12.12.2017 09:13

"Bosz heeft harten nooit kunnen veroveren"

Na zeven maanden en negen duels op rij zonder zege werd Peter Bosz zondag ontslagen bij Borussia Dortmund. Voor ons een moment om met Dortmund-expert Marc Affeldt van Sport.de terug te blikken op de relatief korte periode van Bosz.

De oefenmeester zette met Dortmund meteen een record door tijdens de eerste vijf duels de nul te houden. Die Borussen startten sterk met zes overwinningen op rij en één gelijkspel, maar Affeldt zet een kanttekening bij die veelbelovende start. "We kunnen nu wel zeggen dat die seizoensstart geen goed beeld van het elftal schetste. Dortmund pakte punten tegen VfL Wolfsburg, Hertha BSC, SC Freiburg, 1. FC Köln en Hamburger SV. Die clubs spelen na vijftien speelronden allemaal tegen degradatie. Daarbij was de overwinning op Augsburg een gelukkige. Enkel bij de 6-1 overwinning op Borussia Mönchengladbach liet Dortmund in alle linies goed spel zien", aldus Affeldt tegenover Voetbal.com. 

Na de goede start vroeg de Duitse media zich af of Dortmund met Bosz eindelijk de heerschappij van Bayern München kon doorbreken. Maar niets was minder waar: "Het breekpunt was het Champions League-duel met Tottenham Hotspur (1-3 verlies). Daar werd pijnlijk aangetoond dat met het spel van Bosz het moeilijk werd om te scoren en dat het samenspel op de eigen helft niet klopte. Een zwakte die vanaf dat moment door de tegenstanders in de Bundesliga regelmatig benut werd."

En daarmee lijkt een harde les zich te herhalen. Bosz kon in mei dit jaar al geen antwoord geven op de tactiek van José Mourinho, toen de oefenmeester met Ajax de Europa League-finale speelde (2-0). Dat lukte hem eveneens niet in de Bundesliga, met een reeks van negen duels zonder zege als resultaat. Is de Duitse competitie dan een brug te ver voor Bosz? "Om te stellen dat Bosz niet bij de Bundesliga past is overdreven. Maar ik verwacht ook niet dat hij in de nabije toekomst weer trainer is in de Bundesliga. Voor het spectaculaire aanvallende voetbal van Bosz ontbreekt bij vele Bundesliga-clubs nu eenmaal het juiste personeel", gaat Affeldt verder.

"Bosz nam wel altijd de verantwoordelijkheid voor de crisis en was open in het benoemen van de fouten. Maar de harten van de fans én zijn spelers heeft hij nooit kunnen veroveren. Een ongelukkig voorbeeld daarbij: Nuri Sahin en co. spraken over een crisisgesprek na het krankzinnige duel tegen Schalke, maar Bosz gaf later in de media aan daar niets van te weten." Het advies van Affeldt aan Bosz is duidelijk: "Kansen in de Bundesliga krijgt hij misschien in de toekomst, maar dan moet hij wel van zijn stugge kijk op zijn tactiek afwijken. Aanvallend voetbal is heel mooi, maar uiteindelijk draait het in het voetbal ook om resultaten. En dat moet bij elkaar passen."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner