26.04.2017 22:41

Dortmund finalist na ongelooflijke comeback

Borussia Dortmund staat in de finale van de DFB-Pokal. Die Borussen wonnen woensdagavond met 2-3 van Bayern München na een onwaarschijnlijke comeback. Ousmane Dembélé was de grote man bij de uitploeg.

Voor het zesde jaar op rij kwamen Bayern en Dortmund elkaar tegen in de DFB-Pokal. De twee grootmachten van Duitsland schakelen keer op keer iedereen uit tot het tegen de andere aanloopt. Met deze zege heeft Dortmund de onderlinge resultaten in die serie wedstrijden gelijk getrokken. Na de finale in 2012 en de halve finale in 2015 heeft het nu drie van de zes laatste bekerduels met Bayern gewonnen.

Bayern was vanaf minuut één de dominante ploeg. Dortmund loerde op de counter of eventueel een fout in de opbouw bij de thuisploeg. Die kwam er ook - in de negentiende minuut ging Javi Martínez flink de fout in met een te korte terugspeelbal. Raphaël Guerreiro was alert en pikte de bal op. Zijn poging ging nog op de paal, maar Marco Reus was er als de kippen bij om de bal in een leeg doel te werken en Dortmund verrassend op 0-1 te zetten.

Dat herstelde Bayern echter vrij snel. Martínez maakte tien minuten na de openingstreffer zijn fout goed door ongedekt de 1-1 binnen te koppen, na een corner van Xabi Alonso. De thuisploeg kwam vijf minuten voor rust voor het eerst op voorsprong. Alonso stond wederom aan de basis met een uitstekende crosspass richting Ribéry, die meegaf aan Mats Hummels. De ex-Dortmund-verdediger maakte het koel af, waardoor Bayern met een 2-1 voorsprong de rust inging.

Bayern verzuimde het, ondanks veel grote kansen, te beslissen en kreeg dat te weten ook. In de 69ste minuut trok Pierre-Emerick Aubameyang de stand zelfs weer gelijk. Hij stond op de goede plek om een perfecte voorzet van Ousmane Dembélé binnen te koppen. Diezelfde Dembélé zorgde enkele minuten later zelfs voor de 2-3 van Dortmund. Hij kapte Alaba uit en plaatste de bal prachtig in de verre kruising. Bayern zette in de slotfase nog nadrukkelijk aan, maar wist de 3-3 niet meer te maken.

Der Rekordmeister zet met de nederlaag een historisch slechte serie neer. Met de twee remises in de Bundesliga en de twee nederlagen in de kwartfinale van de Champions League tegen Real Madrid erbij opgeteld zit Bayern nu al vijf duels op rij zonder overwinning. De laatste keer dat dat gebeurde, dateert uit 2000. Toen speelde het viermaal gelijk en verloor het één keer, verdeeld over de Bundesliga en de Champions League.

Dortmund is dankzij de zege in München voor de vierde keer op rij finalist in de DFB-Pokal. Op 27 mei wacht Eintracht Frankfurt in het Olympiastadion.

Door: Nino Vermeulen