1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Stijn Wuytens 61. / Kopbal  (Rens van Eijden)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Ciarán Kilduff 89. / Kopbal  (Daryl Horgan)

90'
Ongelofelijk, wat een tweede helft was dit. AZ maakt 1-0 door Wuytens, maar door een botsing met Rodgers moet hij de strijd geblesseerd staken. Dundalk komt met tien man te staan, maar maakt toch nog gelijk. Dat is allemaal bijzaak vanavond, het gaat om hoe het met Wuytens gaat, die intussen in het Alkmaarse ziekenhuis is gearriveerd.
90'
90'
Weghorst timet net niet goed bij een hoekschop, waardoor hij onder de bal doorgaat. Doelman Rogers neemt rustig de tijd voor de doeltrap. Nog twee minuten, het lijkt er niet meer in te zitten.
90'
Er gebeurt van alles in de slotfase. Bel Hassani slingert twee gevaarlijke ballen voor het doel, maar de Ieren houden nog altijd stand. Nog drie minuten in Alkmaar. Valt hij nog? Niet als Johansson zulke matige voorzetten aflevert..
90'
Gele kaart voor Ciarán Kilduff (Dundalk FC)
90'
AZ maakt een buitengewoon gefrustreerde indruk. Het heeft nog vijf minuten om een scheve situatie recht te trekken tegen tien Ieren.
90'
AZ roept om een penalty omdat Dos Santos neergaat, maar daar had de Ierse verdediging te weinig mee te maken om de bal op te stip te leggen.
90'
Door de zware blessure voor Wuytens is er heel wat blessuretijd: negen minuten maar liefst. AZ gaat vol in de aanval om de punten toch nog te pakken. Weghorst kopt een vrije trap over.
89'
Doelpunt voor Dundalk FC, 1:1 door Ciarán Kilduff
Ongelofelijk. Johansson kreeg dus geel voor een domme overtreding. Horgan zet een vrije trap voor en Kilduff kopt hem in. Deceptie in het AFAS Stadion.
87'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Dundalk breekt uit, invaller Shields speelt Johansson voorbij: opnieuw een terechte prent.
87'
Een koddige situatie leidt bijna tot 2-0. Luckassen krijgt na een vrije trap ineens de bal, maar zijn acrobatiek brengt de bal net niet over de lijn. Het blijft 1-0.
85'
Gele kaart voor Robbie Benson (Dundalk FC)
Benson is te laat, tikt Dos Santos van achteren aan: geel.
84'
Wissel in bij Dundalk FC -> Ciarán Kilduff
84'
Wissel uit bij Dundalk FC -> Patrick McEleney
84'
Grote kans voor AZ! Rogers laat een schot van Johansson wat makkelijk los, maar Dos Santos kan de rebound van dichtbij niet benutten, Rogers redt.
82'
Dundalk graaft zich nu in, AZ speelt zonder enige spelvreugde na de vreselijke beelden van zonet. Beide ploegen lijken om verschillende redenen verlamd, maar er wordt nog gespeeld.
79'
Enkele wijzigingen. Jahanbakhsh leek te ontdaan om verder te spelen, daardoor valt Bel Hassani in. Dundalk heeft spits McMillan opgeofferd, met Shields hebben ze er een verdediger ingebracht. Tot aanvallend voetbal zullen ze nog maar moeilijk komen.
77'
Wissel in bij Dundalk FC -> Robbie Benson
77'
Wissel uit bij Dundalk FC -> John Mountney
75'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Iliass Bel Hassani
75'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Alireza Jahanbakhsh
75'
Wissel in bij Dundalk FC -> Chris Shields
75'
Wissel uit bij Dundalk FC -> David McMillan
73'
De vrije trap wordt door Luckassen genomen en geblokt: corner AZ. De hoekschop blijkt ongevaarlijk.
71'
Geel-rode kaart voor Stephen O'Donnell (Dundalk FC)
De aanvoerder van Dundalk moet gaan douchen. Haps was op stoom met een mooie rush, maar werd bot neergehaald door de aanvoerder, die daarvoor zijn tweede gele kaart kreeg.
68'
De verslaggever op televisie meldt dat Wuytens bij bewustzijn is in de catacomben. Dat is in ieder geval goed nieuws.
67'
Er wordt weer gevoetbald in Alkmaar, maar momenteel lijkt dat bijzaak. Trainer Van den Brom is nog altijd ontdaan van wat er met zijn speler gebeurde. Dundalk is gevaarlijk, maar de AZ-defensie weet het schot af te weren.
66'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Ben Rienstra
66'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Stijn Wuytens
65'
Wuytens wordt per brancard, onder ovationeel applaus, van het veld gedragen. Ook keeper Rogers is zichtbaar aangedaan.
64'
Het spel ligt stil, het is stil in het stadion. De emoties op het veld open hoog op. Jahanbakhsh huilt. Dit is een hele, hele ernstige situatie.
60'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Stijn Wuytens
Wuytens kopt een bal vanaf de rand van het strafschopgebied in omdat de Dundalk-keeper er helemaal naast zit. Dat is momenteel echter bijzaak, want Wuytens is zwaar geblesseerd geraakt doordat hij met doelman Rogers botste. De verzorgers van beide elftallen zijn bezig hem te helpen, maar hij ligt roerloos op de grond. Vlaar en Van den Brom hebben gezichten die niets goeds doen vermoeden.
60'
We naderen het uur in het AFAS Stadion en de thuisploeg slaagt er maar niet in om Dundalk de wil op te leggen. Het moet echt een stuk beter wil AZ de punten in veiligheid brengen.
56'
Van den Brom beraamde inderdaad een wissel. Friday had pech met zijn onterecht afgekeurde doelpunt, maar kon verder niet imponeren. Weghorst komt hem vervangen. Kan hij het tij doen keren?
55'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Wout Weghorst
55'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Fred Friday
53'
De dug-out van Dundalk bevat beduidend tevredenere gezichten dan die van AZ, waar een wissel lijkt te gaan plaatsvinden.
50'
McEleney blijft op rechts een gevaarlijke kracht, maar zijn voorzet bereikt McMillan niet. AZ heeft moeite met uitverdedigen, waardoor de Ieren veel aan de bal blijven. Rochet verwerkt weer op een aparte manier een voorzet, ditmaal kan AZ er wel uitkomen.
48'
Luckassen krijgt de bal vlak voor de goal uit een vrije trap, maar kan de bal niet zodanig van richting veranderen dat de bal richting doel gaat. Dundalk weet te ontsnappen, maar AZ begint deze helft beduidend beter dan het de vorige afsloot.
46'
Vlaar zet wellicht de toon voor de tweede helft. De verdediger komt mee op en haalt vanaf twintig meter uit, de bal zeilt een meter naast.
46'
Aanvang tweede helft Dundalk begint de tweede helft. De ploegen zijn ongewijzigd.
45'
AZ begint het avontuur rommelig. De Ieren verdedigen goed gegroepeerd, komen veel te makkelijk aan voetballen toe en kregen via Horgan de grootste kans van de eerste helft, tot op slag van rust AZ op 1-0 dacht te komen via Friday. De Nigeriaan had de bal in het doel, maar werd door de Maltese leidsman onterecht voor buitenspel afgevlagd. De spelers van AZ kunnen zich wel beklagen, maar hebben nog 45 minuten om de wedstrijd alsnog te winnen. Elders in Groep D trouwens een verrassing: In Israël leidt Maccabi Tel-Aviv verrassend tegen groepsfavoriet Zenit St. Petersburg.
45'
45'
Gele kaart voor Stephen O'Donnell (Dundalk FC)
O'Donnell gaat op de bon voor een overtreding op Van Overeem. De Ierse aanvoerder loopt de AZ-middenvelder in de weg waardoor hij niet aan aanvallen toekomt.
44'
Doelpunt afgekeurd. Friday maakt 1-0 voor AZ, maar het doelpunt wordt onterecht geannuleerd. De lijnrechter vlagt buitenspel, maar Friday stond op één lijn met de Dundalk-verdediging. Hier mag AZ zich bestolen voelen.
44'
De wedstrijd kabbelt rustig naar het rustsignaal. AZ legt nog niets om over naar huis te schrijven op de mat. Dundalk-trainer Kenny zal ongetwijfeld tevreden zijn.
41'
McEleney poeiert een bal op de vuisten van Rochet. De doelman heeft duidelijk moeite met die inzet en bokst hem corner. Rochet revancheert zich: klemvast.
39'
Dos Santos schiet de bal via een Iers been over de achterlijn, maar deed dat toen de bal al over de lijn was: hij krijgt geen corner. Het typeert het spel van AZ: het wil gewoon nog niet lukken.
37'
Jahanbakhsh krijgt de bal over links aangespeeld en beproeft zijn geluk van afstand. De bal zeilt ver naast.
35'
Gannon verwerkt een voorzet tot hoekschop. Na wat flipperkasten kopt Van Overeem over.
34'
Horgan breekt door de verdeiding van AZ na slordig verdedigen van Johansson, maar oog in oog met Rochet wint de Franse doelman de tweestrijd. Daar komt AZ heel goed weg.
33'
De aanvoerder kan het spel hervatten. Scheidsrechter Pisani zet het spel weer in gang.
31'
De wedstrijd ligt even stil voor een blessurebehandeling van O'Donnell, de Ierse aanvoerder, na een eerdere confrontatie met Friday. We hebben dertig minuten gezien waarin Dundalk zich prima weert en de voetballende oplossing vaker wel dan niet zoekt en vindt.
30'
Wie verwachtte dat Dundalk zich op eigen helft zou gaan kamperen, heeft het mis gehad. Horgan schiet opnieuw, maar weer niet op het doel van Rochet.
27'
Exemplarisch voor AZ: de ploeg raakt de bal op het middenveld knullig kwijt. Dundalk neemt over, maar Massey's doelpoging zeilt hoog over.
25'
Haps werkt hard, krijgt de bal voor, maar er is geen AZ-speler voorhanden om de bal binnen te schieten. Het ontbreekt AZ nog aan scherpte rond het Dundalk-doel.
23'
Jahanbakhsh krijgt een schietkans, haalt de trekker niet over. De Iraniër geeft af op Friday, die de bal net te laat krijgt: kans weg.
19'
McEleney onderbreekt een kansrijke AZ-counter, maar de Maltese leidsman laat na hem op de bon te slingeren.
18'
Nu is AZ in de aanval. Een tweetal Alkmaarse corners levert echter geen groot gevaar op.
15'
AZ weet de hoekschop weg te werken, doch de tegenstander blijft in balbezit.
14'
Massey verovert een hoekschop voor Dundalk. De thuisploeg heeft het even moeilijk nu.
12'
McMillan komt naar binnen, maar Rochet kan zijn inzet makkelijk keren omdat de spits geen kracht op zijn schot kan zetten.
11'
AZ zet iets hoger druk en verovert de bal. Het schot van Haps komt niet tot het doel, want het wordt geblokt.
8'
AZ laat Dundalk wat komen, hoewel de Ieren daar zelf niet overdreven happig op lijken. Momenteel is het nog aftasten, terwijl het uitvak zich luidkeels laat horen.
7'
McEleney brengt de bal met een goede rush bij McMillan, maar de spits van de Ieren kan geen schot op doel produceren. Doeltrap AZ.
5'
AZ, in het rood-wit, begint sterk tegen de Ierse gasten, die in een wit shirt spelen. De actie vindt veelal op de helft van de tegenstander plaats.
2'
Paal! Jahanbakhsh speelt zich al snel vrij en raakt slechts het houtwerk. Pech voor AZ!
1'
De opstellingen
John van den Brom heeft gekozen voor het opstellen van Fred Friday. De Nigeriaan krijgt daarmee de voorkeur boven Wout Weghorst. Een andere oud-speler van Heracles Almelo, Ilias Bel Hassani, moet eveneens vanaf de bank toekijken hoe de Alkmaarders de groepsfase beginnen. De rest van de 4-3-3 opstelling van Van den Brom is ongewijzigd ten opzichte van het met 2-0 gewonnen competitieduel met Willem II van afgelopen zaterdag,

De Ieren beginnen met een ploeg die op drie plekken gewijzigd is ten opzichte van hun laatste competitiewedstrijd, een 2-0 overwinning tegen Finn Harps. De koploper en kampioen van de Ierse Premier League, getraind door Stephen Kenny, zal in de groepsfase debuteren in een opstelling waarin plek is ingeruimd voor Brian Gartland, Stephen O'Donnell en Ronan Finn.

Welkom bij de wedstrijd tussen AZ en Dundalk FC, waarmee na eerder in de week de Champions League begon nu ook de Europa League wordt afgetrapt. In het AFAS Stadion wordt om 19:00 afgetrapt en staat onder leiding van Clayton Pisani, een leidsman uit Malta. Namens Voetbal.com zal ik, Jan Willem Spaans, deze wedstrijd voor u in de gaten houden. De opstellingen zullen ongeveer een uur voor aanvang onder het kopje wedstrijddetails verschijnen.

AZ

De ploeg van John van den Brom is een bekende klant in Europa, de Alkmaarders maken hun zevende Europareis in acht seizoenen. In tegenstelling tot in andere seizoenen is de Noord-Hollandse ploeg dit seizoen ook in de Eredivisie sterk begonnen. Na een moeilijke start won de club driemaal op rij en staat daarmee nu vierde in de Eredivisie.

Van den Brom en consorten lijken er al snel in geslaagd het gevoelige verlies van Markus Henriksen op te vangen. Ilias Bel Hassani moet in staat worden geacht om de rol van de Noorse heerser, zij het op een andere manier, naar behoren in te vullen en dat zal nodig zijn ook. In een groep met het sterke Zenit St. Petersburg en het onvoorspelbare Maccabi Tel-Aviv kunnen er geen doekjes om gewonden worden: het tweeluik met Dundalk moet zes punten opleveren. Als AZ vanavond punten verspeelt, zal het Europese enthousiasme de club alweer gauw verlaten.

Dundalk

Het verhaal van Dundalk is bekend. De Ierse grootmacht was de eerste club van het groene eiland die het tot de laatste voorronde van de Champions League schopte, maar Legia Warschau bleek een maatje te groot. Als troost mag het stugge gezelschap van Stephen Kenny het in groep D van de Europa League proberen. Donderdagavond is de vierde keer dat Dundalk tegen een Nederlandse opponent speelt. Ajax(1987) en PSV(1976) hadden geen problemen met Dundalk, maar in 1968 wisten de Ieren wel de voormalige profclub DOS uit Utrecht te bedwingen.

Het huidige elftal werd vorig jaar overtuigend landskampioen en verloor onderweg maar een enkele wedstrijd. Het succes kostte de club wel topscorer Richie Towell, die nu bij Brighton & Hove Albion in het Engelse Championship zijn kunsten vertoont. David McMillan heeft in het huidige seizoen in de Ierse Premier League, dat van maart tot november loopt, de functie van topschutter overgenomen in het elftal dat met nog negen wedstrijden te gaan op een nieuwe titel afstevent. De ploeg heeft zes punten voorsprong op nummer twee Cork City en ook nog twee wedstrijden minder gespeeld. Het maakt dat de Ieren vermoedelijk heel relaxed naar Nederland afreizen, met niets te verliezen en alles te winnen.