06.06.2017 13:30

Borussia Dortmund meldt de komst van Bosz

Peter Bosz is de nieuwe trainer van Borussia Dortmund. Dat heeft de Duitse club dinsdagmiddag via de eigen kanalen zelf naar buiten gebracht. Bosz komt over van Ajax en is tot 2019 verbonden aan Dortmund. Daarmee wordt hij de tweede Nederlandse trainer, na Bert van Marwijk.

De oefenmeester wordt dinsdagmiddag om 15.15 uur gepresenteerd in het Signal Iduna Park. Met de komst van Bosz maakt Dortmund meteen een einde aan de oneindige stroom aan geruchten rondom de trainer, die bij Ajax overhoop zou liggen wegens een groot bestuurlijk probleem.

Samen met Hendrie Krüzen, die eveneens met Bosz meer verhuist naar Duitsland, kon hij het niet goed vinden met assistent-trainer en cultuurbewaker Dennis Bergkamp. Laatstgenoemde kreeg bijval van Hennie Spijkerman, keeperstrainer Carlo l’Ami en conditietrainer Björn Rekelhof, waardoor de positie van Bosz onhoudbaar leek.

Daarmee komt er een einde aan het huwelijk tussen Bosz en Ajax, dat het slechts één seizoen volhield. Vorige zomer kwam Bosz over van Maccabi Tel Aviv en kreeg hij de supporters op de banken. Ondanks een sterk tweede seizoenshelft werd het tweede in de Eredivisie en voortijdig uitgeschakeld in de KNVB-Beker. Lof oogstte hij vooral in de Europa League, waar hij met Ajax dominant voetbal liet zien en de finale behaalde. Deze ging met 2-0 verloren van Manchester United. 

Bosz wilde graag blijven
Nog geen twee weken geleden sprak trainer Peter Bosz na de verloren finale van Ajax in de Europa League de hoop uit dat hij zijn selectie zo veel als mogelijk bij elkaar kon houden. Dan waren er volgens hem komend seizoen mooie dingen mogelijk. Nu vertrekt de oefenmeester zelf naar Borussia Dortmund, waar ze onder de indruk zijn geraakt van de manier waarop hij de Amsterdamse ploeg vooral na de winterstop liet voetballen.

Tegen Borussia Dortmund zeg je geen nee, moet Bosz hebben gedacht. De speelwijze van de bekerwinnaar van Duitsland strookt met de ideeën die hij over voetbal heeft: aanvallend met zo veel mogelijk druk naar voren. Zoals hij Ajax na een moeilijke start ook in zijn eerste seizoen liet voetballen. Bij Borussia Dortmund is er echter financieel meer mogelijk dan bij de verliezend finalist van de Europa League. De club beschikt daarom ook over betere voetballers.

Feyenoord
Via de amateurs van AGOVV naar De Graafschap en vervolgens naar Heracles Almelo, waar hij afscheid nam om technisch manager van Feyenoord te worden. Bosz verliet Vitesse halverwege het seizoen voor Maccabi Tel Aviv. Ook daar diende hij zijn contract niet uit toen Ajax een opvolger voor Frank de Boer zocht. In Amsterdam liet Bosz niet vastleggen dat hij onder bepaalde voorwaarden eerder mocht vertrekken. Toch besloot Ajax hem niet aan zijn tot aan de zomer van 2019 lopende contract te houden.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner