AZ Alkmaar Zaterdag, 18. Januari 2014
18:45 uur
NAC Breda
3:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 23. / Schot met links  (Etiënne Reijnen)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 45. / Kopbal  (Nick Viergever)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 69. / Schot met rechts  (Roy Beerens)

90'
Samenvatting

In het eerste kwartier na de pauze gebeurde er vrij weinig. Na een uur spelen raakte Jordy Buijs de lat en even later wist ook Kees Kwakman de lat te raken. Tussendoor had Berghuis de thuisploeg op een 3-0 voorsprong gezet na een mooie vooractie van Beerens. AZ speelde de wedstrijd vervolgens professioneel uit, waardoor het laatste kwartier het aanschouwen niet waard was.
90'
90'
De scheidsrechter trekt er nog twee minuten blessuretijd bij. Waarom is niet duidelijk, de wedstrijd is allang gespeeld.
90'
Mogelijkheid voor Fernando Lewis. Hij kan koppen na een voorzet van Viergever, maar zijn poging gaat ruimschoots naast het doel van Ten Rouwelaar.
89'
Buijs probeert het nog maar eens door een vrije trap van grote afstand rechtstreeks richting doel te schieten, maar de middenvelder produceert een afzwaaier.
87'
Weinig spektakel in de slotminuten, maar wat wil je met een 3-0 achterstand? NAC heeft de moed allang opgegeven.
83'
Beide trainers hebben het team nog even door elkaar heen gegooid. Het spel zal er de laatste minuten hoogstwaarschijnlijk niet beter van worden.
82'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
82'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
81'
Wissel in bij NAC Breda -> Joey Suk
81'
Wissel uit bij NAC Breda -> Mats Seuntjes
81'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fernando Lewis
81'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
81'
AZ speelt de bal geduldig rond. NAC komt er niet meer aan te pas.
78'
Het zit NAC vanavond ook niet mee. Twee keer raakte NAC de lat. Drie keer is scheepsrecht?
76'
Gele kaart voor Mats Seuntjes (NAC Breda)
Mats Seuntjes begaat een grove overtreding op Berghuis en krijgt daarvoor terecht de gele kaart.
75'
Weer een mogelijkheid voor AZ. Reijnen geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Jóhannsson probeert de bal met een hakje achter doelman Ten Rouwelaar te krijgen. Alleen zijn poging wordt geblokt door een verdediger.
73'
Weer de lat! NAC Breda is weer dichtbij een treffer, maar wederom treffen de Bredanaars de lat. Kees Kwakman kopt een vrije trap van Buijs tegen de deklat. Esteban was kansloos op de kopbal van de centrale verdediger.
72'
Inmiddels heeft Beerens het veld verlaten. De vleugelaanvaller wordt vervangen door Jóhann Guðmundsson.
71'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
71'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
70'
Wissel in bij NAC Breda -> Adnane Tighadouini
70'
Wissel uit bij NAC Breda -> Anouar Hadouir
69'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:0 door Steven Berghuis
AZ heeft de wedstrijd in het slot gegooid. Beerens passeert Sepp De Roover aan de linkerkant op fraaie wijze en schiet de bal vervolgens op doel. Berghuis tikt de bal bij de tweede paal binnen.
66'
Viergever! AZ gooit de wedstrijd bijna in het slot. Berghuis neemt een hoekschop vanaf de rechterkant en Viergever kan vrij inkoppen. De linksback van AZ ziet zijn inzet over het doel verdwijnen, daar had hij meer uit kunnen halen.
63'
Het is inderdaad Sarpong die het veld heeft verlaten. Wellicht dat NAC nu opportunistischer kan gaan spelen. Perica heeft namelijk flink wat lengte.
61'
Wissel in bij NAC Breda -> Stipe Perica
61'
Wissel uit bij NAC Breda -> Jeffrey Sarpong
60'
De lat! Buijs neemt revanche voor zijn zwakke pass van zojuist. De middenvelder schiet de bal met links van een meter of twintig snoeihard richting doel. De poging van de Andrea Pirlo van Breda spat uiteen op de lat.
60'
Het antwoord op mijn eerdere vraag: niet lang. Perica gaat zo invallen en zal hoogstwaarschijnlijk Jeffrey Sarpong vervangen.
59'
Beerens heeft zojuist gezien hoe Buijs de bal over de zijlijn speelde en denkt: dat kan ik ook. Het niveau in deze wedstrijd zakt.
58'
Perica loopt zich inmiddels warm, hoelang wacht Gudelj met het inbrengen van de Chelsea-huurling?
57'
Het spel speelt zich momenteel vooral af op het middenveld. Er moet wat veranderen bij NAC, want op deze manier gaat het niks worden met de ploeg van trainer Gudelj.
52'
Buijs zoekt de opening aan de linkerkant, maar het enige dat de middenvelder weet te bereiken is een reclamebord aan de andere kant van het veld. Wat een matige pass van de Andrea Pirlo van Breda.
51'
Eerste poging na de rust komt van Berghuis. De rechtsbuiten neemt een vrije trap vanaf de rechterkant, maar draait deze in de handen van Ten Rouwelaar.
50'
Ook bij een 2-0 voorsprong is de sfeer in het AFAS Stadion niet best. Zonde, dit is niet Eredivisie-waardig.
48'
Mocht trainer Nebojša Gudelj aanvallend wat willen veranderen in de tweede helft, dan heeft hij keuze genoeg. De aanvallers Stipe Perica, Adnane Tighadouini en Danny Verbeek zitten nog op de bank.
46'
We zijn weer begonnen in Alkmaar. NAC Breda heeft afgetrapt.
46'
45'

De wedstrijd golfde tot aan de 1-0 van Steven Berghuis op en neer. Rydell Poepon kreeg twee aardige mogelijkheden voor de bezoekers, maar miste precisie. Na een snelle vrije trap van Etiënne Reijnen schoot Berghuis de bal vervolgens fraai binnen. Vervolgens domineerde AZ de wedstrijd. De Alkmaarders kwamen geen enkel moment meer in de problemen. Op slag van rust verdubbelde AZ de voorsprong. Aron Jóhannsson kopte een voorzet van Nick Viergever via zijn eigen borstkas en de binnenkant van de paal achter doelman Jelle ten Rouwelaar.
45'
45'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Aron Jóhannsson
AZ komt op slag van rust op een 2-0 voorsprong. Aron Jóhannsson was tot dusver onzichtbaar, maar kopte via zijn borst en de binnenkant van de paal een voorzet van Nick Viergever met veel geluk achter de doelman.
45'
De scheidsrechter trekt er nog één minuut blessuretijd bij.
41'
Nog een paar minuten tot de rust. Kan NAC voor de theepauze nog de gelijkmaker produceren?
39'
Het spel van Berghuis is te vergelijken met dat van Robben. Beide spelers willen vanaf de rechterkant naar binnen trekken om te schieten met hun linkerpoot. Het enige verschil is dat Robben een tandje explosiever is, daarom speelt Robben ook bij Bayern München en Berghuis bij AZ.
37'
AZ is inmiddels duidelijk de bovenliggende partij. NAC moet uit een ander vaatje gaan tappen wil het vanavond nog met één of meer punten huiswaarts keren.
36'
Weer een poging van AZ. Gudelj haalt uit van ver, maar produceert een afzwaaier.
34'
Van de dertig eerdere ontmoetingen werden er zestien door de thuisploeg gewonnen. Negen keer was er een gelijkspel en NAC won vijf keer.
32'
Na het doelpunt van Berghuis is AZ beter in het spel gekomen. De Alkmaarders domineren het spel en zijn op zoek naar een tweede treffer.
31'
Weer een poging van Berghuis. De aanvaller komt wederom van de rechterkant naar binnen, maar zijn schot met links kan deze keer gepakt worden door Ten Rouwelaar.
28'
Als je de wedstrijden in Breda meetelt, dan heeft AZ al acht wedstrijden op rij niet weten te winnen van NAC. Tegen geen enkele andere ploeg wachten de Alkmaarders zo lang op een zege. Met de huidige 1-0 voorsprong dankzij de treffer van Berghuis kan deze reeks vanavond wel eens tot een einde komen.
23'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Steven Berghuis
Wat een schitterend doelpunt van Steven Berghuis. Na een overtreding van Hadouir op Etiënne Reijnen besluit AZ de vrije trap snel te nemen. Berghuis krijgt de bal aan de rechterkant aangespeeld en heeft goed naar de acties van Arjen Robben gekeken. Berghuis zoekt naar het schot met zijn linkerbeen en weet deze te vinden. De aanvaller van AZ schiet de bal vanaf de rand van het strafschopgebied op fraaie wijze in de bovenhoek.
22'
Kansje voor AZ. Wuytens is weer opgestoomd en besluit wederom van afstand te schieten. Ten Rouwelaar ziet de bal recht op zich afkomen en bokst de bal weg.
21'
Misschien had Advocaat toch beter kunnen kiezen voor De Winter. Kenny van der Weg geeft de bal voor vanaf de linkerflank. De bal lijkt een makkelijk prooi voor Esteban, maar de doelman uit Costa Rica laat de bal uit zijn handen glippen. Gelukkig voor hem wordt zijn fout niet afgestraft.
20'
Gele kaart voor Celso Ortíz (AZ Alkmaar)
Celso Ortíz begaat een overduidelijke overtreding op Jeffrey Sarpong en krijgt daarvoor de gele kaart van scheidsrechter Braamhaar.
19'
Het spel golft op en neer, maar toch heeft NAC Breda tot dusver de overhand. De Bredanaars kunnen twee goede kansen noteren tegenover één goede kans van AZ.
17'
Ondanks het feit dat beide teams al een aantal keer gevaarlijk zijn geworden hangt er toch geen beste sfeer in het AFAS Stadion. Het publiek is muisstil.
14'
Weer Poepon! NAC wordt weer gevaarlijk. Elson Hooi wordt weggestuurd op de rechterflank en zoekt Poepon die naar de eerste paal beweegt. Poepon kan er zijn voet tegenaan zetten, maar de bal wordt geblokt. Uit de corner die volgt wordt NAC niet gevaarlijk.
13'
Na een overtreding van Jordy Buijs op Beerens mag Gudelj aanleggen voor een vrije trap. De bal ligt op ruim dertig meter van het doel, maar toch probeert de Serviër het ineens. Zijn schot komt echter niet voorbij de muur.
11'
Vorig seizoen won NAC Breda dit duel met 1-0. Doelpuntenmaker was toen Nemanja Gudelj, inmiddels speler van AZ.
9'
Oei! Dat scheelde maar een haartje. Roy Beerens geeft de bal voor vanaf de linkerflank. Viktor Elm kan van dichtbij koppen, maar NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar brengt redding. De treffer had echter niet geteld. Scheidsrechter Eric Braamhaar had al gefloten. De lange Zweed maakte namelijk een duwfout.
7'
Oef! Aardige mogelijkheid voor NAC. Anouar Hadouir passeert Jeffrey Gouweleeuw op fraaie wijze en brengt Rydell Poepon in stelling. De spits van NAC schiet de bal met links, vanaf een meter of acht, maar ziet zijn poging naast het doel verdwijnen. Mooie actie van Hadouir!
7'
Het zit er dik in dat AZ vandaag gaat scoren. AZ scoorde in zijn laatste veertien thuiswedstrijden telkens minimaal één treffer.
5'
De eerste mogelijkheid van de wedstrijd komt op naam van Jan Wuytens. De centrale verdediger van AZ komt mee naar voren en besluit van een meter of twintig uit te halen. Het schot van de Belg vliegt over het doel van NAC.
4'
Esteban is doelman gebleven bij AZ. Tijdens de winterstop kreeg Yves De Winter de voorkeur, maar trainer Dick Advocaat begint toch weer met Esteban onder de lat.
2'
De laatste uitzege van de Bredanaars dateert van 15 september 2013. Destijds won NAC met 5-1 in Kerkrade van Roda JC.
1'
We zijn begonnen in het AFAS Stadion. AZ heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd AZ Alkmaar tegen NAC Breda. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u de opstellingen vinden van beide elftallen.

AZ staat na de eerste competitiehelft op een teleurstellende achtste plaats, terwijl NAC Breda onderaan de middenmoot bungelt op de twaalfde plek. De ploegen staan slechts twee punten van elkaar vandaan. Mocht NAC in Alkmaar weten te winnen, dan gaat de ploeg van Nebojša Gudelj de Alkmaarders voorbij.

Beide teams hebben in de winterstop een aantal veranderingen ondergaan. De ploeg van trainer Dick Advocaat zag Maarten Martens per direct naar PAOK Saloniki vertrekken. Daar staat mogelijk de terugkeer van Simon Poulsen tegenover. AZ probeert de Deen na een mislukt avontuur in Italië terug te halen naar het AFAS Stadion. Poulsen is echter nog niet binnengehaald en zal vanzelfsprekend niet spelen tegen NAC.
De Parel van het Zuiden zag Alex Schalk vertrekken naar Jong PSV, daar staat de komst van vleugelaanvaller Adnane Tighadouini tegenover. De 21-jarige aanvaller kreeg in Arnhem bijna geen speeltijd en koos daarom voor een avontuur bij NAC.

Eerder dit seizoen wist NAC in eigen huis met 3-0 te winnen van AZ. Danny Verbeek, Rydell Poepon en Elson Hooi waren trefzeker voor de Bredanaren. De laatste keer dat AZ van NAC wist te winnen was op 3 oktober 2009. Jeremain Lens maakte destijds het enige doelpunt. De Alkmaarders zullen er dus op gebrand zijn om eindelijk een overwinning op NAC te boeken.
AZ moet het nog altijd doen zonder Dirk Marcellis. De rechtsback is onlangs geopereerd aan zijn knie in München. Trainer Gudelj kon beschikken over een volledige selectie, maar moet het doen zonder Anthony Lurling. De 36-jarige aanvaller zat niet bij de wedstrijdselectie en was het niet eens met deze beslissing van Gudelj. Lurling gaf vervolgens aan per direct te willen vertrekken bij de club uit Breda.