14.03.2017 11:34

José Mourinho niet de koning van de PL

José Mourinho kreeg maandagavond geen warm welkom bij Chelsea. De Portugees, die in het verleden drie keer landskampioen werd met The Blues, werd uitgemaakt voor Judas door de supporters van Chelsea en daar was de manager van Manchester United niet van gediend. Mourinho heeft een rijk verleden in de Premier League, maar hij was niet de meest succesvolle coach in Engeland.

Mourinho werd in 2005, 2006 en 2010 kampioen met Chelsea. "Totdat Chelsea een manager krijgt die ze vier landstitels bezorgt, ben ik de nummer één. Judas is de nummer één", zei Mourinho tegenover de BBC. En de kans dat Mourinho nog minimaal drie jaar de nummer één van Chelsea blijft is groot, want enkel Carlo Ancelotti wist sinds de invoering van de Premier League (1992/1993) de titel te winnen met Chelsea. De Italiaan is inmiddels trainer van FC Bayern München en zal dus niet op korte termijn drie titels pakken met Chelsea. Antonio Conte is met Chelsea in ieder geval hard op weg om een eerste Premier League-titel op zijn naam te zetten.

Naast Mourinho en Ancelotti zijn er nog eens zes managers die de Premier League wisten te winnen. De huidige trainer van Bayern München deed dat 'slechts' één keer en daarmee staat de Italiaan op dezelfde hoogte als Kenny Dalglish, Roberto Mancini, Manuel Pellegrini en Claudio Ranieri. Het sprookje van Ranieri is inmiddels afgelopen, aangezien de Italiaan onlangs werd ontslagen bij Leicester City. Zijn prestatie was echter ongekend, maar ook Dalglish mag trots zijn op zijn prestaties tijdens het seizoen 1994/1995

Blackburn Rovers

Dalglish wist de Premier League namelijk te winnen met Blackburn Rovers, dat inmiddels actief is in de Championship (tweede niveau in Engeland) en vecht tegen degradatie naar de League One. Op papier klinkt de winst van Blackburn Rovers als een onmogelijke prestatie, maar de selectie van The Rovers was destijds indrukwekkend. Een jaar eerder was Blackburn Rovers bovendien al als tweede geëindigd in de Premier League. Blackburn Rovers had namelijk de beschikking over Alan Shearer, die met 260 doelpunten zichzelf nog altijd topscorer sinds de invoering van de Premier League mag noemen. Ook onder meer Graeme Le Saux, Chris Sutton en Tim Flowers stonden onder contract bij Blackburn Rovers.

Manchester City

The Citizens werden tijdens het seizoen 2011/2012 en 2013/2014 kampioen van Engeland. Manchester City deed dat in 2012 onder de Italiaan Mancini en in 2014 onder de Chileen Pellegrini. Laatstgenoemde was de eerste coach die de Premier League wist te winnen die niet afkomstig was uit Europa. Het kampioenschap van 2012 zal daarentegen de meeste herinneringen met zich meebrengen. Sergio Agüero bezorgde zijn ploeg in de absolute slotfase de overwinning, waardoor niet Manchester United maar Manchester City de titel wist te pakken.

Op gelijke hoogte

Naast Mourinho is er momenteel nog één trainer in de Premier League die drie landstitels wist te pakken. Niemand minder dan Arsène Wenger deed dat namelijk met Arsenal. In 1998, 2002 en 2004 werd de Fransman kampioen van Engeland. Vooral het laatste seizoen was opmerkelijk. De ploeg van 2004, met onder meer Thierry Henry en Dennis Bergkamp in de gelederen, wordt niet voor niets The Invincibles genoemd. Arsenal verloor tijdens het seizoen 2003/2004 namelijk geen enkele wedstrijd. Een fantastische prestatie van Wenger, die inmiddels bezig is aan zijn twintigste seizoen in dienst van The Gunners. De fans van Arsenal zijn de prestaties uit het verleden inmiddels vergeten en de druk op de Fransman is toegenomen. Er bestaan twijfels of Wenger volgend seizoen terugkeert als trainer van Arsenal.

De koning

Er is altijd een baas boven baas en ook in de Premier League is dat het geval. Waar Mourinho en Wenger de Premier League drie keer wisten te winnen, daar is er één manager die dat dertien keer wist te doen. We hebben het natuurlijk over Sir Alex Ferguson. De Schot was in 1993, 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2003, 2007, 2008, 2009, 2011 en 2013 de beste van Engeland. Na het kampioenschap in 2013 besloot Ferguson bovendien een einde te maken aan zijn carrière en sindsdien heeft Manchester United het moeilijk. David Moyes en Louis van Gaal slaagden er niet in om succes te brengen en het is nu aan Mourinho om daar verandering in te brengen. De Portugees hoopt zijn vierde titel in de Premier League te pakken bij The Red Devils, maar zal tijdens het huidige seizoen genoegen moeten nemen met een bijrol. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner