09.09.2016 22:26

Lewandowski helpt Bayern aan moeizame zege

Bayern München had het vrijdagavond lange tijd uitermate lastig met Schalke 04. Maar op bezoek in Gelsenkirchen won de kampioen van vorig seizoen haar tweede Bundesliga-wedstrijd uiteindelijk toch met 0-2.

In de Veltins-Arena mocht Bayern München in de eerste helft de bal hebben van het thuisspelende Schalke 04. De kampioen van het vorige seizoen kon de wervelende seizoensstart echter geen vervolg geven. Ondanks dat de basisopstelling nagenoeg ongewijzigd was, wisten de spelers elkaar maar moeizaam te vinden. Voorin dreef Franck Ribéry zijn acties bovendien vaak te ver voor, waardoor echt gevaar uitbleef.

Aan de andere kant wist Schalke via snelle omschakelingen, of door fouten in de opbouw van de bezoekers, de nodige speldenprikjes uit te delen. Onder anderen via Evgen Konoplyanka wist de ploeg met de bal in de zestien te komen, maar ook voor Schalke hing er voor de rust niet echt een treffer in de lucht.

Ook in het eerste kwartier wist Schalke de hoge druk op Bayern goed vol te houden. De bezoekers wisten het balbezit wel meer te verplaatsen naar de helft van Schalke, maar het was Schalke wat het dichtst in de buurt van een treffer kwam. Klaas Jan Huntelaar haalde vanaf ruim twintig meter uit en raakte via de vingertoppen van Manuel Neuer met zijn schot de lat.

In het laatste kwart van de wedstrijd pakte Bayern meer en meer de controle. Via Diego Costa en Robert Lewandowski kreeg de ploeg ook grote kansen, maar beiden schoten de bal over het Schalke-doel heen. De Poolse spits deed dat zelfs voor een leeg doel, na een perfecte voorzet van Costa.

Tien minuten voor tijd was het echter alsnog raak. Eén moment van onoplettendheid van Schalke werd de ploeg fataal. Uit een scherpe steekbal van Javi Martinez ontsnapte Lewandowski aan buitenspel en was daarmee direct Naldo kwijt. De spits hoefde vervolgens alleen doelman Ralf Fährmann nog te passeren en deed dat beheerst. Met zijn schot liet hij de doelman kansloos en tekende voor de 0-1.

Na deze treffer was de wedstrijd direct beslist. Schalke was niet meer bij machte om de tegentreffer ongedaan te maken.  Bayern counterde in de blessuretijd zelfs nog op prachtige wijze naar de 0-2. Costa en Lewandowski behielden het overzicht en bedienden de ingevallen Joshua Kimmich, die eenvoudig de tweede treffer kon binnen schuiven.

Door deze zege gaat Bayern naar zes punten uit de eerste twee wedstrijden. Schalke moet het doen met een 0-1 en een 0-2 nederlaag en kent daarmee een valse start van het nieuwe seizoen.

Door: Dennis Korpel