12.03.2017 16:19

Historie voorziet Feyenoord kampioen na winst

Jørgensen scoort weer

Nooit eerder in de geschiedenis van de Eredivisie gebeurde het dat een club die 26 wedstrijden of meer in de Eredivisie aan de leiding stond het kampioenschap nog uit handen gaf. Na de zege tegen AZ (5-2) zijn de Rotterdammers vanaf speeldag één koploper van de Eredivisie en dus mag de ploeg de organisatie voor het kampioenschap in gang zetten. Nicolai Jørgensen was de absolute uitblinker want hij was direct betrokken bij alle doelpunten, bovendien scoorde hij zijn eerste hattrick ooit als prof.

Feyenoord miste onder meer Brad Jones wegens een blessure. Dat maakte de weg vrij voor een basisplaats voor Kenneth Vermeer, die na 2250 Eredivisie-minuten weer aan de aftrap verscheen. Ook sterkhouders Eljero Elia en Terence Kongolo ontbraken, maar dat mocht niet baten. De Rotterdammers begonnen het duel zeer voortvarend en kwam na ruim tien minuten op 1-0. Uiteraard was het topscorer Jørgensen die scoorde, na een fraaie pass van Rick Karsdorp. Het doelpunt leek een perfecte imitatie van de goal van Marco van Basten tijdens de halve finale van het EK in 1988 tegen Duitsland.

Feyenoord hield het initiatief en drukte de Alkmaarders ver terug op eigen helft met fraai en frivool spel. Ook de tweede goal kwam op die manier tot stand, met hakjes van Jørgensen en Dirk Kuyt. Na langdurig balbezit kwam de bal via de Deen voor de voeten van Jens Toornstra die met een harde schuiver AZ-doelman Tim Krul kansloos liet: 2-0. De bezoekers waren onmachtig en werden constant teruggedreven door Feyenoord. Met enkele speldenprikjes in de vorm van afstandsschoten kwam men in de buurt van Vermeer, maar echt gevaarlijk werd de ploeg nooit.

Feyenoord kwam na de onderbreking niet heel denderend uit de kleedkamer. Het oogde een stuk tammer dan de eerste helft en werd teruggeduwd op de eigen helft, maar AZ maakte weinig aanstalten om daar van te profiteren. Illustratief waren de zeldzaam slechte corners, want de buitenkansjes van de Alkmaarders werden nooit gevaarlijk. De thuisploeg herstelde zich en wederom was een fraaie aanval de aanleiding voor een mooie goal. Jørgensen legde met zijn borst klaar, waarmee hij Kuyt vrij zette voor Krul. De aanvoerder bedacht zich niet en ramde de bal in de verre hoek via de paal tegen de touwen.

Vlak na die treffer deed AZ dan toch iets terug, waarbij de spelers van Feyenoord Derrick Luckassen uit het oog verloren. De verdediger mocht bij de tweede paal ongehinderd koppen: 3-1. Het was de eerste tegentreffer van Feyenoord dit seizoen uit een standaardsituatie. Toch had Luckassen samen met Ron Vlaar veel moeite om Jørgensen onder controle, want in de laatste tien minuten completeerde de Deen zijn hattrick. Nadat hij werd gevloerd in het strafschopgebied, schoof hij de bal vervolgens achter Krul uit een penalty. Bij de eerstvolgende aanval leek de AZ-doelman een Feyenoord-aanval onschadelijk te maken, maar Krul maaide langs de bal. Voor Jørgensen een koud kunstje om het leer tegen de touwen te schuiven en nummer vijf op het scorebord te zetten.

Onder luid applaus verliet hij vervolgens het veld, want met twee assists en drie goals was hij dé man van dit duel. De laatste keer dat een speler van Feyenoord betrokken was bij vijf goals, was Dirk Kuyt in 2005 tijdens de 6-1 tegen Willem II. Diezelfde Kuyt was destijds ook de laatste speler van de Rotterdammers die voor doelpunten en assists dubbele cijfers haalde. Met 18 treffers en 10 assists is dat Jørgensen ook gelukt en dus verstevigt hij zijn plek als MVP (Most Valuable Player) van de Eredivisie door zijn totaal op 28 te zetten. Het slotakkoord was voor AZ via Wout Weghorst, die profiteerde van een te haastig genomen vrije trap van de Rotterdammers. Oog in oog met Vermeer stiftte hij de bal over de uitkomende doelman.

Door: Bastiaan Vrijhof