14.11.2015 09:08

Ex-Eredivisiespelers tegenover elkaar

Denemarken - Zweden, op zichzelf al een heerlijk Scandinavisch affiche, maar de inzet maakt dit tweeluik nog spraakmakender. Beide landen treffen elkaar zaterdagavond om 20.45 uur om een ticket voor het EK in Frankrijk te vergaren: spanning dus gegarandeerd. en de De wedstrijd is bij Voetbal.com dan ook LIVE te volgen. Vanuit Nederlands oogpunt is dit ook een interessant duel, want beide ploegen bevatten tal van spelers met een Eredivisie verleden.

Denemarken

De vedette bij Denemarken is Christian Eriksen. De middenvelder doorliep een aantal seizoenen de jeugd van Ajax en speelde vijf seizoenen in de hoofdmacht van de Amsterdammers. Ook Michael Krohn-Dehli is een ex-Ajacied. Daarnaast maakte hij tussen 2004 en 2008 ook minuten voor RKC en Sparta.

In de huidige Deense selectie speelt momenteel één Eredivisie speler: Viktor Fischer. Sinds 2012 speelde de vleugelaanvaller al 61 duels voor Ajax en scoorde hierin 21 keer. Bovendien is de bondscoach van Denemarken ook geen onbekende. Als trainer van Ajax stond Morten Olsen 1,5 seizoen aan het roer. Tijdens deze periode won hij de landstitel, de KNVB beker en de Johan Cruyff Schaal.

Zweden

Een van de geselecteerde doelmannen is Andreas Isaksson. De 34-jarige doelman stond van 2008 tot 2012 vier seizoenen onder contract als eerste doelman bij PSV. Voor hem in de defensie staat naamgenoot Andreas Granqvist. De robuuste verdediger was drie jaar lang basisspeler bij FC Groningen, voordat hij naar het Italiaanse Genoa vertrok. Op het middenveld is de kans dat Oskar Hiljemark speelt. De 23-jarige Zweed transfereerde afgelopen zomer na drie seizoenen PSV naar Palermo.

In de aanval vinden we vier bekenden terug, waarvan Zlatan Ibrahimović veruit het meest in het oog springt. De supervedette speelde van 2001 tot 2004 ruim drie seizoenen bij Ajax en vertrok naar Juventus. Daarnaast zie we Marcus Berg, twee jaar Groningen en een jaar PSV, en Ola Toivonen terug. Laatstgenoemde was zes jaar actief bij PSV in de Eredivisie. De laatste speler is John Guidetti. Hij speelde slechts een seizoen bij Feyenoord, maar is nog altijd ongekend populair bij het legioen.

Bovendien zijn er nog een flink aantal spelers die tijdens de kwalificatie campagne in actie kwamen, maar voor dit tweeluik niet zijn opgeroepen. Dit zijn de Denen Nicolai Boilesen, Lasse Schöne, Andreas Bjelland, Lucas Andersen en de Zweden Kristoffer Nordfeldt, Jonas Olssen en Mattias Johansson.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner