Feyenoord Zaterdag, 16. April 2016
19:45 uur
FC Groningen
1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 24. / Schot met links  (Oussama Idrissi)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Tonny Vilhena 65. / Kopbal  (Rick Karsdorp)

90'
Samenvatting

Feyenoord kwam na een donderspeech van Giovanni van Bronckhorst sterk uit de kleedkamer. Het was tijdens de tweede helft eenrichtingsverkeer. Dirk Kuyt kreeg al na twee minuten een grote kans, maar faalde jammerlijk. In de 65e minuut was het wel raak. Tonny Vilhena kopt een voorzet van Rick Karsdorp tegen de touwen. Na de treffer van Vilhena bleef Feyenoord de bovenliggende partij. Kuyt (twee) en Karim El Ahmadi kregen nog grote kansen op de 2-1, maar het bleef 1-1 in De Kuip.
90'
90'
Weer Feyenoord! Kramer kan koppen na een lange bal, maar Padt brengt redding.
90'
Gele kaart voor Michiel Kramer (Feyenoord)
Kramer heeft het aan de stok met Reijnen en Rasmus Lindgren. De spits duwt uiteindelijk laatstgenoemde naar de grond en krijgt geel.
90'
Weer Kuyt! Padt moet lossen na een afstandsschot van Vilhena. Kuyt krijgt de bal voor zijn voeten, maar moet schieten vanuit een moeilijke hoek. Geen doelpunt.
90'
Poging van Karsdorp, maar de rechtsback schiet een meter naast het doel van Groningen.
90'
Nog vijf (!) minuten blessuretijd in Rotterdam.
89'
Wat een kans! Invaller Sørloth krijgt vlak voor tijd nog een grote kans. De spits wordt ten val gebracht door Karsdorp, maar Higler geeft geen strafschop. Komt Feyenoord hier goed weg?
88'
Danny Hoesen krijgt nog wat speeltijd van trainer Erwin van de Looi. Idrissi heeft het veld verlaten.
88'
Wissel in bij FC Groningen -> Danny Hoesen
88'
Wissel uit bij FC Groningen -> Oussama Idrissi
86'
Karim El Ahmadi! Daar is weer een uitstekende kans voor Feyenoord. Başaçıkoğlu geeft de bal voor vanaf de rechterflank. El Ahmadi kan koppen, maar Padt weet redding te brengen.
86'
De tijd begint te dringen voor de thuisploeg. Feyenoord won zes competitiewedstrijden op rij, maar het begint erop te lijken dat FC Groningen met een punt naar huis gaat.
85'
Daar is plotseling Groningen weer. Drost ontdoet zich van één, twee tegenstanders. Maar verliest de controle over de bal, waardoor Vermeer kan ingrijpen.
83'
FC Groningen komt nog altijd niet aan voetballen toe tijdens de tweede helft. Het is eenrichtingsverkeer in De Kuip, maar vooralsnog staat het 1-1.
80'
Weer geen doelpunt! Weer krijgt Kuyt een ontzettend grote kans, maar de routinier krijgt op aangeven van Botteghin de bal niet achter doelman Padt. Dit had de 2-1 moeten zijn.
78'
Weer Kuyt! De routinier krijgt op aangeven van Nelom een goede kans. Kuyt schiet vanuit de draai, maar mikt voorlangs.
77'
We zitten inmiddels in het laatste kwartier. Komt er nog een winnaar in Rotterdam?
75'
Tweede wissel bij Groningen. Juninho Bacuna komt voor Albert Rusnák.
75'
Wissel in bij FC Groningen -> Juninho Bacuna
75'
Wissel uit bij FC Groningen -> Albert Rusnák
72'
FC Groningen heeft moeite om de bal in de ploeg te halen. Tijdens het eerste bedrijf lukte FC Groningen dat aardig, maar na de theepauze is FC Groningen de bal telkens snel kwijt.
70'
Ook na de treffer van Vilhena blijft Feyenoord de bovenliggende partij. Giovanni van Bronckhorst heeft tijdens de rust waarschijnlijk een flinke donderspeech gegeven, want de ploeg is - in vergelijking tot de eerste helft- een stuk beter aan het voetballen.
67'
Weet FC Groningen zich te herpakken? De bezoekers lopen al ruim twintig minuten achter de feiten aan.
65'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:1 door Tonny Vilhena
Het doelpunt hing al een tijdje in de lucht, maar daar is hij dan eindelijk. Rick Karsdorp geeft de bal voor vanaf de rechterkant. Vilhena verschalkt zijn directe tegenstander en kopt de bal fraai binnen: 1-1.
64'
Feyenoord heeft nog altijd een overwicht, maar de storm is inmiddels gaan liggen.
61'
Ook Feyenoord heeft gewisseld. Bilal Başaçıkoğlu komt voor Toornstra.
61'
Wissel in bij Feyenoord -> Bilal Başaçıkoğlu
61'
Wissel uit bij Feyenoord -> Jens Toornstra
60'
Weer een kansje voor de thuisploeg. Kramer kan koppen na een voorzet van Elia, maar de poging van de spits mist kracht. Een makkelijke prooi voor Padt dus.
60'
FC Groningen blijft compact spelen en loert op de counter. Feyenoord moet het spel maken, maar is vooralsnog ongelukkig in de afronding.
57'
Aan de andere kant is het plotseling Idrissi met een poging, maar de oud-Feyenoord weet niet te scoren.
57'
Oef! Weer een grote kans voor Feyenoord. Eric Botteghin staat op de achterlijn en moet Toornstra bedienen, maar de pass de Braziliaan is niet op maat, waardoor Toornstra niet tot een schietkans komt.
56'
Bijna weer een kans voor de thuisploeg. Nelom heeft een goede pass richting Elia in huis, maar de Groningse defensie kan op het allerlaatste moment ingrijpen.
55'
De eerste wissel bij FC Groningen is een feit. Alexander Sørloth komt voor doelpuntenmaker De Leeuw.
55'
Wissel in bij FC Groningen -> Alexander Sørloth
55'
Wissel uit bij FC Groningen -> Michael de Leeuw
54'
FC Groningen komt op dit moment amper in het spel voor. Feyenoord is dominant in de tweede helft, waardoor FC Groningen enkel kan verdedigen.
53'
Feyenoord blijft op zoek naar de gelijkmaker. Vilhena probeert het met en schot vanuit de tweede lijn, maar zijn poging vliegt over het doel van Padt.
53'
Wederom een vrije trap van Toornstra, deze keer meer van de linkerkant, maar de poging van Toornstra is weer een makkelijke prooi voor de Groningse defensie.
51'
... Jens Toornstra slingert de vrije trap voor het doel, maar schiet de bal in de handen van Padt.
50'
Feyenoord krijgt een vrije trap op een mooie positie na een overtreding van Idrissi op Elia...
49'
Feyenoord komt sterk uit de kleedkamer. De Rotterdammers zoeken nadrukkelijk de aanval en hopen op een snelle gelijkmaker.
47'
Kuyt! Gelijk na rust moet Feyenoord op gelijke hoogte komen. Elia geeft de bal voor vanaf de linkerflank. Kuyt staat helemaal vrij voor het doel en krijgt de bal van Elia, maar de routinier schiet de bal over het doel van Padt.
46'
45'
We zijn weer begonnen in Rotterdam. Feyenoord heeft afgetrapt.
45'

FC Groningen begon sterk aan de eerste helft, maar na ongeveer vijf minuten spelen nam Feyenoord het initiatief over. De Rotterdammers kregen via Eljero Elia een goede kans, maar de vleugelaanvaller was te wild in de afronding. Na 24 minuten spelen kwam FC Groningen geheel tegen de verhouding in op voorsprong. Michael de Leeuw tikte een voorzet van Ousamma Idrissi, die vorig seizoen nog actief was voor Feyenoord A1, tegen de touwen. FC Groningen had vervolgens een overwicht, maar Feyenoord knokte zich terug in de wedstrijd. De thuisploeg kreeg wederom via Elia een goede kans, maar de aanvaller was niet zuiver in de afronding.
45'
45'
Drost! De middenvelder van Groningen wordt gelanceerd, maar het ontbreekt bij Drost aan de aanname, waardoor Vermeer kan ingrijpen. Dit was een goede mogelijkheid voor de bezoekers.
42'
Het begint inmiddels aardig te regenen in Rotterdam, maar dat kan de grasmat in De Kuip wel hebben.
39'
Elia zorgt wel voor veel dreiging bij Feyenoord, maar de vleugelaanvaller heeft voorlopig het vizier nog niet op scherp staan.
37'
Elia! Weer is het Elia met een goede mogelijkheid. De vleugelaanvaller komt vanaf de linkerkant naar binnen en zoekt het schot met zijn sterke rechterbeen, maar de aanvaller schiet de bal in het zijnet.
37'
Eindelijk laat Feyenoord weer zien. Nelom krijgt een mogelijkheid om vanaf de linkerflank voor te geven na een goede vooractie van Elia, maar de linksback krijgt de bal niet bij Kramer.
35'
De bezoekers worden weer gevaarlijk. De Leeuw probeert een voorzet vanaf de rechterkant bij een ploeggenoot te krijgen, maar tot verbazing van De Leeuw is er niemand meegelopen. De Feyenoord-verdediging kan de bal daardoor wegwerken.
33'
FC Groningen blijft op dezelfde manier voetballen. Het neemt weinig initiatief, laat Feyenoord aan de bal, maar loert op de counter.
31'
Gele kaart voor Eric Botteghin (Feyenoord)
Daar is de tweede gele kaart van de wedstrijd. Eric Botteghin zet een stevig blok bij Idrissi, waardoor laatstgenoemde niet richting Vermeer kan. Higler geeft een vrije trap en een gele kaart aan de Braziliaanse mandekker.
30'
Geen strafschop! De Leeuw lijkt te ontsnappen, maar Miquel Nelom grijpt op het allerlaatste moment in met een correcte tackle. De Leeuw claimt een strafschop, maar Higler wuift het weg.
27'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Hans Hateboer. De rechtsback van FC Groningen vloert Elia en krijgt geel van scheidsrechter Dennis Higler.
27'
FC Groningen kwam de afgelopen minuten weer wat beter in de wedstrijd en dat resulteert gelijk in een treffer. Nota bene oud-Feyenoorder Idrissi fungeert als aangever.
24'
Doelpunt voor FC Groningen, 0:1 door Michael de Leeuw
Daar is plotseling het doelpunt van FC Groningen. Oussama Idrissi, die vorig seizoen nog in de A1 van Feyenoord speelde, geeft de bal voor vanaf de rechterflank. Michael de Leeuw zet zijn linkervoet tegen de bal en scoort: 0-1.
24'
Bijna komt Feyenoord tot een kans. Jens Toornstra neemt een snelle inworp, waardoor Vilhena richting het Groningse doel kan. Het lijkt veelbelovend, maar Vilhena loopt zichzelf vast.
21'
FC Groningen blijft het proberen via het combinatiespel, maar heeft moeite om de vrije man te vinden. De bal wordt daardoor vaak richting de eigen verdediging gespeeld en daardoor komt FC Groningen voorlopig nog niet tot kansen.
18'
FC Groningen begon prima aan de wedstrijd, maar de bezoekers moeten zich op een of andere manier zien te herpakken. Zodra FC Groningen de bal heeft op de helft van Feyenoord, dan gaat het mis.
16'
De Rotterdammers blijven de aanval zoeken. FC Groningen kan op dit moment enkel verdedigen.
14'
Weer een mogelijkheid voor Feyenoord. Kuyt kan koppen uit een hoekschop van Vilhena. De aanvaller ziet zijn inzet echter een meter naast het doel van doelman Sergio Padt verdwijnen.
13'
Weer een poging van de thuisploeg. Vilhena gaat de combinatie aan met Michiel Kramer. Vilhena kan schieten, maar zijn poging gaat via een Groningen-verdediger over de achterlijn.
11'
FC Groningen had tijdens de eerste vier minuten een overwicht, maar Feyenoord komt steeds beter in de wedstrijd.
9'
Elia! Dat was de eerste grote mogelijkheid van de wedstrijd. Tonny Vilhena steekt Elia weg. De vleugelaanvaller gaat alleen op Etiënne Reijnen af, kapt vervolgens naar zijn rechterbeen en schiet. De poging van Elia verdwijnt echter huizenhoog over het doel.
8'
Beide ploegen zijn relatief geduldig in de openingsfase. FC Groningen probeert via het combinatiespel aan kansen te komen, terwijl Feyenoord datzelfde probeert te doen. Erg succesvol zijn beide ploegen nog niet.
6'
Kansje voor Dirk Kuyt! Eljero Elia slingert de bal voor vanaf de linkerflank. Kuyt kan zijn hoofd tegen de bal zetten, maar de routinier kan de bal geen richting meegeven.
6'
FC Groningen had in de beginfase het meeste balbezit, maar Feyenoord probeert langzamerhand het initiatief over te nemen.
4'
Komt dat schot! De eerste poging van de wedstrijd komt van Jesper Drost. De middenvelder schiet vanaf een meter of 25, maar zijn poging gaat een metertje naast het doel van doelman Kenneth Vermeer.
2'
FC Groningen is geduldig in balbezit. De bezoekers proberen de bal in de ploeg te houden, maar doen dat voorlopig vooral op eigen helft.
1'
We zijn begonnen in De Kuip. FC Groningen heeft afgetrapt.
1'

Feyenoord begint zaterdagavond met dezelfde elf als tegen FC Twente (1-0 overwinning). Miquel Nelom heeft bij de afwezigheid van Terence Kongolo nog altijd een basisplaats. FC Groningen heeft in vergelijking tot het duel met De Graafschap (3-1 overwinning) één wijziging doorgevoerd. Oussama Idrissi, vorig jaar nog actief voor Feyenoord A1, heeft een basisplaats. Hij is de vervanger van Jarchinio Antonia.
Voorbeschouwing:
Het is heel goed mogelijk dat vandaag de regerend bekerwinnaar tegen de bekerwinnaar van het huidige seizoen speelt. FC Groningen pakte vorig seizoen de eindzege in de KNVB beker, Feyenoord staat in het jaargang 2015/2016 in de eindstrijd. In speelronde 31 nemen de ploegen het echter in de Eredivisie tegen elkaar op in De Kuip.

Twee wegen naar Europa
Voor Feyenoord gaan de gedachten stiekem al uit naar de Europa League in het volgende seizoen. De Rotterdammers staan er in de Eredivisie goed voor om als nummer drie rechtstreeks de voorrondes van de Europa League te betreden, maar via de KNVB beker kan het een stuk sneller gaan. De winnaar krijgt namelijk een ticket voor de groepsfase van het kleinere broertje van de Champions League. Vorig seizoen kwam Feyenoord ook uit in de groepsfase van de Europa League, toen wist het de play-offs van het toernooi te bereiken. In de zestiende finale was AS Roma echter net een maatje te groot.

FC Groningen voor de laatste kans
De club uit het noorden van het land heeft snel punten nodig om nog een rol van betekenis te kunnen spelen aan het einde van het seizoen. FC Groningen staat momenteel tiende, met vier punten achterstand op de laatste plek die recht geeft op de play-offs voor Europees voetbal. De Groningers stonden dit seizoen, via de KNVB beker, in de groepsfase van de Europa League, maar de ploeg speelde geen rol van betekenis tegen onder andere Olympique Marseille en Sporting Braga. Er werd maar twee keer gescoord door FC Groningen, dat uiteindelijk twee punten pakte.

De ziekenboegen
Bij Feyenoord zijn Terence Kongolo en Warner Hahn de belangrijkste afwezigen. Verdediger Kongolo is op de weg terug en is mogelijk inzetbaar tijdens de bekerfinale tegen FC Utrecht op 24 april, Hahn ligt veel langer uit de roulatie. Bij FC Groningen staan Jarchinio Antonia, Bryan Linssen en Mimoun Mahi buitenspel. Dino Islamović speelde dit seizoen nog geen enkele wedstrijd is ook nog niet wedstrijdfit.

Vanaf 19.45 beginnen we in De Kuip met Feyenoord – FC Groningen. Dit betekent dat rondom zeven uur de opstellingen bekend zijn gemaakt. Deze zijn vervolgens hier te vinden.