5:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 20. / Penalty
2 : 0 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 25. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Kingsley Ehizibue 63. / Kopbal  (Wout Brama)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Dabney dos Santos 64. / Schot met rechts  (Vincent Janssen)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 69. / Penalty
5 : 1 Torinfos in de Ticker Vincent Janssen 83. / Schot met links  (Joris van Overeem)

90'
Het leek even spannend te worden toen Ehizibue de aansluitingstreffer maakte in de 63ste minuut, alleen een minuut later was het definitief beslist. Een prachtige goal van Dos Santos zorgde voor de 3-1. Twee minuten later was de misère compleet voor de Zwollenaren, toen Van der Hart van het veld moest voor het onderuithalen van de doorgebroken Janssen. Spits Veldwijk, die vervolgens op doel moest, kon niet voorkomen dat Janssen de strafschop benutte en in de 83ste minuut zijn vierde van de avond maakte. Zo werd het een afstraffing voor PEC, dat met 5-1 onderuit ging in Alkmaar.
90'
87'
AZ produceert nog een aantal pogingen, maar lijkt bijna medelijden te krijgen met het lijdende PEC.
83'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 5:1 door Vincent Janssen
Veldwijk moet toch nog een keertje vissen. Janssen krijgt de bal mee van Van Overeem en wurmt de bal langs Veldwijk. Nummer vier voor de spits.
82'
Fraaie zwabberbal van Jahanbakhsh van zo'n 25 meter. Veldwijk is verslagen, alleen de bal vliegt net over het doel.
80'
Dubbele wissel bij AZ. Henriksen en doelpuntenmaker Dos Santos verlaten het veld, Thom Haye en Muamer Tanković komen erin.
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
80'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
80'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
78'
Ook de de daaropvolgende corner wordt overtuigend uit de lucht geplukt door Veldwijk. Hij beleeft vooralsnog een betere wedstrijd dan zijn voorganger, Van der Hart.
77'
Veldwijk voorkomt de 5-1! Dos Santos móét afmaken, alleen zijn collega-aanvaller brengt redding.
75'
Een rechtsbackwisseling bij AZ. Johansson gaat van het veld voor Derrick Luckassen.
75'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Derrick Luckassen
75'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mattias Johansson
73'
Ook Jahanbakhsh schiet hard richting doel, maar zijn poging gaat in het zijnet.
71'
Veldwijk voorkomt de 5-1! Henriksen produceert een lastig te stoppen bal voor de spits, maar die komt als winnaar uit de strijd.
70'
Nog twintig minuten op de klok, een 4-1 achterstand en een spits in het doel; het kan weleens een zeer beroerde avond worden voor PEC.
69'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 4:1 door Vincent Janssen
Zoals MK Dons-aanvaller Alex Revell eerder op de dag wel lukte, lukt Veldwijk dat niet. Janssen benut de penalty, ternauwernood, en tekent voor zijn derde goal van de avond.
66'
Rode kaart voor Mickey van der Hart (PEC Zwolle)
En nu is het compleet over voor PEC! Van der Hart legt Jahanbakhsh neer in het strafschopgebied en krijgt rood van Manschot. AZ krijgt een penalty, en bovenal: Veldwijk moet in het doel! De prijs die Jans betaalt voor de vroege derde wissel.
64'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:1 door Dabney dos Santos
Het kost AZ minder dan een minuut om het verschil te herstellen naar twee! Een fantastische goal van de Alkmaarders. Janssen levert de bal met een vakkundige hakbal af bij Dos Santos, die met een zeer fraai afstandsschot van zo'n 25 meter Van der Hart passeert.
63'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:1 door Kingsley Ehizibue
Daar is de aansluitingstreffer voor PEC! Bouy levert een strakke voorzet af bij invaller Ehizibue, die de bal met een kopbal over doelman Rochet lobt en de 2-1 op het scorebord zet. Het begin van een comeback?
60'
Jans maakt zijn wissels, net als vorige week, in een vroeg stadium op. Ditmaal wordt Wouter Marinus geslachtofferd voor Abdel Malek El Hasnaoui.
60'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Abdel Malek El Hasnaoui
60'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Wouter Marinus
56'
De storm waarmee de eerste helft werd geopend is iets gaan liggen. PEC heeft wel wat meer initiatief veroverd in de tweede helft, in de zoektocht naar een aansluitingstreffer.
52'
Spektakel in de tweede helft! Nu produceert Jahanbakhsh een mooi schot richting korte hoek. Van der Hart voorkomt met een mooie reflex de 3-0.
51'
Ook PEC is gevaarlijk! Ehizibue produceert tweemaal een schot, waarvan de tweede het dichtst bij een goal komt. Met een mooie volley richting korte hoek schiet hij maar net naast.
50'
AZ krijgt een grote kans op de absolute beslissing! Henriksen kan in eerste instantie vrij inschieten na een corner, alleen ziet zijn poging gestuit worden door Van der Hart. Van Overeem kopt de daaropvolgende rebound over.
49'
PEC kende een week geleden eveneens een kansloze eerste helft en stond in de rust 0-1 achter tegen Roda. Toen kwam de ploeg van Ron Jans terug tot een 3-1 overwinning. Kunnen de Zwollenaren vanavond een vergelijkbare comeback bewerkstelligen?
46'
PEC begint met een nieuw gezicht aan de eerste helft. Thomas Lam heeft het veld verlaten, Sheraldo Becker komt erin. Een aanvallende wissel.
46'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Sheraldo Becker
46'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Thomas Lam
46'
45'
AZ was veel beter in de eerste helft en dat betaalde zich uit in goals. In de twintigste minuut tekende Janssen aan voor de 1-0 met een zuiver ingeschoten penalty. Vijf minuten later was hij weer trefzeker; met een alerte intikker bracht hij de verdubbeling op het scorebord en stuwde hij zichzelf met zijn 23ste competitietreffer verder richting de topscorerstitel. Bij deze stand bleef het tot aan de rust, hoewel AZ nog een aantal mogelijkheden had om de score zelfs verder uit te breiden.
45'
45'
Janssen krijgt nog een erg grote kans op de 3-0! Jahanbakhsh legt af aan een volledig vrijstaande spits, maar de aanvaller schiet slap in en verzuimt daarmee zijn zuivere hattrick af te ronden.
43'
PEC produceert zijn eerste schot op doel van de wedstrijd. Bart van Hintum volleert mooi richting korte hoek, alleen vindt Sergio Rochet op zijn weg.
41'
Uit de daaropvolgende vrije trap probeert Ron Vlaar het van afstand. Een harde poging, maar niet geplaatst.
40'
Gele kaart voor Wout Brama (PEC Zwolle)
Brama maakt een pittige overtreding en is geschorst voor de volgende wedstrijd, thuis tegen NEC.
36'
Bijna een zuivere hattrick voor Janssen! Hij loopt in bij de tweede paal na een corner en mist de bal maar net.
33'
PEC is nog niet één keer op noemenswaardige wijze op de helft van AZ geweest. De Alkmaarders hebben het heft volledig in handen en zouden het eigenlijk nu al moeten beslissen.
29'
De 4-4-2 van PEC werpt vooralsnog allesbehalve vruchten af. Janssen heeft op vrij gemakkelijke wijze alweer twee goals op zijn conto geschreven, waardoor de topscorerstitel steeds dichterbij komt voor de spits.
25'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Vincent Janssen
Janssen maakt zijn tweede! Van der Hart heeft erg veel moeite met een getoucheerde afstandspegel van Stijn Wuytens, waarop Janssen zeer alert is en de 2-0 tegen de touwen werkt. Het lijkt nu al beslist in Alkmaar.
25'
Een domper voor PEC. Schenkeveld, die de geblesseerde Van Polen verving, valt nu zelf ook geblesseerd uit. Zijn vervanger is Kingsley Ehizibue.
25'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
25'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Bart Schenkeveld
24'
AZ dirigeert in het AFAS Stadion. De uitploeg komt er vooralsnog niet aan te pas.
20'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Vincent Janssen
En daar is de goal voor AZ! Feilloos benut door aanvaller Janssen. Hij stuurt Van der Hart naar de verkeerde hoek en zet zijn ploeg op voorsprong.
19'
Gele kaart voor Bart Schenkeveld (PEC Zwolle)
AZ krijgt een strafschop! Schenkeveld maakt een lichte overtreding op Dabney dos Santos en veroorzaakt een penalty.
15'
AZ krijgt weer een mogelijkheid. Janssen kopt door op Henriksen, die de bal niet kan verlengen. Hij claimt een penalty, maar Manschot wuift het weg.
12'
AZ komt erg dicht bij de 1-0! Jahanbakhsh kan helemaal vrij doorlopen en schiet van twintig meter hard richting het doel, waarop Van der Hart grabbelt. De inlopende Markus Henriksen verzuimt om binnen te schieten.
9'
Daar is een grote kans op de 1-0! Vincent Janssen glipt langs doelman Mickey van der Hart en denkt te scoren, alleen op het laatste moment is daar nog Bart Schenkeveld.
7'
Een behouden begin van beide ploegen. Er wordt nog niet veel risico genomen op weg naar een doelpunt.
3'
Eerste kansje van de wedstrijd. Ouasim Bouy geeft een semi-lange bal aan Lars Veldwijk, die klaar legt voor Queensey Mening. De aanvaller mikt naast.
1'
We zijn begonnen in het AFAS Stadion! Wie zet vanavond een belangrijke stap richting play-offs?
1'
Beide coaches hebben enkele aanpassingen gedaan in hun basiself. Zo heeft AZ-coach John van den Brom besloten om Derrick Luckassen, Thom Haye en Levi García te passeren. Hun vervangers zijn Mattias Johansson, Ben Rienstra en Dabney dos Santos.

Ook PEC start niet geheel ongewijzigd aan het duel in Alkmaar. Ron Jans heeft de geblesseerde Bram van Polen moeten vervangen met Bart Schenkeveld en passeert de zwak spelende Kingsley Ehizibue door Rick Dekker op te stellen.
Zowel AZ als PEC Zwolle zit nog in een hevige strijd verwikkeld om een plekje in de play-offs te bemachtigen. Met de plaatsingen van bekerfinalisten Feyenoord en FC Utrecht lijken deze play-offplekken bestemd te zijn voor de nummers vijf tot en met acht. AZ en PEC, de nummers zes en acht in de Eredivisie, zijn nog steeds niet zeker van de top 8. Vanavond proberen beide ploegen om een stap in de goede richting te zetten. Het verslag van dit duel wordt gedaan door Nino Vermeulen.

AZ glijdt langzaam weer af
Na de opmars van AZ naar de winterstop kwam het even op een derde plaats terecht, alleen na de teleurstellende afgelopen drie wedstrijden staat het zesde in de Eredivisie en is het verschil met de nummer negen, NEC, nog maar vier punten. Daarom is het voor de ploeg van John van den Brom belangrijk om weer te gaan winnen, helemaal nu concurrent PEC op bezoek komt. Met nog vier wedstrijden te gaan heeft AZ zeker nog een aantal punten nodig om de play-offs veilig te stellen. En als de Alkmaarders zowaar een opmars produceren en vierde eindigen, dan maken ze zelfs een grote kans op directe plaatsing voor Europees voetbal. Daarvoor moet wel de bekerwinnaar derde eindigen.

Jans: nog zes punten nodig
De Zwollenaren hebben maar drie punten minder dan de Alkmaarders en zitten eveneens nog volop in de strijd om de play-offs. Als we Ron Jans moeten geloven, heeft zijn ploeg nog zes punten nodig voor veiligstelling. Hij zei voor het gewonnen duel met Roda JC van vorige week namelijk dat zijn ploeg er nog negen nodig had. Een resultaat bij AZ zou een bonus zijn, want Jans had zijn pijlen bij de resterende zes punten gericht op de wedstrijden tegen NEC en Excelsior. PEC speelt daarnaast nog op de laatste speeldag thuis tegen PSV.

Eerder dit seizoen, op 13 december 2015, was PEC de sterkste in het onderlinge duel tussen de Zwollenaren en AZ. De witblauwen wonnen met 2-1, alleen eigenlijk was het geen moment spannend in het IJsseldeltastadion. PEC stond de vrijwel gehele tweede helft met 2-0 voor, tot Muamer Tanković in de slotseconden voor de eretreffer zorgde. Voor de return heeft PEC de langste blessurelijst. Thanasis Karagounis, Mustafa Saymak, Ryan Thomas, Gustavo Hebling, Bram van Polen en Stef Nijland moeten het duel in Alkmaar laten schieten. Voor AZ is dat alleen Fernando Lewis.

Jeroen Manschot is de scheidsrechter in het AFAS Stadion. De elftallen van beide ploegen worden ongeveer een uur van tevoren bekendgemaakt onder het kopje wedstrijddetails.