28.05.2018 17:00

Primera División geen speeltuin voor tienerdebutanten

De Primera División en de Premier League worden over het algemeen gezien als de sterkste competities ter wereld. En in de sterkste spelers is het logisch dat spelers er in de bloei van hun leven spelen (afhankelijk per linie, maar ongeveer tussen de 27 en 32 jaar). Dat blijkt ook aan het aantal tieners dat debuteerde de afgelopen jaren in deze competities.

In vergelijking met de Ligue 1, Bundesliga en Serie A debuteerden in Spanje en Engeland maar weinig tieners in de afgelopen vijf jaar. In beide competities waren dit seizoen slechts negentien spelers jonger dan twintig jaar toen zij voor de eerste keer minuten maakten in de Primera División of de Premier League. Ter vergelijking: in de Bundesliga maakten 39 spelers dit seizoen hun eerste stappen in de Duitse hoogste competitie, het hoogste aantal van de vijf Europese topcompetities.

Ook in de afgelopen jaren behoorde de Bundesliga tot de competitie die vaak spelers op zeer jonge leeftijd voor de leeuwen gooiden. Alleen in de Ligue 1 gebeurde dat vaker. Het huidige seizoen daargelaten was de hoogste Franse competitie namelijk steevast de plaats waar het vaakst debutanten waren die nog geen twintig jaar oud waren. In de laatste vijf jaar gebeurde dat 226 keer. Dat zijn ruim honderd spelers meer dan in Spanje. 

Totaal aantal tienerdebutanten de laatste vijf jaar:

  1. Ligue 1: 226 debutanten
  2. Bundesliga: 159 debutanten
  3. Serie A: 157 debutanten
  4. Premier League: 131 debutanten
  5. Primera División: 119 debutanten

> Klik hier of op de afbeelding om te vergroten <

Van de afgelopen vijf seizoenen was de Italiaanse aanvaller Pietro Pellegri de jongste debutant in de vijf grootste Europese competities. Eind 2016 kwam hij namens Genoa CFC tijdens het 1-0 verloren duel met Torino FC drie minuten voor tijd binnen de lijnen. Pellegri was destijds vijftien jaar en negen maanden. Inmiddels is de zeventienjarige spits overgenomen door AS Monaco, maar in de Franse competitie maakte hij nog geen minuten namens de Monegasken.

De jongste debutanten per competitie in de laatste vijf jaar:

  1. Pietro Pellegri, Genoa (vs. Torino 1-0) – Serie A: 15 jaar, 9 maanden, 5 dagen
  2. Willem Geubbels, Lyon (vs. Dijon 3-3) – Ligue 1: 16 jaar, 1 maand, 7 dagen
  3. Martin Ødegaard, Real Madrid (vs. Getafe 7-3) – La Liga: 16 jaar, 5 maanden, 6 dagen
  4. Rushian Hepburn, Aston Villa (vs. Sunderland 0-4) – Premier League: 16 jaar, 6 maanden, 14 dagen
  5. Yann Bisseck, Köln (vs. Hertha 0-2) – Bundesliga: 16 jaar, 11 maanden, 28 dagen

    Eredivisiepoule
    Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner