20:45 uur
AZ Alkmaar
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jeff Stans 9. / Schot met links  (Bas Kuipers)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 14. / Schot met rechts  (Guus Hupperts)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Tom van Weert 33. / Schot met links  (Sander Fischer)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Robert Mühren 64. / Schot met rechts  (Guus Hupperts)

90'
De tweede helft op Woudestein was net zo vermakelijk als de eerste waardoor de wedstrijd spannend bleef tot de laatste seconde. Uiteindelijk eindigde het duel in 2-2, een goede afspiegeling van de verhoudingen. De gelijkmaker van AZ werd na een uur voetballen gemaakt door Mühren. Opnieuw was Hupperts de aangever. Een heerlijk duel met voldoende kansen, maar zonder winnaar, in Rotterdam.
90'
90'
In de slotminuut van de reguliere speeltijd snelt Botaka aan de rechterflank langs Haps en schiet op de goal van Rochet. Die staat goed opgesteld en lijkt een punt te redden voor AZ.
88'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Tom Overtoom
88'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Jeff Stans
86'
Nog vijf minuten op de klok en nog steeds is het reuze spannend op Woudestein. Beide ploegen vechten tot de overwinning en er kan nog maar zo een doelpunt vallen. In welke goal dat zal zijn, is niet te voorspellen.
82'
Een vrije trap van Auassar wordt gekopt door Van Weert. Doordat Van Weert en Kruys elkaar enigszins in de weg lopen, gaat de kopbal van Van Weert naast.
81'
Met een goede actie creëert Janssen ruimte voor het schot. Zijn inzet is echter wederom ondermaats en vliegt over het doel van Kurto.
79'
Het is nog niet de avond van Vincent Janssen. De spits weet de bal niet in de goal te krijgen met alleen Kurto nog voor zich. Het is de tweede grote misser van Janssen van de avond.
79'
Ook in de laatste speelronde van het afgelopen seizoen kwam AZ op bezoek op Woudestein. Dat duel eindigde in een ruime zege voor de ploeg van John van den Brom. Mede dankzij twee goals van de inmiddels uit Alkmaar vertrokken Aron Jóhannsson stond er na negentig minuten voetbal een 1-4 einduitslag op het scoreboard.
75'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
75'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
74'
Een fijne knal van Haye eindigt maar net naast de voor hem verkeerde kant van de paal. Daar had Kurto anders het nakijken.
72'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
72'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
69'
Stans mag plaatsnemen achter de bal, maar krijgt de bal in twee instanties niet op de goal van AZ. Dat kan hij een stuk beter.
68'
Een fijne plek voor Excelsior om te scoren als de ploeg een vrije trap mag nemen na een handsbal van Henriksen. De bal ligt op achttien meter van de goal van Rochet.
67'
Dat scheelde niet veel! De voorzet van Haps zeilt richting de kruising en Kurto moet zich nog tot het uiterste strekken om die bal uit zijn goal te houden.
64'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:2 door Robert Mühren
En het staat weer gelijk in dit enerverende duel! Hupperts wurmt zich een weg door de verdediging van Excelsior en weet de geheel vrijstaande Mühren te bereiken. De spits, net in het veld, blijft koel en rost de bal via de onderkant van de lat in het doel.
64'
Het Eredivisieduel tussen Excelsior en AZ in Rotterdam werd zeventien keer eerder gespeeld. Van die zeventien ontmoetingen wonnen de bezoekers er acht. Excelsior behield de drie punten vijfmaal in eigen huis. Vanavond kan deze wedstrijd in ieder geval nog alle kanten op!
60'
Botaka gaat alleen op Rochet af na een uitstekend balletje van Hasselbaink, maar met alleen de Alkmaarse doelman nog voor zich schiet hij de bal over het doel. Wat een kans zeg om de marge voor Excelsior te verdubbelen!
57'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
57'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
57'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
57'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
55'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Jordan Botaka
55'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Brandley Kuwas
53'
Gele kaart voor Adil Auassar (SBV Excelsior)
Auassar weet Dos Santos alleen op onreglementaire wijze te stoppen krijgt daarvoor terecht geel.
51'
Haps houdt de bal bij de zijlijn keurig binnen, wurmt zich langs twee tegenstanders en schiet richting de goal van Kurto. De Poolse doelman staat echter goed gepositioneerd en vangt de inzet van Haps zonder moeite.
48'
Gele kaart voor Brandley Kuwas (SBV Excelsior)
Kuwas krijgt een kaart als hij Dos Santos de doorgang belemmerd.
48'
Een vrije bal van Van der Linden belandt bij de tweede paal op het hoofd van Gouweleeuw. De verdediger van AZ kopt de bal van dichtbij hard in het zijnet.
46'
Rochet moet alle zeilen bijzetten om de hoekschop van Stans uit zijn doel te houden. Dat was wat geweest zeg zo vlak na rust!
46'
Beide ploegen zijn overigens ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.
46'
De balt rolt weer op Woudestein als de thuisploeg heeft afgetrapt! Gaat AZ hier ook haar tweede competitieduel verliezen of kan de ploeg van John van den Brom de achterstand nog ombuigen in een voorsprong?
46'
45'
Na een eerste helft met een hoog amusementsgehalte is Excelsior met een 2-1 voorsprong gaan rusten. De thuisploeg begon goed en kwam al snel op voorsprong via een fijn doelpunt van Stans. Nog binnen het kwartier stond het alweer gelijk: Henriksen knalde de bal droog tegen de touwen na een vlotte AZ-aanval. Excelsior liet zich niet van de wijs brengen en kwam na ruim een half uur opnieuw op voorsprong. Tom van Weert knalde van dichtbij binnen na goed voorbereidend werk van Sander Fischer.
45'
42'
Een fijne voorzet van Hasselbaink. De snelle flankspeler bereikt daar bijna Van Weert die net tekort komt om de bal met zijn hoofd binnen te knikken.
38'
Een opvallend feitje: Excelsior en AZ zijn de enige twee ploegen die niet tot scoren kwamen in de eerste speelronde van het nieuwe seizoen 2015/2016. Excelsior verloor met 1-0 van NEC en AZ met 0-3 van Ajax. In deze wedstrijd hadden beide ploegen een kwartier nodig om te scoren.
36'
Een mislukt schot van Haye. AZ zal met wat beters moeten komen om de Poolse doelman van Excelsior te verschalken en zo de achterstand ongedaan te maken.
33'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 2:1 door Tom van Weert
En opnieuw staat Excelsior voor! Een vrije trap van Stans belandt op het hoofd van Fischer. De verdediger kopt de bal richting de tweede paal waar Van Weert attent is en de bal van dichtbij hard achter Rochet schiet.
30'
Prima actie van Auassar die twee man van AZ te slim af is op de achterlijn. Stans komt maar net tekort om de lage voorzet van Auassar binnen te lopen.
28'
Fischer houdt Henriksen van scoren af! Henriksen is Kurto al voorbij en schiet vanuit een moeilijke hoek de bal richting de Rotterdamse goal. Op de doellijn tikt Fischer de bal nog net uit de goal. Opvallend genoeg geeft Van den Kerkhof geen hoekschop aan AZ.
26'
Een vrije trap van Stans eindigt op het hoofd van Van Weert. Hij kopt de bal richting de Alkmaarse goal, maar weet geen kracht achter zijn poging te krijgen. Rochet kan daardoor eenvoudig vangen.
23'
Gele kaart voor Sander Fischer (SBV Excelsior)
Geel voor de aanvoerder van de thuisploeg als hij Janssen onderuit schoffelt.
20'
Rochet wordt geholpen door scheidsrechter Van den Kerkhof als hij affluit als de goalie de bal kwijt is in zijn eigen doelmond. Daar was toch weinig aan de hand en dus wordt Excelsior een gevaarlijk moment ontnomen.
18'
Risicovol van Kurto. De doelman van Excelsior komt uit als hij Janssen voor zich op ziet duiken en schiet de bal weg. Kurto heeft geluk want via het lichaam van Janssen verdwijnt de bal naast zijn goal. Dat had zomaar anders af kunnen lopen.
14'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Markus Henriksen
En het is alweer gelijk! Hupperts wordt de diepte ingestuurd en heeft veel vrijheid aan de rechterflank. Zijn lage voorzet bereikt Henriksen die de bal met een droge knal tegen de touwen schiet. Prima aanval van AZ!
13'
Hoe krijg je hem naast!? Van der Linden mag een vrije trap nemen en bereikt de geheel vrijstaande Gouweleeuw. De verdediger van AZ legt keurig terug op Janssen die het leder voor open goal naast weet te krijgen. Wat een kans zeg om de stand alweer snel gelijk te trekken!
9'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:0 door Jeff Stans
Daar is de vroege openingstreffer voor de thuisploeg! Kuipers pikt een door AZ slecht weggewerkte bal op en geeft een prima voorzet. Bij de tweede paal ontvangt Stans de voorzet. Hij kapt hij tegenstander uit en schuift de bal met links in de goal. Prima begin van Excelsior!
7'
Wat een kans voor Van Weert na een foutje achterin bij AZ. De aanvaller van Excelsior kan vrij uithalen in de korte hoek. Daar ligt Rochet echter in de weg waardoor het hier nog 0-0 blijft.
6'
Vijf minuten gevoetbald en er is nog niets noemenswaardig gebeurd. Beide ploegen beginnen voorzichtig aan deze confrontatie en het is wachten op de eerste echte kans.
3'
In de Eredivisie wacht Excelsior al tien duels op een overwinning. De laatste keer dat de Rotterdammers wonnen, was op 1 maart 2015. Toen werd sc Heerenveen op Woudestein met 3-0 verslagen.
1'
Het is begonnen op Woudestein als AZ heeft afgetrapt! Pakt Excelsior of AZ haar eerste punten van het nieuwe seizoen? Dat gaat nu blijken!
1'

Zaterdagavond speelt Excelsior haar eerste thuiswedstrijd van het Eredivisieseizoen 2015/2016. Op Woudestein is AZ de tegenstander. Het duel tussen de ploegen die beide hun eerste wedstrijd van het seizoen verloren begint om kwart voor negen. Scheidsrechter van dienst is de heer Van den Kerkhof. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u live op de hoogte van de ontwikkelingen bij Excelsior tegen AZ.

Excelsior
De Kralingers speelden woensdag hun eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen in de Eredivisie en stevenden lang af op een gelijkspel. Navarone Foor besloot echter anders want hij bezorgde tegenstander NEC drie minuten voor het einde de drie punten door de bal op fraaie wijze tegen de touwen te schieten. Het was niet het begin waar de nieuwe coach van Excelsior, Alfons Groenendijk, op gehoopt had. Hij sprak na afloop van het uitduel tegen NEC dan ook over een ‘enorme tik’. Tegen AZ krijgt Groenendijk zaterdagavond de mogelijkheid om de slechte seizoensopener te doen vergeten. De supporters van de Rotterdamse club zijn in ieder geval vol vertrouwen want er werden tot dusver reeds 1700 seizoenskaarten verkocht en dat zijn er honderd meer dan het vorige seizoen.

Groenendijk weet dat het voor zijn elftal een hele opgave wordt om van AZ te winnen, maar is desondanks vol vertrouwen. Vrijdag blikte hij vooruit op het treffen met de ploeg uit Alkmaar: “De thuiswedstrijd tegen AZ wordt een uitdaging voor ons. John van den Brom (trainer AZ), met wie ik op de cursus heb gezeten en mee heb samengewerkt bij Jong Ajax, laat zijn ploegen altijd verzorgd voetballen. Ze zijn jongens kwijtgeraakt, maar hebben daar ook goede spelers voor teruggehaald. Wij spelen echter in eigen stadion en moeten uitstralen dat Excelsior dan voor elke tegenstander een lastige kluif is.” De coach van de Rotterdammers kan tegen AZ in ieder geval geen beroep doen op doelman Alessandro Damen en Luigi Bruins. Beide spelers zijn geblesseerd.

AZ
Net als Excelsior verloor ook AZ haar eerste wedstrijd. In het eigen AFAS Stadion bleek Ajax een maatje te groot. Dankzij twee doelpunten van Anwar El Ghazi en een goal van Nemanja Gudelj eindigde het treffen in 0-3. Die eindstand stond overigens al na veertig minuten voetbal op het scoreboard. Gudelj was dus direct trefzeker tegen de club die hij deze zomer verruilde voor Ajax. AZ-coach John van den Brom vond het wedstrijdverloop vooral sneu voor de Alkmaarse supporters. “Ik vind het met name jammer dat we onze supporters geen echte wedstrijd hebben kunnen bieden. We hadden een uitverkocht stadion, dus we hoopten de mensen een goed duel voor te schotelen. Dat kwam er niet van”, aldus Van den Brom na afloop van de confrontatie met Ajax. Bij AZ hoopt niemand op eenzelfde slechte start van het seizoen als vorig jaar. Toen verloor de Alkmaarse ploeg namelijk drie van de eerste vijf Eredivisieduels.

AZ speelt zaterdag tegen Excelsior nog zonder aanwinsten Alireza Jahanbakhsh en Rajko Brežančić. “Alireza komt terug van een blessure, waardoor hij een groot deel van de voorbereiding heeft gemist bij NEC. Hij heeft veel individueel getraind. Zijn herstel duurt langer dan we hadden gehoopt. Alireza wil heel graag laten zien wat hij kan, maar we moeten geduldig zijn met hem”, legt Van den Brom de situatie omtrent Jahanbakhsh uit. Verdediger Brežančić kan nog niet in actie komen omdat AZ nog het nodige papierwerk moet afronden voordat hij speelgerechtigd is voor de club. De AZ-trainer deed vrijdag overigens niet geheimzinnig over zijn opstelling. Zo liet hij al weten dat Guus Hupperts zal starten in de basis. Hetzelfde geldt voor Dobney dos Santos, hij moest zondag voor het treffen met Ajax nog afhaken in de warming-up, maar is weer fit.

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails.