Heracles Almelo
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Joachim Andersen 10. / Kopbal  (Bersant Celina)

90'
Heracles speelde wat beter na rust en Twente juist wat minder. De bezoekers uit Almelo kregen echter geen grote kansen. Die waren namelijk weggelegd voor Ünal. De Turkse spits trof echter de paal of doelman Castro. De derby bleef zo lange tijd ontzettend spannend. Toch trok Twente, dankzij het vroege doelpunt van Andersen, aan het langste eind.
90'
90'
Jensen, Jensen toch! Na wederom een snel genomen vrije trap komt de invaller oog in oog te staan met Castro. De uitkomende goalie komt echter als winnaar uit het gevecht en keert de bal.
89'
Wissel in bij FC Twente -> Peet Bijen
89'
Wissel uit bij FC Twente -> Bersant Celina
89'
Heracles gaat nu de lange bal spelen richting de lange Vermeij. Het opportunistische spel is nu benodigd om nog wat af te kunnen dwingen. FC Twente probeert de wedstrijd professioneel uit te voetballen.
86'
We zijn belandt in de absolute slotfase van de wedstrijd. Ook in de tweede helft waren de betere kansen voor de thuisploeg. Door de 1-0 tussenstand mag Heracles toch hoop blijven houden.
82'
Wissel in bij FC Twente -> Dejan Trajkovski
82'
Wissel uit bij FC Twente -> Dylan Seys
82'
Bal op de paal! Ünal neemt de bal prima aan en staat dan schuin voor het doel. De inzet in de verre hoek belandt dit keer op de paal. De rebound van Seys gaat maar net naast.
81'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Peter van Ooijen
81'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Thomas Bruns
80'
Ünal moet beslissen! Je ziet hem bijna niet, maar hier moet hij de 2-1 maken. De Turkse spits wordt niet aangepakt, maar vindt ook Castro op zijn weg.
79'
De duels worden intenser, het publiek laat zich meer horen, aldus de derbysfeer hangt rond in de Grolsch Veste. Heracles houdt het vertrouwen op een gelijkmaker.
76'
Heracles heeft nog een kwartiertje om de score in de derby van het Oosten te veranderen. De bezoekers uit Almelo hebben veelvuldig de bal, maar worden maar niet echt gevaarlijk.
72'
Daar is Vermeij voor het eerst. Na een heel subtiel balletje met buitenkantje wreef van Kuwas probeert de invaller aan de kant van Heracles het met een halve omhaal. Vermeij raakt de bal echter totaal verkeerd.
70'
Heracles gaat wat meer druk naar voren uitoefenen. Vincent Vermeij komt erbij in de spits naast Armenteros. Kuwas is nu de man achter de tweemansvoorhoede.
66'
Schot van Seys! Dylan Seys laat zich vanavond zien in de derby. De vlugge dribbelaar sprint dit keer met de bal aan de voet richting het doel. De poging van Seys wordt wederom gered door landgenoot Castro.
65'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Vincent Vermeij
65'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Lerin Duarte
65'
Flipperkast voor het doel! Twente wordt weer eens gevaarlijk na een voorzet vanaf rechts. Pogingen van invaller Jensen en Celina worden echter allebei geblokkeerd door de Heracles-defensie.
62'
Nog een half uur te spelen in de Grolsch Veste. Twente leidt nog altijd met 1-0 door het doelpunt van verdediger Andersen. Heracles kan enkel gevaarlijk worden uit vrije trappen.
59'
Heracles komt wat beter voor de dag na rust. Met name Kuwas en Armenteros worden meer in stelling gebracht. Beide ploegen spelen echter nog te slordig.
56'
Hier had Twente meer mee moeten doen! Seys komt los aan de linkerkant, legt de bal laag voor, maar ziet dat iedereen al voor de bal staat.
52'
Weer een gevaarlijke vrije trap! Dit keer mag Thomas Bruns aanleggen voor een fijnere trap. De middenvelder van Heracles krult de bal maar net over het doel van Marsman.
50'
Gele kaart voor Joachim Andersen (FC Twente)
De doelpuntenmaker zet een blok op de sprintende Robin Gosens en krijgt de eerste gele kaart van de derby.
50'
Wat een knal van Kuwas! Van grote afstand probeert Brandley Kuwas een imitatie van Cristiano Ronaldo. Een harde schot vanuit een vrije trap wordt uiteindelijk goed gered door Nick Marsman.
48'
De tweede helft is begonnen zonder Yaw Yeobah. Coach René Hake heeft de City-huurling achtergelaten in de kleedkamer. Fredrik Jensen is de vervanger na rust. Bij Heracles begint Jaroslav Navratil in plaats van Daryl van Mieghem.
46'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Jaroslav Navratil
46'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Daryl van Mieghem
46'
Wissel in bij FC Twente -> Fredrik Jensen
46'
Wissel uit bij FC Twente -> Yaw Yeboah
46'
45'
FC Twente schoot uit de startblokken en kwam al na tien minuten op een 1-0 voorsprong. Na een variant kopte Andersen raak na een voorzet van Celina. De thuisploeg oogde sterk en had weinig te duchten van Heracles. Toch kwamen de bezoekers naargelang de eerste helft volgde beter in hun spel. Tot echt grote kansen leidde dit niet. Armenteros werkte wel hard en was een aantal keer dichtbij.
45'
45'
Verrassend schot van Celina! Na een mooie counter van Twente is Celina het eindstation. De rappe middenvelder komt aan de rechterkant binnen in het strafschopgebied en besluit uit te halen in de korte hoek. Castro ligt echter opnieuw in de weg.
43'
De rust nadert in Enschede. FC Twente leidt met 1-0 en speelt uitstekend voetbal. De ploeg van René Hake staat dan ook verdiend op voorsprong. Heracles moet na rust aan de bak.
40'
Ondanks het overmacht en de 1-0 voorsprong van Twente blijft het zeer spannend. Het is namelijk nog lang niet gespeeld in de Grolsch Veste.
36'
Seys met het schot! De bal belandt in het strafschopgebied waar de inlopende Dylan Seys uit de draai probeert te schieten. Bram Castro heeft echter weinig moeite met het schot.
34'
Knappe actie wederom van de uitblinker bij Heracles, Armenteros. De spits toont zijn snelheid, legt een grote afstand af en ziet zijn lage voorzet uiteindelijk gekeerd worden door doelman Marsman.
32'
Het eerste half uur van de derby zit erop. Na een goed eerste kwartier van Twente inclusief een doelpunt krabbelt Heracles wat op. Eindelijk hebben we een wedstrijd!
29'
Even een fase nu waarin Twente wat minder aan offensief spel kan denken. Heracles herpakt zich wat en komt beter aan voetballen toe. De bezoekers zijn echter te vaak slordig.
26'
Bij een overwinning van Twente groeit het gat tussen de streekgenoten naar zes punten in het voordeel van de Tukkers. Het resultaat is dus vanavond enorm belangrijk.
23'
Een groot gedeelte van het balbezit is voor Twente. De bezoekers uit Almelo trekken zich met name terug en loeren op een counter. Buiten de kans voor Armenteros heeft Heracles echter weinig te vertellen.
19'
Daar was bijna Armenteros! Een lange bal van Justin Hoogma wordt prima aangenomen door Armenteros. De Zweedse spits kan op doel schieten ondanks dat er drie tegenstanders hem omsingelen. De poging mist echter kracht om Nick Marsman te verrassen.
17'
Er is telkens veel ruimte aan de flanken voor Twente. Met name Hidde ter Avest kan hier meerdere malen van profiteren. De rechtsback haalt vaak de achterlijn om de bal voor te geven.
14'
Twente is uitstekend begonnen aan de derby van het Oosten. Na twee kleine mogelijkheden was het driemaal scheepsrecht bij de 1-0. Het initiatief ligt volledig in de handen van de thuisploeg.
12'
Wow, Armenteros! Vanaf de aftrap probeert de Zweedse spits op doel te schieten. Vanaf vijftig meter vliegt de bal maar een metertje naast de goal.
10'
Doelpunt voor FC Twente, 1:0 door Joachim Andersen
Wat een goed uitgevoerde vrije trap van de thuisploeg. Klich steekt Celina weg die op zijn beurt de bal keurig voor het doel geeft. Andersen staat vrij bij de tweede paal en knikt de bal tegendraads in de kruising.
8'
Gevaar van Ünal! De Turkse spits komt even los van de verdediging en probeert het met een schot van grote afstand. De poging van Ünal gaat echter ruim naast het Almelose doel.
6'
Klich schiet op doel! Na een cornervariant komt de bal via Bersant Celina terecht bij Mateusz Klich. De Poolse middenvelder schiet vanaf punt zestien in de handen van Bram Castro.
5'
Het is vanavond ook de strijd tussen twee goed scorende spitsen. Samuel Armenteros (Heracles) maakte tot dusver acht goals. Twente-spits Enes Ünal scoorde tien doelpunten.
2'
De negentiende speelronde van de Eredivisie is geopend in Enschede! FC Twente en Heracles Almelo duelleren in de derby van het Oosten.
1'
De opstellingen
Bij FC Twente keren Kamohelo Mokotjo, Dylan Seys en Jeroen van der Lely terug in de basis. Dit gaat ten koste van Peet Bijen, Dejan Trajkovski en Jelle van der Heyden.

Heracles Almelo handhaaft dezelfde basis als in het duel met FC Groningen. Dat betekent opnieuw een voorhoede met Daryl van Mieghem, Brandley Kuwas en topscorer Samuel Armenteros.
Van harte welkom bij de openingswedstrijd van de negentiende speelronde in de Eredivisie. In de Grolsch Veste trappen FC Twente en Heracles Almelo vrijdagavond om 20.00 uur af. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van het duel in Enschede. Rond de klok van zeven uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

FC Twente
De Tukkers staan na achttien gespeelde competitiewedstrijden op een verdienstelijke achtste plaats. Bij een overwinning wordt de voorsprong op buurman Heracles uitgebreid van drie naar zes punten. Heracles staat momenteel op een elfde stek. De derby van het Oosten is dan ook een duel in de middenmoot van de Eredivisie.

Twente begon niet goed aan 2017. In de Gelredome werd afgelopen zondag vrij kansloos met 3-1 verloren van Vitesse. Na een 3-0 achterstand zorgde Mateusz Klich laat in de wedstrijd vanaf elf meter voor de eretreffer: 3-1. Tijd voor de roodhemden om deze negatieve spiraal te doorbreken. Vorig jaar won de ploeg van coach René Hake met 4-0 van Heracles. De naar Ajax vertrokken Hakim Ziyech was destijds een van de doelpuntenmakers.

De manschappen van coach John Stegeman zijn eveneens slecht begonnen aan de hervatting van de competitie. In eigen huis werd ruimschoots verloren van FC Groningen. Ook Heracles mocht een late eretreffer aantekenen bij een flinke achterstand. In de laatste minuut zorgde Daryl van Mieghem namelijk voor de 1-4 eindstand.

Bij Heracles ontbreken Brahim Darri en Mark-Jan Fledderus. Darri heeft last van zijn hamstring en linksback Fledderus kampt met een knieblessure. Samuel Armenteros is wel present in de Grolsch Veste. De Zweedse spits maakte het enige doelpunt in de derby van eerder dit seizoen: 1-1. Armenteros is met uitstek de man van de meeste goals bij Heracles. De spits is topscorer met acht goals.