03.05.2015 19:50

Stuttgart laatste in Duitse degradatiestrijd

Degradatie uit de Duitse Bundesliga komt steeds dichterbij voor VfB Stuttgart en trainer Huub Stevens. De ploeg verloor zaterdag de uitwedstrijd tegen Schalke 04 met 3-2 en blijft laatste.

Nummer voorlaatst Hamburger SV won zondag wel (2-1 bij FSV Mainz 05) en klom daarmee naar de veertiende plaats. Hannover 96, dat een punt haalde bij nummer twee VfL Wolfsburg, zakt daardoor naar de zeventiende plaats. SC Freiburg verloor zaterdag van concurrent SC Paderborn en staat zestiende.

De verschillen onderin blijven klein, want het gat tussen hekkensluiter Stuttgart en HSV is slechts vier punten. De onderste twee ploegen degraderen rechtstreeks, de nummer zestien speelt een play-off tegen de nummer drie uit de 2. Bundesliga.

Klaas-Jan Huntelaar had met twee doelpunten een groot aandeel in de verliespartij van Stuttgart in Gelsenkirchen. Het was voor het eerst sinds 29 november dat de aanvaller weer eens scoorde. Tegen Stuttgart zette hij zijn ploeg na negen minuten op voorsprong en zorgde in de tweede helft voor de 2-2. Een eigen doelpunt van Florian Klein betekende in de 89e minuut de Gelsenkircher zege.

Strijd

In de strijd om rechtstreekse plaatsing voor de Champions League (eerste drie plaatsen) behield Wolfsburg ondanks het puntenverlies tegen Hannover (2-2) de tweede plaats. Drie duels voor het einde heeft de ploeg van aanvaller Bas Dost, die tegen Hannover voor het eerst sinds 1 maart scoorde, twee punten voorsprong op nummer drie Borussia Mönchengladbach. Die ploeg liep in dankzij een late zege zondag bij Hertha BSC.

Met verdediger Roel Brouwers in de basis kwam Gladbach na elf minuten op voorsprong via Max Kruse, maar in de tegenstoot was het direct gelijk toen Valentin Stocker raak kopte uit de rebound. Vijf minuten voor tijd schonk Ibrahima Traore de bezoekers de belangrijke zege.

Kampioen

Gladbach staat twee punten boven nummer vier Bayer Leverkusen, die zaterdag thuis met 2-0 won van Bayern München, dat zich een week eerder al tot kampioen had gekroond. Hakan Calhanoglu en Julian Brandt scoorden in de tweede helft in de BayArena.

De nummer vier speelt één voorronde om toegang tot de groepsfase van de Champions League. Met nog drie wedstrijden te gaan is die plek al onhaalbaar voor nummer vijf Schalke 04 (groepsfase Europa League). FC Augsburg staat zesde (derde voorronde Europa League).