Vitesse Zondag, 6. November 2016
14:30 uur
Heracles Almelo
1:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Ricky van Wolfswinkel 57. / Schot met rechts  (Milot Rashica)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Brahim Darri 61. / Schot met rechts  (Lerin Duarte)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Samuel Armenteros 74. / Penalty

90'
De tweede helft maakte een hoop goed. Ricky van Wolfswinkel kon van dichtbij de bal in het doel werken. Zo kwam Vitesse terecht op voorsprong, maar lang kon de thuisploeg er niet van genieten. Brahim Darri kreeg ruimte en daar profiteerde de aanvaller heerlijk van. Met een goede knal liet hij Room kansloos. En de schade werd nog groter voor Vitesse. Kuwas werd onderuit gehaald en Makkelie kon niet anders dan de bal op de stip leggen. Armenteros bleef koel en bracht Heracles de drie punten.
90'
90'
Slechts twee minuten blessuretijd voor Vitesse.
89'
Baker probeert het, maar tilt de bal over.
88'
Bruns haalt Tighadouini onderuit en Vitesse krijgt op achttien meter een vrije trap.
86'
De tijd tikt weg voor Vitesse. Kan de thuisploeg de gelijkmaker nog forceren?
84'
Baker geeft de bal voor, maar Zhang kan de bal niet richting het doel van Castro krijgen.
81'
Nog tien minuten te gaan. Heracles heeft de voorsprong te pakken, maar Vitesse geeft zich niet zomaar gewonnen.
78'
Gele kaart voor Shiran Yeini (Vitesse)
Daar is de eerste gele kaart van de wedstrijd. Yeini houdt zijn tegenstander vast en dat komt hem op geel te staan.
77'
De laatste wissel bij Vitesse. Fraser gaat voor alles of niets. Hij brengt een tweede spits in Zhang en Foor gaat eruit.
77'
Wissel in bij Vitesse -> Yuning Zhang
77'
Wissel uit bij Vitesse -> Navarone Foor
75'
Makkelie kende geen twijfel en dat wordt niet gewaardeerd door het Vitesse-publiek. Na het bekerduel in 2015 tegen Heracles (waar drie spelers van Vitesse rood kregen van Makkelie) kan de scheidsrechter weinig goed doen in Arnhem.
74'
Doelpunt voor Heracles Almelo, 1:2 door Samuel Armenteros
Armenteros benut de pingel en Heracles staat op voorsprong in Arnhem.
73'
Een penalty voor Heracles!
Kashia tikt Kuwas onderuit en Makkelie wijst naar de stip.
68'
Nu wat slordigheden bij Heracles wat ervoor zorgt dat Vitesse het initiatief naar zich toe kan trekken. Nu neemt Tighadouini het doel van Castro onder vuur, maar zijn poging gaat nipt over.
65'
Het is echt een wedstrijd geworden in Arnhem waar het nu 1-1 staat.
63'
Wissel in bij Vitesse -> Arshak Koryan
63'
Wissel uit bij Vitesse -> Nathan
61'
Doelpunt voor Heracles Almelo, 1:1 door Brahim Darri
Daar is de gelijkmaker al. Van zo'n 25 meter krijgt de aanvaller de ruimte om uit te halen en dat had de thuisploeg beter niet kunnen doen. Darri schiet heerlijk binnen, buiten het bereik van Room.
58'
Direct de eerste wissel bij Vitesse. De man van de assist, Rashica gaat naar de kant en Adnane Tigadouini komt erin. Dat betekent dat Nathan naar de rechterkant gaat en de invaller op zijn vertrouwde plek linksbuiten mag staan.
58'
Wissel in bij Vitesse -> Adnane Tighadouini
58'
Wissel uit bij Vitesse -> Milot Rashica
57'
Doelpunt voor Vitesse, 1:0 door Ricky van Wolfswinkel
Daar is de voorsprong van Vitesse. Rashica met de lage voorzet en Ricky van Wolfswinkel kan van dichtbij Castro passeren.
57'
De lat!
Miazga kopt de bal op de lat. Daar was Vitesse heel dichtbij de 1-0. De tweede helft is veel leuker dan de eerste 45 minuten.
56'
Mooie aanval van Vitesse. Met een hakje legt Baker de bal klaar voor Foor. De middenvelder kan op de rand van de zestien uithalen, maar zijn schot werd geblokt.
53'
Een veelbelovende begin van de tweede helft. Er lijkt meer leven in de wedstrijd te zitten.
50'
Bruns stuurt Darri weg. De aanvaller is razendsnel en krijgt de kans om tussen twee verdedigers om uit te halen, maar Room staat goed opgesteld en kan de bal vangen.
48'
Lekkere actie van Nathan. De Braziliaan slalomt naar binnen en schiet de bal op het doel. Wederom een goede redding van Bram Castro. Nathan is tot nu toe één van de weinige lichtpunten in Arnhem.
46'
Danny Makkelie heeft gefloten voor de tweede helft.
46'
45'
Er is halverwege nog weinig gebeurd in Arnhem. Vitesse en Heracles Almelo spelen in een heel laag tempo waardoor er weinig kansen worden gecreëerd. De thuisploeg was nog het dichtste bij een doelpunt. De volley van Nathan kon gered worden door doelman Castro en spits Ricky van Wolfswinkel kwam net iets te kort op de voorzet van Nathan. Heracles kwam niet in de beurt van het doel van Room op een enkel afstandschot van Brahim Darri na.
45'
43'
Goede actie van Nathan, die Breukers het bos in stuurt, zijn voorzet vindt Ricky van Wolfswinkel maar de spits komt net te kort.
42'
Van Wolfswinkel probeert de bal klaar te liggen voor Baker, maar er zit net een schoen van een Heraclied tussen.
39'
Het niveau in Arnhem. En het publiek wordt het zat en de eerste fluitconcerten zijn al te horen.
36'
We gaan langzaam richting de rust. Zal er nog gescoord worden?
33'
Lekker schot van Brahim Darri wordt overgetikt door Elroy Room.
32'
Vitesse kan er snel uit na het balverlies van Pelupessy, maar Ricky van Wolswinkel wordt gestopt op correctie wijze.
30'
Nog een kwartier tot de rust. Vitesse heeft het meeste balbezit, maar de thuisploeg heeft moeite om tot kansen te komen. Telkens is de eindpass niet goed.
27'
Foor haalt Gosens onderuit en Heracles krijgt de vrije trap mee. Van zo'n twintig meter mag Thomas Bruns het proberen, maar zijn poging gaat hoog over.
25'
Nathan met een lekker schot, maar Castro let goed op en houdt zijn doel schoon.
23'
Er valt nog weinig te genieten in het Gelredome. Beide ploegen zijn zoekende en tot nu toe resulteert dat vaak in dom balverlies.
20'
Twintig minuten onderweg in Arnhem. Het tempo is laag. Desondanks is Vitesse de bovenliggende partij en via de volley van Nathan kregen de Arnhemmers al een grote kans.
16'
Vitesse komt beter in de wedstrijd en trekt het initiatief naar zich toe. Wederom een hoekschop voor de Arnhemmers.
14'
Heerlijke poging van Nathan!
Vitesse voetbalt zich gemakkelijk door de verdediging van Heracles. Ricky van Wolfswinkel geeft de bal voor en Nathan neemt de bal in één keer op zijn slof. Castro met een goede en noodzakelijke redding, maar wat heerlijk geschoten door de Chelsea-huurling.
12'
Daar was Heracles voor het eerst. Kuwas met veel ruimte, vindt Thomas Bruns en op zo'n zestien meter haalt de aanvaller uit. De bal dwarrelt net over de lat.
9'
Milot Rashica haalt op het randje van de zestien hard uit, maar zijn poging gaat hoog over. Daar kreeg de aanvaller veel ruimte.
8'
Breukers maakt de overtreding op Nathan. Een vrije trap voor Vitesse, maar Lewis Baker schiet de bal hoog over. Het is nog wachten op kansen in Arnhem.
7'
Slordig begin van Heracles in Arnhem. Nu is het Thomas Bruns die de bal simpel inlevert.
5'
De hoekschop kan verdedigd worden voordat Ricky van Wolfswinkel zijn hoofd tegen de bal krijgt.
5'
Hoekschop voor Vitesse.
3'
Kuwas, die in beeld is bij Oranje, wordt vastgehouden en Heracles krijgt de vrije trap mee.
1'
De bal rolt in Arnhem!
1'
Nathan krijgt bij Vitesse een basisplaats. Traienr Henk Fraser geeft de Braziliaan de voorkeur boven Adnane Tighadouini. Dat is de enige wijziging die Fraser in zijn basisopstelling doorvoert. Kelvin Leerdam maakt zijn rentree in de wedstrijdselectie. De oud-Feyenoorder is voldoende hersteld van zijn hamstringblessure en zit op de bank.

Bij Heracles Almelo zijn er twee wijzigingen. Door de afwezigheid van Mike ter Wierik (onderbeenblessure) komt er ruimte in de verdediging voor linksback Robin Gosens. Voorin is Daryl van Mieghem zijn basisplaats kwijt. Trainer John Stegeman geeft de voorkeur aan Brahim Darri.

Het is zondagmiddag half drie. Vitesse en Heracles Almelo nemen het tegen elkaar op. Vorig seizoen eindigde dit affiche in speelronde 31 in een gelijkspel. Milot Rashica bracht zijn team nog op voorsprong. Een kleine tien minuten voor tijd zorgde Wout Weghorst vanaf de penaltystip voor de eindstand: 1-1. Zal er dit keer wel een winnaar zijn? Een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden.

Vitesse
De Arnhemmers staan momenteel op een achtste plek. Ook al gaat het de laatste weken wat minder met Vitesse. Uit de laatste drie wedstrijden werden slechts twee punten gepakt. Vorige week was regerend landskampioen PSV in de Gelredome met 0-2 een maatje te groot. Trainer Henk Fraser maakt zich nog geen zorgen: "We moeten elke wedstrijd willen winnen. Dat was vorige week zo, dat is zondag zo en over twee weken in Heerenveen weer zo. Daarin is niks veranderd."

Toch is de oefenmeester ook kritisch: "Het is wel zo dat we meer punten hadden moeten halen. We hebben tegen FC Utrecht, ADO Den Haag en NEC punten laten liggen. En ook in Alkmaar tegen een goede ploeg als AZ moet je met drie punten van het veld gaan. Dat het niet is gebeurd, is teleurstellend, en zaak is om hard te blijven werken." En dan wacht nu een thuiswedstrijd tegen het worstelende Heracles Almelo. Er worden drie punten verwacht, maar Fraser weet dat het nog lastig gaat worden: "Heracles blijft echter wel een goede ploeg, met een duidelijk systeem en die ook in uitwedstrijden druk op de tegenstander wil zetten."

Het is nog altijd ploeteren in Almelo. De mannen van trainer John Stegeman staan op een zestiende plaats. Met slechts één punt meer dan hekkensluiter Go Ahead Eagles. Slechts één keer stapte Heracles dit seizoen als winnaar van het veld. Op de eigen clubwebsite laat Stegeman weten dat de punten hard nodig zijn: "We moeten ons realiseren op welke positie we staan en daar moeten we naar handelen. We spelen fasen in wedstrijden prima, de tweede helft tegen Sparta was daar tot de 2-1 een voorbeeld van. We moeten alles doen om resultaat te halen."

Toch maakt de oefenmeester zich nog grote zorgen: "We hebben veel kwaliteit, maar het komt ook aan op mentaliteit. Daar kunnen we nog stappen maken met elkaar. Veel ploegen zijn aan elkaar gewaagd in Nederland en we zijn nog geen enkele keer weggespeeld. Wij moeten onze taken goed uitvoeren en elkaar ondersteunen waar dat kan. We moeten het af gaan dwingen. Het gaat niet om het individu maar om het team. En als het team presteert wordt het individu eruit gelicht." Het is nog afwachten of Mike ter Wierik kan spelen tegen Vitesse. De verdediger heeft nog altijd last van een onderbeenblessure.

De aftrap is om half drie. Mis het niet!