sc Heerenveen Vrijdag, 21. April 2017
20:00 uur
Willem II
1:0
Dp.
1 : 0 Torinfos in de Ticker Sam Larsson 40. / Schot met rechts

90'
Samenvatting tweede helft
Na het inbrengen van Sol en Lieftink kwam Willem II enkele keren gevaarlijk voor het doel van Heerenveen. Een klein halfuur voor tijd kwamen de Tilburgers tot enkele kansen. Daar bleef het echter ook bij, want in de slotfase kwamen de Tricolores niet meer tot uitgespeelde kansen. Heerenveen had weinig moeite om met de Tilburgse poging tot slotoffensief om te gaan. Willem II kende een van zijn zwakste uitwedstrijden dit seizoen en moest genoegen nemen met een vrij kansloze 1-0 nederlaag.
90'
Einde wedstrijd
90'
Het slotoffensief van Willem II komt niet echt lekker los. Alle lange ballen worden in de kiem gesmoord. Nog drie minuten blessuretijd voor de Tricolores.
89'
Cultheld Henk Veerman mag nog even meedoen bij de thuisploeg. Hij vervangt Ghoochannejhad, die niet op gelijke hoogte is gekomen met Jørgensen in de strijd om de topscorerstitel.
89'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
89'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Reza Ghoochannejhad
87'
Lekkere afstandspoging van Larsson, die na een dribbel richting de verre hoek mikt. Lamprou voorkomt de 2-0.
86'
Verdedigende wissel van Streppel. Doke Schmidt komt erin voor Kobayashi.
86'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Doke Schmidt
86'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Yuki Kobayashi
83'
Wuytens offert zich op voor het slotoffensief. Asumah Abubakar moet voorin voor nog meer dreiging zorgen namens Willem II.
83'
Wissel in bij Willem II -> Asumah Abubakar
83'
Wissel uit bij Willem II -> Dries Wuytens
79'
Willem II wil wel, maar lijkt op dit moment niet ingespeeld genoeg om tot echt goede kansen te komen. Nog een klein kwartier.
75'
Heerenveen lijkt het nu toch echt enigszins kwijt. Het belooft een spannende slotfase te worden in Friesland.
71'
Nu begint Willem II echt aan te kloppen. St. Juste gaat onder de bal door, waardoor Oularé de bal oppikt. Hij omspeelt Faes en komt tot een poging, die maar net naast gaat.
69'
Nu gaat Sol juist in de fout, waardoor Heerenveen een levensgrote kans krijgt om voor de beslissing te zorgen. St. Juste geeft net te laat mee aan Zeneli, die de bal daardoor niet langs de razendsnel uit zijn doel komende Lamprou krijgt.
67'
Daar is topscorer Sol gelijk gevaarlijk! Hij neemt de bal goed mee op zijn borst, creëert zelf een kans en schiet maar rakelings naast.
65'
Daar is dat verse bloed dan. Elmo Lieftink en Fran Sol moeten de Tricolores helpen aan een eventuele gelijkmaker. Erik Falkenburg en Thom Haye gaan eruit.
65'
Wissel in bij Willem II -> Elmo Lieftink
65'
Wissel uit bij Willem II -> Erik Falkenburg
65'
Wissel in bij Willem II -> Fran Sol
65'
Wissel uit bij Willem II -> Thom Haye
62'
Willem II, normaal zo sterk in uitduels, komt er nu helemaal niet aan te pas. Misschien kan wat vers bloed uitkomst bieden.
58'
Willem II komt maar niet in de wedstrijd. De Tricolores hebben simpelweg niet hun avond.
54'
Ødegaard besluit een ongelukkige wedstrijd door uit te vallen met een blessure. Een tackle van Jordens Peters zorgt ervoor dat de Noor niet door kan. Arber Zeneli vervangt hem.
54'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Arber Zeneli
54'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Martin Ødegaard
52'
Bijker wipt de bal vanaf de zijkant over Lamprou heen, maar voor het doel is niemand om hem binnen te lopen.
51'
Daar is Heerenveen dan dichtbij! Larsson geeft mee aan Ghoochannejhad, die in een sprintduel verzeild raakt met Lamprou. De Griek is nét wat eerder.
50'
Een behouden start aan de eerste helft. Willem II, dat achterstaat, schiet niet bepaald uit de startblokken. Heerenveen houdt op basis van rust het initiatief.
46'
Aanvang tweede helft
45'
Einde eerste helft
42'
Larsson maakt bijna zijn tweede! Ødegaard is dreigend vanaf de zijkant en Lamprou besluit zelf maar eens op avontuur te gaan. De Noor speelt de goalie uit en legt terug op Larsson, wiens inzet ternauwernood van de lijn wordt gehaald door Lachman.
40'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Sam Larsson
Daar is de openingstreffer voor Heerenveen! Larsson is zeer attent na een slechte kopbal terug van Dries Wuytens. Hij pikt de bal op, sprint Lachman eruit en schuift rustig binnen: 1-0.
37'
Goede voorzet van Lucas Bijker waar nota bene Ødegaard zijn hoofd tegenaan krijgt. Hij mikt over.
34'
Lachman gaat enorm in de fout in de opbouw, waardoor Heerenveen een grote mogelijkheid krijgt. Reza Ghoochannejhad springt er erg slordig mee om.
32'
Een bruisend eerste halfuur is het niet geweest. Hier en daar zijn beide ploegen tot wat redelijke pogingen te komen, maar het is nog wachten op het vuurwerk en echt goede voetbal.
29'
Ook in deze wedstrijd is Ødegaard vooralsnog vrij ongelukkig. Ditmaal mag hij van achteren zijn passkwaliteiten zien, maar de bal belandt helemaal nergens.
25'
Uitstekende voorzet van Stefano Marzo richting Sam Larsson. De Zweed raakt de bal niet helemaal goed, anders was het een wereldgoal geweest.
24'
Willem II is er zo snel uit dat Erwin Mulder nog niet helemaal goed voor zijn doel staat. Haye ziet dat en doet vanuit een lastige positie een doelpoging, maar zijn boogbal richt geen schade aan.
21'
Het aanvalsspel van Willem II bestaat vooral uit lange ballen op Obbi Oularé en aansluiten. Jerry St. Juste en Wout Faes doen hun uiterste best om de boomlange spits af te stoppen.
17'
Het spel is nog ietwat onrustig en slordig, aan beide kanten. Heerenveen is wel de ploeg die het vaakst lang de bal bezit. Willem II ziet mogelijkheden in de counter.
14'
Gele kaart voor Darryl Lachman (Willem II)
Darryl Lachman kan alleen nog met een overtreding voorkomen dat Reza Ghoochannejhad in doelpuntrijke positie komt. Het komt hem op geel te staan.
10'
Een groot schrikmoment voor Willem II! Een bijzonder ambitieuze poging van Yuki Kobayashi gaat er zelfs nog bijna in omdat Kostas Lamprou grabbelt. De Griek heeft geluk dat de bal uiteindelijk over vliegt.
8'
Heerenveen heeft inmiddels het initiatief te pakken. Het probeert wat rust in de ploeg te krijgen.
4'
Weer laat Heerenveen te veel ruimte aan Willem II om een aanval op te bouwen. Thom Hayes inzet is te zwak.
3'
Aardige poging van Pele van Anholt, de man die vijf seizoenen de clubkleuren van Heerenveen verdedigde. De bal gaat naast.
1'
Al in de eerste minuut een nare overtreding van Anouar Kali op Stijn Schaars. De aanvoerder komt maar net overeind.
1'
We zijn begonnen in Heerenveen! Wie gaat er vanavond met de drie punten vandoor?
1'
Aanvang wedstrijd
Opstellingen
SC Heerenveen begint met één wijziging in de basis. Jurgen Streppel kiest voor Martin Ødegaard in de aanval. Het gehuurde wonderkind krijgt de voorkeur boven Luciano Slagveer, die de afgelopen weken aan de aftrap stond.

Bij Willem II keert Dries Wuytens weer terug van een blessure. Hij vervangt Jordy Croux, die geschorst is voor dit duel. Op het middenveld krijgt Jari Schuurman een kans, in plaats van de gepasseerde Elmo Lieftink.
Statistieken
Heerenveen kent een buitengewoon teleurstellende tweede seizoenshelft ten opzichte van de eerste. Met name de verdediging, eerst zo solide, is nu zo lek als een mandje. In de eerste seizoenshelft kreeg de ploeg van Jurgen Streppel twintig doelpunten tegen, met nog drie wedstrijden te gaan staat de teller voor de tweede seizoenshelft al op 29. Een stijging van bijna één tegengoal per wedstrijd, gemiddeld gezien.
Ook in de behaalde punten is de slechte tweede seizoenshelft van Heerenveen terug te zien. De Friezen stonden vierde in de winterstop, maar staan op basis van alleen het kalenderjaar 2017 vijftiende (!) in de Eredivisie. Sparta Rotterdam en Go Ahead Eagles staan daaronder met hetzelfde aantal punten. Het verschil van elf plaatsen tussen de eerste en tweede seizoenshelft zou echter geen record zijn; nog vorig jaar stond FC Twente zeventiende in de winterstop en was het de nummer vier op basis van seizoenshelft twee.
Die serie zette Heerenveen eigenlijk al in in de zeventiende speelronde. Willem II was toen de ploeg die een 2-1 overwinning boekte op de nummer vier van de Eredivisie. Fran Sol was tweemaal trefzeker namens de Tilburgers. Het is inmiddels wel ruim zestien jaar geleden dat Willem II drie punten pakte op bezoek bij Heerenveen. Arno Arts maakte in 2000 de enige treffer voor de Tricolores.
Willem II kent vooral in de uitwedstrijden een sterk seizoen. Normaliter moeten de Tilburgers het vooral hebben van de thuisduels, nu is de ploeg van Erwin van de Looi hoog te vinden op de ranglijst over de uitduels. Buiten het wonderseizoen 1998/1999 om is het hoogste aantal punten dat Willem II uit heeft verzameld in een seizoen 19. Daar is het met nog twee wedstrijden buitenshuis te gaan maar drie punten van verwijderd.
De zege die Willem II vorig weekend boekte op Go Ahead Eagles is de eerste aprilzege in de Eredivisie sinds 2013. Sinds de 3-1 overwinning op Roda JC destijds was april steeds een slechte maand voor de Tricolores. Tussendoor heeft Willem II natuurlijk wel twee seizoenen Jupiler League gespeeld, maar de zege op Go Ahead maakte in ieder geval een einde aan een serie van twaalf wedstrijden op rij zonder zege.
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner