Strafschop raak Argentinië -> Javier Mascherano
Strafschop raak Chili -> Nicolás Castillo
Strafschop gemist Argentinië -> Lionel Messi
120'
penalty's
120'
Samenvatting verlenging
Net als in de reguliere speeltijd van de eerste en tweede helft werd er in de verlenging weinig gecreëerd. De beste kans was voor Kun Agüero. De invaller kopte een voorzet van Messi bijna in het doel, maar Barcelona-doelman Claudio Brave wist de inzet op schitterende wijze te keren. Net als vorig jaar moeten er strafschoppen aan te pas komen.
120'
Einde 2e helft verlenging
116'
Lamela met een goede actie, waarbij hij zijn man passeert. De buitenspeler legt de bal voor, Mascherno kopt, maar de bal wordt een meter voor de lijn weggewerkt door een Chileense verdediger.
115'
De poging van Messi gaat via de muur over. Dat heeft hij wel eens beter gedaan.
113'
Silva met een overtreding op Messi op een gevaarlijke positie. Tegen de Verenigde Staten schoot Messi raak vanaf deze positie.
111'
Het is einde wedstrijd voor Éver Banega. Èrik Lamela gaat de laaste minuten volmaken voor de Argentijnse ploeg.
111'
Wissel in bij Argentinië -> Èrik Lamela
111'
Wissel uit bij Argentinië -> Éver Banega
109'
De topscorer van het toernooi, Eduardo Vargas, is naar de kant gehaald door Juan Pizzi. De aanvaller wordt vervangen door Nicolás Castillo.
109'
Wissel in bij Chili -> Nicolás Castillo
109'
Wissel uit bij Chili -> Eduardo Vargas
106'
De tweede helft van de verlenging is ook onderweg. Gaan we nog doelpunten krijgen of stevenen we af op een strafschoppenserie? Vorig jaar liep het ook uit op strafschoppen.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
104'
Inmiddels is Alexis Sánchez ook vervangen. Hij kan niet verder. Zijn vervanger is verdediger Francisco Silva.
103'
Er komt wat meer leven in de brouwerij. Hier en daar wat kansen. Die hebben we niet gezien in de eerste twee helften.
103'
Wissel in bij Chili -> Francisco Silva
103'
Wissel uit bij Chili -> Alexis Sánchez
100'
Briljante redding Bravo!
Messi brengt de bal vanuit een vrije trap de zestien in. Kun Agüero zet zijn hoofd achter de bal en het lijkt een doelpunt te worden maar Claudio Bravo tikt de bal op weergaloze wijze uit de kruising.
99'
Vargas moet scoren!
Chili kan er snel uitkomen met Jean Beausejour. De buitenspeler lepelt de bal op het hoofd van Eduardo Vargas, maar die kan niet genoeg kracht achter de kopbal zetten waardoor Sergio Romero de bal kan opvangen.
95'
Weer ligt het spelletje stil, nu ligt Mauricio Isla op de grond naar een harde overtreding van Funes Mori. Het is een wonder dat hij er zonder geel vanaf komt.
94'
Gele kaart voor Matías Kranevitter (Argentinië)
De invaller krijgt ook geel. Kranevitter zet zijn tegenstander aan de kant en daar is hij het niet mee eens. Voor zijn reactie krijgt de middenvelder geel.
92'
Gelijk een stevige overtreding van Lucas Biglia op Aránguiz. Het voorval is de scheidsrechter ontgaan, dus Biglia blijft onbestraft.
91'
Chili heeft afgetrapt voor de eerste helft van de verlenging. Gaan we nu wel doelpunten krijgen?
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
Net als in de eerste helft vielen er in de tweede helft weinig kansen op te merken. Invaller Kun Agüero kreeg een mogelijkheid om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar hij schoot over. In de laatste minuut van de wedstrijd was de beste kans misschien wel voor Alexis Sánchez, maar zijn inzet werd goed verdedigd door Funes Mori. We gaan dus verlengen.
90'
Einde tweede helft
90'
De extra speeltijd bedraagt nog drie extra minuten.
90'
Wat een mogelijkheid voor Alexis Sanchez! Jean Beausejour zet goed door aan de linkerkant van het veld, waarna hij de bal panklaar neerlegt voor Alexis Sánchez, maar hij wordt goed verdedigt door Ramiro Funes Mori.
90'
Éver Banega probeert het nog maar eens van afstand, maar ook hij krijgt de bal niet op het doel.
88'
Het lijkt er inderdaad naar uit te zien dat het duel niet beslist wordt in de reguliere speeltijd.
84'
Grote kans voor Kun Agüero. Messi speelt de spits van Manchester City goed vrij, maar Agüero is onnauwkeurig en schiet de bal meters over.
82'
Met nog zo'n tien minuten te gaan in de reguliere speeltijd, lijkt het duel zich af te stevenen op een verlenging.
81'
Ook de eerste wissel aan de zijde van Chili. José Fuenzalida heeft het veld verlaten, hij is vervangen door Edson Puch.
81'
Wissel in bij Chili -> Edson Puch
81'
Wissel uit bij Chili -> José Fuenzalida
80'
Daar is weer een noemenswaardige kans. Sanchez met een mooie opening richting Eduardo Vargas. De aanvaller komt in een lastige hoek terecht maar weet zijn poging toch op doel te krijgen.
76'
Harde botsing tussen Alexis Sánchez en Gabriel Mercado. Niet de eerste keer deze avond. Met Mercado lijkt het goed te gaan, Sanchez heeft meer pijn en blijft op de grond liggen.
73'
Kun Agüero gaat voor eigen succes en schiet de bal van afstand ver over het doel. Dat was niet de slimste optie. Aan de andere kant van het veld stond Biglia helemaal vrij.
70'
Nog een wissel aan de zijde van Argentinië. Gonzalo Higuaí­n moet het veld verlaten, hij wordt vervangen door een andere topspits Kun Agüero.
70'
Wissel in bij Argentinië -> Kun Agüero
70'
Wissel uit bij Argentinië -> Gonzalo Higuaí­n
69'
Gele kaart voor Charles Aránguiz (Chili)
Charles Aránguiz had nog geen gele kaart achter zijn naam staan, maar na de overtreding van hem op Messi, wordt hem de gele kaart getoond.
67'
Gedurfde actie van doelman Bravo. De goalie van Chili krijgt de bal aangespeeld, ziet Higuaí­n op zich afkomen, maar kapt de aanvaller simpel uit.
64'
Snelle counter van Chili. De bal wordt vanaf rechts afgeleverd bij Vargas, die op zijn beurt Sanchez bedient, maar laatstgenoemde staat in buitenspelpositie waardoor het feestje niet doorgaat.
63'
De enigen die nog weinig te doen hebben gekregen zijn beide doelmannen. Verrassend weinig kansen zijn er tot dusver gecreëerd in deze wedstrijd.
60'
Een uur gespeeld in New Jersey in de finale van de Copa América. Beide ploegen zijn in balans. Zowel in doelpunten als in rode kaarten. Het wachten is op de eerste goal.
56'
Tegenvaller voor de Argentijnen. Ángel Di María, de aanvaller die de laatste drie wedstrijden mistte op de Copa América moet naar de kant. Hij lijkt toch niet fit voor een hele wedstrijd. Hij wordt vervangen door middenvelder Matías Kranevitter.
56'
Wissel in bij Argentinië -> Matías Kranevitter
56'
Wissel uit bij Argentinië -> Ángel Di María
55'
Eindelijk weer een kansje in de wedstrijd die noemenswaardig is. Isla krijgt de bal en kan van afstand schieten. Zijn schot gaat ruim naast.
54'
Messi wordt opnieuw neergelegd door Vidal. Die heeft al geel op zak, maar komt er vanaf zonder kaart. Dit tot ontsteltenis van zijn de Argentijnen, die een tweede gele kaart willen zien.
53'
Gele kaart voor Jean Beausejour (Chili)
Jean Beausejour is de zevende speler die een gele kaart ontvangt. De buitenspeler wil Mercado stoppen, maar is te laat met zijn tackle en krijgt daarvoor een gele kaart.
52'
Waar Argentinië in de eerste helft sterker begon, is het nu Chili wat het heft in handen neemt in de beginfase van de helft.
50'
Chili met een goede kans. Vargas ontvangt met wat toeval de bal voor zijn voeten. Zijn schot vanaf de rand van de zestien gaat naast.
46'
We zijn weer onderweg in New Jersey. Chili heeft afgetrapt voor het tweede bedrijf van de wedstrijd. Geen wijzigingen bij beide ploegen.
46'
45'
De doelmannen hebben het niet druk gehad in de eerste helft. Slechts één echte kans in het eerste bedrijf. Medel verloor de bal op domme wijze in de verdediging, waardoor Higuaí­n alleen op doelman Bravo af kon gaan, maar hij mistte. De scheidsrechter had het wel druk in de eerste helft. Marcelo Díaz kreeg al vroeg in de eerste helft zijn tweede geel en kon inrukken. Ook Argentinië moest met tien man verder, doordat Rojo na een schandalige overtreding op Vidal met direct rood kon vertrekken.
45'
45'
De blessuretijd van de eerst helft is inmiddels ingegaan. Deze bedraagt in totaal 5 minuten.
43'
Rode kaart voor Marcos Rojo (Argentinië)
Ook Argentinië moet met tien man verder. De linksback van Manchester United komt hard inzetten op Arturo Vidal. Zijn been gaat over de bal heen richting de enkels van Vidal. Rojo moet inrukken voor de overtreding.
40'
Het blijft overtredingen regenenen. De wedstrijd ligt snel stil omdat de arbiter er kort op zit.
39'
Gele kaart voor Lionel Messi (Argentinië)
Messi krijgt de bal in de as van het veld aangespeeld, gaat de één twee aan met Di Mariá en krijgt de bal terug. Hij zet zijn actie door richting de zestien van de Chilenen, waar hij wel heel makkelijk naar het gras gaat. Een gele kaart voor een schwalbe, zo oordeelt de arbiter.
36'
Gele kaart voor Javier Mascherano (Argentinië)
Mascherano neemt het op voor zijn ploeggenoot, waar hard op in wordt gegaan. Hij krijgt geen voor de ruzie die hij zoekt met Arturo Vidal.
36'
Gele kaart voor Arturo Vidal (Chili)
Opstootje rond de zestien van Argentinië. José Fuenzalida komt hard in op Éver Banega. Javier Mascherano komt dan verhaal halen en krijgt het aan de stok met Arturo Vidal. Beide spelers krijgen een gele kaart.
33'
Knap afstandsschot van Ángel Di María. De bal wordt hoog in de diepte gespeeld. Hij laat de bal een keer stuiteren en van grote afstand probeert het de bal op het doel te schieten. Dat lukt, maar gevaarlijk is het schot niet.
32'
En was Argentinië dan al niet de gedoodverfde favoriet, dan zijn ze dat nu wel na de rode kaart van Marcelo Díaz.
28'
Geel-rode kaart voor Marcelo Díaz (Chili)
Marcelo Díaz, de man die een basisplaats kreeg voor de finale, loopt in het eerste half uur al tegen een tweede gele kaart aan en dat is rood. Domme overtreding, wederom op Messi.
27'
Nee, hoogstaand is de finale van de Copa América zeker nog niet. Dat was het overigens zo in het eerste duel. Toen kwam de wedstrijd pas in de tweede helft los.
25'
Even een vermanend woordje van de scheidsrechter aan het adres van Chili-coach Juan Pizzi. De bondscoach van de Chileense ploeg gooit een flesje hard richting de grond wanneer hij het niet eens is met een beslissing van de arbiter.
24'
Weer een goede kans voro Argentinië. Lionel Messi brengt de bal hoog in de zestien uit een vrije trap en centrale verdediger Nicolás Otamendi zet zijn hoofd tegen de bal. Zijn kopbal belandt in het zijnet.
21'
De kans voor Gonzalo Higuaí­n!
Wat een fout van Gary Medel in de verdediging van Chili. De centrale verdediger vergeet de bal en Higuaí­n gaat er met de bal vandoor. De spits dribbelt op doelman Bravo toe en stift de bal naast het doel. In een ultieme poging probeert Medel de bal naast het doel te werken en knalt dan hard tegen de paal aan.
21'
Het balbezit is redelijk verdeeld tussen de twee ploegen. Chili heeft in de beginfase 52% balbezit terwijl Argentinië de resterende 48% opeist.
19'
Daar is een poging van Argentinië. Messi zet de aanval op en legt af op Ángel Di María. De aanvaller van Paris Saint-Germain kapt wat en zoekt een opening voor een schot en die komt er. Het schot gaat echter over.
17'
Messi schiet de bal ineens op het doel. Maar de bal mist snelheid en ook richting, want Claudio Bravo, de doelman van de Chilenen, kan de bal gemakkelijk pakken.
16'
Gele kaart voor Marcelo Díaz(Chili)
Daar is dan de eerste gele kaart van de wedstrijd. In een counter is het Lionel Messi die op volle snelheid richting het doel gaat. De kleine man wordt dan neergelegd door Marcelo Díaz. Dat levert hem een gele kaart op.
15'
Het eerste kwartier kenmerkt zich vooral uit veel overtredingen, waarbij vooral de Chilenen de slachtoffers zijn. Kansen daarentegen zien we nog weinig.
12'
Goede actie van Romero! De doelman ziet een bal kort worden teruggespeeld, terwijl Alexis Sánchez druk zet op de bal. De doelman weet de bal net op tijd weg te trappen.
11'
Ik noemde trouwens de eerdere ontmoeting in dit toernooi tussen de twee landen. In maart van dit jaar troffen de landen elkaar ook, dit was voor kwalificatie voor het WK. Ook toen was Argentinië de betere partij en won het ook met 2-1.
8'
Even wordt het spel stilgelegd. De aandacht gaat uit naar Charles Aránguiz die op het veld ligt. Wat de reden van de blessurebehandeling is is onduidelijk. Hij kan in ieder geval verder.
6'
Stevig is de beginfase in ieder geval wel. Niet verrassend in Zuid-Amerikaanse wedstrijden. Nu wordt Ángel Di María hard neergehaald door Mauricio Isla bij de cornervlag. Ditmaal wordt er wel gefloten voor een vrije trap.
4'
Aii. Dat ziet er heel lelijk uit. Gabriel Mercado gaat hard op de enkel van Alexis Sánchez staan. Laatstgenoemde gaat kermend naar de grond en dit hoort gewoon rood te zijn. De scheidsrechter ziet het niet.
4'
Rustig begin nog in New Jersey. Argentinië won de eerste ontmoeting met Chili, wetenende ook dat Lionel Messi in die wedstrijd ontbrak.
1'
Argentinië heeft de wedstrijd in gang gebracht en wordt gelijk gevaarlijk. Éver Banega verovert de bal en probeert het gelijk maar eens van afstand. De bal verdwijnt een halve meter naast het doel.
1'
Argentinië heeft de opstellingen op twee plaatsen gewijzigd in vergelijking met de wedstrijd in de halve finale tegen de Verenigde Staten. Waar tegen de VS Ezequiel Lavezzi nog in de voorhoede aantrad, staat daar nu Ángel Di María. Verder heeft Lucas Biglia een basisplaats gekregen en dat gaat weer ten koste van Augusto Fernández.

Ook Chili heeft de opstelling op twee plekken gewijzigd. In de halve finale tegen Colombia was Arturo Vidal niet van de partij, maar in de finale tegen Argentinië kan hij gewoon spelen. Hij vervangt Pablo Hernández. Verder speelt Marcelo Díaz in plaats van Francisco Silva.
Terwijl het Europees Kampioenschap in volle gang is en de kwartfinalisten bijna allemaal bekend zijn, staat er aan de andere kant van de wereld een finale op het punt van beginnen. Vannacht omstreeks 02:00 nemen Chili en Argentinië het tegen elkaar op in de strijd om de Copa America. Mijn naam is Thomas Mulder en ik breng verslag uit van dit duel.

Road to the final
Bij Argentinië gaat het tijdens dit toernooi van een leien dakje. De ploeg van aanvoerder Lionel Messi zat met Chili, Panama en Bolivia in poule D en kwam daar als winnaar uit de bus. In de eerste wedstrijd tegen Chili werd er met 2-1 gewonnen, waarna ook Panama en Bolivia werden verslagen met respectievelijk 5-0 en 3-0.

Na de groepswinst trof Argentinië Venezuela in de kwartfinale. Ook die wedstrijd werd met ruime cijfers (4-1) gewonnen. In de halve finale wisten de Argentijnen weer viermaal te scoren en overklasten de Verenigde Staten in eigen land. Messi is wederom de grote man. Zo scoorde hij tegen de VS na een half uur vanuit een vrije trap prachtig raak.

Maar ook Chili doet het goed. Weliswaar verloren ze de eerste wedstrijd van Argentinië, maar daarna werden Bolivia en Panama wel verslagen. Tegen Bolivia ging het vrij nipt (2-1), maar tegen Panama ging het al beter (4-2). Vervolgens haalde Chili enorm uit door Mexico in de kwartfinale met 7-0 af te drogen. In de halve finale won het ook van Colombia, waardoor Chili het in de finale opneemt tegen Argentinië.

Eerste duel
In de eerste confrontatie tussen de twee tijdens de eerste speelronde van de Copa America, was Argentinië de bovenliggende partij. Argentinië, dat aantrad zonder spelers als Lionel Messi, Ezequiel Lavezzi en Javier Pastore, kwam in de 51ste minuut op voorsprong door een doelpunt van Ángel di María. Acht minuten later maakte Êver Banega de 2-0, op aangeven van Di Mariá.

Chili, waar Claudio Bravo, Gary Medel en Alexis Sánchez een basisplaats hadden, deed nog wel iets terug. In de laatste minuten van de wedstrijd kopte middenvelder José Fuenzalida op aangeven van Fabián Orellana de aansluitingstreffer in de touwen, maar dat kwam te laat. Argentinië won dus de eerste ontmoeting tussen de twee.

Vannacht is echter alles anders en beginnen beide ploegen weer op nul. De wedstrijd begint om 02:00 uur Nederlandse tijd en de opstellingen zullen een uurtje eerder bekend worden gemaakt. Er staat nog een vraagteken achter de naam van Ángel di María, hij is niet helemaal fit. Veel plezier bij het volgen van deze wedstrijd.