PEC Zwolle Zaterdag, 4. Maart 2017
Vitesse
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mustafa Saymak 10. / Schot met rechts  (Bram van Polen)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Nicolai Brock-Madsen 18. / Kopbal  (Philippe Sandler)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Ricky van Wolfswinkel 48. / Schot met links
3 : 1 Torinfos in de Ticker Danny Holla 55. / dir. vrije trap

90'
Vitesse kwam sterk uit de kleedkamer. Binnen drie minuten maakte Ricky van Wolfswinkel de 2-1. Zwolle leek het even moeilijk te krijgen, maar Danny Holla zorgde met een vrije trap voor lucht: 3-1. Na dat doelpunt kwam PEC niet meer in de problemen. Zwolle had controle over de wedstrijd en kon de 3-1 zege makkelijk over de streep trekken tegen een matig Vitesse.
90'
90'
Er komen nog vier minuten bij.
90'
Lekker schot van Thomas, maar de lat voorkomt een doelpunt.
86'
Nicolai Brock-Madsen heeft net iets te veel tijd nodig waardoor Miazga kan ingrijpen.
84'
PEC Zwolle heeft de wedstrijd onder controle en lijkt de overwinning binnen te hebben.
81'
Laatste wissel bij PEC Zwolle. Doelpuntenmaker Saymak gaat naar de kant en Stef Nijland komt binnen de lijnen.
81'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
81'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Mustafa Saymak
79'
Laatste wissel bij Vitesse. Van Wolfswinkel gaat naar de kant en Mitchell van Bergen komt erin. Dat betekent dat Zhang in de spits gaat spelen.
79'
Wissel in bij Vitesse -> Mitchell van Bergen
79'
Wissel uit bij Vitesse -> Ricky van Wolfswinkel
77'
Kingsley Ehizibue gaat naar de kant en Youness Mokhtar komt erin.
77'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Youness Mokhtar
77'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
76'
Bijna de 4-1, maar het schot van Ehizibue gaat over het doel. PEC Zwolle vergeet genadeklap te geven.
75'
Nog een kwartier te gaan. Kan Vitesse nog terugkomen in de wedstrijd?
72'
Van Wolfswinkel met een kans, maar zijn poging van binnen de zestien belandt in de handen van Van der Hart.
70'
De eerste wissels. Sandler is niet helemaal fris en gaat naar de kant. Voor hem komt Bart Schenkeveld. Ook bij Vitesse wissels. Foor en Baker gaan naar de kant en Ali en Zhang spelen de wedstrijd uit.
70'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Bart Schenkeveld
70'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Philippe Sandler
69'
Wissel in bij Vitesse -> Mukhtar Ali
69'
Wissel uit bij Vitesse -> Lewis Baker
69'
Wissel in bij Vitesse -> Yuning Zhang
69'
Wissel uit bij Vitesse -> Navarone Foor
68'
Buitenspel?
De 4-1 van Kingsley Ehizibue gaat niet door. Hij staat buitenspel.
68'
Menig met de goede actie, maar zijn voorzet kan er net uit gehaald worden.
66'
Vitesse is op zoek naar de 3-2, maar PEC staat tot nu toe goed achterin.
63'
Lekker schot van Holla. Dit keer heeft Michael Tørnes wel een antwoord.
59'
Bijna de 4-1! Voorzet van Menig schiet voor langs, maar komt precies voor de voeten van Warmerdam, maar zijn poging gaat over.
55'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 3:1 door Danny Holla
Daar is toch de 3-1, uit een vrije trap. Holla zoekt en vindt de tweede paal. Doelman Michael Tørnes staat aan de grond genageld.
54'
Gele kaart voor Matt Miazga (Vitesse)
Opzettelijk hands levert Miazga de eerste gele kaart van de wedstrijd op.
53'
DE PAAL!
Menig met de goede actie, zoekt de ruimte voor het schot en haalt verwoestend uit. Maar via de binnenkant van de paal gaat de bal uit het doel. Vitesse ontsnapt.
52'
Ricky van Wolfswinkel krijgt de kans op 2-2, maar Van der Hart staat een doelpunt in de weg. PEC moet uitkijken dat de voorsprong niet snel uit de handen glipt.
50'
Baker schiet van grote afstand naast het doel van Van der Hart. Het is duidelijk dat Vitesse uit een ander vaatje tapt de tweede helft.
48'
Doelpunt voor Vitesse, 2:1 door Ricky van Wolfswinkel
Daar is direct de aansluitingstreffer. Rashica krijgt de ruimte om uit te halen. Mickey van der Hart redt, maar geeft een rebound weg. Daar reageert spits Van Wolfswinkel attent op en brengt de spanning terug in de wedstrijd.
46'
De bal rolt weer in Zwolle. Twee ongewijzigde ploegen zijn aan de tweede helft begonnen.
46'
45'
In de eerste twintig minuten was PEC Zwolle heer en meester. De Zwollenaren denderden over de bekerfinalist heen en stond binnen twintig minuten op 2-0. Saymar en Brock-Madsen waren de doelpuntenmakers. Daarna nam Zwolle gas terug waardoor Vitesse iets beter in de wedstrijd kwam. Toch kwamen de bezoekers niet verder dan enkele afstandsschoten waar doelman Mickey van der Hart geen problemen mee.
45'
43'
Nee er gebeurt niet veel meer in Zwolle. Vitesse probeert het, maar komt niet verder dan ongevaarlijke afstandsschoten en PEC Zwolle heeft de voet van het gaspedaal afgehaald en koestert het balbezit.
40'
Nog vijf minuten voor de rust. Kan Vitesse de spanning terug brengen?
38'
Een poging van Diks in de handen van Mickey van der Hart. Nee het lukt Vitesse niet om tot grote kansen te komen.
35'
Thomas kopt de bal via de grond over het doel van Michael Tørnes. Daar kwam Zwolle bijna op 3-0.
33'
In de openingsfase was PEC Zwolle heer en meester. Nu trekt Vitesse het spel meer naar zich toe. Desondanks blijft de stand 2-0 in Zwols voordeel.
30'
Thomas is te laat bij Marvelous Nakamba. Vitesse mag een vrije trap nemen op eigen helft.
28'
Het spel golft op en neer. Vitesse lijkt wat beter in de wedstrijd te komen.
24'
Hoekschop voor Vitesse, nadat de voorzet van Leerdam er uit werd gehaald.
21'
PEC Zwolle dendert in de eerste twintig minuten over Vitesse heen. De Arnhemmers lijken nog met hun hoofd in de wolken na het behalen van de bekerfinale.
18'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:0 door Nicolai Brock-Madsen
Bij de lange bal van Sandler wordt achterin bij Vitesse niet goed opgelegd. De verdedigers verwachten dat de doelman komt, maar Michael Tørnes komt te laat en Nicolai Brock-Madsen kopt de 2-0 binnen.
15'
Mooie aanval van PEC waar Menig wordt weggestuurd. De rappe aanvaller gaat het duel aan met Leerdam, maar de oud-Feyenoorder blijft goed opletten en maakt de hoek voor Menig lastig. De poging van de Zwollenaar gaat in het zijnet.
12'
PEC was sterker aan de wedstrijd begonnen en heeft dit binnen tien minuten uitgedrukt in een 1-0 voorsprong.
10'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Mustafa Saymak
Daar is de voorsprong voor PEC. Een mooie aanval waar Bram van Polen goed mee op komt. Hij legt de bal rond de rand van de zestien en daar wacht Saymak. Met binnenkant rechts schiet hij de bal beheerst binnen.
7'
Heel veel ruimte voor Vitesse in de omschakeling, maar Baker verspeelt de bal. Zonde, want daar had meer ingezeten voor Vitesse.
6'
PEC is beter aan de wedstrijd begonnen. De voorzet van Django Warmerdam wordt tot hoekschop verwerkt door Leerdam.
3'
Kingsley Ehizibue met wat ruimte, maar hij wacht te lang zodat Vitesse kan ingrijpen.
1'
We zijn begonnen in Zwolle!
1'
Opstellingen:
Jongeling Philippe Sandler is de vervanger van de geschorste Dirk Marcellis. Dat is de enige wijziging bij PEC Zwolle.

Bekerfinalist Vitesse met doelman Elroy Room missen. De doelman heeft te veel last van een liesblessure, die de goalie vorige week tegen Go Ahead Eagles opliep. Dat betekent dat Michael Tørnes onder de lat staat.

Om kwart voor negen zullen PEC Zwolle en Vitesse strijden om de punten. De club uit Arnhem beleeft een uitstekende week. Woensdag werd er van Sparta Rotterdam gewonnen in de beker. De 1-2 winst die Vitesse de kans geeft om te strijden in De Kuip om voor het eerst in de clubhistorie de beker te winnen. Hebben de Arnhemmers hun hoofden weer uit de wolken om tegen PEC Zwolle de drie punten te pakken? Eerder dit seizoen kende Vitesse geen problemen met PEC Zwolle. In Arnhem was de huidige nummer zeven van de Eredivisie met 3-1 te sterk. Wat zal dit keer de uitslag zijn? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik hou je op de hoogte van dit duel. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden.

Angstgegner
Sinds PEC Zwolle promoveerde naar het hoogste niveau in 2012 heeft de club uit Zwolle een negatief balans tegen 'angstgegner' Vitesse. Van de vier thuiswedstrijden gingen er drie verloren. En van de elf wedstrijden onderling ging PEC acht keer met lege handen van het veld. Slechts éénmaal wisten de Zwollenaren drie punten te pakken tegen Vitesse. In 2014 was PEC met 2-1 te sterk voor de Arnhemmers. Maikel van der Werff, nu speler van Vitesse, en Stef Nijland maakten de doelpunten voor de thuisploeg.

Niet alleen is Vitesse een angstgegner. Het is ook een subtopper en de Zwollenaren wisten dit seizoen nog geen enkele wedstrijd te winnen tegen een topploeg of een subtopper. Trainer Ron Jans op de officiële clubwebsite: "Het zou wel heel lekker zijn om dat te doorbreken. Niet alleen omdat Vitesse een subtopper is, maar omdat drie punten voor ons een grote stap naar handhaving zou zijn." En Jans ziet ook kansen om te winnen: "We hebben in de tweede helft tegen AZ laten zien dat er voor ons ook tegen de subtoppers wel wat te halen valt. En Vitesse heeft wel heel veel punten gepakt, maar vooral op basis van momenten en individuele kwaliteiten. Het is niet altijd overtuigend. Maar ze hebben wel een aantal pareltjes in de ploeg."

Bekerfinale
De vreugde is groot bij Vitesse. De mannen van Henk Fraser staan in de finale van de beker. De vraag is dan ook hoe de club uit Arnhem voor de dag komt tegen PEC Zwolle. Het ging namelijk dit seizoen al vaker mis voor de bekerfinalist na een midweeks potje voor de KNVB-beker. Drie van de vier wedstrijden na de bekerwedstrijden ging verloren. Alleen na de 2-0 bekerwinst op Feyenoord in januari werd de zondag erna gewonnen (2-1 tegen AZ). De vraag is dan ook of Vitesse zich kan opladen voor deze wedstrijd in de Eredivisie. Er is reden genoeg, want ook de in de competitie strijden de Arnhemmers voor een ticket voor de Europa League.

"De vierde plek is voor de club zó belangrijk. We zitten nog steeds heel dichtbij", legt trainer Henk Fraser uit. "Zowel de bekerfinale als de vierde plek is belangrijk voor de uitstraling van de club." De achterstand op nummer vier FC Utrecht is momenteel vier punten. De club uit Arnhem kan een overwinning goed gebruiken tegen laagvlieger PEC Zwolle, maar Fraser waakt voor onderschatting: "Dat kunnen wij ons sowieso niet permitteren en daarnaast is PEC gewoon een prima voetballende ploeg. Ze hebben ook een trainer die graag wil voetballen en met PEC vaak van eigen kracht uitgaat. Dat bekeken wordt het weer een lastig potje voor ons. Maar wel één die we weer graag naar onze hand willen zetten."

Om kwart voor negen is de aftrap in Zwolle. Mis het niet!