Astra Giurgiu Donderdag, 20. Augustus 2015
18:00 uur
AZ Alkmaar
3:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 11. / Schot met rechts  (Guus Hupperts)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 13. / Schot met rechts
1 : 2 Torinfos in de Ticker Fernando Boldrin 25. / Kopbal  (Constantin Budescu)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Denis Alibec 40. / Schot met rechts  (Gabriel Enache)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Alexandru Dandea 45. / Schot met links  (Constantin Budescu)

90'
De tweede helft was lang niet zo interessant als de eerste helft. Waar er in de eerste helft nog vijf doelpunten vielen, bleef het doelpuntaantal in de tweede helft steken op nul. De grootste kans was voor Vincent Janssen, maar hij zag zijn doelpunt worden afgekeurd nadat Ridgeciano Haps zich in buitenspelpositie bevond. AZ verliest dus met 3-2 van Astra Giurgiu en moet volgende week aan de bak, wanneer de Roemenen op bezoek gaan in Alkmaar.
90'
90'
Er komen nog vier minuten aan blessuretijd bij.
88'
We gaan richting het einde van de tweede helft. Hoe anders is deze helft als die van de eerste. Weinig tot geen kansen, zorgen voor een moeizame tweede bedrijf.
84'
Astra Giurgiu heeft ook voor het laatst gewisseld in deze wedstrijd. Alexandru Stan is binnen de lijnen gekomen en William Amorim maakt de omgekeerde weg.
83'
Wissel in bij Astra Giurgiu -> Alexandru Stan
83'
Wissel uit bij Astra Giurgiu -> William Amorim
83'
De thuisploeg lijkt het ook allemaal wel goed te vinden. Astra neemt wat gas terug en beperkt zich tot verdedigen.
79'
AZ Alkmaar heeft voor de laatste maal gewisseld. Doelpuntenmaker Vincent Janssen is naar de kant gegaan. Zoals gewoonlijk de laatste weken komt dan Robert Mühren voor hem in de plek. Mühren scoorde vorig weekend overigens nog tegen Excelsior. Wellicht dat hij AZ weer op een gelijke stand kan brengen?
78'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
78'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
78'
Dat was de kans voor invaller Daniel Florea. Enache krijgt na een uiterste inspanning de bal nog voor vanaf de achterlijn en Florea kan binnenknikken, maar hij mist de bal compleet.
77'
Dat was weer een goede kans voor Astra. Constantin Budescu zet goed door en legt de bal breedt op Gabriel Enache. De rechtsbuiten van de Roemeense ploeg wil de bal hard in de verre hoek knallen, maar de bal krijgt teveel hoogte mee en gaat ver over.
73'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Ook Johansson gaat nu op de bon. De verdediger maakt een overtreding van achteren op Junior Maranhão.
72'
Gele kaart voor Pedro Queirós (Astra Giurgiu)
Pedro Queirós krijgt een gele kaart van de arbiter. Hij moet ingooien, heeft dan een bal in de handen, maar gooit die weer weg omdat hij een andere bal wil. De scheidsrechter geeft hem geel voor tijdrekken.
69'
Prima actie van linksback Ridgeciano Haps. Hij speelt zijn man voorbij en geeft de bal laag riching Janssen, die op zijn beurt de bal verlengt met zijn hak. Silviu Lung jr. brengt redding en Haps kan opnieuw oppikken, maar doet dat in buitenspelpositie. Haps geeft de bal dan opnieuw aan Janssen en dan scoort de spits wel, maar wordt het doelpunt afgekeurd.
69'
DOELPUNT AZ AFGEKEURD
67'
Denis Alibec, de maker van de gelijkmaker, gaat van het veld. Hij wordt vervangen door de man met nummer elf: Daniel Florea.
67'
Wissel in bij Astra Giurgiu -> Daniel Florea
67'
Wissel uit bij Astra Giurgiu -> Denis Alibec
66'
Goede kans voor William Amorim. De speler met nummer 91 op zijn rug komt vanaf de rechterkant naar binnen en probeert dan met links uit te halen. Links is duidelijk zijn mindere been. Het schot gaat dan ook ruim naast en over.
65'
De tweede wissel van AZ Alkmaar. Thom Haye is in het veld gekomen voor Celso Ortíz.
65'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
65'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
63'
Er worden maar weinig kansen gecreëerd in dit deel van de wedstrijd. Daarom probeert Gouweleeuw het maar eens van afstand, maar zijn poging kan de tegenstander niet verontrusten. Het schot gaat ruim naast.
59'
Pijnlijk moment voor Derrick Luckassen. De verdediger van AZ gaat hard door op de doelman en blesseert zichzelf daarbij. De Astra-spelers vragen aan de scheidsrechter of die overtreding niet goed is voor een tweede gele kaart voor de AZ-speler, maar daar wil de arbiter niet aan.
58'
Het tempo ligt laag aan het begin van de tweede helft. Dat komt voornamelijk door de vele overtredingen die er worden gemaakt.
53'
Gele kaart voor Gabriel Enache (Astra Giurgiu)
Een worstelpartij in de doelmond van AZ. Enache en Haps tuimelen na een voorzet het doel in. Daar ontstaat een vechtpartijtje waarbij Enache een slaande beweging naar Haps maakt. Haps pikt dat niet en gooit de nummer negen van de Roemenen op de grond. Enache mag van geluk spreken dat hij er met geel vanaf komt.
51'
Weer kan er een AZ-speler vrij uithalen. Via Janssen en Henriksen komt de bal terecht bij Fernando Lewis. De rechtsbuiten van AZ wil de bal op goal schieten, maar hij neemt de bal iets teveel op de buitenkant waardoor de bal ver naast gaat.
49'
Heerlijke poging van Markus Henriksen. Joris van Overeem speelt de bal richting de rechterkant van de zestien, waar invaller Fernando Lewis de bal ineens teruglegt naar de zestien. Daar komt Henriksen ingelopen en hij neemt de bal ineens op de volley, maar het schot gaat een metertje over de kruising.
48'
AZ begint goed aan de tweede helft. Een fijne voorzet van Jop van der Linden, vanaf de linker zijlijn, wordt goed voorgegeven, maar er is geen AZ-speler die zijn hoofd er tegen aan kon zetten.
46'
Astra Giurgiu is begonnen aan de tweede helft van deze wedstrijd. Bij AZ heeft er een wissel plaatsgevonden. Guus Hupperts, de aangever bij de eerste goal van de Alkmaarders, is achtergebleven in de kleedkamer. Voor hem is Fernando Lewis in het veld gekomen.
46'
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fernando Lewis
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
45'
AZ begon voortvarend aan de wedstrijd. Vanaf de eerste minuut dicteerden de Alkmaarders het spel en kwamen dan ook na elf minuten voetballen op een 0-1 voorsprong door Markus Henriksen. Nog geen twee minuten later was het alweer 0-2 door een doelpunt van Vincent Janssen. AZ zakte na de 0-2 voorsprong ver terug en daar profiteerde de thuisploeg van. Uit het niets maakte Rick op aangeven van aanvoerder Constantin Budescu het eerste Roemeense doelpunt. Daarna schoot Alibec de gelijkmaker tegen de touwen en in de blessuretijd kwam de thuisploeg zelfs op voorsprong toen invaller Alexander Dandea met links de bal in de touwen schoot. AZ krijgt nog een zware kluif in de tweede helft.
45'
45'
Doelpunt voor Astra Giurgiu, 3:2 door Alexandru Dandea
Invaller Alexandru Dandea zet de thuisploeg op voorsprong in de extra tijd van de eerste helft. Weer is het de aanvoerder Constantin Budescu die belangrijk is bij de goal. Hij geeft de lage voorzet vanuit een corner die door Dandea prima wordt binnen geschoten.
45'
Daar wordt AZ nog een keer gevaarlijk. Wederom in een counter. Guus Hupperts is er aan de rechter kant vandoor en hij schiet de bal dan hoog richting de goal. Doelman Silviu Lung jr. maakt de redding en dan kan in de rebound bijna Vincent Janssen nog inkoppen, maar hij komt net te kort.
45'
Er worden vier minuten aan blessuretijd toegevoegd.
43'
AZ is wel toe aan de rust. Hoewel de ploeg van John van den Brom voortvarend begon aan deze wedstrijd, heeft AZ het nu wel heel lastig met de Roemenen. De pauze zou wellicht goed doen om even wat rust te pakken.
40'
Doelpunt voor Astra Giurgiu, 2:2 door Denis Alibec
De overtreding van Luckassen komt AZ duur te staan. Een vrije trap wordt kort en laag genomen en na een prachtige variant komt de bal via Gabriel Enache voor de voeten van spits Denis Alibec. Voor hem is het een koud kunstje om de bal in doel te schieten en hij laat het dan ook niet na.
40'
Gele kaart voor Derrick Luckassen (AZ Alkmaar)
Derrick Luckassen is de tweede AZ-speler die op de bon wordt geslingerd. Luckassen is te laat bij de bal en neemt dan de Portugees Pedro Queirós mee.
39'
Weer moet er verdedigd worden door AZ, want de druk op de goal van de Alkmaarders wordt steeds groter.
37'
Daar is alweer de volgende kans voor de aanvoerder van de Roemenen. Constantin Budescu wordt veelvuldig gezocht en ook nu weer gevonden door zijn teamgenoten. Nu probeert hij het met een schot vanaf een metertje of achttien van de goal. De bal gaat richting de korte hoek maar AZ-doelman Rochet tikt de bal uit de hoek.
36'
Na de wissel van Astra direct een kans voor Constantin Budescu. De aanvoerder van Astra ontsnapt aan zijn tegenstander en Denis Alibec heeft dat gezien. De spits steekt de bal prachtig tussendoor, maar Rochet komt er net tussen. Ook geeft de arbiter Budescu buitenspel.
35'
Noodgedwongen heeft Astra Giurgiu haar eerste wissel moeten doorvoeren. De maker van de enige Roemeense treffer kan dus inderdaad niet verder en wordt vervangen door Alexandru Dandea.
35'
Wissel in bij Astra Giurgiu -> Alexandru Dandea
35'
Wissel uit bij Astra Giurgiu -> Rick
33'
Constantin Budescu met de volgende kans voor Astra Giurgiu. Een lange bal vanaf de rechterkant valt over de verdediging heen. Budescu schat die bal goed in en neemt de bal ineens mee, maar vergeet dan te schieten. Gouweleeuw is dan alweer terug en ontzet de bal.
32'
Nee, met Rick lijkt het niet goed te gaan. De doelpuntenmaker de zojuist in botsing kwam met zijn teamgenoot is er wederom bij gaan zitten en wrijft nog een paar keer over zijn gezicht. Het lijkt einde wedstrijd voor hem.
30'
Gele kaart voor Cristian Oroş (Astra Giurgiu)
Een eerste gele kaart voor de Roemenen. Ridgeciano Haps is er met de bal vandoor en omspeelt Oroş. De Roemeense verdediger zet een sliding in en raakt daarbij Haps, terwijl de bal al een eindje weg is. Terecht geel.
28'
Dat ziet er pijnlijk uit. Ridgeciano Haps tikt een bal tussen twee tegenstanders door weg en die twee teamgenoten, Rick en Gabriel Enache, botsen tegen elkaar aan met hun hoofd. Beide spelers worden verzorgd.
25'
Doelpunt voor Astra Giurgiu, 1:2 door Rick
Daar is plots de 1-2 van Astra Giugiu. Een corner vanaf de linkerkant van het veld van de voet van Constantin Budescu valt bij de tweede paal, waar Rick komt ingelopen. De middenvelder kopt de bal tegen doelman Rochet aan en daardoor belandt de bal in het netje.
23'
Weer is daar Joris van Overeem. Hij zet zijn tegenstander van de bal en gaat de een-twee aan met Vincent Janssen. Janssen krijgt daarna de bal weer terug en met zijn linker probeert hij de verre hoek te vinden, maar een Astra-verdediger haalt de bal net op tijd weg.
23'
Joris van Overeem krijgt een vrije trap mee en Jop van der Linden gaat achter de bal staan. Hij krult de bal voor de verdediging langs, maar zowel Vincent Janssen als Derrick Luckassen mist de bal.
22'
Gele kaart voor Markus Henriksen (AZ Alkmaar)
19'
Prima voorzet vanaf de rechterkant door Gabriel Enache. Zijn voorzet gaat richting spits Denis Alibec, maar die gaat heel gemakkelijk naar de grond in een duel met Jeffrey Gouweleeuw. Scheidsrechter Slavko Vinčić ziet daar geen overtreding heen, net als de rest van het veld.
17'
Daar is nu ook de eerste goede aanval van de thuisploeg. William Amorim geeft de bal mee in aan Junior Maranhão, die de zestien in is gesprint. De Braziliaan komt tot een schot, maar wel vanuit een hele lastige plek. Sergio Rochet verkleint zijn doel goed en kan gemakkelijk redding brengen.
15'
Na een kwartier spelen zit AZ al op rozen hier in Roemenië. Hoewel John van den Brom in de persconferentie van gisteren aangaf dat hij AZ niet als favoriet zag, zal hij nu vast een andere mening hebben.
13'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:2 door Vincent Janssen
Nog geen twee minuten later is het ook alweer 0-2. Een hoekschop vanaf de rechterkant wordt laag gegeven richting de eerste paal. Daar loopt Markus Henriksen en met een subtiel tikje legt hij de bal terug op de penaltystip, waar Jop van der Linden staat te wachten. De centrale verdediger lijkt te gaan scoren maar een Astra-verdediger kan de bal nog tegenhouden. De rebound is echter voor Vincent Janssen en die scoort de 0-2.
11'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Markus Henriksen
De vlag blijft omlaag voor Markus Henriksen en de middenvelder scoort de 0-1! AZ is er snel uit met Guus Hupperts aan de rechterkant. De vleugelspeler wil Vincent Janssen bereiken, maar die loopt buitenspel. Janssen laat de bal lopen, want achter hem staat Henriksen en die scoort met zijn rechter in de onderhoek.
9'
Gele kaart voor Joris van Overeem (AZ Alkmaar)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Van Overeem. De middenvelder krijgt de bal ongelukkig tegen zijn hand, terwijl Astra een aanval op wil zetten. Een vroege gele kaart!
8'
De eerste corner van Jop van der Linden is gelijk gevaarlijk. Zijn indraaiende hoekschop wordt weggetikt door Astra-doelman Silviu Lung jr. Door opnieuw inbrengen van de bal krijgt Vincent Janssen de kans, maar hij komt niet tot een schot omdat er drie verdedigers om hem heen staan.
7'
AZ in de aanval. Joris van Overeem geeft een bal mee aan de rechterkant bij Guus Hupperts, zelf loopt Van Overeem door en krijgt daarna ook de bal terug van Hupperts. Van Overeem probeert uit een lastige hoek te schieten, maar zijn schot wordt geblokt.
5'
Zoals verwacht speelt Derrick Luckassen niet op precies dezelfde plek als waar Thom Haye speelde voorgaande wedstrijden, maar neemt hij de plaats in tussen Jop van der Linden en Jeffrey Gouweleeuw in het hart van de verdediging.
4'
Goede omschakeling van AZ. Joris van Overeem speelt zijn tegenstander door de benen ter hoogte van de middellijn. Dan speelt hij de bal breed richting Markus Henriksen, maar de middenvelder kan op zijn beurt niet Vincent Janssen bereiken.
1'
AZ Alkmaar heeft afgetrapt voor het eerste duel van de tweeluik met Astra Giurgiu.
1'
De spelers betreden het veld van het Stadionul Marin Anastasovici. Het stadion, waar zo'n 8.500 supporters kunnen plaatsnemen, zit niet helemaal vol. De wedstrijd gaat over enkele minuten beginnen. Heel veel plezier.
John van den Brom heeft vanavond een basisplaats ingeruimd voor Derrick Luckassen. De verdediger van AZ moet voor meer balans in de achterhoede gaan zorgen. Zijn basisplaats gaat ten koste van Thom Haye. Hij begint vanavond net op de bank. Een andere basisplaats is er voor Joris van Overeem. De vleugelspeler welke vorig jaar nog op huurbasis uitkwam voor FC Dordrecht kreeg aan het begin van het seizoen steevast een basisplaats, maar verloor deze aan Guus Hupperts. Vanavond speelt Van Overeem wel weer in de basis en nu gaat dat niet ten koste van Hupperts, maar van Dabney dos Santos. Dos Santos neemt plaats op de bank, net als Fernando Lewis. Hij vervangt Achille Vaarnold in de wedstrijdselectie.
Nog een obstakel moet AZ overwinnen en dan staat de ploeg van John van den Brom in de groepsfase van de Europa League. Dat obstakel luistert naar de naam Astra Giurgiu. De Roemeense ploeg eindigde vorig jaar op een vierde plek op de ranglijst. Vanavond spelen de Alkmaarders de eerste wedstrijd van het tweeluik in Giurgiu en wel in het Stadionul Marin Anastasovici. De wedstrijd begint om 18.00 uur. Een uur van te voren zijn de opstellingen bekend en zijn deze te vinden onder het kopje wedstrijddetails. Mijn naam is Thomas Mulder en ik breng verslag uit van deze Play-off wedstrijd.

De tegenstander van AZ is geen grote naam en zal voor menig mens een vrij onbekende club zijn. Toch heeft de ploeg uit Roemenië al voor verscheidene verrassingen gezorgd. Vorig jaar kwam Astra in de groepsfase van de Europa League en hoewel het thuis verloor van Olympique Lyon (0-1) en Red Bull Salzburg (1-2), werd er wel met 1-1 gelijk gespeeld tegen Celtic en waren de Roemenen in eigen huis met 1-0 te sterk voor Dinamo Zagreb.

Ook dit jaar lijken de Roemenen opnieuw te verrassen in Europa. In de tweede ronde van de Europa League kwalificatie was het in Schotland met 0-1 te sterk voor Inverness CT, waarna het in eigen huis met 0-0 genoeg had om door te gaan. In de derde ronde lootte de ploeg het grote West Ham United. Op Upton Park werd er keurig met 2-2 gelijkgespeeld, waarna Astra het in eigen huis verrassend genoeg kon afmaken. Het werd 2-1. De Roemeense ploeg, welke momenteel na zeven speelronden de nummer één positie in de ranglijst opneemt in de nationale competitie, wil ook tegen AZ verrassen.

Hoewel Astra-coach Marius Sumudica AZ als topfavoriet beschouwd, ligt dat voor John van den Brom even anders. De oefenmeester van de Alkmaarders vindt dat er maar weinig verschil tussen beide ploegen is. En verwacht dan ook een gelijk opgaande wedstrijd in Roemenië. Nieuwelingen Alireza Jahanbakhsh en Rajko Brežančić maken geen deel uit van de selectie bij AZ Alkmaar. Hoewel John van den Brom de afgelopen weken steevast koos van middenvelder Thom Haye als controleur, begint daar vanavond wellicht iemand anders. Derrick Luckassen moet voor meer balans gaan zorgen en krijgt misschien een basisplek. Datzelfde geldt voor Joris van Overeem en dat zou dan ten koste kunnen gaan van Dabney dos Santos.

Artiber bij dit duel is de Slowaak Slavko Vinčić. Wij wensen jullie veel plezier bij deze wedstrijd.