VfL Wolfsburg Dinsdag, 20. September 2016
20:00 uur
Borussia Dortmund
1:5
0 : 1 Torinfos in de Ticker Raphaël Guerreiro 4. / Schot met links  (Marc Bartra)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 16. / Schot met rechts  (Raphaël Guerreiro)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Daniel Didavi 53. / Schot met rechts  (Paul Seguin)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Ousmane Dembélé 58. / Schot met rechts  (Gonzalo Castro)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Pierre-Emerick Aubameyang 62. / Schot met links  (Gonzalo Castro)
1 : 5 Torinfos in de Ticker Łukasz Piszczek 73. / Kopbal  (Raphaël Guerreiro)

90'
Een prachtige wedstrijd tussen Wolfsburg en Dortmund. Tot aan de 1-3 van de bezoekers was het aardig gelijkopgaand, alleen waren de gasten een stuk effectiever voor het doel. In drie duels maakt Dortmund maar liefst 17 doelpunten. Wolfsburg kreeg in de Bundesliga nog geen tegengoal tegen, maar is achterin toch niet zo sterk als het dacht.
90'
90'
Didavi is geblesseerd naar de kant, waardoor Wolfsburg op dit moment met een man minder speelt.
87'
De supporters van Dortmund komen al de gehele wedstrijd boven die van Wolfsburg uit. Het lijkt soms wel of Borussia thuis speelt in plaats van Wolfsburg.
84'
Wolfsburg en Dortmund hebben allebei geen haast meer. Het balletje gaat rustig rond. De scheidsrechter zal waarschijnlijk ook niet al te veel blessuretijd rekenen.
82'
Aubameyang ontsnapt op snelheid aan de rechterkant. Alleen krijgt hij de bal niet goed mee. Vanuit een lastige hoek lost de aanvaller een schot op doel. De keeper brengt redding voor Wolfsburg.
80'
Het is de vraag waar dit in de laatste tien minuten gaat eindigen. Dortmund houdt in ieder geval aansluiting met Bayern München en Wolfsburg zakt naar de middenmoot van de Bundesliga.
76'
Aan doelpunten geen gebrek voor Dortmund de laatste wedstrijden. Ook nu weten veel verschillende spelers een doelpunt te maken. Het is dus niet afhankelijk van één doelpuntenmachine.
73'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:5 door Łukasz Piszczek
Een knap doelpunt van de speler die bijna nooit scoort. Vanuit een corner moet de verdediger de bal een flinke knik geven, maar doelman Casteels is volkomen kansloos op de kopbal.
71'
Borussia Dortmund speelt vrijdag tegen Freiburg in de competitie, maar veel supporters zullen al naar volgende week kijken. Dan speelt de ploeg in de groepsfase van de Champions League tegen Real Madrid.
69'
Götze was na het eerste half uur relatief onzichtbaar. Hij wordt vervangen door Rode, die afgelopen zomer eveneens overkwam van Bayern München.
68'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Sebastian Rode
68'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Mario Götze
66'
Wolfsburg moet nu vooral hopen dat de schade niet nog groter wordt. Borussia Dortmund heeft het duel volledig in handen en lijkt nog wel een paar goals te willen maken.
64'
Dortmund stond onder druk aan het begin van de tweede helft en na de 1-2, maar laat dan toch weer zien hoe goed het kan voetballen. Vooral de rol van invaller Castro is belangrijk. Hij voelt op het middenveld goed aan waar de ruimtes liggen.
63'
Wissel in bij VfL Wolfsburg -> Daniel Caligiuri
63'
Wissel uit bij VfL Wolfsburg -> Vieirinha
62'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:4 door Pierre-Emerick Aubameyang
Dortmund heeft het weer op de heupen in deze fase. Aan de rechterkant wordt Castro de diepte in gestuurd. De invaller schuift de bal perfect voor en ziet Aubameyang de 1-4 binnen schuiven. Wat een geweldige aanval van Dortmund.
60'
Dembélé! De negentienjarige schuift bijna direct zijn tweede van het seizoen binnen. In de zestien zet hij twee spelers van Wolfsburg op het verkeerde been. Daarna staat hij al zo dicht op de keeper, dat hij de bal niet langs de doelman krijgt.
58'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 1:3 door Ousmane Dembélé
Een flinke tik voor Wolfsburg. Het nam te veel risico met het forceren van de gelijkmaker en wordt daarvoor in de counter afgestraft. Castro gaat alleen op de doelman af en ziet Dembélé naast zich lopen. De jongeling schuift op randje van buitenspel de 1-3 binnen.
58'
De rollen zijn aan het begin van de tweede helft volledig omgedraaid ten opzichte van het eerste kwartier van de wedstrijd. Dortmund staat op kraken, maar buigt nog niet voor een tweede keer.
56'
De druk op het doel van Borussia Dortmund neemt toe. Draxler waagt een poging van afstand en krijgt daar ook de ruimte voor. Bürki slaagt er in de bal naar de zijkant te drukken.
55'
In het eerste half uur leek het eigenlijk een onmogelijke opgave voor Wolfsburg. De thuisploeg heeft zijn rug gerecht en heeft er echt weer een wedstrijd van gemaakt. Een spannende en enerverende pot op deze dinsdagavond.
53'
Doelpunt voor VfL Wolfsburg, 1:2 door Daniel Didavi
Daar is alsnog de beloning voor Wolfsburg. Het is terug in de wedstrijd. Een scherp aangesneden voorzet vanaf rechts wordt binnen getikt door Didavi, die als invaller binnen de lijnen kwam.
50'
Wat gebeurt hier? Het is een wonder dat Wolfsburg niet scoort. Draxler heeft de bal bij de tweede paal voor het inschieten. Bürki redt de bal met zijn voet en daarna met zijn handen ook de rebound van Gomez tegenkomt. Een wereldredding van de keeper van Dortmund.
49'
Het is duidelijk dat Wolfsburg direct druk wil zetten op de verdediging van Borussia Dortmund. De bezoekers moeten zich even beperken tot het tegenhouden van de tegenstander.
46'
Beide ploegen zijn aangepast aan de tweede helft begonnen. Wolfsburg moet een achterstand van 0-2 goed zien te maken.
46'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Gonzalo Castro
46'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Christian Pulisic
46'
Wissel in bij VfL Wolfsburg -> Daniel Didavi
46'
Wissel uit bij VfL Wolfsburg -> Bruno Henrique
46'
Wissel in bij VfL Wolfsburg -> Paul Seguin
46'
Wissel uit bij VfL Wolfsburg -> Maximilian Arnold
46'
45'
Beide ploegen begonnen met een ongekend hoog tempo aan de wedstrijd. Wolfsburg ging daarbij mee in het strijdplan van Dortmund en dat kwam ze met twee tegendoelpunten duur te staan. Gaandeweg kwam het tempo lager te liggen, waardoor Wolfsburg prima kansen kreeg om zelf ook op het scorebord te komen staan.
45'
44'
Wolfsburg zal straks de kleedkamer opzoeken met het gevoel dat het zeker kan scoren tegen Dortmund, maar het kijkt wel tegen een 0-2 achterstand aan.
42'
Vooral van de verdediging naar het middenveld lukt het Dortmund relatief simpel een vrije man te vinden. De voorhoedespelers zijn echter steeds minder goed bereikbaar.
39'
Zo begint Wolfsburg gaandeweg de eerste helft steeds meer kansen te krijgen. Het nadeel voor de thuisploeg is dat het leed al geschied is met de twee snelle doelpunten van Dortmund.
37'
Rodríguez! Een harde vrije trap van de speler van Wolfsburg. Met een zwabber schiet hij de bal vanaf twintig meter over de muur. Bürki lijkt een stap te veel opzij te zetten, maar weet met een reflex zijn doel schoon te houden.
36'
Bürki! De doelman van Dortmund grijpt net op tijd in om een doelpunt te voorkomen. Draxler zet Gomez vrij voor de keeper. Wederom lukt het de aanvaller niet om het net te vinden.
34'
Gomez laat het na om de aansluitingstreffer te maken. In het strafschopgebied staat de spits aardig vrij. De spits wil de bal eerst goed leggen en verliest daarbij de controle. Het stelt de verdedigers van Dortmund in staat tijdig in te grijpen.
33'
Ook Dortmund zet snel druk op de verdediging van de tegenstander. Alleen zijn de gasten daar vaker succesvol mee. De laatste linie van Wolfsburg raakt snel in paniek als Dortmund aanzet.
31'
Gerhardt laat een prima mogelijkheid voor Wolfsburg liggen. Draxler stuurt op rechts een teamgenoot weg met een fraaie steekpass. Hij vindt Gerhardt op de rand van de zestien. De Wolfsburg-speler draait weg en schiet vervolgens over het doel van Dortmund.
30'
Borussia Dortmund speelt de bal rustig achterin rond. Op die manier hoopt het Wolfsburg naar voren te lokken en meer ruimte te krijgen op het middenveld. Het zorgt ervoor dat het tempo iets omlaag is gegaan.
28'
Wolfsburg begint iets meer grip op de wedstrijd te krijgen. Het komt achterin zelf tot opbouwen rondom de middenlijn. Het gaat nu om de volgende stap in de aanval en dat is het bereiken van de voorhoedespelers.
27'
Interessant is dat Wolfsburg hoog druk zet op de verdediging van Borussia Dortmund. Maar de bezoekers willen het liefst opbouwen en blijven dat ook doen. Het kost op dit moment vooral Wolfsburg veel energie.
25'
Gele kaart voor Jakub Błaszczykowski (VfL Wolfsburg)
De aanvoerder van Wolfsburg komt in botsing met een kruisende verdediger van Dortmund. Het is voor een ongelukkig moment, maar de scheidsrechter vindt het zwaar genoeg voor een gele kaart.
24'
Een schitterende actie aan de zijkant van Draxler, die zichzelf vrij speelt en vervolgens aanvoerder Błaszczykowski diep stuurt. Die knalt dan tegen een kruisende verdediger van Dortmund op.
23'
Draxler! Toch een kans voor Wolfsburg. Rodríguez schiet een vrije trap veel te hoog, waarna Jeffrey Bruma de bal terug voor het doel brengt. Draxler schiet de bal rakelings voorlangs en het lukt Gomez ook net niet om het leder binnen te tikken.
22'
Wolfsburg is in de fase beland dat het alleen nog maar achter de bal aan loopt. Het komt gewoonweg kwaliteit te kort tegen de machine van trainer Thomas Tuchel.
19'
Schmelzer! De aanvoerder heeft de 0-3 op zijn schoen liggen. Dembélé zet de verdediger goed vrij voor de keeper, maar die is razendsnel uit zijn doel om Schmelzer van het scoren af te houden. Een voetbalshow van Dortmund.
19'
Wolfsburg gaat een ontzettend zware avond tegemoet. Het lijkt zich nu al te moeten richten op schadebeperking. Op de kans van Henrique na is het niet in de buurt geweest van de zestien van Borussia Dortmund.
16'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 0:2 door Pierre-Emerick Aubameyang
En daar is nu al de verdubbeling van Dortmund. De bezoekers zijn op weg naar de derde 6-0 op rij. Aubameyang krijgt de bal mee na een ingooi en plaatst de bal in de verre hoek.
16'
Jeffrey Bruma laat zien dat hij verdedigend zijn mannetje staat. Met een perfecte tackle glijdt hij Aubameyang van de bal.
15'
Wolfsburg probeert mee te gaan in het tempo van Dortmund, maar krijgt daar toch wat moeite mee. De thuisploeg heeft overtredingen nodig om de bezoekers af te stoppen.
13'
Gele kaart voor Maximilian Arnold (VfL Wolfsburg)
Arnold voorkomt dat Dembélé richting het strafschopgebied van Wolfsburg kan. De scheidsrechter is zeker van zijn zaak en haalt daarom een gele kaart tevoorschijn.
12'
De wedstrijd is vroegtijdig voorbij voor Bartra. Ginter is de enige verdediger die op de bank zat. Dat komt door de vele blessures aan de kant van Dortmund.
12'
Wissel in bij Borussia Dortmund -> Matthias Ginter
12'
Wissel uit bij Borussia Dortmund -> Bartra
11'
Een probleem voor Bartra. De oud-speler van FC Barcelona lijkt geblesseerd en hij moet vervangen worden. Na een assist is het voor hem gebeurd.
11'
De sfeer is uitstekend in het stadion van Wolfsburg. De fans lijken zich nog geen zorgen te maken na het snelle doelpunt van Borussia Dortmund.
8'
Henrique! Een grote kans voor Wolfsburg. Na een kleine scrimmage lijkt hij de bal vrij voor het inschieten te hebben. De aanvaller ziet zijn inzet echter gered worden door doelman Bürki. Nog geen moment rust voor beide ploegen.
8'
Het tempo ligt gigantisch hoog in de openingsfase van deze wedstrijd. Zowel Dortmund als Wolfsburg speelt in de zesde versnelling en het gaspedaal ingedrukt tot aan de bodem.
7'
In de tegenstoot veel ruimte voor Julian Draxler van Wolfsburg aan de rechterkant. Hij zoekt met zijn voorzet een inlopende teamgenoot uit, maar zijn bal vliegt daar overheen.
6'
De eerste drie tegenstanders van Wolfsburg wisten de defensie niet te kraken. Dortmund had slechts iets meer dan drie minuten nodig om een opening in de defensie te vinden.
4'
Doelpunt voor Borussia Dortmund, 0:1 door Raphaël Guerreiro
Bartra stuurt Guerreiro precies op het perfecte moment in de diepte. Hij komt met een verdediger naast zich tegenover de keeper te staan en schuift de bal in de korte hoek. Dortmund is nu al op dreef.
3'
Bruno Henrique gaat wat te gretig naar de grond in het strafschopgebied van Borussia Dortmund. De scheidsrechter staat er bovenop en ziet dat er niets aan de hand is.
2'
Het stadion zit helemaal vol voor deze pot. Wolfsburg kreeg nog geen enkel tegendoelpunt in de Bundesliga, terwijl Dortmund afgelopen weekend met 6-0 won. Dat kan interessant worden vanavond.
1'
De eerste helft tussen VfL Wolfsburg en Borussia Dortmund is begonnen.
1'
Jakub Błaszczykowski staat voor een bijzondere wedstrijd. De aanvallende middenvelder neemt het met zijn ploeg namelijk op tegen een oud-werkgever. VfL Wolfsburg ontvangt met de Pool in de basis Borussia Dortmund in de vierde speelronde van de Bundesliga.

Jeffrey Bruma speelde vooralsnog in alle competitiewedstrijden als basisspeler en staat ook tegen Dortmund bij de eerste elf op papier. De centrale verdediger kreeg met zijn ploeg nog geen doelpunt tegen deze competitie. In de punt van de aanval staat de ervaren Mario Gomez.

Dortmund-trainer Thomas Tuchel heeft wederom een plek voor talent Christian Pulisic. De jongeling uit de Verenigde Staten beleeft zijn doorbraak en krijgt op het middenveld gezelschap van Mario Götze. Ook de jongelingen Julian Weigl en Ousmane Dembélé verschijnen aan de aftrap.
Een midweekse speelronde in de Duitse competitie. Wolfsburg en Borussia Dortmund trappen de vierde speelronde af. Twee ploegen die al met puntenverlies te maken hebben gekregen en dus een achterstand hebben op Bayern München. Slechts een van de twee teams kan de aansluiting behouden. Ongeveer een uur voor de aftrap staan de opstellingen onder de knop wedstrijddetails.

Jeffrey Bruma
Deze zomer maakte Jeffrey Bruma de overstap van PSV naar VfL Wolfsburg. In de Bundesliga maakt de centrale verdediger vooralsnog een goede indruk. Naar verluidt kregen de Eindhovenaren een kleine veertien miljoen euro voor de Nederlands international. Bruma begon tot nu toe drie keer in de basis en wist elk duel met zijn werkgever de nul te houden. De mandekker zag echter zijn eigen ploeggenoten in twee wedstrijden ook niet tot scoren te komen.

Doelpuntenmachine
Thomas Tuchel is bezig om van Borussia Dortmund ook dit seizoen een doelpuntenmachine te maken. Dat lukte de hoofdtrainer aardig in de laatste twee duels. Afgelopen weekend won het in de Bundesliga met 6-0 van SV Darmstadt 98. Het zal de coach vooral tot tevredenheid stemmen dat vijf verschillende spelers de doelpunten maakten. In de groepsfase van de Europa League tegen Legia Warschau verscheen dezelfde eindstand op het scorebord. In dat duel waren er maar liefst zes verschillende doelpuntenmakers.

Pulisic
Het grote talent aan de kant van Borussia Dortmund is dit seizoen Christian Pulisic. De aanvallende middenvelder is tweebenig en kan ook in de voorhoede uit de voeten. De achttienjarige speler uit de Verenigde Staten is bezig zijn definitieve doorbraak te maken in de Duitse competitie. Hij staat bij meerdere clubs hoog aangeschreven en is afgelopen zomer onder meer gelinkt aan een overstap naar Liverpool. Voorlopig geeft hij de voorkeur aan speelminuten voor Dortmund.