0 : 1 Torinfos in de Ticker Patrick van Aanholt 20. / Eigen goal
0 : 2 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 42. / Schot met links

90'
87'
Mike Havenaar hebben we maar weinig gezien in deze wedstrijd. De lange spits won elk kopduel dat er te winnen viel, maar kon geen enkele ploeggenoot bedienen en kon het Esteban ook nooit lastig maken.
84'
Het geloof lijkt uit het elftal van Vitesse te zijn verdwenen. Heel aanvallend spelen ze niet meer en het balbezit is ook voor de uitploeg.
81'
Daar is Kazaishvili dan. Hij vervangt Atsu tien minuten voor tijd. Kan hij weer belangrijk zijn voor Vitesse in de slotfase?
81'
Wissel in bij Vitesse -> Valeri Kazaishvili
81'
Wissel uit bij Vitesse -> Christian Atsu
78'
Gele kaart voor Jóhann Guðmundsson (AZ Alkmaar)
Het gaat nu wel heel snel met de gele kaarten. Guðmundsson is de derde die op de bon gaat. Atsu wordt weer vastgehouden op het middenveld.
77'
Gele kaart voor Kelvin Leerdam (Vitesse)
Ditmaal een gele kaart voor een speler van Vitesse. Leerdam probeert wel heel opdringerig de bal af te pakken van Celso Ortíz, die de bal afschermt.
77'
Vitesse heeft aan aanvallende wissels nog Uroš Đurđević en Valeri Kazaishvili op de bank zitten. Laatstgenoemde maakte bijvoorbeeld in de laatste minuut de winnende treffer tegen Ajax (0-1).
74'
Ook AZ wisselt voor de tweede keer. Zoals gebruikelijk vervangt Jóhann Guðmundsson Berghuis.
74'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
74'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
73'
Nog ruim een kwartier heeft Vitesse om iets te doen aan die 0-2 achterstand. De aansluitingstreffer moet nu snel komen, anders gaat Vitesse het nog heel moeilijk krijgen in de slotfase.
70'
Gele kaart voor Viktor Elm (AZ Alkmaar)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is een feit. Viktor Elm verslikt zich in Atsu, die behendig wegdraait op het middenveld. Hij houdt de Vitessenaar tegen en krijgt hiervoor geel.
69'
De strijd speelt zich de laatste minuten vooral af op het middenveld. Aantrekkelijk, maar het liefst zien we beide ploegen weer vol op de aanval spelen.
66'
Scheidsrechter Wiedemeijer maakt een paar keer achter elkaar verkeerde beslissingen. Niet fluiten voor een overtreding, geen corner geven als dit wel zo is en dit zorgt voor irritatie op het veld.
64'
Maar ook AZ doet nog mee! Een vrije trap komt bij de tweede paal en Berghuis kopt de bal slim voor het doel. Daar staat Avdić, die met een volley de rechterhoek op zoekt. Velthuizen houdt de bal tegen en voorkomt zo een derde treffer van AZ.
62'
Wederom een invaller die het goed probeert. Traoré pakt zelf de bal af van Gouweleeuw en kan daarna meteen richting doel. Hij dribbelt vanaf links de zestien in en haalt snel uit. Esteban hoeft niet te redden, want de bal vliegt over.
61'
Vitesse is niet heel veel in de aanval, maar als ze dat zijn, is het ook meteen erg gevaarlijk. AZ heeft moeite met de extra beweeglijkheid die Vitesse na de rust heeft ingebracht.
58'
Een mooie rush van Labyad, maar de invaller kan zijn solo niet bekronen. Hij omspeelt twee, drie spelers van AZ en wil dan de bal geplaatst in de rechterhoek prikken. Esteban heeft echter al snel door dat de bal naast de paal gaat.
54'
Vooral op het middenveld heeft Vitesse gewisseld. Dit brengt natuurlijk grote wijzigingen met zich mee, waaronder in de opbouw. Het is interessant om te bekijken hoe de thuisploeg het in de tweede helft aanpakt.
50'
Vitesse moet nu snel op zoek gaan naar de aansluitingstreffer, anders wordt het moeilijk om snel terug in de wedstrijd te komen. AZ gaat uiteraard op zoek naar een derde treffer, zodat de eerste treffer van Vitesse geen aansluitingstreffer meer is.
47'
Zo, flink wat wissels aan het begin van de tweede helft. Piazón wordt vervangen door Bertrand Traoré, Vejinović gaat eruit voor Zakaria Labyad en ook bij AZ wordt gewisseld. Jóhannsson is daar geblesseerd in de kleedkamer achtergebleven en hij wordt vervangen door Denni Avdić.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
46'
Wissel in bij Vitesse -> Zakaria Labyad
46'
Wissel uit bij Vitesse -> Marko Vejinović
46'
Wissel in bij Vitesse -> Bertrand Traoré
46'
Wissel uit bij Vitesse -> Lucas Piazón
46'
45'
AZ domineert niet eens de hele helft, maar staan toch met 0-2 voor. Het begon al met een eigen doelpunt van Van Aanholt, die een voorzet van Beerens in eigen doel verwerkte. Vejinovic was daarna dicht bij een gelijkmaker, maar zijn afstandspoging toucheerde de lat. Vlak voor rust gingen Kashia en Van der Heijden in de fout, waardoor Jóhannsson de 0-2 kon maken.
45'
45'
Dat had de aansluitingstreffer moeten zijn! Beerens let niet op en Kelvin Leerdam profiteert daarvan. Hij loopt weg bij zijn tegenstander en komt helemaal vrij voor Esteban. Hij schiet echter te wild in en kiest daardoor geen hoek. Esteban kan redding brengen.
42'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:2 door Aron Jóhannsson
Oh, wat een geluk voor AZ! Een bal wordt zomaar naar voren geschoten en Kashia en Jan-Arie van der Heijden lopen elkaar in de weg. Hierdoor komt de bal voor de voeten van Jóhannsson, die de bal met links over Velthuizen heen lift. 0-2 voor AZ, vlak voor rust.
40'
Nog vijf minuten te gaan voor de rust. Slechts één keer is er gescoord en dat was ook nog eens een eigen doelpunt van Van Aanholt na een strakke voorzet van Beerens.
37'
AZ kan een negatieve mijlpaal bereiken tegen Vitesse. Als ze verliezen dan betekent dat de vierhonderdste nederlaag van AZ in de Nederlandse competitie. Vooralsnog is er echter nog steeds de voorsprong tegen de Arnhemse formatie.
34'
Vitesse begint sterker te worden, maar dan is er ook weer een grote kans voor AZ. Al met al kun je toch stellen dat een doelpunt voor Vitesse dichterbij komt.
31'
En nu weer een kans voor Aron Jóhannsson. Het spel vliegt op en neer en ditmaal profiteert de spits van AZ van een snelle vrije trap. Hij wordt naar buiten gedwongen, maar schiet alsnog op doel. Velthuizen staat echter paraat om de inzet te keren.
30'
Renato Ibarra één op één met Esteban! De aanvaller wordt perfect ingespeeld door Christian Atsu, maar omdat de keeper van AZ snel zijn goal uitkomt wordt het gaatje te klein om te scoren.
29'
Viergever heeft zijn positie achterin inmiddels weer ingenomen. De nummer vier van AZ lijkt verder te kunnen.
27'
Marko Vejinović, wat een geweldige dreun zeg! De middenvelder van Vitesse besluit van ruim twintig meter in één keer uit te halen en doet dit zeer verdienstelijk. De bal vliegt richting de rechterhoek, maar eindigt via de lat over het doel. Dat was bijna de gelijkmaker.
26'
Een vervelende botsing in de zestien zorgt ervoor dat Nick Viergever al een tijdje groggy op de grond ligt. Ook Guram Kashia lag op de grond, maar de verdediger van Vitesse staat inmiddels weer. De blessure werd veroorzaakt door Esteban, die uit het doel kwam om een bal weg te stompen en toen beide spelers raakte.
23'
Een bittere pil voor Vitesse, maar de voorsprong van AZ is wel terecht. De uitploeg is net wat doortastender dan de Arnhemmers en er gaat ook meer gevaar van AZ uit.
20'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Patrick van Aanholt (eigen doelpunt) AZ komt op een 0-1 voorsprong door een eigen doelpunt van Patrick van Aanholt! Beerens is weg aan de linkerkant en met een harde voorzet probeert hij een teamgenoot te bereiken. Van Aanholt heeft dit door en wil de bal wegwerken, maar schiet de bal in eigen doel.
19'
Bijna komt Lucas Piazón aan de bal bij de tweede paal, maar Etiënne Reijnen is goed meegelopen met het gehuurde talent. Hij kan de bal afblokken, waarna Esteban makkelijk kan oppakken.
17'
Vitesse staat samen in een rijtje met Bayern München en Juventus. Klinkt gek, maar het is echt zo. Die drie ploegen hebben namelijk elke competitiewedstrijd minimaal één keer gescoord dit seizoen.
13'
Mike Havenaar komt heel hoog in de zestien van AZ en Esteban verkijkt zich daar zelfs op. De goalie gaat naar de bal met de handen, maar zelfs daar komt Havenaar nog boven. Hij kan de bal echter niet op goal krijgen en kopt over.
11'
Lekkere afstandspoging van Roy Beerens hoor! Een afgeslagen voorzet neemt hij in één keer op de pantoffel, en omdat de bal wordt aangeraakt op weg naar het doel schrikt Velthuizen. De goalie kan de bal uit de rechterhoek halen.
10'
Piet Velthuizen miste in de Eredivisie nog geen minuut in het shirt van Vitesse dit seizoen. Bij AZ zijn er twee spelers die nog geen minuut gemist hebben: Keeper Esteban en verdediger Jeffrey Gouweleeuw.
7'
Een leuke, snelle openingsfase in Arnhem. Beide ploegen kwamen al gevaarlijk voor het doel, maar de keepers hebben nog niet ingegrepen op doelpogingen van de tegenstander.
4'
Vitesse wist al acht keer achter elkaar niet te winnen van AZ. In de voorgaande ontmoetingen – zowel in Arnhem als in Alkmaar – werd het drie keer een gelijkspel en won AZ vijf keer.
1'
En we zijn begonnen in Arnhem. AZ heeft afgetrapt.
1'
Wat kan de Eredivisie toch weer heerlijke affiches hebben hè? Neem nou de wedstrijd Vitesse – AZ. Een duel tussen twee ploegen die in Nederland om de titel kunnen strijden. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van deze topper.

Vitesse zal allesbehalve ontevreden zijn over het verloop van dit voetbaljaar. De Arnhemmers draaien na twintig wedstrijden volop mee in de top en konden zich lang koploper in Nederland noemen. Puntverlies betekende dat ze werden ingehaald door Ajax en misschien ook wel FC Twente, maar dan is het seizoen van Vitesse alsnog goed. Ondanks het vertrek van sterkhouders Wilfried Bony en Marco van Ginkel draait het lekker in het elftal van Peter Bosz. Met twaalf winstpartijen, zes gelijke spelen, drie verliesbeurten en een doelsaldo van + twintig zit het qua statistieken wel goed met de ploeg. Ze scoren veel, maar krijgen met 27 tegentreffers ook flink wat te verwerken.

AZ heeft wel eens een betere eerste seizoenshelft gespeeld. Ze staan weliswaar op de zesde plek in de Nederlandse competitie, maar hebben al veertien punten achterstand op koploper Ajax. Er wordt niet bijzonder veel gescoord, maar voor een subtopper krijgt AZ – met 34 doelpunten – behoorlijk wat tegentreffers. Aron Johansson heeft met twaalf treffers in de Eredivisie een groot aandeel in de productie van AZ. Omdat Steven Berghuis ook elke week beter gaat spelen gaat dat koppeltje steeds beter samenwerken.

Vitesse – AZ werd 39 keer eerder afgewerkt in de Eredivisie. De uitploeg van vanavond trok het vaakst aan het langste eind, maar Vitesse is een inhaalslag aan het maken. Ongeveer een uur voor aanvang worden de opstellingen bekend. Deze zijn te bekijken onder het kopje Wedstrijddetails.