21.05.2015 10:19

Copa XI: Spelers die de top hebben bereikt

Komend weekeind staat het Copa-toernooi op het programma. Het toernooi kende diverse grote talenten. Met deze elf spelers zou men hele hoge ogen kunnen gooien in diverse competities. Als mediapartner van Copa Amsterdam is Voetbal.com aanwezig om de sterren van de toekomst aan het werk te zien. Een kleine terugblik naar de talenten die al uitkwamen op Copa Amsterdam.

Rui Patrício, doelman
Rui Patrício kwam als jeugdspeler van Sporting Lissabon naar Copa Amsterdam. Het was gelijk zijn laatste seizoen in de jeugd. In 2006 werd hij doorgeschoven naar de definitieve selectie van Sporting. Sindsdien is hij een gewaardeerde kracht in het elftal en hij schopte het zelfs tot international van Portugal (35 interlands).

Daley Blind, verdediger
Daley Blind speelde al in 2007 mee op het Copa Amsterdam-toernooi. Zijn weg naar de top duurde wellicht iets langer dan hij op dat moment had gepland. Via een verhuurperiode bij FC Groningen kwam hij terug naar Ajax. Bij de Amsterdammers werkte hij zich op tot steunpilaar. In 2014 maakte hij een toptransfer naar Manchester United.

Jan Vertonghen, verdediger
Ook Jan Vertonghen schitterde op het toernooi. Hij deed dat een jaar later dan Daley Blind. Hij speelde in 2008 de mini-competitie mee. Vertonghen ging echter al 2012 naar het buitenland. Tottenham Hotspur pikte hem op.

Toby Alderweireld, verdediger
Een andere verdediger met een Belgisch komaf én die uit de jeugdopleiding van Ajax komt is Toby Alderweireld. Tegenwoordig staat hij onder contract bij Atlético Madrid, maar speelt hij op huurbasis bij Southampton.

Gregory van der Wiel, verdediger
De rechtsback van het Nederlands elftal speelde in 2007 mee op het Copa-toernooi. Slechts drie jaar later zou hij schitteren op het WK in Zuid-Afrika (2010). Daar verloor hij de finale van Spanje. Ondertussen is Van der Wiel een grote naam in het voetbal. Hij speelt momenteel bij Paris Saint-Germain.

Christian Eriksen, middenvelder
Als groot Deens talent waren de ogen op Christian Eriksen gericht toen hij in 2008 nog namens Ajax deelnam aan het toernooi. Het was het eerste kunstje van de aanvallende middenvelder. Hij was net overgenomen van het Deense Odense BK. Twee jaar later maakte hij deel uit van de selectie van Ajax, waarna de technicus een transfer naar Tottenham Hotspur verdiende. Daar is hij teamgenoot van niemand minder dan Jan Vertonghen.

Lucas Silva, middenvelder
Lucas Silva Borges kwam in 2011 als speler van Cruzeiro naar Nederland. Daar maakte hij zoveel indruk dat hij direct verschillende clubs achter hem aan had. Dat bereikte in 2014 zijn climax. Real Madrid haalde de jongeling op. Dit seizoen maakte hij zevenmaal zijn opwachting in het eerste elftal van Real Madrid. Met zijn 22 jaar heeft hij nog een lange tijd om in de top te blijven spelen.

Davy Klaassen, middenvelder
De laatste parel die momenteel nog in Nederland actief is. In 2011 deed Davy Klaassen mee en bevestigde daarmee zijn naam als groot talent. Hij werd speler van het toernooi en is momenteel niet weg te denken uit Ajax 1.

Fabio Borini, aanvaller
Het is moeilijk voor te stellen dat Fabio Borini nog in 2009 meedeed aan het toernooi in Nederland. Toen was hij nog één van de grote beloftes bij Chelsea. De jaren daarop zou hij als een nomade diverse clubs slijten. Na Chelsea kwam Swansea City (huurbasis), Parma, AS Roma, Liverpool  en Sunderland.

Siem de Jong, aanvaller
Acht jaar geleden vestigde Siem de Jong net als Davy Klaassen zijn naam. Toen speelde de later aanvoerder van Ajax nog als nummer ‘10’. Ondertussen heeft hij zich ontpopt als een allrounder die op bijna alle posities in de voorhoede uit de voeten kan.

Dennis Praet, aanvaller/middenvelder
Dennis Praet speelt nog steeds bij RSCA Anderlecht, maar de vraag is voor hoelang? De middenvelder annex aanvaller heeft diverse clubs die belangstelling in hem hebben. Onder andere Borussia Dortmund wil de jongeling inlijven. Praet deed al mee in 2011, maar is nog maar nét 21 jaar. Hij speelde al 135 competitieduels voor Anderlecht. 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner