Shakhter Soligorsk
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Adam Maher 59. / Schot met rechts

90'
Samenvatting tweede helft Wat PSV in de eerste helft niet lukte, lukte in de tweede helft wel: scoren. Het bleef echter beperkt bij één doelpunt, van Adam Maher. PSV kreeg na het openingsdoelpunt verscheidene kansen op de 2-0, maar een tweede doelpunt bleef uit.
90'
90'
Wát een kans voor Luuk de Jong! Oh, oh, oh.. In de laatste minuut van de extra tijd moet De Jong PSV op 2-0 zetten. Shakhter staat veel naar voren, waardoor er in de tegenaanval veel ruimte is op de helft van de Wit-Russen. Luciano Narsingh wordt diep gestuurd, die daarna De Jong aanspeelt. De spits neemt de bal niet helemaal lekker aan, waardoor het hem niet lukt om de bal achter de Wit-Russische doelman te schieten.
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten.
90'
Bijna een eigen doelpunt! Nikolay Kashevski verschalkt met een hakje bijna zijn eigen doelman, maar de bal eindigt op het dak van het doel.
89'
Wissel in bij Shakhter Soligorsk -> Yuri Kovalev
89'
Wissel uit bij Shakhter Soligorsk -> Aleksander Guruli
88'
Wissel in bij Shakhter Soligorsk -> Andrey Leonchik
88'
Wissel uit bij Shakhter Soligorsk -> Illya Galyuza
88'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Marcel Ritzmaier
88'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Adam Maher
88'
Dat had ook verkeerd kunnen aflopen, Jeffrey Bruma! De centrale verdediger glijdt uit en kan daardoor een voorzet niet goed wegwerken. Gelukkig voor hem komt er geen Wit-Rus meer aan te pas.
86'
Nog een kleine vijf minuten officiële speeltijd. PSV is nadrukkelijk op zoek naar het tweede doelpunt en dat is niet zo gek, gezien het spelbeeld van vandaag.
85'
Wissel in bij Shakhter Soligorsk -> Dmitriy Osipenko
85'
Wissel uit bij Shakhter Soligorsk -> Nikolai Yanush
82'
Twee reddingen van Artur Kotenko! De eerste poging is van Adam Maher, maar de Wit-Russische doelman bokst de bal weg. Even later lost Memphis Depay een schot op doel en daar heeft Kotenko meer moeite mee. Met zijn voet voorkomt de doelman de 2-0.
81'
Dat loopt net goed af... Remko Pasveer krijgt de bal aangespeeld, wacht lang, en verliest bíjna de bal. Gelukkig voor hem weet hij net op tijd Karim Rekik aan te spelen.
80'
PSV begint sterker te worden. De krachten lijken bij de Wit-Russen op.
77'
Dat had de 2-0 kunnen zijn! Via veel schijven komt de bal terecht bij Luuk de Jong, die met zijn rug naar de tegenstander staat en daarom de bal teruggeeft aan Adam Maher, die op de rand van de zestien staat. De maker van de 1-0 probeert de bal in de hoek te plaatsen, maar hij schiet tegen een Wit-Rus aan.
75'
Nog een kwartier te spelen in Eindhoven. PSV is op zoek naar de 2-0, maar ook de Wit-Russen lijken nog wat te willen.
73'
Gele kaart voor Nikolay Kashevski (Shakhter Soligorsk)
Ook Kashevski heeft commentaar op de scheidsrechter, en ook hij krijgt daarvoor een gele kaart.
73'
Memphis Depay had iets leuks in gedachten. Vanaf eigen helft probeert hij de Wit-Russische doelman te verschalken, maar de inzet van Depay bereikt (bij lange na) niet het doel.
72'
Luciano Narsingh schiet de bal in het zijnet! De invaller stoomt vanaf rechts op en in plaats van de bal voor te geven, trekt hij naar binnen. Met links probeert hij de bal vervolgens in de korte hoek te schieten, maar zijn inzet eindigt in het zijnet.
70'
Gele kaart voor Artem Stargorodskiy (Shakhter Soligorsk)
Stargorodskiy is het duidelijk niet eens met de beslissing van de scheidsrechter (die zag een overtreding op Jorrit Hendrix) en laat dat met wat wilde gebaren weten. Daar is de scheidsrechter niet van gediend, die Stargorodskiy daarvoor een gele kaart geeft.
67'
Uitstekende vrije trap Memphis Depay! De sterspeler van PSV probeert de bal in de rechterhoek te krullen. Even lijkt Depay te gaan scoren, ware het niet dat Artur Kotenko een verrassend goede redding in huis heeft en de bal uit de kruising plukt.
66'
Gele kaart voor Ihar Kuzmianok (Shakhter Soligorsk)
De Wit-Rus is het niet eens met de beslissing van de scheidsrechter, die een vrije trap geeft na een overtreding van Kuzmianok op Jorrit Hendrix. Dat maakt Kuzmianok met veel wilde gebaren duidelijk en daar is de arbiter niet van gediend.
65'
Adam Maher gaat voor z'n tweede van de avond! De middenvelder krijgt een links van het centrum de bal, trekt naar binnen en schiet. Het schot komt echter tegen een Wit-Russisch lichaam aan.
63'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Luciano Narsingh
63'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Jürgen Locadia
61'
En net na het openingsdoelpunt krijgt Shakhter Soligorsk een dot van een kans. Op de eerste inzet redt Remko Pasveer, de rebound wordt over geschoten.
59'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 1:0 door Adam Maher
Daar is het bevrijdende openingsdoelpunt. Memphis Depay neemt de corner kort op Adam Maher, die via het been van Nikolai Yanush de bal in het Wit-Russische doel schiet. Een gelukje, maar die doelpunten tellen ook.
59'
Daar had Artur Kotenko veel moeite mee! Het is niet een hele goede vrije trap, maar de stuit is verraderlijk. De doelman tikt de bal echter naast.
58'
PSV krijgt een vrije trap op een interessante plaats, nadat Memphis Depay op een kleine dertig meter van het doel wordt onderuit gehaald. Het slachtoffer gaat zelf achter de bal staan.
57'
In het Philips Stadion hetzelfde beeld als in de eerste helft. Shakhter Soligorsk zakt in, PSV probeert de opening te zoeken.
54'
Jürgen Locadia is niet zo blij. De aanvaller gaat een één-twee aan met Adam Maher en wil de bal weer terug, maar in plaats van de bal naar voren te spelen, passt Maher de bal terug naar Joshua Brenet.
52'
Het ziet er iets flegmatieker uit bij PSV na rust. Dat is natuurlijk geen goed teken voor het team van Philip Cocu.
51'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Jorrit Hendrix
51'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Oscar Hiljemark
49'
Hard schot Aleksander Guruli! De nummer negen van de Wit-Russen schiet vanaf twintig meter keihard richting de linkerhoek. Remko Pasveer moet zich strekken en tikt de bal vervolgens naast. Dit zijn de momenten waarop Shakhter Soligorsk aast.
49'
Het ziet ernaar uit da Jorrit Hendrix zometeen gaat invallen. Hij zal dan Oscar Hiljemark, die pijn aan zijn knie heeft, vervangen.
47'
Een voorzet of een schot? Jürgen Locadia neemt vanaf rechts de bal op zijn slof. Memphis Depay probeert de bal aan de andere kant van het doel binnen te houden, maar tevergeefs.
46'
Georginio Wijnaldum en Adam Maher hebben afgetrapt voor de tweede helft.
46'
45'
Samenvatting eerste helft: De eerste 45 minuten in het Philips Stadion zitten erop. PSV heeft in de eerste helft veel aangevallen, maar nog niet gescoord. Onder andere Luuk de Jong, Georginio Wijnaldum en Memphis Depay waren allen dicht bij de 1-0. De Wit-Russische tegenstander beperkt zich vooralsnog tot verdedigen en zal tevreden zijn met de tussenstand.
45'
45'
De extra tijd bedraagt één minuut.
45'
Oei, veel pijn bij Oscar Hiljemark. De middenvelder heeft een dikke snee in zijn knie. Zal hij de wedstrijd kunnen vervolgen?
43'
We naderen het einde van de eerste helft. PSV is een paar keer dicht bij het openingsdoelpunt geweest, maar heeft Artur Kotenko nog niet kunnen verschalken.
41'
Heerlijke poging Depay! De buitenspeler krijgt de bal op de rand van de zestien voor zijn linkervoet en in plaats van hard te schieten, besluit hij de bal over de Wit-Russische doelman heen te wippen. Artur Kotenko komt er met zijn vingertoppen aan en tikt de bal naast.
40'
De spelers van Shakhter Soligorsk gaan erg gemakkelijk en erg vaak richting de grond, maar de Roemeense scheidsrechter trapt daar zelden in.
39'
We zitten even in een iets mindere fase van de wedstrijd. PSV wordt iets slordiger, maar de onmachtige Wit-Russen kunnen daar geen gebruik van maken.
36'
Even een hachelijk moment voor het doel van PSV. Vanaf rechts wordt een bal gevaarlijk voorgegeven, maar Joshua Brenet staat goed opgesteld en werkt de bal weg.
34'
Daar is de volgende poging van PSV! Adam Maher neemt een corner kort op Oscar Hiljemark, die de bal teruglegt op Memphis Depay. De buitenspeler schiet en via een Wit-Russisch been gaat de bal naast.
32'
Schot Georginio Wijnaldum, redding Artur Kotenko! De aanvoerder van PSV probeert te bal in de linkerhoek te plaatsen, maar de Wit-Russische doelman strekt zich en tikt de bal over de achterlijn.
30'
Het eerste halfuur van de wedstrijd is voorbij. PSV heeft de wedstrijd in het Philips Stadion compleet onder controle, maar heeft nog niet gescoord tegen de Wit-Russische tegenstander. Als het zo doorgaat, dan kan je je echter niet voorstellen dat PSV vanavond niet scoort.
28'
Luuk de Jong, over! Dit had de 1-0 kunnen zijn! Abel Tamata geeft vanaf de linkerflank een uitstekende voorzet richting De Jong, die zijn hoofd tegen de bal zet en een metertje over kopt.
26'
Kopbal Karim Rekik hoog over! De centrale verdediger krijgt een vrije trap van Adam Maher op zijn hoofd, maar kan de bal niet hard genoeg raken om 'm tussen de palen te krijgen.
24'
Wat Aleksandr Yurevich kan, kan ik ook, zal Georginio Wijnaldum hebben gedacht. De PSV-aanvoerder schiet van ver en doet dat niet onverdienstelijk, maar de Wit-Russische doelman kan op de doellijn blijven staan en ziet de bal over de lat vliegen.
23'
Rakelings naast! Het eerste gevaar van de Wit-Russen. Aleksandr Yurevich schiet de bal vanaf 25 meter een halve meter naast het doel van Remko Pasveer.
22'
Dat Shakhter Soligorsk nauwelijks aan spelen toekomst, is een verdienste van PSV. Op het moment dat de Eindhovenaren balverlies lijden, zetten ze meteen druk op de Wit-Russen, die er voetballend niet uitkomen.
20'
PSV is nadrukkelijk op zoek naar het openingsdoelpunt en is heer en meester in de eerste twintig minuten van de wedstrijd. De Wit-Russische tegenstander blijft tot nu toe met hangen en wurgen overeind.
17'
Een wanhoopspoging van een Wit-Rus met een prachtige naam: Artem Stargorodskiy. De 'sterspeler' van Shakhter schiet de bal heel ver naast.
16'
Twee keer bijna PSV! Eerst kan Georginio Wijnaldum een prachtige PSV-aanval (Adam Maher, Luuk de Jong en Memphis Depay waren betrokken) niet afronden. Even later krijgt PSV zowaar een nog grotere kans. Dit keer is het rechtsback Joshua Brenet die na een één-twee met Maher de bal rakelings naast schiet.
15'
Om even een beeld te schetsen van de defensieve tactiek van de Wit-Russen: Shakhter zet pas druk op PSV op de helft van hun eigen helft!
13'
En daar is de volgende poging. Dit keer schiet Jürgen Locadia. Luuk de Jong probeert op de rand van het strafschopgebied open te draaien, maar krijgt geen schietkans. Via Adam Maher komt daarna de bal bij Locadia terecht, die naar zijn linkerbeen trekt en uithaalt. Het schot is ongevaarlijk en gaat meters naast (en over) het doel.
11'
Eerste schot PSV! Wie anders dan Memphis Depay lost het eerste schot op doel. Met wat toeval krijgt hij de bal voor zijn voeten, op een meter of vijftien van het Wit-Russische doel. Depay probeert de bal te plaatsen, maar schiet 'm tegen een Wit-Russische verdediger aan.
10'
Een boze Memphis Depay. De sterspeler van PSV krijgt twee man op in de linkerhoek van het veld, vlakbij de cornervlag. Na wat duw- en trekwerk verliest hij de bal, maar krijgt hij geen vrije trap.
9'
Memphis Depay krijgt na een goed combinatiespel van PSV op een meter of 25 de bal voor zijn voeten. De buitenspeler probeert een gaatje in de Wit-Russische defensie te vinden, maar hij wordt direct belaagd door drie verdedigers en verliest de bal.
7'
Vanaf links probeert Aleksander Guruli in te draaien, maar er is geen medespeler die tegen de scherpe voorzet aan kan lopen. Remko Pasveer vangt de bal en vervolgt het spel weer.
7'
Een eentonig spelbeeld in de openingsfase van de wedstrijd. PSV met heel veel balbezit, de Wit-Russen gokken op de counteraanval.
5'
Via Memphis Depay komt de bal terecht bij Adam Maher, die op zijn beurt Luuk de Jong probeert te bereiken. De bal is echter te hard voor de spits en wordt gepakt door de Wit-Russische doelman, Artur Kotenko.
4'
Een tam begin van de wedstrijd. PSV speelt de bal rond, Shakhter Soligorsk zak tot ver op de eigen helft in.
1'
De vrije trap wordt in een keer genomen, maar gaat meters over het doel van Remko Pasveer.
1'
Een paar seconden na de aftrap krijgen de Wit-Russen een vrije trap op een meter of dertig van het doel, na een overtreding van Karim Rekik.
1'
De spelers van Shakhter Soligorsk hebben afgetrapt; we zijn begonnen!
1'
Oei. De minuut stilte duurde slechts tien seconden. Georginio Wijnaldum is daar niet blij mee en laat dat de Roemeense scheidsrechter weten.
Voor aanvang van de wedstrijd wordt er één minuut stilte gehouden voor het overlijden van oud-perschef Pedro Salazar Hewitt. Hij overleed eergisteren op 55-jarige leeftijd.
Voor de rest speelt PSV met de gebruikelijke namen. Joshua Brenet is de logische vervanger van de (licht) geblesseerd Santiago Arias.
Bij PSV één verrassing. Niet Jeroen Zoet, maar Remko Pasveer staat bij de Eindhovenaren onder de lat. De doelman maakt, die deze zomer overkwam van Heracles Almelo, maakt vanavond zijn officiële debuut voor PSV.

Shakther Soligorks.. tja, enkel de grootste voetbalkenners zullen ooit van deze Wit-Russische club hebben gehoord. De Wit-Russen zijn vanavond de tegenstander van PSV in de laatste voorronde van het toernooi om de Europa League. De Eindhovenaren beginnen het tweeluik met Shakther Solgorsk met een wedstrijd in het Philips Stadion, die om 18:45 van start zal gaan. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik doe live verslag van dit duel.

Favoriet PSV

PSV is aan haar stand verplicht om zich dit seizoen te kwalificeren voor de Europa League. De Eindhovenaren zijn de grote favoriet in het tweeluik met de Wit-Russen. Niet alleen vanwege de grootte van de club, maar ook gezien de vorm van het team van Phillip Cocu. PSV schakelde in de vorige voorronde van de Europa League het Oostenrijkse St. Pölten (1-0 thuis, 2-3 uit) en heeft in competitieverband ook al twee keer gewonnen.

A-internationals

Alle ogen zullen vanavond gericht zijn op Memphis Depay. De jonge buitenspeler maakt een stormachtige ontwikkeling door en lijkt bijna niet meer te behouden voor PSV. Depay staat na twee wedstrijden in de Eredivisie al op vier doelpunten en is van grote waarde voor het team van Cocu. De Eindhovenaren weten dat er veel interesse is voor Depay en zijn niet van plan om hun sterspeler voor een klein bedrag van de hand te doen. Naast Depay zullen de scouts ook op de tribune zitten voor aanvoerder Georginio Wijnaldum, die op het WK liet zien mee te kunnen op het absolute topniveau.

Het onbekende Shakhter Soligorsk

Wie is de Wit-Russische tegenstander eigenlijk? Shakther Soligorsk mag niet helemaal worden onderschat. De club eindigde het afgelopen seizoen op de tweede plaats in de Wit-Russische competitie (achter BATE Borisov, maar voor Dinamo Minsk) en kwalificeerde zich zodoende voor de voorronde van de Europa League. In de derde voorronde werd op knappe wijze het Belgische Zulte Waregem aan de kant gezet; in België werd het 2-5 en in Wit-Rusland 2-2. In de ronde daarvoor werd Derry City (Noord-Ierland) uitgeschakeld.