FC Twente Zaterdag, 12. December 2015
De Graafschap
2:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Andrew Driver 32. / Schot met rechts
1 : 1 Torinfos in de Ticker Joachim Andersen 34. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 90. / Schot met links  (Felipe Gutiérrez)

90'
Ondanks een overtal voor De Graafschap waren in de tweede helft de beste kansen wederom voor FC Twente. De Tukkers hadden op voorsprong kunnen komen via onder meer Cabral, Ziyech en Oosterwijk, maar faalden hierin. De Graafschap kwam op haar beurt niet verder dan afstandsschoten. De wedstrijd leek dan ook lange tijd af te stevenen op 1-1, maar hier stak Ziyech met een fraaie goal in de blessuretijd een stokje voor (2-1).
90'
90'
De Graafschap heeft nog ruim een minuut om wat terug te doen.
90'
Doelpunt voor FC Twente, 2:1 door Hakim Ziyech
In de blessuretijd is het Ziyech die Twente de overwinning schenkt! De aanvoerder van de Tukkers wordt op de linkerflank bereikt door invaller Gutiérrez en schiet de bal snoeihard in de linkerbovenhoek (2-1). De Grolsch Veste ontploft!
87'
Tapia weet geen richting te geven aan een kopbal, maar krijgt wel een corner. Zojuist vroeg de middenvelder om een strafschop, maar wilde scheidsrechter Janssen niet aan beginnen.
85'
Wissel in bij FC Twente -> Felipe Gutiérrez
85'
Wissel uit bij FC Twente -> Jari Oosterwijk
84'
Bryan Smeets probeert het eens vanaf een meter of 25. De middenvelder vindt de handschoenen van Drommel.
83'
Aan de andere kant is Ziyech ervandoor. De aanvoerder wordt echter afgefloten voor buitenspel, terwijl dat niet het geval was.
82'
Uit de daaropvolgende vrije trap is het Vida die kan koppen, maar de oud-speler van Twente kopt net over. Daar komt Twente goed weg!
81'
Gele kaart voor Joachim Andersen (FC Twente)
Aan de andere kant is Andersen te laat, waardoor hij Tarfi raakt op zijn voet. De Deense mandekker krijgt geel voor de actie.
80'
Nu maakt Will een overtreding op Cabral, waarvoor hij ook een gele kaart had kunnen krijgen. De verdediger wordt echter gespaard door Janssen.
77'
Gele kaart voor Nathaniël Will (De Graafschap)
Van der Lely is Will te slim af in zijn eigen strafschopgebied en wordt vervolgens neergetikt. De rechtsback verontschuldigt zich netjes, maar krijgt wel geel.
75'
Oosterwijk mist oog-in-oog met Jurjus! Tapia bereikt Twente-spits Jari Oosterwijk met een passje in de loop. De spits kan daardoor alleen op Jurjus af, maar schuift de bal tegen de benen van de doelman.
74'
Een afstandsschot van Kabasele eindigt als rollertje in de handen van Drommel.
72'
Inclusief blessuretijd zijn er nog ruim twintig minuten te gaan in de Grolsch Veste. De eerste zeventig minuten kreeg het publiek absoluut waar voor haar geld. De ploegen maken er een fraai duel van.
71'
Wissel in bij De Graafschap -> Kristopher Vida
71'
Wissel uit bij De Graafschap -> Andrew Driver
70'
Twente wordt gevaarlijker en gevaarlijker. Ondertussen komt De Graafschap met haar derde wissel. Verdediger Driver gaat eraf en voor hem komt met Kristopher Vida een aanvallende middenvelder in de ploeg.
66'
Prachtactie Ziyech! De aanvoerder van Twente stuurt Nathaniel Will fraai het bos in en kan daardoor in kansrijke positie uithalen. De middenvelder raakt de bal echter verkeerd en ziet zijn poging dan ook naast gaan.
64'
Wissel in bij De Graafschap -> Vincent Vermeij
64'
Wissel uit bij De Graafschap -> Youssef el Jebli
63'
Cabral raakt de paal! De buitenspeler geeft laag voor vanaf rechts en ziet dat zijn curvebal door niemand wordt aangeraakt en vervolgens tegen de paal aan knalt. Daar heeft Twente pech en komt De Graafschap goed weg.
61'
Aan de andere kant een goede uitbraak van Twente! Tapia onderschept de bal en bereikt Cabral met een goede pass op de rechterflank. De buitenspeler kapt naar binnen, maar schiet vervolgens in de handen van Jurjus.
59'
En wederom Tarfi met een mooie knal! Ditmaal neemt de invaller een afvallende bal aan op de borst om vervolgens te volleren. Drommel plukt de bal stijlvol uit de rechterhoek.
58'
Goed schot van Tarfi! De middenvelder probeert het met een zwabberbal van een meter of dertig, maar Drommel zit er goed bij en verwerkt de bal tot een corner.
53'
De Graafschap is sterker begonnen aan de tweede helft. De ploeg heeft het balbezit en weet Twente goed vast te zetten.
48'
Oefff! Daar komt Twente goed weg! Cas Peters denkt De Graafschap op voorsprong te zetten door een voorzet vanaf rechts goed binnen te schieten, maar zijn treffer wordt afgekeurd. Het is niet geheel duidelijk wat Janssen heeft gezien om het feestje voor De Graafschap te blokkeren.
46'
Daar gaan we weer! Welke ploeg gaat goede zaken doen in deze degradatiekraker?
46'
Wissel in bij De Graafschap -> Karim Tarfi
46'
Wissel uit bij De Graafschap -> Robin Pröpper
46'
45'
In de eerste helft werd de boventoon gevoerd door FC Twente, dat een aantal goede kansen wist te creëren. De ploeg kwam echter met tien man te staan toen scheidsrechter Janssen een overtreding zag van Marsman op Kabasele in het strafschopgebied. Tevens kreeg De Graafschap een penalty, die werd gemist door Peters en in de rebound werd binnengewerkt door Driver (0-1). Twee minuten later stond het alweer gelijk toen Andersen een voorzet van Ziyech tot doelpunt promoveerde (1-1). Het belooft een interessante tweede helft te worden.
45'
45'
De Graafschap krijgt een vrije trap op een mooie plek na een vermeende overtreding van Jeroen van der Lely. De verdediger windt zich enorm op en in de herhaling blijkt hij gewoon de bal te spelen. De vrije trap wordt vervolgens over geschoten door Pröpper.
45'
Jeroen Tesselaar mag uithalen in het strafschopgebied, maar schiet vanuit een lastige positie enkele meters voorlangs.
45'
Er komen twee minuten blessuretijd bij in de eerste helft.
44'
Ondanks het feit dat de ploeg met een man minder speelt, is Twente de ploeg die het meeste probeert aan te vallen.
42'
Cabral kapt en draait zich vrij in het strafschopgebied en haalt vervolgens uit. Het schot van de aanvaller wordt van richting veranderd en gaat daardoor over. Het levert Twente wel een hoekschop op.
39'
De Graafschap rommelt zich in de richting van het Twente-doel, maar Andersen houdt zijn lichaam goed tussen de bal, waardoor Drommel kan ingrijpen.
35'
Ondertussen worden de fans van Twente gesommeerd te stoppen met de spreekkoren in de richting van scheidsrechter Jansen naar aanleiding van de omstreden strafschop en rode kaart voor Marsman van zojuist.
34'
Doelpunt voor FC Twente, 1:1 door Joachim Andersen
En direct is daar ook de gelijkmaker! Een voorzet van, wie anders dan, Ziyech vanaf de linkerflank wordt bij de tweede paal verlengd tot in de verre hoek door centrumverdediger Andersen. Twente is weer helemaal terug, maar moet het wel met een man minder doen in het resterende uur.
32'
Doelpunt voor De Graafschap, 1:1 door Andrew Driver
Cas Peters neemt de strafschop, maar hij schiet de bal op de paal. De bal komt vervolgens voor de voeten van Driver die hem keurig in de rechterbovenhoek schiet. Invaller Drommel is kansloos. De Graafschap bevindt zich uit het niets in een zetel.
32'
Penalty gemist door Cas Peters, De Graafschap
Peters schiet de penalty op de linkerpaal, maar vervolgens is Driver er als eerste bij om de rebound binnen te werken (1-0).
31'
Wissel in bij FC Twente -> Joël Drommel
31'
Wissel uit bij FC Twente -> Michael Olaitan
29'
Rode kaart voor Nick Marsman (FC Twente)
Na een fout in de verdediging van Twente kan Nathan Kabasele er ineens vandoor namens De Graafschap. Oog-in-oog met Marsman probeert de spits het met een stiftje, maar deze gaat naast. Vervolgens wordt de spits echter geraakt door de doelman die hiervoor bestraft wordt met een rode kaart en een penalty voor De Graafschap. De beslissing van de scheidsrechter valt te betwijfelen, maar feit is dat Twente met tien man verder moet.
28'
Aan de andere kant moet Nick Marsman voor het eerst serieus ingrijpen. De goalie grijpt in voordat Cas Peters wat kan doen met een dieptebal.
26'
Gele kaart voor Robin Pröpper (De Graafschap)
Wederom gaat een verdediger van De Graafschap op de bon. Pröpper wordt fraai uitgespeeld door Ziyech en probeert dat te herstellen, maar dat doet hij met een overtreding. Scheidsrechter Janssen kan niet anders dan een gele kaart geven.
25'
Wat een kans voor Tapia! Na een corner valt de bal binnen het vijf meter gebied voor de voeten van Tapia. De Peruviaan lijkt al bezig te zijn met juichen, maar voordat hij dat kan doen schiet hij de bal hoog over. Dat had echt beter gemoeten.
22'
Wederom staat Olaitan buitenspel. De aanvaller van Twente loert op de ruimte achter de verdediging van de bezoekers, die er vooralsnog niet aan te pas komen.
19'
Weer staat Tapia aan de basis van een Twente-aanval. De middenvelder frommelt zich voorbij een paar tegenstanders en bereikt Michel Olaitan, die vanuit een mooie positie uit kan halen. De Nigeriaanse aanvaller staat echter buitenspel.
16'
Uit de hoekschop kan Peet Bijen tot een schietkans komen. Echter is het wederom Jurjus die in de weg ligt voor Twente. De doelman heeft in vergelijking met zijn collega aan de andere kant van het veld veel te doen.
15'
Cabral is gevaarlijk in de openingsfase. Nu wordt de linksbuiten bereikt door Kamohelo Mokotjo. Zijn voorzet op Oosterwijk kan nog net worden uitverdedigd en levert Twente een hoekschop op.
13'
Gele kaart voor Andrew Driver (De Graafschap)
De eerste prent van de wedstrijd is voor Driver. De linksback van De Graafschap is te laat bij een duel om de bal op zijn eigen speelhelft en krijgt terecht geel van Janssen.
12'
Wederom een mogelijkheid voor Twente! Hakim Ziyech wordt bereikt door Tapia op een meter of twintig van het doel. Het schot van de aanvoerder van Twente gaat echter recht op Jurjus af, die de bal direct klemvast heeft.
7'
Daarna lijkt Jari Oosterwijk een voorzet van diezelfde Cabral te kunnen koppen, maar hij wordt goed verdedigd.
7'
Cabral met de eerste grote kans! Jerson Cabral wordt prachtig met de buitenkant van de rechterschoen de diepte ingestuurd door Tapia. De linksbuiten kan versnellen richting De Graafschap-doelman Hidde Jurjus, maar stuit op de goalie.
5'
In de openingsfase golft het spel aardig op en neer. De sfeer vanaf de tribunes is uitstekend. Ondertussen dendert de regen naar beneden in de Grolsch Veste.
1'
Al na dertig seconden moet Renato Tapia verzorgd worden na een onschuldig duel. Het lijkt goed te gaan met de Peruviaan.
1'
Nadat het 'You'll never walk alone' heeft geklonken in de Grolsch Veste kunnen we beginnen. Welke ploeg gaat goede zaken doen in de kelder van de Eredivisie?
1'
Voorbeschouwing:
Goedendag beste voetbalsupporters,
Ik heet u van harte welkom bij de liveticker van de wedstrijd tussen FC Twente en De Graafschap. Enkele jaren geleden hadden weinigen zien aankomen dat deze wedstrijd vandaag de dag een degradatiekraker zou zijn. Want waar de thuisploeg van vanavond lange tijd een grote bedreiging vormde voor de traditionele ‘top drie’, is Twente inmiddels ver teruggezakt door financiële problemen. Hekkensluiter De Graafschap zal daarom kansen ruiken in de Grolsch Veste. Mijn naam is Joey Knobben en ik zal vanavond vanaf 20.45 uur live verslag doen van de wedstrijd.

Voor FC Twente, de nummer zestien van de ranglijst, is het daarentegen ook dé kans om weer aan te sluiten bij de onderkant van de middenmoot. Een zege zou er voor zorgen dat de Tukkers onder meer Willem II, ADO Den Haag, Roda JC en Excelsior weer binnen handbereik krijgen. Die zege zal de ploeg echter moeten behalen zonder een aardig lijstje aan spelers. Onder meer Sonny Stevens (knieblessure), Torgeir Børven (heup), Giorgos Katsikas (knie), Robbert Schilder (bil), Thomas Agyepong (hamstring) en Chinedu Ede (niet wedstrijdfit) zijn er niet bij door blessures.

De Graafschap mist op haar beurt ook een aantal spelers. Alexander Bannink (buik), Dean Koolhof (lies), Thijs Bouma (enkel), John Lammers (hoofd) en Jasper Heusinkveld (pols) zijn allen afwezig bij de ploeg van trainer Jan Vreman. De Superboeren boekten twee weken geleden hun eerste seizoenzege op bezoek bij een andere degradatiekandidaat: SC Cambuur. Een late vrije trap van Karim Tarfi zorgde ervoor dat de ploeg nu op vijf punten staat. Hetgeen zal vertrouwen geven in de aanloop naar het treffen met Twente, dat op tien punten staat.

Overigens breekt voor Twente na de wedstrijd tegen De Graafschap een spannende week aan. De licentiecommissie van de KNVB zal immers in de komende dagen uitsluitsel geven over de mogelijke straf die de club gaat krijgen naar aanleiding van de zaken die zijn gedaan met Doyen Sports. In een op internet verschenen contract met het handelsbedrijf zijn schrikbarende feiten aan het licht gekomen die de club mogelijk haar licentie gaat kosten. Een andere optie is een geldboete.

Hoe dan ook wordt er vanavond om 20.45 uur afgetrapt in De Grolsch Veste, waar Ed Janssen de scheidsrechter zal zijn. Zodra de opstellingen bekend zijn, vindt u deze onder het kopje ‘Wedstrijddetails’.