 verloren. Tegen Schotland wist Italië wel te winnen. Pellè zorgde daar voor de enige goal. In de laatste oefensessie werd Finland met 2-0 verslagen.

De wedstrijd van vanavond begint om 21.00 uur. De opstellingen van beide ploegen zullen een uur voor aanvang van de wedstrijd te zien zijn. Mijn naam is Thomas Mulder en ik verzorg het liveverslag vanavond. Veel plezier met het volgen van deze wedstrijd.