Spanje Woensdag, 19. Juli 2017
18:00 uur
Portugal
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Vicky Losada 23. / Schot met rechts  (Andrea Pereira)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Amanda Sampedro 42. / Kopbal  (Mariona)

90'
In de tweede helft gebeurde er nog weinig in Doetinchem. Portugal wilde de schade beperkt houden en dat lukte. Het tempo ging omlaag en het lukte de Spaanse vrouwen niet om de Portugese muur te beslechten. Een goede eerste helft was voor Spanje voldoende om de 2-0 zege te pakken.
90'
90'
Er komen drie minuten bij.
90'
Blessuretijd (minuten): 3
89'
Wissel in bij Spanje -> María Pilar León
89'
Wissel uit bij Spanje -> Leila Ouahabi
89'
De laatste minuten mag María Pilar León volmaken. Ze komt in het veld voor Leila Ouahabi.
88'
Het einde van de wedstrijd komt in zicht. Zal er nog gescoord worden in Doetinchem?
85'
Wissel in bij Portugal -> Laura Luís
85'
Wissel uit bij Portugal -> Diana Silva
85'
En de laatste wissel bij Portugal. Dolores Silva gaat naar de kant en Laura Luís komt erin.
81'
Tweede wissel bij Spanje. Alexia gaat naar de kant en haar vervangster is Bárbara.
81'
Wissel in bij Spanje -> Bárbara
81'
Wissel uit bij Spanje -> Alexia
78'
In de tweede helft gebeurt weinig. Portugal verdedigt en Spanje lijkt genoegen te nemen met de 2-0.
74'
Losada met een heerlijk schot van net buiten de zestien wordt door de Portugese doelvrouw verwerkt tot hoekschop.
71'
De tweede wissel bij Portugal. Suzane Pires wordt naar de kant gehaald en haar vervanger is Mélissa Antunes.
71'
Wissel in bij Portugal -> Mélissa Antunes
71'
Wissel uit bij Portugal -> Suzane Pires
69'
Het tempo ligt beduidend lager na rust waardoor er minder gebeurt op het veld. Spanje domineert nog altijd de wedstrijd, maar de druk op Portugal is minder groot.
65'
Wissel in bij Spanje -> Mari Paz
65'
Wissel uit bij Spanje -> Jenni Hermoso
65'
De eerste wissel aan de kant van Spanje. Topspeler Hermoso gaat naar de kant en Mari Paz komt in het veld.
59'
Daar is de eerste wissel van de wedstrijd. Bij Portugal gaat Ana Leite naar de kant en ze wordt vervangen door Carolina Mendes.
59'
Wissel in bij Portugal -> Carolina Mendes
59'
Wissel uit bij Portugal -> Ana Leite
58'
Spanje lijkt iets gas terug te nemen in deze fase van de wedstrijd.
55'
Een klein kansje voor Portugal. Neto met de goede actie, maar haar schot gaat ruim naast.
53'
Telkens als er wat ruimte is voor Portugal in de omschakeling is de pass niet goed. Op deze manier zullen de Portugezen geen kans creëren tegen Spanje.
50'
De tweede helft kent hetzelfde speelbeeld als de eerste helft. Spanje met de controle en domineert de wedstrijd compleet.
46'
De tweede helft is begonnen. Kan Portugal zich nog terug knokken in de wedstrijd? Daar heeft het nog 45 minuten de tijd voor.
46'
45'
Halverwege staat Spanje met 2-0 voor. Die voorsprong is meer dan terecht, want de Spaanse vrouwen hebben de wedstrijd compleet in handen. Losada opende de score en vlak voor de rust wist Sampedro de voorsprong te verdubbelen. Portugal had het zwaar en wist zelf geen enkele kans te creëren.
45'
42'
Doelpunt voor Spanje, 2:0 door Amanda Sampedro
En daar is al de 2-0. Achterin staat het niet goed bij Portugal waardoor de compleet vrijstaande Sampedro de voorzet van Mariona kan binnen koppen.
41'
Mooie aanval van Spanje eindigt in een schot van Meseguer die over het doel gaat. Die aanval had meer verdiend, maar de poging van de Spaanse middenvelder is niet gevaarlijk.
38'
Spanje is heer en meester. Portugal loopt telkens achter de bal aan en als de bal wordt veroverd dan volgt er snel balverlies. De burenruzie is compleet in Spaanse handen.
34'
Nog ruim tien minuten voor de rust en er lijkt niets aan de hand voor Spanje. De Spaanse vrouwen zijn veel sterker dan Portugal en het is wachten op de 2-0.
30'
Een half uur gespeeld. Portugal heeft het zwaar, maar misschien komt er nu een kans uit een vrije trap.... Maar de bal kan gemakkelijk worden opgepikt door de Spaanse keepster.
27'
Spanje wil meer. De Spaanse vrouwen spelen in een hoog tempo en zetten Portugal onder druk. Het is duidelijk dat Spanje snel de voorsprong wil vergroten.
23'
Doelpunt voor Spanje, 1:0 door Meseguer
Daar is de terechte voorsprong voor Spanje. Een schitterende pass van achterin van Andrea Pereira wordt goed aangenomen door Vicky Losada en de speelster van Barcelona maakt vervolgens de goal.
22'
Meseguer krijgt binnen de zestien veel tijd om uit te halen, maar doelvrouw Morias bokst de bal weg. Spanje gooit het tempo omhoog en Portugal heeft moeite om bij te blijven.
20'
Het is duidelijk dat het voor Portugal overleven is. De Portugese vrouwen wachten de Spanjaarden rond de zestien op en gooien het dan dicht.
16'
Grote kans voor Hermoso
Voor het eerst kraakt het achterin bij Portugal als de Portugezen de bal niet weg krijgen. Mariona krijgt de kans om de bal bij Hermoso te krijgen, maar de nieuwe aanwinst van PSG valt iets achterover bij het schieten waardoor de bal over gaat. Dat had de 1-0 moeten zijn voor Spanje.
14'
Spanje is op zoek naar een gaatje achterin, maar de Portugese muur staat in de openingsfase goed.
10'
De eerste tien minuten zitten erop. Spanje is sterker aan de wedstrijd begonnen, maar het is nog altijd wachten op kansen in Doetinchem.
6'
De voorzet van Sampredo wordt eruit gehaald wat Spanje de eerste hoekschop van de wedstrijd oplevert. Het levert de Spaanse dames geen kans op.
3'
Spanje is fel aan de wedstrijd begonnen. De Spaanse vrouwen zetten hun buurland direct onder druk wat zorgt voor snel balverlies bij Portugal.
1'
De bal rolt in Doetinchem! Kan Portugal voor het eerst in de geschiedenis de Spaanse vrouwen kloppen?
1'
Trainer Jorge Vilda laat zijn basisopstelling staan. Deze elf vrouwen maakten in de uitzwaaiwedstrijd tegen België indruk. Spanje was met 7-0 te sterk voor de Belgen, die ook dit EK aanwezig zijn.

Bij Portugal keert, zoals verwacht, aanvoerder Claudia Neto terug in de basis. In de gewonnen uitzwaaiwedstrijd tegen Wales (1-0 winst) kwam zij pas in de tweede helft op het veld.

Statistieken Spanje – Portugal
De wedstrijden in poule D gaan vanavond van start. In deze poule worden er twee burenruzies uitgevochten. Spanje en Portugal trappen af met later op de avond Engeland-Schotland.
Kijkend naar de FIFA-ranking is Spanje de grote favoriet tegen buurland Portugal. De Spaanse vrouwen staan op een 13de plek in de ranking, terwijl debuterend Portugal pas op de 38ste plaats in de FIFA-ranking is terug te vinden.
Het Spaanse elftal won al haar kwalificatiewedstrijden met als grote uitschieter de 13-0 zege tegen Montenegro. Het Spaanse elftal bleek een echte doelpuntenmachine op weg naar WEURO. Van alle deelnemende landen scoorden de Spaanse vrouwen het meest in de kwalificatiewedstrijden: 39 keer.
In die poule zat Spanje ook ingedeeld met Portugal. In beide ontmoetingen waren de Spaanse vrouwen te sterk. In eigen land won Spanje met 2-0 en op bezoek naar Portugal was daar de klinkende 1-4 zege. Dat waren de enige keren dat beide landen het tegen elkaar opnamen.
Opvallende afwezige bij de Spaanse ploeg is Verónica Boquete. De all time topscorer met 34 goals is niet opgenomen in de selectie die deelneemt aan het EK in Nederland. Ook bij Portugal is de all time topscorer er niet bij. Edite Fernandes wist 39 keer het net te vinden voor haar land. In de kwalificatiereeks op weg naar het EK maakte Fernandes nog vier doelpunten en werd daarmee tweede in de topscorerslijst van Portugal. Voor die vier doelpunten had ze slechts 139 minuten nodig.
Portugal is de underdog in poule D. Het is voor het eerst dat Portugal zich plaatst voor het EK. De Portugezen zitten in een poule met landen die allemaal hoger staan op de FIFA-ranking. Het wordt een grote opgave voor de Portugese vrouwen om zich te plaatsen voor de volgende ronde.