19:45 uur
AZ Alkmaar
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 70. / Penalty
0 : 2 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 76. / Schot met links  (Joris van Overeem)

90'
Samenvatting

AZ nam direct na rust het initiatief. De Alkmaarders hadden via Derrick Luckassen al vroeg op voorsprong kunnen komen, maar de verdediger kopte op de lat. AZ bleef dreigend en kwam uiteindelijk, enigszins fortuinlijk, op voorsprong. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van Vincent Janssen terecht, die meteen schoot. De bal kwam op de hand van Funso Ojo terecht en scheidsrechter Edwin van de Graaf gaf een strafschop. Janssen was trefzeker vanaf elf meter. Even later schoot Janssen ook zijn tweede van de avond binnen, waardoor AZ een 2-0 overwinning wist te boeken.
90'
90'
Van den Brom wisselt nog een keer. Robert Mühren komt voor Janssen.
90'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
90'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
90'
Scheidsrechter Van de Graaf trekt er nog drie minuten blessuretijd bij.
89'
Nog een wissel bij AZ. Muamer Tanković komt in de plaats van Alireza.
89'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
89'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
88'
De tijd begint te dringen voor Willem II. Het lijkt er niet meer in te zitten voor de Tilburgers.
85'
Komt dat schot! Invaller Celso Ortíz neemt de bal ineens op de pantoffel, maar schiet de bal bijna het stadion uit.
82'
Nog een paar minuten te spelen in Tilburg. Gaat er nog wat gebeuren in de slotfase van dit duel?
80'
Gele kaart voor Alireza Jahanbakhsh (AZ Alkmaar)
Het begint nu fel te worden in Tilburg. Alireza gaat nu ook op de bon na een stomme overtreding.
80'
Ergens anders op het veld hadden Thom Haye en Ojo het ook met elkaar aan de stok, maar Van de Graaf heeft hen niet bestraft.
79'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
79'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
78'
Haps en Bruno Andrade hebben het met elkaar aan de stok. Van de Graaf bekijkt het vanaf een afstandje en besluit om beide spelers geel te geven.
78'
Gele kaart voor Ridgeciano Haps (AZ Alkmaar)
78'
Gele kaart voor Bruno Andrade (Willem II)
77'
Janssen heeft inmiddels zes competitiewedstrijden op rij gescoord. Jamie Vardy, Janssen komt er aan!
76'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:2 door Vincent Janssen
De wedstrijd is beslist in Tilburg. Janssen gaat de combinatie aan met Van Overeem. Janssen krijgt vervolgens een niet te missen kans en mist dan ook niet: 0-2.
75'
Komt dat schot. Invaller Hupperts neemt gelijk het doel van AZ over vuur en mikt over.
74'
Willem II is uitgewisseld. Guus Hupperts komt voor Ondaan, die geen beste wedstrijd speelde.
74'
Wissel in bij Willem II -> Guus Hupperts
74'
Wissel uit bij Willem II -> Terell Ondaan
73'
Willem II heeft een doelpunt nodig, maar het spelbeeld blijft voorlopig onveranderd. AZ valt aan en dwingt Willem II ver terug.
72'
Gele kaart voor Nick van der Velden (Willem II)
Van der Velden is het niet eens met een beslissing van de scheidsrechter en laat hem dat weten ook. Van de Graaf heeft daar geen zin in en geeft Van der Velden geel.
70'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Vincent Janssen
Janssen schiet raak vanaf elf meter. De spits schiet de bal richting de rechterhoek en ziet Lamprou de goede hoek induiken, maar de doelman kan de strafschop niet tegenhouden.
69'
Gele kaart voor Funso Ojo (Willem II)
Scheidsrechter Van de Graaf was even op zoek naar de dader, maar hij heeft hem eindelijk gevonden. Geel voor Ojo wegens hands.
68'
Strafschop! AZ krijgt een penalty. Een afgevallen bal komt voor de voeten van Janssen. De spits haalt uit en schiet op de handen van Funso Ojo. Scheidsrechter Van de Graaf legt de bal op de stip.
66'
De Braziliaanse aanvaller komt in plaats van Falkenburg.
66'
Wissel in bij Willem II -> Bruno Andrade
66'
Wissel uit bij Willem II -> Erik Falkenburg
65'
Willem II kan aanvallend geen vuist maken. Jurgen Streppel ziet dat ook en gaat zo dadelijk Bruno Andrade brengen.
62'
Het is wachten op een treffer van AZ. De Alkmaarders worden steeds dreigender.
60'
Nog een half uur te spelen in Tilburg. AZ heeft in de tweede helft een overwicht, maar doelpunten blijven voorlopig uit.
59'
Kansje weer voor Janssen. De spits krijgt de bal van Van Overeem en schiet vanuit de draai, maar mikt naast.
57'
Gele kaart voor Andy Kawaya (Willem II)
Daar is de eerste gele kaart van de wedstrijd. Invaller Kawaya gaat op de bon na een stevige overtreding op Haps.
56'
Oef. Bijna weer een kans voor AZ. Na een goede actie van Levi García lijkt Janssen een kans te krijgen, maar Peters kan op tijd ingrijpen.
55'
AZ begint steeds meer initiatief te nemen. John van den Brom was vast niet tevreden tijdens de rust...
52'
De lat! Daar kwam AZ bijna op voorsprong. Derrick Luckassen kopt een hoekschop vanaf de linkerkant op de lat. Daar komt Willem II goed weg.
51'
Kansje voor AZ. Op aangeven van Janssen krijgt Joris van Overeem een kans om te schieten. De middenvelder haalt uit, maar zijn schot wordt geblokt.
50'
Het spelbeeld blijft voorlopig onveranderd. Veel slordigheden en weinig kansen.
47'
Goed ingegrepen van Ridgeciano Haps. Willem II lijkt te ontsnappen met Achenteh en invaller Kawaya. Achenteh geeft een goede pass op Kawaya, waardoor de Belg een goede mogelijkheid lijkt te krijgen. Maar Haps staat goed op te letten en grijpt uitstekend in.
46'
We zijn weer begonnen in Tilburg. Willem II heeft gewisseld. Andy Kawaya komt voor de onzichtbare Andersen.
46'
Wissel in bij Willem II -> Andy Kawaya
46'
Wissel uit bij Willem II -> Lucas Andersen
46'
45'

De eerste helft van Willem II - AZ is nog niet om over naar huis te schrijven. Beide ploegen zijn erg slordig in balbezit en maken veel fouten. Het spel speelt zich dan ook vooral op het middenveld af. Beide ploegen kregen tijdens het eerste bedrijf wel één grote kans. Levi García schoot namens AZ in het zijnet, terwijl Erik Falkenburg zijn kopbal op de paal zag verdwijnen.
45'
45'
Lucas Andersen mag een vrije trap nemen en brengt de bal gevaarlijk voor het doel. Er ontstaat even paniek, maar de bal kan weggewerkt worden door de Alkmaarse defensie.
45'
Van de Graaf trekt er nog één minuut blessuretijd bij.
44'
Buitenspel! Alireza wordt gelanceerd door Ben Rienstra en weet te scoren. De aanvaller staat echter buitenspel, waardoor het doelpunt wordt afgekeurd.
42'
Het is bijna rust in Tilburg. Wordt er voor de theepauze nog gescoord?
39'
Het is nog geen spektakelstuk in Tilburg. Het spel speelt zich vooral op het middenveld af, omdat beide ploegen erg slordig zijn.
37'
Alireza speelt nog geen gelukkige wedstrijd. Zijn acties lukken niet en de international uit Iran heeft veel overtredingen nodig.
36'
Weer denkt AZ aan een strafschop. Janssen gaat neer in het strafschopgebied, maar wil Van de Graaf geen penalty geven.
34'
Achenteh speelt vooralsnog een goede wedstrijd. De oud-speler van Vitesse is sterk in de passing en zijn vrije trap van zojuist was uitstekend.
33'
De paal! Dat scheelde maar een haartje! Achenteh heeft een uitstekende vrije trap in huis. De linkspoot krijgt de bal op het hoofd van Falkenburg. De middenvelder kopt de bal echter op de paal. In de rebound kopt Peters de bal over.
32'
Makkelijke prooi voor Lamprou. Wuytens draait een vrije trap vanaf de rechterkant voor het doel, maar de Griekse doelman kan de bal makkelijk vangen.
30'
Slordigheden. Heel veel slordigheden. Het eerste half uur zit er vol mee. Op deze manier schiet het natuurlijk niet op.
28'
Scheidsrechter Van de Graaf is niet kinderachtig en probeert zo min mogelijk te fluiten. Vooralsnog heeft hij het onder controle.
25'
Levi García! Dat had de 0-1 moeten zijn. Na een heerlijke pass van Wuytens krijgt Levi García een grote kans. De aanvaller uit Trinidad & Tobago staat oog in oog met doelman Lamprou, maar mikt naast.
22'
Was dat geen strafschop?! AZ countert razendsnel. Een schot van Alireza komt voor de voeten van Janssen terecht. De spits probeert op doel te schieten, maar wordt aan zijn arm getrokken. Scheidsrechter Van de Graaf ziet er wederom geen strafschop in.
22'
Bijna krijgt Willem II een grote kans. Koppers heeft alle tijd en ruimte om een goede voorzet af te leveren, maar de linksback weet geen ploeggenoot te vinden.
20'
Stijn Wuytens keert vanavond terug in Tilburg. De Belg verruilde afgelopen winter Willem II voor AZ.
17'
Willem II kent nu een sterke fase. De thuisploeg heeft veel balbezit, maar komt nog niet echt tot (grote) kansen.
15'
De beginfase is slordig in Tilburg. Beide ploegen maken veel fouten. Passes komen niet aan, waardoor het moeilijk voetballen is.
12'
Alireza claimt een strafschop! De Iraniër gaat gewillig naar de grond na een duel met Dico Koppers, maar scheidsrechter Edwin van de Graaf wuift het weg.
10'
De eerste poging van Willem II is een feit. Erik Falkenburg staat op de rand van het strafschopgebied, maar de bal ligt onder hem. Falkenburg schiet, maar zijn poging mist kracht. Makkelijke redding voor Sergio Rochet.
8'
AZ neemt in de beginfase het initiatief. Willem II heeft moeite om van de eigen helft af te komen.
6'
Daar is een aardige kans voor AZ! Vincent Janssen wordt gelanceerd door een ploeggenoot, maar Dries Wuytens staat goed op te letten. De Belgische verdediger maakt het Janssen erg lastig en blokt uiteindelijk het schot van de spits.
4'
Vrije trap voor AZ. Alireza Jahanbakhsh brengt de bal voor het doel, maar Kostas Lamprou komt uit zijn doel en bokst de bal weg.
2'
De eerste hoekschop is voor Willem II, maar de corner wordt makkelijk weggewerkt door de Alkmaarse defensie.
1'
We zijn begonnen in Tilburg. Willem II heeft afgetrapt.
1'

AZ Alkmaar kan zaterdagavond geen beroep doen op Markus Henriksen. De Noor is geblesseerd en wordt door AZ-trainer John van den Brom vervangen door Joris van Overeem.

Willem II-trainer Jurgen Streppel kan zaterdagavond weer een beroep doen op Jordens Peters. De verdediger van Willem II moest het duel met Ajax (4-0 nederlaag) laten schieten vanwege een kuitblessure, maar is er tegen AZ weer bij. Freek Heerkens moet daarom zijn basisplaats weer afstaan. Verder heeft Streppel geen wijzigingen doorgevoerd.

Van den Brom heeft noodgedwongen twee wijzigingen moeten doorvoeren in vergelijking tot het competitieduel met Excelsior (2-0 overwinning). Dabney dos Santos is ziek en wordt vervangen door Levi García. Markus Henriksen kampt met een knieblessure. Joris van Overeem neemt de plek van de Noorse middenvelder in.

Van harte welkom bij de wedstrijd Willem II tegen AZ Alkmaar. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijddetails kunt u vanaf ongeveer één uur voor aanvang de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Willem II

Willem II is nog altijd niet veilig. De Tilburgers staan voorafgaand aan speelronde 27 met 25 punten op de vijftiende plaats. Excelsior, dat zestiende staat, heeft slechts drie punten minder, waardoor Willem II serieus rekening moet houden met play-offs om promotie/degradatie. Van de laatste vijf competitieduels wist Willem II er bovendien maar één te winnen. Achtereenvolgens speelden de Tilburgers tegen Excelsior (0-0), De Graafschap (0-0), FC Utrecht (1-2), Vitesse (1-0) en Ajax (0-4). Willem II heeft dus een overwinning op AZ nodig om enigszins afstand te nemen van de degradatiezone.

AZ Alkmaar

In Alkmaar heeft men op dit moment weinig te klagen. De Alkmaarders werden in de halve finale van de beker weliswaar uitgeschakeld door Feyenoord, maar staan voorafgaand aan speelronde 27 wel op een knappe vierde plaats in de Eredivisie. Feyenoord staat momenteel derde, omdat de Rotterdammers een beter doelsaldo hebben. AZ wist slechts één van de laatste vijf competitieduels niet te winnen. Achtereenvolgens speelden de Alkmaarders tegen Vitesse (1-0), Heracles Almelo (6-3), FC Groningen (4-1), Ajax (1-4) en Excelsior (2-0). Als AZ weet te winnen van Willem II, dan zet het de derde plek van Feyenoord verder onder druk.

Historie

Op basis van de historie is Willem II zaterdagavond favoriet. 23 keer eerder werd het duel Willem II – AZ afgewerkt in de Eredivisie. Tien keer wisten de Tilburgers te winnen, terwijl AZ negen keer met een overwinning huiswaarts keerde. De overige vier duels eindigde vanzelfsprekend in een gelijkspel. Eerder dit seizoen kwamen beide ploegen niet tot scoren in Alkmaar.

Vorig seizoen was Willem II in eigen huis met 3-0 te sterk voor AZ. Bruno Andrade, Ali Messaoud en Charlton Vicento waren verantwoordelijk voor de Tilburgse doelpunten. De laatste keer dat AZ in Tilburg wist te winnen dateert van 18 april 2010. Het werd 3-0 voor de Alkmaarders dankzij doelpunten van Héctor Moreno, Brett Holman en Mounir El Hamdaoui.