FC Utrecht Zondag, 6. November 2016
12:30 uur
SBV Excelsior
2:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Yassin Ayoub 47. / Schot met links  (Nacer Barazite)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Nacer Barazite 54. / Schot met rechts  (Sébastien Haller)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Stanley Elbers 83. / Schot met rechts

90'

FC Utrecht kwam in de tweede helft goed uit de startblokken en werd met twee doelpunten beloond. Yassin Ayoub en Nacer Barazite zetten de 1-0 en 2-0 op het scorebord. De Domstedelingen leken de negentig minuten eenvoudig vol te spelen, maar Stanley Elbers bracht plots de spanining in de wedstrijd terug. Het doelpunt kwam te laat voor Excelsior, dat voor de zesde keer op rij verliest.
90'
90'
Wát een kans! Richairo Živković lijkt een harde voorzet binnen te glijden, maar de spits krijgt het voor elkaar om de bal naast het doel te mikken.
87'
Wissel in bij FC Utrecht -> Andreas Ludwig
87'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Nacer Barazite
85'
Hoe reageert FC Utrecht op deze situatie? De Domstedelingen leken op weg naar een eenvoudige zege, maar het wordt nu plots toch spannend in De Galgenwaard.
83'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 2:1 door Stanley Elbers
Het is plots weer een wedstrijd! Hij staat koud in het veld maar scoort wel. Een voorzet van Nigel Hasselbaink komt via Mike van Duinen terecht bij Stanley Elbers, die van dichtbij de 2-1 maakt.
83'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
83'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Leeroy Owusu
82'
Wissel in bij FC Utrecht -> Kevin Conboy
82'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Robin van der Meer
82'
FC Utrecht walst in deze fase van de wedstrijd over Excelsior heen. Zo wordt het publiek na een slechte eerste helft toch nog getrakteerd op een mooi duel.
80'
Gele kaart voor Ryan Koolwijk (SBV Excelsior)
De middenvelder van Excelsior begaat binnen een tijdsbestek van een minuut twee overtredingen en dat is te veel voor Richard Liesveld.
79'
Weet net niet voor Sébastien Haller! De spits weet een voorzet van Mark van der Maarel in eerste instantie niet goed te controleren, maar komt alsnog in schietpositie. De spits mikt ditmaal de bal niet op Tom Muyters, maar op de paal.
78'
De krachten lijken op bij Excelsior, dat er dan maar voor moet zorgen dat FC Utrecht niet meer scoort.
77'
Tom Muyters houdt Excelsior op de been! De doelman van Excelsior reageert attent nadat Sébastien Haller met een volley een doelpunt probeert mee te pikken. Het was Yassin Ayoub die de pass gaf.
76'
Cultheld Mark van der Maarel wordt al een paar minuten toegezongen door het publiek. 'Mark in Oranje', galmt door De Galgenwaard.
75'
Er is nog een kwartier te spelen in De Galgenwaard. Het ziet ernaar uit dat FC Utrecht na een lastige eerste helft Excelsior alsnog simpel opzij zet. De Rotterdammers laten in aanvallend opzicht te weinig zien om aanspraak te maken op een punt of meer.
73'
Wissel in bij FC Utrecht -> Mark van der Maarel
73'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Giovanni Troupée
73'
Daar is bijna de 3-0! Yassin Ayoub geeft een harde voorzet richting Sébastien Haller, die met zijn kruin de bal nét over het doel van Tom Muyters kopt.
70'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
70'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Hicham Faik
67'
Fredy mag de vrije trap nemen en de spits schiet de bal hard in het muurtje. De aanvaller scoorde dit seizoen nog maar één keer voor Excelsior en lijkt ook vandaag weer niet tot scoren te komen.
66'
Dat doet Willem Janssen niet slim. De centrale verdediger van FC Utrecht geeft een licht duwtje aan Nigel Hasselbaink, waardoor Excelsior een vrije trap krijgt op een meter of twintig van het doel van Robbin Ruiter.
65'
Scoort Excelsior vandaag niet, dan is het de vijfde wedstrijd op rij dat de Rotterdammers niet tot scoren zijn gekomen. Een zorgwekkende statistiek.
63'
Excelsior lijkt een beetje bekomen van de twee doelpunten van FC Utrecht en meldt zich steeds meer op de helft van de thuisploeg.
60'
Daar is het eerste kansje voor Excelsior in de tweede helft. Een goede voorzet van links komt op het hoofd van Hicham Faik, die geen gevaar weet te stichten.
58'
Henrico Drost begaat een overtreding op Yassin Ayoub, waardoor FC Utrecht op een meter of 25 een vrije trap krijgt. Ayoub gaat achter de bal staan en hij schiet de vrije trap ruim over het doel van Tom Muyters.
57'
Excelsior wordt na rust behoorlijk overlopen door FC Utrecht, dat na de eerste twee doelpunten op zoek gaat naar de 3-0.
54'
Doelpunt voor FC Utrecht, 2:0 door Nacer Barazite
En het is ook meteen 2-0 voor FC Utrecht! Sébastien Haller wint vlak bij de zijlijn een duel om de bal en speelt Nacer Barazite aan, die veel ruimte heeft. De middenvelder stoomt op en knal vervolgens vanaf een meter of twintig de bal hard en laag in de hoek.
53'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
53'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Danilo Pantić
52'
FC Utrecht sticht weer gevaar! Een lange aanval eindigt bij Sofyan Amrabat, die zijn linkerbeen opzoekt en vervolgens een slap rollertje produceert.
52'
Het is voor Excelsior hetzelfde scenario als vorige week. Toen hielden de Rotterdammers voor rust stand tegen Ajax, maar kwamen zij vlak na rust toch op een achterstand.
50'
Excelsior kan zich nu niet meer verstoppen en zal - in tegenstelling tot voor rust - wat aanvallender moeten gaan spelen.
47'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:0 door Yassin Ayoub
Erik ten Hag heeft zijn team ongetwijfeld een donderpreek gegeven, want FC Utrecht komt uitstekend uit de startblokken. Vlak voor het strafschopgebied ontvangt Nacer Barazite de bal en hij is niet zelfzuchtig. De middenvelder ziet Yassin Ayoub naast hem vrijstaan en speelt hem aan. Met een hard schot richting de lange hoek schiet Ayoub via de binnenkant van de paal raak.
46'
Beide trainers hebben ervoor gekozen om hun team in de rust niet te wijzigen.
46'
45'

Ondanks dat de eerste helft spectaculair eindigde met goede kansen voor Sofyan Amrabat en Richairo Živković, klinkt na het fluitsignaal van Richard Liesveld een fluitconcert in De Galgenwaard. FC Utrecht weet niet te imponeren en ook Excelsior - dat op de slotfase na eenvoudig standhield - laat in aanvallend opzicht weinig zien.
45'
45'
Wederom een grote kans voor FC Utrecht! Yassin Ayoub zoekt de achterlijn op en passeert daar Fredy. Met een lobje bereikt de middenvelder vervolgens Richairo Živković, die vanaf een meter of vijf de bal tegen Tom Muyters kopt.
44'
Bal op de paal! Uit het niets komt FC Utrecht bijna op voorsprong. Sofyan Amrabat krijgt wat ruimte om te schieten en produceert een strak schot. Tom Muyters is gezien, maar Amrabat heeft de pech dat de inzet op de paal eindigt.
43'
Ook Excelsior speelt niet fantastisch, maar het zal Mitchell van der Gaag tevreden stellen dat zijn team nauwelijks wat weggeeft.
41'
We kruipen richting het einde van de eerste helft. Erik ten Hag kan onmogelijk tevreden zijn over wat zijn ploeg tot nu toe heeft laten zien. FC Utrecht zal met veel meer passie en strijd moeten spelen om het Excelsior lastig te maken.
39'
Een klein fluitconcert klinkt in De Galgenwaard als een aanval van FC Utrecht weer vroegtijdig strandt. Het is allerminst spectaculair wat het publiek tot nu toe krijgt voorgeschoteld.
37'
Eén van de betere spelers in de eerste helft is Jurgen Mattheij, die aan de bal zeer rustig is en zich onderscheidt met prachtige lange passes.
35'
Danilo Pantić ligt met veel pijn op de grond nadat hij klem kwam tussen twee Utrechters. Een overtreding was het volgens scheidsrechter Siemen Mulder niet, maar dat verhelpt de pijn van de middenvelder niet.
34'
Eindelijk weer wat opwinding in Utrecht! Na een goede aanval melden veel spelers van FC Utrecht zich in het strafschopgebied van Excelsior. Met een voorzet bereikt Sofyan Amrabat spits Sébastien Haller, die hoog over het doel kopt.
31'
De wedstrijd heeft iets nodig. Iets verrassends, een mmooie actie, een doelpunt.
29'
Het is stil in De Galgenwaard en dat komt omdat er op het veld even helemaal niks gebeurt. Excelsior komt wat beter in de wedstrijd en krijgt steeds meer balbezit, maar FC Utrecht komt niet echt in de problemen.
27'
Het balletje gaat rond in de verdediging van FC Utrecht. Het middenveld wordt nog te weinig bereikt.
24'
Gele kaart voor Jeffry Fortes (SBV Excelsior)
De verdediger gaat op de bon nadat hij Sébastien Haller onderuit haalt. Scheidsrechter Richard Liesveld wachtte nog even het voordeel af, maar dat kwam er niet.
22'
Na een levendige fase lijken de teams het even wat rustiger aan te doen in De Galgenwaard.
20'
Zo is het een wedstrijd die twee kanten op kan gaan. FC Utrecht heeft veel balbezit op de helft van Excelsior. De Rotterdammers zijn op hun beurt zeer gevaarlijk in de counter.
18'
En even later sticht Excelsior weer gevaar! Khalid Karami ziet Mike van Duinen diep lopen en geeft een scherpe steekpass. Te scherp, want Robbin Ruiter is eerder bij de bal dan Van Duinen.
17'
Daar zit veel meer in voor Excelsior. Met een prachtige lange pass stuurt Jurgen Mattheij aanvaller Fredy in de diepte. Fredy heeft een metertje voorsprong op Willem Janssen en krijgt de kans om ofwel op doel te schieten, ofwel Mike van Duinen aan te spelen. De aanvaller kiest voor een tussenoplossing, die simpel wordt gepakt door Robbin Ruiter.
15'
FC Utrecht is de dominerende ploeg in het eerste kwartier. De bezoekers proberen het achterin dicht te houden en gokken op de tegenaanval.
13'
Dit is een stuk gevaarlijker! Giovanni Troupée wordt door Sofyan Amrabat diep gestuurd en krijgt vanaf een meter of tien een schietkans. Vanuit een lastige hoek schiet de rechtsback de bal tegen de vuisten van Tom Muyters.
12'
Heel gevaarlijk is het niet, maar het is wel de eerste kleine mogelijkheid voor FC Utrecht. Nacer Barazite geeft vanaf rechts een voorzet richting de tweede paal, waar Richairo Živković. De aanvaller krijgt zijn hoofd echter niet goed tegen de bal.
11'
Mitchell van der Gaag lijkt Mike van Duinen de opdracht te hebben gegeven om de bal veel achter de verdediging van FC Utrecht te vragen. Khalid Karami en Hicham Faik hebben de spits al een aantal keer met een lange bal proberen te bereiken.
9'
De hoekschop die daarop volgt levert Excelsior niet. Aan de andere kant krijgt FC Utrecht zijn eerste corner van de wedstrijd, die eveneens niet voor gevaar zorgt.
8'
Bijna Mike van Duinen! Khalid Karami ziet Van Duinen richting de eerste paal lopen en besluit een vroege voorzet te geven. De spits van Excelsior komt voor zijn tegenstander en weet de punt van zijn voet tegen de bal te zetten. Met enige moeite tikt Robbin Ruiter de inzet van Van Duinen over het doel.
6'
Het is een rustig begin van de wedstrijd. Beide teams kijken de kat uit de boom en nemen weinig aanvallende risico's.
4'
FC Utrecht probeert de bezoekers uit de tent te lokken, maar Excelsior laat zich niet verleiden om snel druk te zetten. Pas als de Domstedelingen de middenlijn oversteken, komt Excelsior in actie.
1'
Excelsior trapt af en peert de bal meteen naar voren. De thuisploeg staat goed opgesteld en laat zich niet verrassen.
1'

Zowel FC Utrecht-trainer Erik ten Hag als Excelsior-coach Mitchell van der Gaag gaat voor vastigheid. Zondagmiddag starten in De Galgenwaard dezelfde spelers die ook in de vorige speelronde bij FC Utrecht en Excelsior begonnen.

Het is niet verrassend dat Ten Hag vasthoudt aan dezelfde namen. FC Utrecht presteert de laatste weken goed en veroverde in de laatste vijf duels tien punten. Het spitsenduo Sébastien Haller en Richairo Živković moet tegen Excelsior voor de doelpunten zorgen. Zij zijn de enige spelers van de thuisploeg die dit seizoen vaker dan één keer wisten te scoren in de Eredivisie.

Waar FC Utrecht de laatste weken goed presteert, gaat het Excelsior niet voor de wind. De Rotterdammers verloren al vijf keer op rij en wisten in die wedstrijden slechts één doelpunt te maken. Mike van Duinen - van wie van tevoren veel werd verwacht - scoorde dit seizoen nog niet. Hij mag voor de vierde keer op rij starten en krijgt een nieuwe kans om het vertrouwen van zijn trainer te belonen.

FC Utrecht heeft de weg naar boven ingezet. Na een tegenvallende start van het seizoen klimmen de Domstedelingen op de ranglijst. Vanmiddag krijgt FC Utrecht weer een mogelijkheid om drie punten bij te schrijven, want in De Galgenwaard komt het in slecht vorm verkerende Excelsior op bezoek. Met welke 22 namen de teams om 12:30 aantreden, is een uur voor aanvang hier te vinden.

Aan de betere hand

Trainer Erik ten Hag lijkt zijn team op de rit te hebben. FC Utrecht begint steeds meer op een geoliede machine te lijken en is terug te vinden op de tiende plaats. Dat is een knappe prestatie van de Domstedelingen, die de eerste zes speelrondes van het seizoen geen enkele wedstrijd wonnen. De 1-5 thuisnederlaag tegen FC Groningen lijkt een wake-up call te zijn geweest, want sindsdien verloor FC Utrecht nog maar één keer.

Sinds eind september verloor FC Utrecht alleen nog maar van Ajax (3-2). In een reeks van vijf wedstrijden veroverde het team van Ten Hag tien punten. De Domstedelingen wisten zich daarnaast in het bekertoernooi voor de achtste finales te plaatsen door FC Groningen met 1-0 te verslaan. FC Utrecht is dus aan de betere hand en kan tegen Excelsior de goede reeks doorzetten.

Kleine crisis

Excelsior werd voorafgaand aan het seizoen beschouwd als een van de belangrijkste degradatiekandidaten. De Rotterdammers verrasten dan ook vriend en vijand door in de eerste twee speelrondes FC Twente (1-2) en FC Groningen (2-0) te verslaan. Sindsdien veroverde het team van trainer Mitchell van der Gaag echter nog maar vier punten, waardoor het gat met de gevarenzone nu nog maar één punt is.

De kleine Rotterdamse club presteert de laatste tijd dus niet goed. Sterker nog: de Rotterdammers verloren al vijf keer op rij. PSV en Ajax zaten in die reeks, maar ook van directe concurrenten Go Ahead Eagles, Roda JC en PEC Zwolle werd verloren. Wil Excelsior niet al voor de winterstop bij de onderste drie staan, dan moeten er snel wee punten worden gepakt.