NEC Nijmegen Zaterdag, 30. Januari 2016
AZ Alkmaar
0:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 1. / Schot met rechts  (Dabney dos Santos)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Alireza Jahanbakhsh 15. / Schot met rechts  (Markus Henriksen)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Levi García 72. / Schot met links  (Ridgeciano Haps)

90'
NEC heeft ook in het tweede bedrijf niet genoeg kunnen brengen. De Nijmegenaren waren niet sterk genoeg om het een uitstekend AZ moeilijk te maken. Het mocht 33 seconden genieten van een gelijke stand, de rest van de wedstrijd stond het achter zonder enige kans op resultaat. In de tweede helft bevestigde AZ de zege door in de 72ste minuut de 0-3 tegen de touwen te schieten. Invaller Levi Garcia tikte op aangeven van Ridgeciano Haps de derde van de avond binnen, waardoor de wedstrijd beslist was en de Alkmaarders met een klinkende overwinning huiswaarts mogen keren.
90'
90'
Henriksen produceert nog een schotje van de rand van het strafschopgebied, maar de bal wordt geblokt en gaat naast.
88'
NEC tikt de bal nog even rond in de slotfase. Om de passprecisie nog iets op te krikken, of iets in die richting.
84'
Beide ploegen hebben wel vrede met de score zoals hij nu is. NEC wil een nog grotere uitslag voorkomen, terwijl AZ ongetwijfeld had getekend voor een 0-3 eindstand.
79'
Behoorlijke vrije trap van Wuytens, die van 25 meter de bal over het doel van Jones mikt.
76'
Voor Dos Santos zit deze partij erop. In Muamer Tanković pleegt John van den Brom de laatste wissel van deze wedstrijd.
76'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
76'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
72'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:3 door Levi Garcia
Daar is de absolute beslissing! Haps treft Appiah af en geeft goed voor op invaller Levi Garcia, die zijn eerste maakt voor AZ en daarmee de 0-3 op het bord zet.
70'
In Bikel haalt Faber een van zijn middenvelders naar de kant. Mihai Roman, een aanvaller, vervangt hem. De wissels zijn daarmee op voor NEC.
70'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Mihai Roman
70'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Janio Bikel
69'
Voor Jahanbakhsh zit deze memorabele wedstrijd erop. Na een behoorlijke botsing met Foor is hij te aangeslagen om de wedstrijd te hervatten. Levi Garcia vervangt.
69'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Levi Garcia
69'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
68'
De sfeer wordt iets grimmiger in De Goffert. Aan NEC de taak om dat om te zetten in positieve energie en richting een doelpunt te gaan.
64'
Vincent Janssen houdt de bal goed vast en geeft mee aan Dos Santos, die de bal van zo'n twintig meter richting doel krult. Jones pakt.
62'
Limbombe knalt van behoorlijke afstand richting doel. Met iets wat lijkt op een zwabberbal test hij Rochet, maar de goalie heeft gelijk klem.
60'
Gele kaart voor Anthony Limbombe (NEC Nijmegen)
De derde gele kaart in vier minuten wordt gegeven aan Limbombe. Hij haakt Ridgeciano Haps.
59'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Johansson begaat een domme tackle en mist daardoor de volgende wedstrijd, thuis tegen Vitesse.
58'
Stijn Wuytens verliest bijna in een behoorlijk gevaarlijke positie de bal aan Christian Santos, die samen met de rest van de NEC-aanval AZ flink opjaagt. Er giert eindelijk wat opportunisme door De Goffert.
56'
Gele kaart voor Lucas Woudenberg (NEC Nijmegen)
Lucas Woudenberg kegelt Jahanbakhsh omver en krijgt van Van den Kerkhof de gele kaart.
56'
Jahanbakhsh produceert een knal van ruim twintig meter. De bal is niet goed genoeg geplaatst om het Jones echt lastig te maken.
54'
Van Overeem heeft redelijk wat klappen op moeten vangen en is te aangeslagen om door te spelen. In Thom Haye kent AZ een uitstekende vervanger.
54'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
54'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
52'
Waar je zou verwachten dat NEC sterk uit de startblokken komt voor de tweede helft, is dat absoluut niet het geval. Wanneer het in balbezit komt, is de ploeg van Faber de bal erg snel weer kwijt.
48'
Ron Vlaar neemt een corner aan en verschalkt vanuit de draai bijna Jones. Een atletische actie van de ervaren verdediger.
46'
45'
Het was niet de helft waar NEC op had gehoopt. De Nijmegenaren gingen als nummer vijf deze wedstrijd in en verwachtten in ieder geval een gooi naar de overwinning vandaag, maar in het eerste bedrijf werden die aspiraties absoluut niet waargemaakt. Al in 33 seconden kwamen de bezoekende Alkmaarders op voorsprong door een doelpunt van Markus Henriksen, die daarmee zijn negende competitiedoelpunt maken. Binnen het kwartier werd het zelfs 0-2; oud-NEC'er Alireza Jahanbakhsh schoot de bal tegen de touwen na een mooie aanval. NEC kreeg in het restant van de eerste helft nog wel wat meer grip, maar kwam nog niet tot scoren.
45'
45'
Jahanbakhsh maakt een vermeende handsbal voordat hij op fraaie wijze de bal richting doel pegelt van ruim twintig meter. De handsbal werd niet afgefloten, waardoor de redding van Jones nodig was om de 0-3 te voorkomen.
45'
Rochet heeft erg veel moeite met een afstandspoging van invaller Sleegers. Een slappe bal van de NEC-aanvaller, maar de AZ-goalie grabbelt even voordat hij de bal opraapt.
45'
Gele kaart voor Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar)
Jahanbakhsh belemmert Janio Bikel in het nemen van een vrije trap. Het levert de aanvaller geel op tegen zijn ex-club.
43'
NEC krijgt langzaamaan meer grip op de wedstrijd en slaat de route naar het vijandige doel regelmatiger in. Een aansluitingstreffer voor rust zou zeer aangenaam zijn voor de Nijmegenaren.
39'
Foor slingert de bal voor na een korte corner. De bal blijft hangen, maar er is geen NEC'er alert genoeg om de bal binnen te lopen.
36'
Voor Gregor Breinburg zit deze partij erop. Het been van de middenvelder raakte enkele minuten eerder bekneld onder het lichaam van Mattias Johansson, waardoor hij niet verder kan. Joey Sleegers vervangt Breinburg en Faber is al twee wissels kwijt.
36'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Joey Sleegers
36'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Gregor Breinburg
34'
Het thuispubliek is het niet geheel eens met de beslissingen die arbiter Van den Kerkhof tot nog toe heeft genomen. Het levert hem enige onhoffelijke bejegeningen op.
30'
AZ zit er erg fel op. NEC heeft moeite om de opbouw verzorgd te laten verlopen en komt zodoende eigenlijk amper aan kansen.
27'
Van Overeem loopt na een botsing met zijn eigen doelman, Rochet, sjokkend over het veld. Het is maar de vraag of de middenvelder dit duel kan afmaken.
25'
Na het kalenderjaar te beginnen met drie clean sheets komt dit als een shock in Nijmegen, waar de sfeer grimmig is. Aan NEC de taak om zich nu te herpakken en terug te komen in de wedstrijd.
21'
Ernest Faber grijpt in. Rayhi, die vandaag Todd Kane verving, wordt nu al geslachtofferd. Marcel Ritzmaier komt voor hem in de ploeg.
21'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Marcel Ritzmaier
21'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Mohamed Rayhi
19'
Daar voorkomt Jones de 0-3! Ben Rienstra krijgt de bal mee in de loop en plaatst in de verre hoek, maar de Engelse goalie houdt tegen. Het NEC-publiek laat merken het huidige spel niet te waarderen.
16'
Uitstekende aanval van AZ weer. Joris van Overeem geeft een gevoelig lobje op Dos Santos, die de bal in één keer op de slof neemt. De bal gaat alleen hoog over.
15'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:2 door Alireza Jahanbakhsh
Daar is zelfs de 0-2 voor AZ! Prima aanval van de Alkmaarders. Uiteindelijk legt Henriksen terug op oud NEC'er Alireza Jahanbakhsh, die voor open doel de tweede van de avond tegen de touwen schiet.
12'
NEC pakt het vrij aardig op na de valse start en zoekt wanneer mogelijk de aanval. Het is in ieder geval niet al te veel van slag geraakt door het vroege tegendoelpunt.
8'
Mohamed Rayhi ontvangt een lange bal, neemt de bal vervolgens goed mee, maar zijn inzet gaat in het zijnet.
7'
Van Overeem geeft een panna en verschaft zichzelf daarmee een positie om voor te zetten. Deze lage voorzet is net te scherp om een medespeler te bereiken en wordt gepakt door Jones.
6'
Dos Santos kan na zijn assist ook zelf aanleggen voor een kans. Net binnen het strafschopgebied test hij Brad Jones, die klem heeft.
4'
Ook NEC creëert zijn eerste kans. Op zoek naar een rappe gelijkmaker zet Anthony Limbombe voor op Christian Santos, die goed richting de hoek kopt. Sergio Rochet ligt alleen in de weg voor de Nijmegenaren.
1'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Markus Henriksen
Het kost AZ slechts 33 seconden om de eerste goal op het scorebord te zetten! Een vroeg slippertje wordt genadeloos afgestraft door de Alkmaarders. Dabney dos Santos geeft na een mooie passeerbeweging voor op de terugkerende Markus Henriksen, die de bal binnenloopt.
1'
We zijn onderweg in De Goffert! Beide ploegen zijn nog ongeslagen in 2016. Verandert dat vanavond?
1'
NEC-coach Ernest Faber heeft het gemis van Todd Kane opgevangen door Mohamed Rayhi op te stellen. Marcel Appiah zakt terug naar de rechtsbackpositie, Rayhi is de rechtsbuiten van vanavond. Voor de rest blijft de NEC-defensie, die de laatste drie wedstrijden de nul hield, intact.

Deze verdediging krijgt vanavond alleen wel te kampen met Vincent Janssen, die op zijn beurt zesmaal tot scoren kwam in de afgelopen drie duels. Het wordt interessant of Janssen ook tegen de solide defensie van NEC een doelpuntje binnen kan prikken. Achter hem speelt de terugkerende Markus Henriksen, die het plekje van Thom Haye weer overneemt na een flinke griep.
AZ Alkmaar heeft de vorm weer redelijk te pakken na de hervatting van de Eredivisie. De eerste drie duels van 2016 won AZ alvast. De vierde en daarmee de laatste van de maand januari is de wedstrijd uit tegen NEC Nijmegen. De ploeg van Ernest Faber kan op de vierde plek komen bij een overwinning. Het verslag van deze wedstrijd wordt gedaan door Nino Vermeulen.

Resultaten aanwezig voor Nijmegenaren
De promovendus uit Nijmegen kan niet anders dan apetrots zijn op de vijfde plek waar het momenteel staat. Met zeer bekijkbare spelers als Navarone Foor, Anthony Limbombe en Christian Santos staat er een uitstekend team, dat volstrekt verdiend in de subtop van de Eredivisie staat. De resultaten begin 2016 zijn daarbij prima; de wedstrijden Willem II-thuis, FC Groningen-uit en FC Twente-thuis leverden bij elkaar zeven punten op. Maar het duel met AZ wordt waarschijnlijk andere koek voor de rood-groen-zwarten. Ondanks de tevredenstellende uitslagen in januari was het spel niet altijd even fleurig, en dat zou AZ weleens af kunnen straffen, helemaal in de vorm waarin de Alkmaarders momenteel verkeren.

AZ leeft op na winterstop
Met negentien punten uit zeventien wedstrijden ging AZ teleurgesteld de winterstop in. Na de derde plaats van vorig seizoen was een twaalfde plek om het jaar mee af te sluiten niet wat men verwachtte in Alkmaar. In het huidige jaar krijgen we een herleefd AZ te zien, onder leiding van spits Vincent Janssen. In de drie gewonnen wedstrijden bij Roda JC Kerkrade en thuis tegen zowel Feyenoord als SC Cambuur was Janssen goed voor zes doelpunten. Hij is daarmee de huidige nummer vier op de topscorerslijst van de Eredivisie. Tegen NEC krijgt hij de kans om zijn doelpuntenaantal van twaalf op te krikken. Of hij samen met zijn ploeg de vliegende start van dit kalenderjaar een vervolg kan geven, wijst vanavond uit.

In Joshua Smits en Hannes Þór Halldórsson mist NEC al een tijdje twee doelmannen, maar Brad Jones vangt die verantwoordelijkheid uitstekend op sinds zijn komst. Wel moet het Todd Kane missen, de van Chelsea gehuurde rechtsback die tot nog toe iedere wedstrijd meespeelde. AZ mist Jop van der Linden en Fernando Lewis voor de clash met de Nijmegenaren, die eerder dit seizoen 2-4 wonnen in Alkmaar. Destijds was NEC-vleugelaanvaller de man van de wedstrijd met twee doelpunten.

Martin van den Kerkhof is de arbiter op De Goffert. De twee basisopstellingen worden ongeveer een uur voor de aanvang van 20:45 hier bekendgemaakt.