Zweden Zaterdag, 14. November 2015
Denemarken
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Emil Forsberg 45. / Schot met rechts  (Mikael Lustig)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Zlatan Ibrahimović 50. / Penalty  (Emil Forsberg)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Nicolai Jørgensen 80. / Schot met links  (Yussuf Poulsen)

90'
Na de snelle 2-0 die Zlatan vanaf de stip aan tekende leek een voortijdige beslissing in de lucht te hangen. Zweden wist de derde treffer echter niet te maken en kreeg tien minuten voor tijd de deksel op haar neus. De 2-1 die redelijk uit het niets binnenviel zorgt ervoor dat dinsdag in Kopenhagen alles nog open ligt.
90'
90'
Er komen nog drie extra minuten bij in de tweede helft.
86'
Denemarken lijkt met deze ene treffer geen genoegen te nemen en ruikt bloed. Na de 2-1 is het eenrichtingsverkeer op het veld.
84'
De treffer van Denemarken lijkt de bezoekers hernieuwde energie te hebben gegeven. Bij Zweden zaten er al een aantal spelers doorheen, maar die treffer maakt het er allemaal niet beter op.
83'
Zlaten eruit voor Guidetti, dat is wederom een mentale tik voor de Zweden. Zlatan gaf een paar minuten geleden al een signaal naar de kant en lijkt hier geblesseerd de strijd te moeten staken.
82'
Wissel in bij Zweden -> John Guidetti
82'
Wissel uit bij Zweden -> Zlatan Ibrahimović
80'
Doelpunt voor Denemarken, 2:1 door Nicolai Jørgensen
Een zeer belangrijke treffer! Een hoekschop wordt verlengd door Poulsen naar de tweede paal, waar Jørgensen helemaal vrij staat. Met zijn rechterbeen tikt hij de bal binnen en laat Isaksson kansloos.
78'
Centimeter voor centimeter kruipt Denemarken verder naar voren. Maar achterin bij Zweden ziet het er heel degelijk uit. De uitbraken van de Zweden zorgen voor meer gevaar dan de aanvalsdrang van Denemarken.
74'
Het niveau van de wedstrijd zakt wat weg. Zweden heeft veel energie in de wedstrijd gestopt en lijkt er een beetje doorheen te zitten. De Denen daarentegen kunnen gewoon niet beter als dat ze momenteel doen.
71'
Wissel in bij Denemarken -> Yussuf Poulsen
71'
Wissel uit bij Denemarken -> Martin Braithwaite
69'
Typerend voor deze wedstrijd: Puur op inzet weet Olsen met pijn en moeite een bal binnen te houden en er uiteindelijk zelfs een hoekschop uit te slepen. Zweden is overal een stapje eerder, gaat feller de duels in en is overtuigender in alle linies.
68'
Wissel in bij Zweden -> Sebastian Larsson
68'
Wissel uit bij Zweden -> Jimmy Durmaz
66'
De bezoekers kruipen iets meer uit hun schulp en proberen voorzichtig aanvallend iets te verzinnen. De Denen moeten natuurlijk ook wel, maar lijken de creativiteit te missen.
63'
Zlatan blijft voorin sleuren en keihard werken. Zijn enthousiasme spoort al zijn teamgenoten aan om volledig met hem mee te strijden. Zweden lijkt vanavond het meest hongerig voor dat EK ticket.
60'
De Denen hebben nog een half uur om de terugwedstrijd nog de moeite waard te gaan maken. Deze 2-0 lijkt toch zo goed als onmogelijk om in eigen huis goed te gaan maken, zeker gezien de verhoudingen in deze wedstrijd.
57'
Denemarken komt goed weg. Zweden is nadrukkelijk op zoek naar de definitieve beslissing, maar Denemarken leeft nog enigszins. Via links komt Zweden goed door, maar de lage voorzet vanaf de vleugel kan worden uitverdedigd voordat Berg bij de tweede paal de bal voor het intikken heeft.
54'
Wissel in bij Denemarken -> Viktor Fischer
54'
Wissel uit bij Denemarken -> Viktor Fischer
54'
Wissel in bij Denemarken -> Nicolai Jørgensen
54'
Wissel uit bij Denemarken -> Thomas Kahlenberg
51'
Dit is Zlatan zijn zestigste interland treffer en pas de eerste tegen Denemarken.
50'
Doelpunt voor Zweden, 2:0 door Zlatan Ibrahimović
Uiteraard faalt Zlatan niet! Dit moest zijn wedstrijd worden en de aanvoerder verdubbelt persoonlijk de voorsprong. Laag in de linkerhoek is de bal onhoudbaar, ondanks dat Schmeichel de goede hoek kiest.
49'
Een strafschop voor Zweden! Forsberg dribbelt de zestien in, waar Kahlenberg op zijn hak gaat staan. Een terechte beslissing.
47'
Gele kaart voor Emil Forsberg (Zweden)
De doelpuntenmaker krijgt een terechte kaart. Hij komt op het middenveld te laat en staat daardoor vol op de enkel van Jacobsen.
46'
Met twee ongewijzigde ploegen is de tweede helft van start gegaan.
46'
45'
Zweden heeft een zeer goede eerste helft op de mat gelegd. Na een sterk begin van Denemarken heeft Zweden het vanaf een kwartier volledig onder controle. Aan de hand van Zlatan kreeg voornamelijk Berg veel kansen, maar die waren niet aan hem besteed. Forsberg zorgde vlak voor de rust alsnog voor de terechte voorsprong.
45'
45'
Gele kaart voor Daniel Agger (Denemarken)
Er gebeurt nog van alles. Agger krijgt geel na een tackle op Zlatan, die er doorheen lijkt te zijn. Net buiten de zestien trekt Agger aan de noodrem en hij mag niet klagen met slechts geel.
45'
Doelpunt voor Zweden, 1:0 door Emil Forsberg
Daar is de treffer alsnog en het is verdient! Met zijn eerste treffer voor Zweden maakt Forsberg het stadion gek. Vanaf rechts legt Lustig de bal prima terug. Forsberg stuurt de bal met de binnenkant van zijn rechter naar de verre hoek en ziet hem netjes in het zijnet binnen ploffen.
44'
Bendtner vergeet te scoren! De spits duikt slim op achter de verdediging na een heerlijke steekbal van Eriksen. Van binnen de tien meter lijken de Denen op voorsprong te komen, maar de spits schiet de bal naast.
43'
Het wordt wat grimmiger op het veld. Zlatan en Bendtner laten hun arm hangen in het gezicht van tegenstanders, de tackles worden wat feller. Maar vooralsnog oogt de Italiaanse scheidsrechter alsof hij alles onder controle heeft. Hij houdt de kaarten dan ook op zak.
40'
De eerste echte kans van Zlatan! Na een snelle uitbraak komt de bal via enkele schuiven bij de aanvoerder. Op de rand van de zestien schiet hij uit de draai met links en mist het doel slechts op tientallen centimeters.
37'
Net als Zlatan eerder schiet Eriksen deze vrije trap nu ook vol in de muur.
36'
Bendtner loopt tegen Granqvist aan en krijgt van Rizzoli een vrije trap, net buiten de zestien.
35'
Zweden heeft de laatste tien minuten de wedstrijd naar zich toe getrokken en is momenteel de baas op het veld. Ze zijn alleen vergeten een doelpunt te maken en zichzelf te belonen voor de overmacht.
31'
Berg blijft kansen missen! Zlatan zet zijn collega aanvaller vrij voor de keeper. Zlatan zelf is meegelopen en had de bal heel graag terug gehad, maar Berg schiet zelf en mikt voorlangs.
30'
Weer Berg! Na een verre ingooi duikt Berg ineens op voor doelman Schmeichel, maar hij tikt de bal naast.
30'
Zlatan schiet inderdaad, maar mikt in de muur.
29'
Wissel in bij Zweden -> Erik Johansson
29'
Wissel uit bij Zweden -> Mikael Antonsson
28'
Na een onhandige overtreding van Simon Kjær heeft Zlatan de bal gepakt. Aan de linkerkant van het veld lijkt hij de bal op goal te gaan afvuren.
27'
Hinkend loopt Antonsson het veld uit. Zijn vervanger is zich aan het klaar maken en de wissel zal spoedig volgen, zo lijkt het.
25'
Verdediger Mikael Antonsson is er bij gaan liggen en grijpt naar zijn lies. Dit ziet er niet goed uit voor de nummer drie van Zweden.
23'
Het eerste kwart van de wedstrijd zit er al weer op en is voorbij gevlogen. Een leuke wedstrijd met een golvend speelbeeld weet de neutrale toeschouwers te boeien. De grootste kans is vooralsnog voor Zweden geweest, maar Denemarken doet zeker niet onder voor de buurman.
20'
Weer een kans voor Berg, maar deze is een stuk lastiger. Uit een hoekschop moet de aanvaller zich eerst los wringen van zijn tegenstander. Dat lukt op het laatste manier, maar het inkoppen erna was teveel gevraagd. Hij kopt hoog over.
18'
Wat een kans voor Berg! Hier had Zweden op voorsprong moeten komen. Een fantastische opening op rechts wordt door Lewicki prima teruggelegd op de inlopende Berg. De aanvaller schiet de bal recht op de doelman af, waardoor Schmeichel nog weet te redden.
16'
Zlatan begint zich meer met de wedstrijd te bemoeien. De Zweedse ster laat zich af en toe in de bal zakken en jaagt vroeg door. Vooralsnog is de aanvoerder echter wat ongelukkig in zijn acties.
13'
Schmeichel moet voor het eerst optreden. Jimmy Durmaz pikt een afvallende bal op en schiet van net buiten de zestien. Via het lichaam van Agger verliest zijn schot een hoop vaart, waarna de Deense doelman de bal eenvoudig kan keren.
10'
Zweden heeft moeite met het Deense collectief. De storm van de bezoekers is alweer iets gaan liggen, maar Zweden weet aanvallend nog geen vuist te maken.
7'
Het eerste schot wat niet wordt geblokt is van Christian Eriksen. De middenvelder van de Spurs mikt alleen te hoog en ziet zijn poging over het doel heen vliegen.
6'
Waar er door velen rekening werd gehouden met een stormachtig begin van Zweden, is het vooral Denemarken wat de aanval zoekt de eerste minuten. De Denen missen nog wat geluk in de aanval, want vele pogingen stranden tegen Zweedse benen.
5'
Het is pikant dat er vanavond een Italiaanse scheidsrechter op het veld gaat. Bij een duel tussen deze twee landen dwaalt de herinnering automatisch af naar de salonremise tussen beide landen op het EK van 2004. Door die puntendeling sneuvelde Italië destijds in de poulefase.
3'
Nee, dat lukt niet. De bal wordt bij de eerste paal laag ingebracht, maar Denemarken kan de bal daar eenvoudig uitverdedigen.
2'
De eerste hoekschop van de wedstrijd is voor Zweden. Kan het thuisland direct gevaarlijk worden?
1'
De bal rolt. Denemarken heeft afgetrapt en wordt onthaald met een striemend fluitconcert.
1'
Na de volksliederen heeft er een minuut stilte geklonken, ter nagedachtenis aan de dramatische gebeurtenissen in Parijs gisteren. De buitenkant van het stadion in Solna draagt vanavond ook de kleuren van de Franse vlag.
Opstellingen:
Ajax aanvaller Viktor Fischer start zaterdagavond in de basis bij Denemarken op bezoek bij Zweden. De twee Scandinavische landen strijden tegen elkaar om een plek op het EK 2016 in Frankrijk.
Naast Fischer staan er nog vele andere bekende namen op het veld in Solna. Zo staat aan de kant van Denemarken Christian Eriksen in de basis. Bij Zweden staan er maarliefs vier oud-Eredivisiespelers aan de aftrap, te weten doelman Andreas Isaksson, verdediger Andreas Granqvist en aanvallers Marcus Berg en Zlatan Ibrahimović.
Alsof het Eredivisie gehalte in deze wedstrijd daarmee nog niet hoog genoeg is zitten er op beide banken ook nog maarliefst zes spelers die een link met Nederland hebben. Bij Zweden zijn dat Oscar Hiljemark, John Guidetti en Ola Toivonen en bij Denemarken Stephan Andersen, Simon Poulsen en Jakob Poulsen.
Een wedstrijd tussen twee Scandinavische landen is altijd interessant, maar als er plaatsing voor een eindronde op het spel staat, is het extra beladen. Ondanks de aanslagen van gisteravond in Parijs, wordt er vandaag gewoon gespeeld. En alsof het zou moet zijn, staat er dus een ticket op het spel naar Frankrijk. Lukt Zweden het om voor het eerst sinds 2007 weer eens van Denemarken te winnen? Mijn naam is Dennis Korpel en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd.

Zweden
Na de loting was het voor Zweden al snel duidelijk dat een plek bij de eerste drie een reële kans zou gaan zijn in Groep G. Samen met Rusland leek de ploeg de favoriet en zouden Oostenrijk en Montenegro om de derde plaats moeten gaan strijden. Het liep allemaal anders. Oostenrijk verbaasde vriend en vijand en won ongeslagen de groep. Zweden werd het kind van de rekening en eindigde op twee punten achter Rusland als nummer drie, met de play-offs tot gevolg. Wie aan Zweden denkt, denkt uiteraard al snel aan Zlaten. En de superster liet deze week de aandacht van de pers niet onbenut om met een opvallende uitspraak te komen. Als Zweden zich niet weet te plaatsen voor het EK, zouden dit wel eens de laatste wedstrijden van de aanvoerder in het shirt van zijn land kunnen gaan zijn. Voor het WK in 2014 was Zweden ook veroordeeld tot het spelen van een barrage. Destijds was de tweestrijd met Portugal voornamelijk een confrontatie tussen Zlatan en Ronaldo. Zoals bekend verloor Zweden die ontmoetingen en is er het land ditmaal alles aan gelegen om een nieuwe afgang deze keer te voorkomen.

Denemarken
Denemarken sloot de kwalificatiereeks in Groep I af met drie wedstrijden die het niet wist te winnen. Door gelijke spelen tegen Albanië en Armenië en een nederlaag tegen Portugal verspeelde de ploeg een zo goed als zeker lijkende kwalificatie. Albanië won op de slotdag wel van Armenië en ging daardoor over de Denen heen, naar plek twee in de groep. De loting van deze play-offs zal door de Denen echter wel met een lach zijn aanvaard. De laatste vijf wedstrijden tegen Zweden werden niet verloren, sterker nog, in alle vijf die duels kwamen de Zweden ook niet tot scoren. Maar scoren is momenteel bij Denemarken ook een probleem. In de eerder genoemde drie laatste kwalificatiewedstrijden kwamen de Denen zelf ook niet tot scoren. Met in totaal acht doelpunten in alle acht de wedstrijden, is het aanvallende zelfvertrouwen bij de bezoekers momenteel zeer waarschijnlijk niet al te hoog.

De wedstrijd staat vanavond onder leiding van de Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzoli. De opstellingen van beide teams zijn vanaf ongeveer een uur voor aanvang van de aftrap hier te vinden.