05.12.2015 13:30

De jarige: 'Topflop' van PSV en Feyenoord

Waar de fans in Enschede zullen hopen op zijn terugkeer, zullen die  in Rotterdam en in Eindhoven waarschijnlijk koude rillingen krijgen bij het terugdenken aan de naam Fred Rutten.

De op 5 december 1962 geboren Fredericus Jacobus Rutten, die de pech had zijn verjaardag te moeten 'delen' met de viering van Sinterklaas, doorliep de jeugdopleiding van FC Twente. Loyaal als de inmiddels 53-jarige oefenmeester te boek staat, speelde hij enkel en alleen voor de Tukkers.

Tussen 1980 en 1992 kwam hij maar liefst 271 keer in actie voor de club. Dit hadden er nog veel meer kunnen zijn, als de verdediger in februari 1992 niet noodgedwongen zijn schoenen aan de wilgen moest hangen door snel verouderende heupen.

In Enschede bleef hij ook na zijn actieve loopbaan actief, waar hij tot medio 2001 assistent-trainer met de baan als hoofdtrainer afwisselde. Hierna trok de oud-mandekker richting Eindhoven, waar hij met PSV, als assistent van succestrainer Guus Hiddink, de halve finale van de Champions League haalde.

Neerwaartse spiraal als hoofdtrainer

In de zomer van 2006 haalde Twente hem terug als trainer én technisch directeur. Met aanvallend voetbal veroverde hij de Nederlandse harten en kreeg hij alle lof voor het behalen van de vierde plaats in het seizoen 2006/2007. Dit leverde een contract op bij het Duitse Schalke 04. Na enkele maanden werd hij alweer op non-actief gesteld door tegenvallende prestaties.

PSV lijfde hem in. Na twee tegenvallende derde plekken, hoefde hij zijn derde seizoen niet af te maken. Na drie grote nederlagen achter elkaar tegen FC Twente (2-6), Valencia (4-2) en NAC (3-1), viel het doek. De Eindhovense fans waren woest en direct na het verlies in Breda hielden ze de spelersbus tegen om verhaal te halen, zoals te zien in onderstaande video. Een dag later was hij weg.

Na één seizoen bij Vitesse, waar hij voornamelijk in de clinch lag met voorzitter en investeerder Merab Jordania, ging hij in het seizoen 2014/2015 bij Feyenoord aan de slag. Hier zou hij de succesvolle Ronald Koeman moeten doen vergeten. Onder andere door een leegloop in zijn selectie, maakte Rutten in maart van dat seizoen al bekend niet langer dan één jaar te blijven. De laatste vijf wedstrijden wist hij maar twee punten te pakken met de Rotterdammers, wat ze Europees voetbal kostte.

Na de 3-0 nederlaag tegen PEC, hoefde de oefenmeester niet meer terug te komen. Weer bleek hij niet in staat om een topclub aan de top te houden, zijn trainerscarrière lijkt hiermee als een nachtkaars uit te zijn gegaan. Fred Rutten zal vandaag met jaloezie naar de Sint kijken, die in Eindhoven en Rotterdam wél populair is.

Door: Erwin Hokken

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner