2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 12. / Schot met links
1 : 1 Torinfos in de Ticker Krisztián Németh 30.  (Guus Hupperts)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 66. / Penalty
2 : 2 Torinfos in de Ticker Guus Hupperts 71. / Schot met rechts  (Mitchell Donald)

90'
Na een leuke, rommelige wedstrijd is het duel tussen sc Heerenveen en Roda JC geëindigd in een 2-2 gelijkspel. Over het algemeen bezien was de thuisploeg wat sterker en zocht het meer de aanval. Via een gelukkige strafschop kwam Heerenveen in de tweede helft dan ook op voorsprong maar nog geen vijf minuten later maakte Hupperts alweer op knappe wijze gelijk. Waarschijnlijk kunnen beide teams leven met het gelijkspel.
90'
90'
Gele kaart voor Bart Biemans (Roda JC Kerkrade)
Biemans krijgt geel als hij Finnbogason wat onbenullig in de rug springt.
90'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Daley Sinkgraven
90'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
90'
Na een counter komt de bal aan de linkerkant van het strafschopgebied bij Höcher terecht. Die krult de bal fraai richting de verre hoek maar zijn poging vliegt net naast. Dat had nog bijna drie punten voor de bezoekers opgeleverd.
90'
Het is de thuisploeg die in de laatste minuten nog op zoek is naar een derde doelpunt. Roda houdt tot dusver echter vrij makkelijk stand en loert op de counter.
90'
De blessuretijd bedraagt maar liefst vijf minuten. Het spel heeft natuurlijk ook enkele malen stil gelegen vanwege blessurebehandelingen.
88'
Met nog enkele minuten te gaan lijkt dit duel op een gelijkspel af te stevenen. Of heeft één van beide elftallen nog een verassing in huis?
84'
Het spel ligt tweemaal stil. Eerst krijgt Ziyech een hand in het gezicht van Donald. Als het spel net is hervat, krijgt Dijkhuizen een elleboog van Kum in zijn gezicht. Beide spelers lijken verder te kunnen.
81'
Direct na het schot van Donald een kans voor De Roon aan de andere kant. Hij is aan de rechterkant het strafschopgebied in gesneld en haalt wat onbehouwen uit. Daardoor vliegt het schot hopeloos naast.
80'
Donald haalt uit vanaf een meter of twintig vanaf het Heerenveen doel. Zijn poging vliegt recht op Nordfeldt af die daardoor gemakkelijk kan pakken.
79'
Een gigantische mogelijkheid voor invaller Wildschut. Na een prima voorzet van Başaçikoğlu en mistasten van de Roda-verdediging heeft Wilschut alle tijd om op doel te schieten of de bal af te geven op een medespeler. De invaller lijkt echter wat besluiteloos en dus gaat de kans verloren als een Roda-verdediger opruimt.
76'
Opnieuw zorgt Hupperts voor veel gevaar! Na een prima actie schiet de aanvaller maar net voorlangs. Nordfeldt zal blij zijn dat die bal naast gaat.
75'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
75'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
72'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Marc Höcher
72'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mitchel Paulissen
71'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 2:2 door Guus Hupperts
En het is alweer gelijk! Hupperts snelt het strafschopgebied in en ontdoet zich van Kum. Daarna schiet hij het leder op schitterende wijze met buitenkant voet achter Nordfeldt. Knappe goal van de uitblinker dit seizoen bij de Limburgers.
67'
Gele kaart voor Ramon Zomer (sc Heerenveen)
Zomer heeft geel ontvangen nadat hij Németh vastpakt.
66'
Gele kaart voor Mitchel Paulissen (Roda JC Kerkrade)
Paulissen krijgt geel na aanmerkingen op de leiding.
66'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:1 door Alfreð Finnbogason
Finnbogason benut de toegekende strafschop door de bal hard en laag in de rechterhoek te schieten. De penalty was echter niet terecht. Finnbogason liet zich gemakkelijk vallen toen hij zich langs Dijkhuizen en Paulissen probeerde te wurmen.
65'
De thuisploeg krijgt een penalty!
65'
Waren de Limburgers in de eerste helft bij vlagen nog oppermachtig, in de tweede helft komen ze er niet aan te pas. Het is Heerenveen dat de aanval zoekt en kansen creëert.
62'
Ziyech besluit vanaf de rand van het zestienmetergebied Kurto eens te testen. Zijn schot is prima en de Roda-doelman moet alle zeilen bijzetten om de inzet over het doel te werken.
60'
Nota bene een Roda-speler legt de bal bijna panklaar voor Zomer die van dichtbij uit wil halen. Net voordat hij wil schieten, wordt de bal echter voor zijn neus weggeschoten.
59'
Het tempo in de beginfase van de tweede helft ligt erg hoog, dit is voornamelijk te danken aan de thuisploeg die constant de aanval zoekt. Met name Başaçikoğlu is aan de linkerflank een plaag voor Dijkhuizen en zijn ploeggenoten.
55'
Ziyech besluit maar eens van afstand uit te halen. Zijn schot is hard maar kan worden gevangen door een attente Kurto.
54'
Sensatie in het strafschopgebied van de bezoekers, maar een doelpunt levert het voor Heerenveen niet op. Kurto is ver zijn doel uit en probeert met alle macht te voorkomen dat een Heerenveen speler op het lege doel kan schieten. Dit lukt hem samen met hulp van zijn verdedigers. Het zag er allemaal in ieder geval erg geestig uit!
53'
Fluitconcerten van het Heerenveen-publiek als Kurto aan het tijdrekken is tijdens een uittrap. Het lijkt me wel erg vroeg in de wedstrijd om nu al tijd te gaan rekken..
49'
De Friezen krijgen een vrije trap op een meter of twintig vanaf het vijandelijke doel. Ziyech heeft een fijne traptechniek en gaat achter de bal staan. Zijn inzet is echter niet zuiver genoeg en krult over de kruising. Dat kan hij beter.
48'
Met kunst en vliegwerk weet Roda JC een doelpunt te voorkomen, met name dankzij doelman Kurto. Biemans verwerkt een voorzet van Başaçikoğlu namelijk bijna in zijn eigen doel waardoor de Roda-doelman handelend moet optreden. Ook daarna houdt hij Finnbogason van scoren af.
46'
De bal rolt weer in Heerenveen als Roda JC heeft afgetrapt. Beide elftallen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft.
46'
45'
Na 46 minuten voetbal in Friesland is de stand tussen sc Heerenveen en Roda JC gelijk: 1-1. Het spel van beide elftallen wordt gekenmerkt door veel slordigheden maar dat maakt de wedstrijd er niet minder leuk op. Zowel de thuisploeg als de bezoekers kenden sterke fases. Heerenveen domineerde vlak voor rust en in de openingsfase waarin het ook op voorsprong kwam dankzij een individuele actie van Ziyech. Roda kende een sterk kwartier waarin het enkele prima kansen kreeg. Eén van die mogelijkheden werd benut door Németh. De gelijke stand is dan ook terecht.
45'
45'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
Vlak voor rust krijgt De Roon geel als hij een veelbelovende aanval van de Limburgers afstopt door Sutchuin neer te halen.
41'
Başaçikoğlu heeft wat moois in gedachten als hij binnen het strafschopgebied de bal achter Kurto probeert te stiften. Zijn poging gaat maar net over. Goed geprobeerd.
40'
Daar is Finnbogason dan voor het eerst. Başaçikoğlu heeft veel ruimte aan de linkerzijkant en geeft de bal laag en hard voor. Finnbogason is daar gevaarlijk tussen twee Roda-verdedigers in maar krijgt de bal niet in het doel.
38'
Topscoorder van de Eredivisie, Finnbogason, komt nog niet in het spel voor. Dit terwijl de verdediging van Roda JC op NEC na de meeste tegentreffers heeft gekregen: 42 inmiddels al in negentien duels.
35'
De scheidsrechter legt het spel onmiddellijk stil als Kum hard wordt geraakt door de knie van Sutchuin. Gelukkig voor hem lijkt het allemaal mee te vallen en dus kan de verdediger van Heerenveen gewoon verder.
34'
Het elftal van Van Basten is de kluts het laatste kwartier helemaal kwijt. De aanvallers worden niet meer bereikt en de thuisploeg beperkt zich noodgedwongen tot verdedigen. Een tweede doelpunt van het team uit Kerkrade kan zo niet uitblijven.
30'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 1:1 door Krisztián Németh
Het staat weer gelijk in Friesland! Hupperts heeft aan de rechterflank veel ruimte en geeft de bal prima voor op Németh. Die werkt de voorzet van Hupperts met zijn scheenbeen of knie in het doel van sc Heerenveen. Zo beloont Roda een sterke fase waarin het langdurig balbezit had met een doelpunt.
26'
Een sterke fase van Roda nu dat ook in de gaten heeft dat de geïmproviseerde verdediging die Van Basten het veld in heeft gestuurd, niet zo zeker is vanavond.
23'
Paulissen raakt de lat! Een corner komt via de kluts terecht bij Paulissen. Met buitenkant voet schiet hij de bal richting de kruising. Ongelukkigerwijs voor hem komt de bal op de lat. Vlak daarna krijgen de Limburgers opnieuw een corner. Uit deze hoekschop kopt Biemans van dichtbij in en kan Nordfeldt maar ternauwernood redden.
22'
Németh krijgt voor het eerst wat ruimte van de Heerenveen-verdediging. Op het laatste moment wordt zijn inzet geblokt.
19'
Bijna is daar de 2-0! Başaçikoğlu dolt zijn directe tegenstander in het strafschopgebied en geeft de bal laag en hard voor. De inglijdende Slagveer komt bij de tweede paal een teenlengte tekort om te scoren. Dat zag er gevaarlijk uit!
18'
Van den Berg komt net tekort om een geweldige pass van achteruit van Ziyech aan te nemen. Had hij dat wel kunnen doen, dan was dat een grote kans geweest. Mooie bal van de doelpuntermaker.
16'
De bezoekers gaan na de tegentreffer niet bij de pakken neerzitten en zoeken de aanval. Doordat het spel echter te slordig is, kan Heerenveen tot dusver gemakkelijk verdedigen.
12'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Hakim Ziyech
Uit het niets is daar de openingstreffer voor de thuisploeg! Na slordig balverlies van Kali kan Ziyech er met de bal vandoor. Hij loopt tientallen meters richting het Roda-doel om daarna vanaf randje zestien met links uit te halen. Zijn lage inzet is Kurto te machtig en zo staat Heerenveen voor.
11'
De eerste tien minuten worden gekenmerkt door veel slordigheden en kleine overtredingen. Kansen zijn er nog niet gecreëerd.
7'
Ook het eerste gevaar van Roda is een feit. Donald heeft tijd en ruimte om aan te leggen voor een schot vanaf een meter of achttien van het doel. Hij raakt de bal echter niet goed en de bal krult over het doel van Nordfeldt.
6'
Kum moet oppassen dat hij niet vroeg tegen een gele kaart oploopt als hij binnen drie minuten twee overtredingen maakt. Van Boekel vertelt hem dit dan ook.
5'
Het eerste gevaar komt van de thuisploeg. Başaçikoğlu snelt aan de linkerflank langs zijn tegenstander en geeft de bal voor. Keeper Kurto kan de voorzet met moeite tot corner verwerken. De hoekschop levert vervolgens niets op.
3'
De wedstrijd eerder dit seizoen in Kerkrade eindigde in een 3-3 gelijkspel. Hopelijk biedt het duel vanavond net zoveel spektakel!
1'
Nadat zowel het Limburgse als het Friese volkslied heeft geklonken, trapt sc Heerenveen af. We zijn begonnen!
1'
Goedenavond, en welkom bij de laatste wedstrijd die op deze zaterdagavond in de Eredivise wordt gespeeld. Het duel zal worden afgewerkt in het Abe Lenstra Stadion en gaat tussen sc Heerenveen en Roda JC. De wedstrijd begint om kwart voor negen en staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel. Mijn naam is Roel Egberts en ik zal vandaag voor u verslag doen van deze partij.

Aan het begin van de zaterdagavond staat sc Heerenveen op een keurige vijfde plek. De Friezen hebben tot dusver 29 punten vergaard en staan daarmee stevig in de subtop van de Eredivisie. Het elftal van trainer Marco van Basten ging met een zeer goed gevoel de winterstop in, de laatste Eredivisiewedstrijd van 2013 werd namelijk ruim gewonnen. Tegenstander AZ werd in Alkmaar met maar liefst 1-5 opgerold. Roda JC ging duidelijk met een minder goed humeur de winterse stop in. De laatste vier duels verloren de Limburgers en tussendoor werd trainer Ruud Brood ook nog eens ontslagen. Tijdens de winterstop werd Jon Dahl Tomasson aan nieuwe trainer aangesteld, maar hierover later meer. Het team uit Kerkrade is inmiddels terug te vinden op de vijftiende plek van de ranglijst. Het verschil met hekkensluiter NEC is slechts drie punten. De belangen zijn vanavond dus groot: Heerenveen wil de aansluiting met de top behouden terwijl Roda de onderste regionen van de ranglijst wil verlaten.

Winnen in Friesland zal voor Roda niet gemakkelijk worden, zo getuigen de statistieken. Van de 21 keer dat het treffen tussen beide elftallen in Heerenveen op het programma stond in de Eredivisie, wonnen de bezoekers er maar twee. Elf keer hielden de Friezen de drie punten in eigen huis. Al tien jaar zegevierden de Limburgers niet meer op bezoek bij sc Heerenveen. Afgelopen seizoen leverde de ontmoeting tussen de twee teams een bijzonder leuke wedstrijd op: het werd destijds 4-4.

Van Basten kan vanavond niet beschikken over de geblesseerde verdedigers Mitchell Dijks en Arnold Kruiswijk en aanvaller Uche Nwofor. Jukka Raitala en keeper Brian Vandenbussche zijn nog niet voldoende hersteld van hun blessure om te spelen en zitten daarom niet bij de wedstrijdselectie. Ook zijn collega Tomasson mist enkele spelers. Frank Demouge, Mark-Jan Fledderus, Davy de Beule en Wiljan Pluim zijn allen geblesseerd. Ard van Peppen heeft teveel gele kaarten ontvangen en is daardoor geschorst. Wie er straks wel spelen is te zien onder het kopje ‘wedstrijddetails’.

Jon Dahl Tomasson maakt vanavond zijn debuut als hoofdcoach in de Eredivisie. De Deen, oud speler van onder andere Feyenoord, AC Milan en Villarreal CF, kwam tijdens de kerst over van eerstedivisionist SBV Excelsior. Zijn debuut als speler in de Eredivisie maakte Tomasson in het seizoen 1994-1995 als speler van, juist, sc Heerenveen. Hij debuteert vanavond dus als trainer in de Eredivisie op bezoek bij de club waar hij zijn carrière als speler in de Eredivisie ook ooit begon. De Deens oud-internationale zegt hier zelf het volgende over: “Het is altijd bijzonder als je in Friesland moet spelen. Ik heb daar een goede tijd gehad als speler. In dat opzicht is het wel apart dat ik daar als coach begin. Maar voor de rest laat ik me niet zo makkelijk gek maken'' . Hoe zijn debuut als trainer van Roda JC vanavond gaat verlopen, zullen we straks zien.