FC Groningen
4:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 24. / Schot met rechts
2 : 0 Torinfos in de Ticker Ron Vlaar 34. / Schot met links  (Markus Henriksen)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Ridgeciano Haps 49. / Schot met links  (Dabney dos Santos)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 51. / Penalty
4 : 1 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 71. / Schot met rechts  (Ben Rienstra)

90'
AZ kwam in de tweede helft heel snel tot scoren. In de 49ste minuut leek Haps voor de beslissing te zorgen door de 3-0 binnen te schieten op aangeven van Dos Santos. Toch werd de marge snel weer twee; een paar minuten na de 3-0 benutte De Leeuw een zelf versierde penalty en maakte de 3-1. Hierdoor bleven er mogelijkheden voor Groningen, maar er werd geen gebruik van gemaakt. Uiteindelijk viel aan de andere kant de beslissing. Henriksen zorgde voor de 4-1 met de derde goal uit een corner. Het bleef bij deze stand in het AFAS Stadion, waardoor AZ naar de derde plaats van de ranglijst klimt.
90'
90'
Toch nog een grote kans in de slotfase! Dos Santos schiet vanuit een lastige hoek ineens op doel, Padt weet redding te brengen. Ook de rebound van Mühren gaat er niet in; de ingevallen spits schiet naast.
89'
Idrissi schiet toch nog maar een keer. Van zo'n 25 meter gaat zijn poging recht in de handen van Rochet.
87'
Veel plichtmatiger dan het spel van AZ en Groningen momenteel zul je niet veel zien in het voetbal. Beide ploegen hebben overduidelijk geen motivatie om er nog eentje bij te prikken.
83'
Gele kaart voor Oussama Idrissi (FC Groningen)
Idrissi ontvangt nog een gele kaart van Blom.
83'
AZ kan met de 4-1 voorsprong op zak temporiseren de wedstrijd uitspelen. Er is weinig reden om flink aan te zetten voor beide ploegen.
79'
Ook bij AZ verlaat de rechtsback het veld. Johansson, met geel op zak, gaat eruit voor Derrick Luckassen.
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mattias Johansson
79'
Een debutant aan de kant van Groningen. Keziah Veendorp komt in het veld voor Bacuna.
79'
Wissel in bij FC Groningen -> Keziah Veendorp
79'
Wissel uit bij FC Groningen -> Juninho Bacuna
77'
Gele kaart voor Alexander Sørloth (FC Groningen)
Sørloth grijpt Rienstra vast en ontvangt een gele kaart.
75'
Een begrijpelijke wissel. Janssen speelde op het randje en had al geel op zak, dus Van den Brom besluit de spits eruit te halen. Hij krijgt een staande ovatie voordat hij wordt vervangen door Robert Mühren.
75'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
75'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
73'
Gele kaart voor Juninho Bacuna (FC Groningen)
Bacuna met een behoorlijke sliding op Dos Santos. Geel voor de gelegenheidsverdediger.
72'
Van de Looi wisselt direct na de goal. Albert Rusnák komt in het veld voor Tibbling.
72'
Wissel in bij FC Groningen -> Albert Rusnák
72'
Wissel uit bij FC Groningen -> Simon Tibbling
71'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 4:1 door Markus Henriksen
Daar is de absolute beslissing! Het is wéér een hoekschop die voor een goal zorgt. Ben Rienstra verlengt, Henriksen staat helemaal vrij om binnen te schieten.
71'
Janssen wurmt zich langs Reijnen met een aantal kapbewegingen, maar de verdediger kan zich nog net herstellen en blokt het schot van de spits.
68'
Van Overeem speelde niet de wedstrijd van zijn leven. Hij wordt afgelost door Celso Ortíz.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
65'
Groningen pakt langzaamaan het initiatief en zoekt de route richting nog een aansluitingstreffer. Wordt het nog spannend in Alkmaar?
61'
Moedige vrije trap van Rasmus Lindgren, maar de bal gaat hoog over.
57'
Gele kaart voor Vincent Janssen (AZ Alkmaar)
Janssen jaagt fel door op Padt en ontvangt een gele kaart.
57'
Mooie vrije trap van Hoesen van zo'n dertig meter, maar de bal is iets te traag om Rochet in veel problemen te brengen.
54'
De tandem van de vorige wedstrijd draait zich nu om. Haps geeft op Dos Santos, die van afstand richting de verre kruising krult met een mooie poging. De bal gaat naast.
52'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Een behoorlijke tackle van Johansson op de enkels van Payne. Donkergeel voor de rechtsback.
51'
Doelpunt voor FC Groningen, 3:1 door Michael de Leeuw
De Leeuw is zeer kalm en benut de penalty. In twee minuten scoren beide ploegen een keer. Is dit het begin van een comeback?
50'
Aan de andere kant ontvangt Groningen een penalty! Joris van Overeem begaat een fout door De Leeuw te tackelen. Blom geeft een strafschop.
49'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:0 door Ridgeciano Haps
Daar is dan toch de 3-0 voor AZ! Haps overlapt en schiet na een passje van Dos Santos heel slim binnen in de verre hoek. Padt kan niet snel genoeg reageren en mag voor de derde keer vissen.
46'
Groningen begint de tweede helft met een nieuw gezicht. Jesper Drost verlaat het veld, spits Alexander Sørloth komt in het veld.
46'
Wissel in bij FC Groningen -> Alexander Sørloth
46'
Wissel uit bij FC Groningen -> Jesper Drost
46'
45'
AZ gaat de rust van het thuisduel met FC Groningen in met een solide 2-0 voorsprong. Daar leek het in het begin van de wedstrijd nog niet op, want Groningen creëerde de enige kansen in de openingsfase. Het kwam alleen in de problemen via corners. Dit deed de ploeg in de eerste helft uiteindelijk ook de das om; zowel Janssen als Vlaar kwam tot scoren uit een corner. Vlak voor rust dacht AZ tweemaal op 3-0 te kunnen komen, maar Henriksen miste de uitgelezen mogelijkheid om te scoren uit een penalty en de tweede goal van Janssen werd afgekeurd. Hierdoor bleef het bij 2-0 tot aan de rust.
45'
42'
Afgekeurd!
Jahanbakhsh krijgt zeeën van ruimte om door te stomen en maakt daar dankbaar gebruik van. Zijn voorzet komt vervolgens terecht bij Janssen, die de 3-0 denkt te maken. Het is alleen buitenspel.
40'
Alireza Jahanbakhsh omspeelt Desevio Payne en produceert iets dat ligt tussen een schot en een voorzet. Hierdoor loopt het op niets uit.
38'
Penalty gemist door Markus Henriksen, AZ Alkmaar
De penalty wordt gemist door Henriksen! Niet goed ingeschoten door de middenvelder, Padt kan redding brengen.
37'
AZ krijgt een penalty! Juninho Bacuna laat onervarenheid zien in zijn verdedigende kunsten door een overtreding te begaan op Ridgeciano Haps. Penalty volgens Kevin Blom.
34'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Ron Vlaar
Daar is de 2-0 voor AZ! Weer een corner, weer een goal voor de thuisploeg. Uit de kluts komt de bal terecht bij Vlaar, die de bal met zijn linker tegen de touwen werkt.
31'
Groningen lijkt zich redelijk te herstellen van de tegenslag. Tibbling komt nu tot een doelpoging nadat hij zich zelf door de defensie van AZ wurmt. Zijn schot, van zo'n twintig meter, is te traag om Sergio Rochet te verrassen.
27'
Het doelpunt onderstreept de zwakte van Groningen. Het komt deze wedstrijd amper in de problemen vanuit open spel, maar had al driemaal moeite met een corner van de Alkmaarders. De laatste daarvan resulteerde in een goal.
24'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Vincent Janssen
Wie anders? Vincent Janssen maakt de 1-0 voor AZ! De thuisploeg slaat nu wel toe uit een corner, waar de eerdere twee pogingen net geen goals opleverden. Janssen is alert door de bal tegen de touwen te schieten, nadat Sergio Padt slordig lost uit een kopbal van Ron Vlaar.
20'
AZ is tot nog toe twee keer gevaarlijk geweest uit een standaardsituatie, maar weet voor de rest nog geen kansen te creëren.
16'
De bal wordt laag voorgezet in het strafschopgebied van Groningen, Hedwiges Maduro kan nog net weghalen.
15'
AZ poogt het initiatief te pakken, Groningen heeft een redelijke tactiek om in de tegenstoot gevaarlijk te kunnen zijn. Met de rappe Idrissi en Hoesen als targetman kan het kansen creëren in counters.
11'
Een ingestudeerde hoekschop van AZ levert bijna een goal op. Henriksen komt naar de korte paal en legt terug op Stijn Wuytens, maar de verdediger mikt naast.
8'
Weer acteert Hoesen als een uitstekende targetman door de bal af te schermen en met de juiste vaart door te spelen op Simon Tibbling. De voorzet van de middenvelder is net de scherp voor De Leeuw.
5'
Idrissi komt dichtbij!
Danny Hoesen krijgt de bal aangespeld en verlengt ineens op Oussama Idrissi. Het schot van de buitenspeler gaat maar net naast.
3'
Gevaarlijke corner van Dabney dos Santos. Michael de Leeuw is Markus Henriksen kwijt, waardoor de middenvelder een kans krijgt om ineens te schieten. Hij raakt de bal niet goed, waardoor zijn poging over gaat.
1'
We zijn begonnen in Alkmaar! Pakt AZ vanavond de derde plaats in de Eredivisie?
1'
Erwin van de Looi heeft de verwachtingen bevestigd: Juninho Bacuna staat rechtsback bij FC Groningen. Hij maakt hierdoor dezelfde stap als zijn broer Leandro, die eveneens positioneel een stapje terugdeed op het veld. Ook treedt Groningen aan met een veranderde aanval; Danny Hoesen en Oussama Idrissi staan in de basis in plaats van de gepasseerde Alexander Sørloth en de geblesseerde Bryan Linssen.

AZ is ongewijzigd voor het duel in het AFAS Stadion. De ploeg van John van den Brom won vorige week met 3-6 bij Heracles Almelo, voor de trainer weinig reden om dingen aan te passen in zijn elf. Ron Vlaar blijft in het centrum staat naast Stijn Wuytens, terwijl het middenveld bestaat uit Joris van Overeem, Markus Henriksen en Ben Rienstra.
De zaterdagavond in de Eredivisie wordt afgetrapt met een interessant treffen. AZ Alkmaar, dat met een opmars bezig is, speelt tegen FC Groningen, dat aansluiting probeert te houden met hel linkerrijtje. De noorderlingen wagen zich aan de reis over de Afsluitdijk om in het AFAS Stadion het best mogelijke resultaat neer te zetten. Mijn naam is Nino Vermeulen en ik doe verslag van dit duel.

AZ bezig met onwaarschijnlijke opmars
AZ ging de winterstop in met negentien punten uit zeventien wedstrijden. Tegen Groningen kunnen de Alkmaarders dit puntenaantal evenaren of zelfs verbeteren voor de tweede seizoenshelft, want in de zes gespeelde duels sinds de hervatting van de Eredivisie pakten ze de volle buit: achttien punten. Goudhaantje Vincent Janssen kwam in deze wedstrijden acht keer tot scoren. Hij was in het uitduel met Heracles Almelo vorige week verantwoordelijk voor de eerste treffer, waarna het in Almelo uitliep op een waar doelpuntenfestijn. AZ won met 3-6 tegen de nummer drie in de Eredivisie, waardoor het nog maar een punt hoeft in te lopen op de Heraclieden om deze positie over te nemen. Dat behoort op deze zaterdagavond zeker tot de mogelijkheden, aangezien Heracles op bezoek gaat bij koploper PSV. Als de AZ een beter resultaat haalt tegen Groningen dan Heracles tegen PSV, mag het zich de nummer drie van de Eredivisie noemen.

Groningen hoopt op play-offs
Voor FC Groningen heeft ieder punt een drastische invloed op de plaatsing op de ranglijst. Bij een nederlaag blijft het tiende staan, terwijl een overwinning tegen AZ een vijfde plek kan opleveren. Het zit in een lastige serie wedstrijden, waarin het thuis aantrad tegen Ajax (1-2) en na het uitduel met AZ nog wedstrijden speelt bij FC Twente en in eigen huis tegen PSV. Voor Erwin van de Looi en zijn mannen zaak om niet al te veel punten te verliezen in de affiches die nog resten. Een goed resultaat tegen AZ zou Groningen een behoorlijke boost kunnen geven.

De uitploeg moet wel kampen met een flink aantal afwezigen. Hans Hateboer is geschorst, terwijl Bryan Linssen, Abel Tamata, Lorenzo Burnet, Mimoun Mahi en Dino Islamović ontbreken vanwege blessures. Een mogelijke opvallende invulling is dat Juninho Bacuna als rechtsback opgesteld kan worden, door de vele problemen bij de vleugelverdedigers. AZ mist alleen Fernando Lewis.

Kevin Blom is de scheidsrechter in Alkmaar. De equipe van AZ en de bij elkaar gepuzzelde opstelling van FC Groningen zijn worden ongeveer een uur voor aanvang bekendgemaakt onder het kopje wedstrijddetails.