1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Gervinho 22. / Hakbal  (Vasilios Torosidis)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Colin Kâzım-Richards 55. / Schot met rechts

90'
Feyenoord heeft zich in de tweede helft knap hersteld van een matig eerste bedrijf. De ploeg oogde meer ontspannen en liet het balletje makkelijker rond gaan. Dat leidde tot de gelijkmaker na 55 minuten spelen. Doordat AS Roma een paar goede kansen miste, bleef het bij 1-1 en heeft Feyenoord een goede uitgangspositie voor volgende week.
90'
90'
De blessuretijd bedraagt drie minuten.
88'
Daar had Feyenoord wat meer mee moeten doen. Miquel Nelom verprutst echter zijn voorzet.
86'
Gele kaart voor Mapou Yanga-Mbiwa (AS Roma)
Een fikse overtreding van Yanga-Mbiwa op de enkels van Kâzım-Richards, maar de scheidstrechter houdt het op geel.
85'
De Romeinen ontwikkelen een enorme druk. Maar Feyenoord houdt stand. Vermeer houdt een bal er knap uit naar een pegel van Holebas.
84'
De hoekschop draait vervaarlijk in, maar Vermeer staat goed opgesteld.
83'
Doumbiaaaa, nee! Doumbia krijgt een levensgrote kans om de 2-1 te maken, maar dank zij de grote teen van Boulahrouz schiet hij naast. Wel krijgt de thuisploeg de een hoekschop te nemen.
82'
Gele kaart voor Jordy Clasie (Feyenoord)
Jordy Clasie krijgt een gele kaart, omdat hij de bal wegtrapt op het moment dat Roma een vrije trap wil nemen.
80'
Het beste lijkt er af bij de teams. Kan een van beide nog een doelpunt meepikken?
75'
Wissel in bij AS Roma -> Alessandro Florenzi
75'
Gervinho denkt een goede kans te krijgen, maar wordt afgesloten voor buitenspel.
75'
Wissel uit bij AS Roma -> Daniele Verde
73'
Łukasz Skorupski kan de corner van Jordy Clasie wegstompen en het Rotterdamse gevaar neutraliseren.
73'
De vrije trap is niet best, maar doordat Skorupski staat te grabbelen krijgt Feyenoord wel een hoekschop te nemen.
72'
Gele kaart voor José Holebas (AS Roma)
Ook Holebas krijgt een gele kaart voor mekkeren.
71'
Gele kaart voor Seydou Keita (AS Roma)
Keita protesteert te hevig en krijgt daarvoor de gele prent.
71'
Feyenoord krijgt een vrije trap op een heel lekkere positie te nemen. Jens Toornstra lijkt zich op te gaan maken om de vrije trap te nemen.
69'
De corner kan na veel vijven en zessen uitverdedigen, Vermeer gaat een doeltrap nemen.
69'
68'
En nu is het Roma dat weer druk begint te geven. Kongolo moet ingrijpen, maar moet wel een hoekschop toestaan.
65'
Wissel in bij AS Roma -> Seydou Keita
65'
Wissel uit bij AS Roma -> Daniele De Rossi
65'
Wissel in bij AS Roma -> Seydou Doumbia
65'
Wissel uit bij AS Roma -> Francesco Totti
64'
Wat zat er in de thee bij Feyenoord in de rust? De Rotterdammers domineren AS Roma momenteel, maar het ontbreekt nog aan de eindpass. Kan Feyenoord dan stiekem nog een doelpunt maken?
60'
Uit de herhaling blijkt dat Kâzım-Richards in buitenspelpositie stond. Maar dat zou Feyenoord een worst wezen!
60'
59'
Kâzım-Richards schreeuwt om een strafschop maar Haţegan wil er niet aan.
56'
Gele kaart voor Lex Immers (Feyenoord)
Dom, dom, dom. Immers viert te lang feest en de Roemeense arbiter is onverbiddelijk. Hij geeft de Hagenaar een gele kaart en daardoor mist Immers de terugwedstrijd volgende week in Rotterdam.
55'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:1 door Colin Kâzım-Richards
En het legioen ontploft! Na een goede voorzet van Rick Karsdorp kopt Lex Immers in eerste instantie op de paal. De bal stuitert echter terug in het veld en Kâzım-Richards is er als de kippen bij om de bal binnen te schieten. Feyenoord komt langszij!
54'
Ondanks de achterstand laat het Legioen zich horen in Stadio Olimpico. En zo hoort het ook.
50'
Feyenoord lijkt stukken relaxter dan in de tweede helft. Het balletje gaat lekker rond en ook het positiespel is niet slecht. Kan Feyenoord een kans creëren in deze fase van de wedstrijd?
48'
Feyenoord heeft momenteel het balbezit, maar dat is voornamelijk op eigen helft. De thuisploeg leunt op de hechte defensie.
46'
We zijn weer begonnen in Rome. Kan Feyenoord de schade nog repareren?
46'
45'
Feyenoord kan amper een vuist maken tegen AS Roma. De Romeinen geven ook geen vol gas, maar hebben aan een paar momenten genoeg om gevaarlijk te worden. Één moment werd tot een doelpunt gepromoveerd. Gervinho passeerde met een hakbal Kenneth Vermeer en daardoor leidt AS Roma met 1-0.
45'
45'
Immers besluit van een meter of 25 uit te halen, maar zijn schot gaat ver naast de paal.
45'
De blessuretijd bedraagt één minuut.
42'
Feyenoord lijkt het spel wat meer onder controle te krijgen. Maar Italianen zijn er meesters in om de tegenstander het gevoel te geven dat er wat te halen valt, om vervolgens keihard toe te slaan.
38'
De hoekschop van Feyenoord kan eenvoudig worden geplukt door Skorupski.
37'
Goede poging van Kâzım-Richards, maar zijn volley spat uit een op de vuisten van Skorupski. Wel krijgt Feyenoord een hoekschop.
37'
Het is nog ver zoeken bij Feyenoord naar de vorm van voor de winterstop, maar ook bij AS Roma gaat het niet van een leien dakje. Van de zeven wedstrijden na het winterreces, hebben de Romeinen slechts twee keer gewonnen. Ze verloren overigens ook niet, maar de overige vijf wedstrijden eindigde in een gelijkspel.
34'
Het is vooralsnog een wedstrijd tussen de mannen en de jongens. De Romeinse mannen hebben weinig problemen met de Rotterdamse jongens.
31'
Dat was geen slechte aanval. Clasie met een mooie lange bal op El Ahmadi, maar de Marokkaan krijgt de bal niet lekker op zijn linkervoet en schiet over en naast.
30'
Wissel in bij Feyenoord -> Rick Karsdorp
30'
Wissel uit bij Feyenoord -> Luke Wilkshire
30'
Rick Karsdorp maakt zich op om invallen voor de geblesseerde Luke Wilkshire.
27'
Luke Wilkshire maakt vandaag zijn rentree, maar hij ziet er niet fris uit. Mathijsen en Karsdorp lopen zich ook al warm.
25'
Gervinho bijna weer! Feyenoord krijgt maar geen grip op Gervinho. Het is dat hij een voorzet van rechts niet onder controle krijgt en dat Vermeer op staat te letten, want anders was Feyenoord in grote problemen geweest.
22'
Doelpunt voor AS Roma, 1:0 door Gervinho
En nu is het wel raak voor Gervinho. Nelom wordt er aan de linkerkant uitgelopen door Vasilios Torosids en de back weet Gervinho te vinden. Met een subtiele voetbeweging achter het standbeen langs, weet hij Kenneth Vermeer te passeren. AS Roma opent de score in Rome.
20'
Dat Francesco Totti al even meeloopt, weten we allemaal. Maar toen de Romeinse captain debuteerde voor AS Roma, waren twaalf (!) spelers van de Feyenoord selectie nog niet eens geboren!
17'
Gele kaart voor Luke Wilkshire (Feyenoord)
Luke Wilkshire onderbreekt een veelbelovende aanval van Roma, door Gervinho naar de grond te werken. Scheidsrechter Haţegan geeft hem daarvoor een gele kaart.
13'
Nelom! Daar was Feyenoord bijna, zij het met een gelukje, op voorsprong gekomen. Miquel Nelom besluit vanaf links voor te zetten, maar zijn voorzet is dermate dat hij dreigt bij de tweede paal binnen te vallen. Łukasz Skorupski kan de bal er net uit tikken.
9'
Erg onwennig begin van Feyenoord. Door Rotterdamse slordigheden krijgt AS Roma de kans om gevaarlijk te worden, maar vooralsnog hebben de Romeinen het vizier niet op scherp.
7'
Grote kans voor Gervinho! Hij staat na een goede voorzet van rechts vogeltje vrij voor Vermeer, maar de Ivoriaan schiet slordig naast.
6'
Er hadden wel wat meer mensen bij gekund in het Stadio Olimpico. Er zijn veel lege stoelen te zien. De Feyenoorders laten zich met 6000 man wel goed horen.
3'
Nee, AS Roma kan makkelijk uitverdedigen.
2'
Feyenoord krijgt al direct een corner. Kunnen de Rotterdammers gevaarlijk worden?
1'
En we zijn onderweg in Rome! Kan Feyenoord gaan stunten?
1'

Ze hebben er tien jaar op moeten wachten in Rotterdam-Zuid, maar eindelijk zijn ze weer eens van de partij in de Europa League na de winter. Feyenoord overleefde met verve de groepsfase van de Europa League en voegde zich bij de laatste 32 van het toernooi. Vandaag staat de heenwedstrijd op het programma en de Rotterdammers spelen in het Romeinse Stadio Olimpico tegen AS Roma. Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg vanavond het commentaar bij deze wedstrijd.

Feyenoord tegen Italiaanse tegenstanders

In de rijke historie die Feyenoord heeft, speelde het slechts tegen drie verschillende Italiaanse tegenstanders in een Europees bekertoernooi, maar de meeste wedstrijden waren legendarisch voor de Rotterdamse club.

Zo werd in 1969 regerend Europees kampioen AC Milan (1-0 verlies in Milaan, 2-0 winst in de Kuip) uitgeschakeld op weg naar de Europcup I winst later dat seizoen. Ruim een kwart eeuw later trof Feyenoord Juventus in de groepsfase van de Champions League. De wedstrijd in Turijn werd een fiasco (5-1 verlies), maar de wedstrijd in Rotterdam maakte van één man een legende. Julio Ricardo Cruz zorgde met twee goals voor een 2-0 overwinning en ontketende zo een klein volksfeest in de havenstad. In het seizoen 2002/2003 speelde de ploegen andermaal tegen elkaar. In Rotterdam werd het 1-1. Pierre van Hooijdonk maakte via, hoe anders, een vrije trap de gelijkmaker. Curieus aan dit doelpunt was dat de vrije trap drie keer weer werd genomen, omdat arbiter Lopez Nieto twee keer een Juventus-speler had bestraft vanwege het te vroeg inlopen. In het oude Delle Alpi werd het daarna 2-0 voor Juventus.

In 1999/2000 trof Feyenoord in de tweede ronde van de Champions League de andere club uit Rome, Lazio. In Rome kwamen de Kuipbewoners op een 1-0 achterstand, maar invaller Jon Dahl Tomasson zorgde met twee treffers voor een 2-1 overwinning. In de Kuip werd het vervolgens een bloedeloze 0-0. Wellicht de meeste legendarische wedstrijd tegen een Italiaanse tegenstander was in 2002. In de halve finale van het UEFA Cup toernooi nam Feyenoord het op tegen Internazionale uit Milaan. In Giueseppe Meazza werd het 0-1 (eigen doelpunt Cordoba) en thuis werd het 2-2, waardoor Feyenoord zich plaatste voor de finale. Die finale werd uiteindelijk met 3-2 gewonnen van Borussia Dortmund.

AS Roma tegen Nederlandse tegenstanders

Vanavond is het de derde keer dat AS Roma het tegen een Nederlandse tegenstander opneemt. De twee voorgaande keren was het tegen de andere twee ploegen uit de traditionele top drie. In het Europcup II seizoen van 1969/1970 speelde de Romeinen tegen PSV. Het tweeluik eindigde in een gelijkspel, waarna een toss bepaalde wie er door mocht bekeren. AS Roma bleek de gelukkigste en het Europese beker avontuur eindigde uiteindelijk voor hen in de halve finale.

Meer recentelijk is de ontmoeting tussen AS Roma en Ajax. In de tweede groepfase van de Champions League in het seizoen 2002/2003. In de ArenA wonnen de Amsterdammers met 2-1 dankzij goals van Zlatan Ibrahimović en Jari Litmanen. In het Stadio Olimpico werd het 1-1 en dat puntje bleek voor Ajax genoeg om door te bekeren naar de kwartfinale.

Absenties

Feyenoord moet het in de heenwedstrijd tegen AS Roma stellen zonder Sven van Beek. De verdediger raakte afgelopen zaterdag geblesseerd tegen Heracles Almelo. Elvis Manu maakt echter zijn rentree in de ploeg van Fred Rutten. AS Roma moet het doen zonder een aantal basisspelers. Zo zijn Kevin Strootman, Maicon en Victor Ibarbo er niet bij. Legende Francesco Totti keert weer terug in de selectie van trainer Rudi García. Hij was tegen Parma nog ziek, maar is er tegen de Rotterdammers gewoon weer bij.

De wedstrijd vanavond in Rome staat onder leiding van de Roemeen Ovidiu Hategan. Hij wordt hierbij geassisteerd door zijn landgenoten Ocatvian Sovre en Sebastian Gheorghe. Ik wens jullie veel plezier toe met deze wedstrijd!