30.04.2017 13:08

Vijfmaal op rij niet voor velen weggelegd

Robben & co vieren vijfde kampioenschap op rij Pro Shots / Witters
Robben & co vieren vijfde kampioenschap op rij Pro Shots / Witters

Vijfmaal op rij kampioen worden is niet voor elke voetbalclub weggelegd. Zulke dominante periodes komen maar weinig voor in de geschiedenis van Europese voetbalcompetities. Bayern München deed het dit seizoen. Wie ging hen voor?

In de Duitse competitie was het nog niet eerder voorgekomen dat een club vijfmaal achter elkaar het kampioenschap wist te veroveren. In de geschiedenis van de Bundesliga was de Rekordmeister drie maal eerder drie jaar op rij de sterkste. Het wist echter tot 2013 niet een keer viermaal achter elkaar de Duitse voetbalcompetitie te winnen. Bayern München was niet de enige Duitse ploeg die destijds drie keer op rij kampioen werd. Ook Borussia Mönchengladbach was in de seizoenen 74/75, 75/76 en 76/77 de sterkste en had daardoor drie op een rij.

Primera División
In Spanje heeft Real Madrid tweemaal vijf jaar op rij de beker omhoog mogen houden. Vanaf de seizoenen 60/61 tot 64/65 wist geen enkele Spaanse club de dominantie van de Madrilenen te onderbreken. Mede dankzij het sterrenteam waar onder anderen Alfredo Di Stefano in speelde was Real Madrid de eerste jaren van de jaren '60 onverslaanbaar. De kampioenenreeks van Real Madrid werd echter verstoord in het seizoen 65/66 door stadsgenoot Atletico Madrid. Los Cholconeros werden kampioen waardoor de teller van Real Madrid op vijf achtereenvolgende jaren bleef haken. 

De tweede keer dat Real Madrid vijf jaar op rij het nationale kampioenschap wist te veroveren was eind jaren '80. In de jaren 1986 tot en met 1990 werd Real Madrid elk jaar kampioen waaronder driemaal met Leo Beenhakker. Deze succesvolle periode leverde Beenhakker destijds de titel Don Leo op.

Men zou verwachten dat FC Barcelona ook vijf jaar op rij kampioen zou zijn geworden in de Primera División maar niets is minder waar. Nadat Real Madrid eind jaren '80 vijfmaal kampioen werd lukte het FC Barcelona vier keer in de eerste jaren van de jaren '90. De Catalanen zagen Real Madrid in 1995 het kampioensstokje weer overnemen.

Ligue 1
De grootste dominante periode in de geschiedenis van de vijf grootste Europe competities komt uit die van Frankrijk. Voor de dominantie van Paris Saint-Germain was het Olympique Lyon dat in het begin van deze eeuw bijna elk jaar het kampioenschap pakte. De club wist maar liefst zeven keer op rij de titel te veroveren. Vanaf 2002 tot en met 2008 was er geen enkele Franse club in staat de winnende periode van Olympique Lyon te verbreken.

Serie A
De Italiaanse competitie kent in de recente historie twee teams die vijfmaal op rij kampioen werden. Tegenwoordig heeft geen enkele ploeg inbreng in de dominantie van Juventus. De Oude Dame is al vijf jaar op rij kampioen en ook dit jaar lijkt het hard op weg kampioen te worden. Met nog vier wedstrijden te gaan en negen punten voorsprong op de nummer twee lijkt het zesde kampioenschap op rij om de hoek. 

De enige andere Italiaanse club die vijf keer op rij kampioen werd, is Internazionale. De club uit Milaan deed dit niet veel eerder dan Juventus. Vanaf 2006 tot en met 2010 was Italië in de ban van Inter en zag het land vijf keer de beker naar Inter gaan. Naast het binnenlandse succes mocht Inter ook de beker van Champions League omhoog houden in het jaar 2010.

Premier League
Leicester City heeft vorig jaar laten zien dat de clubs in de Premier League ontzettend dicht op elkaar zitten. De Premier League kent namelijk ook nog geen ploeg die vijfmaal op rij het kampioenschap heeft gewonnen. Veel clubs zoals Manchester United, Liverpool en Arsenal hebben allemaal drie jaar op rij het zilverwerk omhoog mogen houden. De concurrentie in de Premier League zorgde er echter voor dat nog geen enkele club vier jaar op rij kampioen werd.

Eredivisie
In onze eigen competitie is het ook nog niet voorgekomen dat een club zo dominant was dat het vijf jaar op rij kampioen werd. Ajax en PSV hebben allebei wel vier jaar op rij de Eredivisie gedomineerd maar kwam nog niet tot een vijfde maal op rij.

Eervolle vermeldingen
Afgelopen weekend heeft FC Basel in Zwitserland de achtste titel op rij veroverd. In België is het behalen van vijf achtereenvolgende kampioenschappen RSC Anderlecht midden jaren '60 gelukt. In de Schotse competitie is ook een van de grootste dominante periodes te zien. Mede door het verplichte degraderen van Rangers FC in 2012 heeft Celtic al zes kampioenschappen op rij behaald. Dat is echter nog niet het record in Schotland. Vanaf 1989 tot 1997 werd Rangers FC maar liefst negen keer op rij kampioen.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner