AZ Alkmaar
1:2
(Heenwedstrijd 0:2)
0 : 1 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 21. / Schot met rechts
1 : 1 Torinfos in de Ticker Doka Madureira 45. / Schot met rechts  (Gençer Cansev)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Joris van Overeem 75. / Schot met rechts  (Dabney dos Santos)

90'
Het zit erop voor AZ. In de tweede helft viel er nog één doelpunt en wel voor AZ. Het leek erop dat AZ in het begin van de tweede helft nog een moeilijke helft tegemoet ging. Medipol zette druk en kreeg de kansen wel, maar wisten die niet te verzilveren. AZ daarentegen had aan een kans van Van Overeem wel genoeg om te scoren. Op aangeven van Dos Santos was het de kleine rechtsbuiten die AZ op een 1-2 voorsprong bracht. Door de overwinning van AZ gaan de Alkmaarders door naar de play-offs.
90'
90'
Zo! Dat was een mooie poging van Edin Višća. De rechtsbuiten mag ook nog een keer schieten en doet dat dan ook goed. Višća zijn schot klets hard tegen de doelpaal aan, Sergio Rochet kan er alleen maar naar kijken.
90'
Er komen nog drie minuten aan blessuretijd bij.
88'
Ook de vierde poging van afstand van Sokol Çikalleshi is geen doelpunt. De spits mag aanleggen voor een vrije trap van ongeveer dertig meter van de goal. Dat hij een hard schot heeft dat weten we inmiddels, maar deze poging gaat ver over en naast.
86'
Voor doelpuntenmaker Joris van Overeem zit de wedstrijd erop. John van de Brom haalt hem naar de kant. Zijn vervanger is Guus Hupperts.
86'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
86'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Joris van Overeem
83'
Sokol Çikalleshi probeert het nog maar een keer van buiten de zestien met een afstandsschot. Dit was toch zeker wel de minste, want de bal hobbelt een meter of twee naast de goal van Sergio Rochet.
82'
AZ kan het nu lekker uitspelen. De ploeg gaat kan zich alweer richting op het treffen met Ajax dit weekend. De Eredivisie staat immers alweer op het punt van beginnen.
78'
Het debuut voor Achille Vaarnold. Nu AZ zo goed als door is, laat John van de Brom een debutant spelen. Vaarnold vervangt Dabney dos Santos, de assistgever van zojuist.
78'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Achille Vaarnold
78'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
76'
Medipol gaat nog maar eens in de aanval. Een voorzet vanaf de rechterkant van het veld gaat richting invaller Mehmet Batdal. De lange spits kan koppen, maar kopt niet goed naar beneden, waardoor het voor Rochet niet moeilijk is om de bal te keren.
75'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Joris van Overeem
AZ komt weer op voorsprong. Een heerlijke aanval van de Alkmaarders! Er wordt snel over en weer getikt en het is Dabney dos Santos die de bal achteloos met zijn buitenkant van de voet naar Van Overeem speelt. De vleugelspeler van AZ schuift de bal in de korte hoek naar binnen.
74'
Gele kaart voor Gençer Cansev (Medipol Başakşehir F.K)
Hands gemaakt door Cansev. De verdediger van Medipol plukt de bal met zijn hand uit de lucht en dat mag natuurlijk niet. Gele kaart is terecht.
74'
Wissel in bij Medipol Başakşehir F.K -> Mehmet Batdal
74'
Wissel uit bij Medipol Başakşehir F.K -> Márcio Mossoró
73'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Johansson heeft zijn kaart nu te pakken. De verdediger kan Doka Madureira maar op één manier stoppen en dat is door een overtreding te maken. Het is een optelsom.
72'
Onderonsje tussen Rochet en Medipol-aanvaller Doka Madureira. Laatstgenoemde krijgt de bal in de diepte aangespeeld, maar net voordat hij wil schieten is Rochet al bij de bal. De doelman geeft aan dat Madureira zijn voet met opzet liet hangen.
69'
AZ heeft voor het eerst in de wedstrijd gewisseld. Een spits voor een spits. Vincent Janssen, vandaag weinig in het spel betrokken, heeft het veld verlaten voor Robert Mühren.
68'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
68'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
67'
Eindelijk weer eens een kans voor AZ. Dabney dos Santos komt er weer eens langs aan de linkerkant en legt de bal dan hoog terug richting de penaltystip. Daar toornt de kleine Joris van Overeem boven zijn tegenstander uit en kan de bal richting goal koppen. De kopbal gaat ruim naast.
65'
AZ moet nu toch wel gaan oppassen, want weer is het Çikalleshi die wat onderneemt. Nu probeert hij het weer van afstand, ditmaal met zijn rechter been, maar niet minder gevaarlijk dan zijn eerdere poging. Omdat er een vervelende stuiter in de bal zit, moet Rochet gestrekt gaan.
65'
Daar is Çikalleshi weer!
Edin Višća passeert Ridgeciano Haps aan de rechter kant van het veld. De aanvaller trekt naar binnen toe en geeft de bal dan laag richting de eerste paal. Daar komt de Albanese aanvaller goed voor zijn tegenstander en zet zijn voet tegen de bal. De bal gaat echter niet in doel, maar een metertje naast.
64'
Wissel in bij Medipol Başakşehir F.K -> Mahmut Tekdemir
64'
Wissel uit bij Medipol Başakşehir F.K -> Emre Belözoğlu
64'
Doka Madureira gaat weer eens op avontuur. De linksbuiten dribbelt de zestien in, maar wordt door Gouweleeuw naar de zijkant gedreven. Doka kan wel schieten, maar moet dat met zijn mindere linkerbeen doen. Het schot is dan ook niet goed genoeg.
60'
De rust is na een kwartier spelen in de tweede helft wedergekeerd bij AZ. De ergste druk is er nu even af. De ploeg van John van de Brom wil die rust ook houden en blijft achterin even rustig overspelen.
57'
Weer even paniek in de zestien van AZ. De bal kan niet worden weggewerkt en onder andere Edin Višća kan twee keer uithalen, maar die schoten worden ook beide geblokt door AZ-spelers. Medipol heeft duidelijk meer hoop dan voor rust.
55'
Bliksemsnelle omschakeling van Medipol. De razendsnelle buitenspeler Edin Višća wordt weggestuurd vanaf eigen helft. Celso Ortíz zet de achtervolging in, maar wordt uitgekapt. Višća wipt de bal dan over een laatste verdediger van AZ heen, in de loop van Márcio Mossoró. De Braziliaan wil de bal ineens verlengen en over de uitkomende Sergio Rochet wippen, maar de bal gaat niet hard genoeg, waardoor Rochet kan vangen. Daar komt AZ wederom goed weg.
54'
Dat ziet er niet goed uit voor Ferhat Öztorun. De linker verdediger probeert een bal af te pakken, maar krijgt dan een tik tegen zijn scheenbeen. Een brancard wordt erbij gepakt, maar daar wil hij niks van weten. De Turk hinkelt zelf het veld af.
52'
Daar is de Albanese spits Sokol Çikalleshi weer. In de eerste helft was hij al dichtbij een treffer, maar toen raakte hij de lat. Nu speelt de aanvaller zichzelf vrij en haalt dan maar eens verwoestend uit met zijn linker. De bal krijgt veel vaart mee, maar mist richting. Sergio Rochet staat midden in zijn doel en kan de bal klemvast pakken.
48'
De druk neemt gelijk toe op de goal van AZ. Verdediger Yalçın Ayhan wil op doel koppen en doet dat ook. Ayhan maakt daarbij wel een overtreding op Jeffrey Gouweleeuw. De scheidsrechter ziet het en fluit voor een overtreding. De kopbal was overigens ook niet heel goed, Rochet kon makkelijk pakken.
46'
We zijn weer begonnen aan de tweede helft. AZ is teruggekomen met dezelfde elf namen. Medipol niet, daar heeft één wissel plaatsgevonden. Rechtsback Uğur Uçar is achtergebleven in de kleedkamer en Cenk Alkılıç is zijn vervanger.
46'
46'
Wissel in bij Medipol Başakşehir F.K -> Cenk Alkılıç
46'
Wissel uit bij Medipol Başakşehir F.K -> Uğur Uçar
45'
Na twintig minuten spelen kwam AZ op een 1-0 voorsprong door Markus Henriksen. De jubilaris, hij speelt zijn honderdste wedstrijd voor AZ, kon een afvallende bal uit een corner van Dabney dos Santos makkelijk binnenschieten. AZ zat na dat doelpunt op rozen en zakte meer en meer terug op eigen helft. Naast een kleine kans voor Thom Haye kreeg de ploeg van Van den Brom weinig tot geen kansen meer. De thuisploeg na de openingstreffer nog vier doelpunten maken. Eentje hebben ze er in ieder geval al gemaakt. Vlak voor de rust is het Doka Madureira die de ruststand op 1-1 zet.
45'
45'
Doelpunt voor Medipol Başakşehir F.K, 1:1 door Doka Madureira
Toch nog een doelpunt. Vlak voor rust is het Doka Madureira die het voor een derde keer probeert met een afstandsschot en nu is het wel raak. De buitenspeler laat zich niet aan de kant zetten door Ortíz en Haye en maakt voor zichzelf ruimte voor een schot. Het schot zeilt richting de verre hoek, buiten het bereik van doelmanSergio Rochet.
43'
Nog maar een paar minuten voor het signaal voor de rust. AZ zit op rozen en kan rustig over en weer spelen totdat de overige twee minuten zijn verstreken.
40'
AZ ontsnapt
Plots is daar dan de eerste echte, gevaarlijke kans voor de thuisploeg. Een lage voorzet vanaf de linkerkant van het veld kan mooi met de punt van de schoen worden verlengd door Sokol Çikalleshi. De bal belandt dan uiteindelijk op de lat.
38'
AZ laat zich na de openingstreffer van Markus Henriksen wat meer inzakken op eigen helft. Het laat de ploeg van de oud-Turkse bondscoach Abdullah Avcı komen, maar die kunnen toch weinig forceren.
34'
Doka Madureira krijgt weer een vrije trap mee. Niet de eerste overigens. Wel vervelend is het dat de Braziliaan telkens weer naar scheidsrechter Gómez gaat en vraagt of het nu een keer afgelopen is. Toch moet gezegd worden dat de overtredingen op Doka, maar hele lichte zijn en amper iets voorstellen.
31'
Een half uur gespeeld in het Fatih Terim Stadion in Istanbul. Hoewel het Turkse publiek de stemming er een beetje in probeert te krijgen lijkt het niet echt motiverend te werken voor de thuisploeg. Het geloof lijkt nu al compleet weg te zijn.
29'
Thom Haye en Markus Henriksen kunnen mooi combineren aan de rand van de zestien van de tegenstander. Net wanneer Henriksen de bal terug wil spelen in de loop van Haye, komt er een tegenstander tussen en is het gevaar geweken.
27'
Sokol Çikalleshi, de aanvaller van Medipol, denkt daar even handig. Sergio Rochet heeft de bal klem en wijst zijn spelers erop dat ze vrijlopen. Çikalleshi kopt dan de bal uit de handen van de doelman en schiet de bal in de goal. Zo werkt dat nou even niet en de scheidsrechter geeft een vrije trap voor AZ. Opmerkelijk.
25'
Door het doelpunt van AZ zijn er wel wat zaken duidelijk geworden. We gaan in Istanbul in ieder geval niet meer verlengen. Daarnaast moet de thuisploeg nu minimaal vier doelpunten maken, willen ze nog aanspraak maken op de volgende ronde. De volgende ronde overigens, zijn de Play-offs en dat is de laatste ontmoeting alvorens de ploegen zich kunnen plaatsen voor de groepsfase van de Europa League.
23'
Daar kan AZ ook op 2-0 komen wanneer Joris van Overeem erdoor is aan de rechter kant van het veld. De behendige aanvaller van AZ legt de bal terug richting Thom Haye, maar die schiet tegen een inglijdende verdediger aan. Ook in tweede instantie wordt het hem onmogelijk gemaakt om het doel onder vuur te nemen.
21'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Markus Henriksen
AZ komt op voorsprong! In de vierde corner van AZ in de wedstrijd is het nota bene jubilaris Markus Henriksen die AZ op voorsprong brengt. De corner van Dos Santos wordt in eerste instantie weggekopt, maar komt de bal voor de voeten van de middenvelder. Henriksen kapt Emre Belözoğlu simpel uit en schuift de bal dan hard in de verre hoek. AZ zit op rozen.
19'
Knap gedaan door Vincent Janssen. De aanvaller zet druk op zijn tegenstander Yalçın Ayhan. Hij zet zijn lichaam goed in de strijd en pakt de bal af op de achterlijn. Janssen kijkt een keer op en wil de bal dan laag richting Van Overeem spelen, maar doelman Ufuk Ceylan heeft het door en duikt voor de bal.
16'
Doka Madureira kan weer schieten op goal. De Braziliaan doet dat op een identieke positie als zes minuten geleden. Nu wordt hij alleen meer onder druk gezet door tegenstanders en daardoor mist zijn schot richting. AZ-doelman Sergio Rochet ziet de bal aankomen en pikt op.
15'
Prima ingegrepen door Jop van der Linden. Celso Ortíz kan net niet bij de bal en zodoende komt Márcio Mossoró in balbezit. De behendigde Braziliaan omspeelt Jeffrey Gouweleeuw behendig en wil dan ook Van der Linden omspelen, maar die blijft goed naar de bal kijken en zet zijn sliding op tijd in.
14'
Kleine kopkans voor Henriksen. Dabney dos Santos geeft een corner vanaf de linkerkant van het veld op borsthoogte richting het centrum. Henriksen duikt naar de bal toe en wil de bal verlengen, maar doet dat naar een speler van de tegenstander.
10'
Slippertje van Celso Ortíz in de verdediging. Doka Madureira Ontfutselt de bal en dribbelt dan op richting de zestien van AZ. De Braziliaan, veelvuldig aanwezig in de beginfase, haalt uit met zijn linker. Het schot gaat een halve meter naast. Daar komen de Alkmaarders goed weg.
8'
AZ kan in de aanval. Ridgeciano Haps mag opkomen en combineert met Dos Santos aan de linkerkant van het veld. Het is Dos Santos die uiteindelijk de voorzet geeft, die richting Vincent Janssen gaat, maar de bal is te hoog voor de spits van AZ. Wel een goedlopende aanval van AZ.
5'
Mattias Johansson moet oppassen. Het is nu de tweede keer in vijf minuten dat hij een overtreding, zij het een lichte, moet maken op Doka Madureira. De Braziliaan vraagt dan ook aan de scheidsrechter wat hij er aan gaat doen. Scheidsrechter Gómez geeft nu wel aan dat Johansson zijn krediet aan het verspelen is.
4'
Ook AZ komt toe aan de eerste speldenprikjes. Marcus Henriksen kapt zijn tegenstander simpel uit en probeert het dan van een afstandje of twintig van de goal. Het schot komt tegen een verdediger aan en dus een corner. De hoekschop leidt tot niks.
3'
AZ moet verdedigen in de eerste minuten. Twee corners kreeg de ploeg van John van de Brom al tegen. Bij een voorzet vanaf de rechterkant van het veld van Edin Višća, komt de bal tegen een hand van een AZ verdediger, althans dat vinden de Turken.
1'
AZ Alkmaar mag aftrappen voor het begin van de wedstrijd. AZ heeft al twee overtredingen moeten maken in de eerste minuut. Markus Henriksen en Mattias Johansson werden al teruggefloten voor twee kleine overtredingen.
1'
De spelers staan klaar in de catacomben en wachten op het seintje van de scheidsrechter om het veld op te gaan. Het nieuwe uitshirt van AZ wordt overigens vanavond voor het eerst getoond aan het publiek. Over het publiek gesproken, het is bijzonder leeg in het gloednieuwe stadion in Istanbul. Dat kan alleen maar in het voordeel werken voor AZ. We gaan over een paar minuten beginnen in Turkije. Veel plezier bij deze wedstrijd.
Markus Henriksen begint vanavond aan zijn honderdste wedstrijd voor AZ Alkmaar. De Noor daalde in de zomer van 2013 neer in Alkmaar en maakt nu dus voor de honderdste keer zijn opwachting.
De opstellingen
AZ Alkmaar begint vanavond ongewijzigd tegen AZ ongewijzigd tegen Medipol Başakşehir F.K. Dat wil dus zeggen dat Vincent Janssen opnieuw plaatsneemt in de spits en hij de voorkeur krijgt boven Robert Mühren. Niet zo gek, want diezelfde Janssen was vorige week belangrijk bij beide doelpunten van AZ. Eerst versierde hij een penalty en daarna was de spits zelf doelpuntenmaker. Janssen wordt in de aanval vergezeld door Joris van Overeem en Dabney dos Santos, zij zullen de vleugels bestrijken.

Abdullah Avcı, trainer van Medipol, moet noodgedwongen wat veranderingen doorvoeren in de opstelling. Volkan Babacan, die vorige week moest inrukken met een rode kaart, is er niet bij. Hij is automatisch geschorst voor deze ontmoeting. Net als in Alkmaar is Ufuk Ceylan zijn vervanger. Emre Belözoğlu, vorige week invaller, is wedstrijdfit en begint in Istanbul in de basis. Hij vervangt Mahmut Tekdemir.
Op deze warme zomeravond gaat AZ Alkmaar in Istanbul op bezoek bij Medipol Başakşehir F.K. Na een 2-0 overwinning in eigen huis, moet de selectie van John van de Brom de volgende ronde van de Europa League kunnen bereiken. De wedstrijd in Istanbul zal om 19.00 uur van start gaan, wanneer scheidsrechter Carlos Clos Gómez voor het eerst op zijn fluitje heeft gefloten. Mijn naam is Thomas Mulder en ik zal jullie verslag brengen van deze beslissende wedstrijd in de derde van de Europa League kwalificatie. De opstellingen van beide ploegen kun je ongeveer een uur voorafgaand aan de wedstrijd vinden onder het kopje wedstrijddetails.

Hoewel AZ vorige week in Alkmaar met 2-0 won van de Turken uit Istanbul, ging het allemaal niet van een leien dakje. De tegenstander zette vooral in de eerste helft veel druk op de verdediging van de Alkmaarders, en laat dat nou net de zwakke punt zijn. Jop van der Linden beleefde een nerveuse eerste Europese wedstrijd. De verdediger die deze zomer overkwam van Go Ahead Eagles was onzeker aan de bal en dat sloop door de hele verdediging heen. Toch Van der Linden zijn klasse zien om door een penalty onberispelijk hard en zuiver in de bovenhoek te parkeren. De penalty kwam overigens tot stand nadat Vincent Janssen, die zijn officiële debuut maakte in het shirt van AZ en dat ook voortreffelijk deed, in de zestienmeter werd neergehaald door doelman Volkan Babacan. Diezelfde Vincent Janssen schoot AZ in de tweede helft naar een ruimere voorsprong. Aan de Alkmaarders vanavond de taak om de voorsprong te behouden.

En die voorsprong behouden in Turkije is niet gemakkelijk. Van de Brom gaf voorafgaand aan de wedstrijd al aan dat zijn ploeg er nog niet is, hoewel hij AZ wel de betere ploeg vond. “Je zag dat we het thuis met elf tegen elf moeilijk hadden”, aldus Van den Brom tijdens de persconferentie voorafgaan aan het duel van vanavond in het Fatih Terim Stadion. Eén man is er vanavond in ieder geval niet bij in de opstelling van de Turken. Volkan Babacan is geschorst na zijn rode kaart van vorige week. Emre Belözoglu zal naar alle waarschijnlijkheid aan de aftrap staan, waar hij vorige week nog invaller was. De middenvelder is weer fit.

Bij AZ is er ook één wijziging. Aron Jóhannsson, vorige week nog invaller, is inmiddels verkast naar Duitsland, waar hij zijn carrière voortzet bij Werder Bremen. AZ haalde binnen een paar dagen een nieuwe versterking op bij FK Cukaricki. Rajko Brezancic moet de concurrentie met Ridgeciano Haps aan gaan op de linksbackpositie. Brezancic mag vanavond nog niet meespelen met AZ omdat de vleugelverdediger in Europees verband al in actie is gekomen met zijn vorige club. Mocht AZ zich plaatsen voor de groepsronde, dan is Brezancic wel speelgerechtigd voor de Alkmaarders.

Plaats AZ zich vanavond voor de play-offs? We gaan het zien vanavond. Veel plezier bij deze wedstrijd.